Clinica medicala: daca ai analize modificate, ce sa faci ca sa iti creasca sau sa scada ..analiza?

| 14 Comentarii

Exista ideea la unii oameni ca organismul uman este un fel de masina, care se poate deregla (imbolnavi).

Daca o masina este dereglata, se poate regla, deci organismul bolnav se poate regla ca si masina, dar nu prin intoarcerea unui buton, ci prin administrarea unor medicamente sau ceaiuri, bioeneregie, etc

De aceea probabil, primesc zilnic zeci de intrebari de genul:

Ce tratament sa urmez pentru?

  • Scaderea unor analize : ALT, AST, GGT, VSH, fosfataza alcalina, Glicemie, creatinina, uree, bilirubina, viremiei B, viremiei C, (sunt cateva analize spicuite din intrebarile pacientilor)
  • Scaderea unor organe marite: splina marita, ficat marit, rinichi marit, pancreas marit,
  • Cresterea unor analize: fierului, hemoglobinei, calciului din sange, magneziului din sange,
  • Cresterea unor parametrii de functionare a organismului: pulsului, temperaturii, poftei de mancare, somnului, cantitatii de materii fecale (multi, foarte multi oameni cred ca „nu au scaun suficient”, fara sa se intrebe… ce se intmapla cu restul mancarii inghitite, daca nu se elimina prin scaun!!), cantitati ide urina
  • Scaderea unor parametri de functionare a organismului: puls, tensiune arteriala, colesterol, greutate, temperatura, transpiratie, pofta de mancare, marirea abdomenului, etc, etc

Aceste lucruri (si multe altele pe care nu le-am mentionat), NU SE POT REGLA DIN BUTON, SAU DIN ADMINISTRAREA UNOR MEDICAMENTE.

Acestea sunt simptome, ori, orice simptom trebuie tratat cauzal. Atunci cand un caine latra, nu ii dai in cap sa taca, ci vezi de ce latra si inlaturi cauza, sau… scoti cainele din contact cu cauza agitatiei sale.

Atunci cand un copil mic plange, nu il pleznesti sa taca, ci vezi daca nu plange de foame, frig, constipatie, diaree, umezeala, pozitie proasta in patut, si rezolvand cauza, obtii linistirea copilului.

Pentru a modifica un parametru al organismului si a-l aduce la limitele normale, este necesar:

  1. Sa se stabileasca starea parametrului in momentul examinarii.
  2. Sa se decida daca acest parametru functioneaza normal sau nu (sunt modificari previziible si normale ale unor analize, care nu trebuiesc tratate; de exemplu cresterea leucocitelor intr-o infectie este normala, cresterea transaminazelor dupa alcool sau paracetamol, este normala, scaderea leucocitelor intr-o viroza este normala, si nu se trateaza, se trateaza cauza.
  3. Daca organul nu functioneaza normal sa se stabileasca cauza acestei dereglari.
  4. Sa se stabileasca ce tratament este necesar pentru inlaturarea cauzei, aceasta fiind urmata – TEORETIC- de disparitia simptomelor mai rapid sau mai lent

Ce trebuie sa faci cand ai una dintre modificarile mentionate?

In cazul aparitiei unor simptome din cele mentionate, ca sa nu ai suspiciunea ca ai o boala grava si sa lamuresti lucrurile si sa te linistesti, trebuie sa procedezi in felul urmator:

  1. Te prezinti la medic (de familie, boli interne, sau la alt specialist in functie de simpotmele pe care le ai)
  2. Medicul faca o anamneza (istoric) al bolilor anterioare si a celei actuale
  3. Medicul te examineaza
  4. Pe baza datelor obtinute prin anamneza si examenul obiectiv, medicul emite un diagnostic probabil, pe baza caruia iti recomanda unele analize – din cele mentioante mai sus
  5. Pe baza rezultatelor analizelor, medicul pune un diagnostic
  6. Pe baza diagnosticului medicul iti recomanda
  • Regim alimentar
  • Regim de munca si viata
  • Tratament cu medicamente
  • Altfel de tratament (chirurgical, endoscopic, radiologic)
  • Indrumarea catre alt medic, daca lucrurile nu au putut fi lamurite pana atunci

7. Dupa o perioada de regim si tratament, trebuie sa mergi la control la medic, pentru a evalua rezultatele tratamentului si a lua masurile ce se impun:

  • Pastrarea sau modificarea regimului alimentar si de viata
  • Pastrarea sau modificarea tratamentului
  • Intreruperea tratamentului si regimului
  • Indrumarea catre alt specialist, deoarece
  • Diagnosticul nu a fost corect
  • Diagnosticul a fost bun, dar rezultatele tratamentului nu au fost cele corespunzatoare
  • Au aparut complicatii
  • S-a supraadaugat alta afectiune
  • Medicul a rezolvat problema din punctul de vedere al specialitatii sale, dar este nevoie de facut si consult cu alta specialitate (chirurgicala, oncologica, etc)

Este evident ca doar medicul poate decide daca simptomele dvs sunt elemente de boala sau nu.
Pe de alta parte, nu trebuie insistat cu consulturi medicale si explorari la infinit, atunci cand medicii „nu va gasesc boala” si va spun ca simptomele dvs, iritante, permanente si deranjante, sunt „pe sistem nervos” ( o exprimare de altfel.. nefericita, deoarece poate duce la ideea ca de fapt nu esti bolnav ci.. nebun).

A sari peste etapele mentionate, este ca si cum ai face.. ciorba sarind o etapa (de exemplu tocatul cartofilor sau.. fierul ciorbei) si te mai si miri ca nu iese cum trebuie

 

ATENTIONARE

Recomandarile de pe site sunt generale, ele trebuind sa fie personalizate de un medic consultant pentru fiecare pacient, si modificate in functie de evolutia situatiei; o recomandare perfect valabila in acest moment poate fi eronata in situatia bolnavului de peste cateva ore sau chiar daunatoare, de aceea datele postate pe site sunt doar informative pentru pacienti, si nu inlocuiesc recomandarile date de medicul  dvs curant gastroenterolog.

Autor: Dr Ditoiu Alecse Valerian

Absolvent al Facultatii de Medicina Generala a Universitatii de Medicina si Farmacie “Gr T Popa” Iasi cu „magna cum laude”, sef de promotie (media generala 10) . De-a lungul anilor am fost medic stagiar la spitalele Cantacuzino, Colentina, medic medicina generala la dispensarul rural Dorobantu Jud Calarasi medic rezident in specialitatea expertiza medicala si recuperarea capacitatii de munca la Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca Bucuresti, medic cercetator stiintific in specialitatea medicina interna la Institutul National de Medicina Sportiva Bucuresti , medic rezident prin concurs la spitalele Cantacuzino, Carol Davila, Colentina si Fundeni din Bucuresti. In prezent sunt medic primar boli interne, gastroenterologie si hepatologie , specializare in endoscopie digestiva superioara colonoscopie la Institutul clinic Fundeni si secretar General al Asociatiei Romane pentru Studiul Ficatului (asociatia profesionala a medicilor hepatologi din Romania). In peste 30 de ani de practica medicala am efectuat cca 100. 00 de consultatii medicale , 40.000 endoscopii digestive superioare , 10.000 de colonoscopii si peste 1000 de biopsii hepatice

14 Comentarii

  1. sunt foarte ingrijorata de analizele medicale a sotului meu pe care le-a facut ieri. Cum el este o persoana care greu poate fi determinata sa faca un consult medical (eu am reusit dupa 5 ani sa-l trimit la analize) as dori sa stiu cat este de rea situatia. Precizez faptul ca este hipertensiv (mama sa fiind de asemenea hipertensiva iar tatal sau decedand-desi nu a suferit de inima-de atac de cord), a fumat foarte mult, consuma bauturi alcoolice, desi beat rar l-amm vazut-mai mult in urma unor petreceri, dar este mare amator de preparate si mai ales carne . consuma si multe dulciuri.Analizele sunt urmatoarele: glicemie 161, uree-19,creatinina-0.74, acid uric-6.87, calciu total-9.63, proteine totale-8.25,magnezemie-1.91,colesterol total-220, trigliceride-123, TGO-61,2, TGP 34.9, gama GT 621.68, fosfataza alcalinica-117.81, bilirubina totala-1.05, bilirubina directa 0.35, bilirubina indirecta 0.70, leucocite(WBC)-9.39, hematii(RBC)-5.07, hemoglobina (HGB)-17.1, hematocrit(HCT)-50.5, VEM-99.6, HEM-33.7,CHEM-33.9, Trombocite-112, RDW-CV15.7, RDW-SD-56.3, PDW18.1, MPV-12.8, P-LCR %- 46.0, PCT-0.14, neutrofile-5.72, limfocite-2.18,manocite-0.94,eozinofile0.53, bazofile-0.02,neutrofile%-61.0, limfocite%23.2 , monocite%-10.0,euzinofile%-5.6, bazofile%-0.2, VSH-48, fibrinogen-8, fibrinogen cantitativ – 254ionograma( sodiu-139,potasiu-4.4,clor 99), Proteina C reactiva23.59
    A fost la medic ieri dar cred ca nu a vrut sa spuna realitatea. Mi-a zis doar ca va tine regim si de aceea sunt ingrijorata

  2. Daca am facut analizele si mi-a iesit GAMA GT 167 este o problema mare???? odata cu ea mi-a iesit mare si TGO- si TGP-44 si TGO-80

  3. am vsh 30….ce tratament pot face pt. a scadea?

  4. buna ziua,mama mea a fost depistata recent cu diagnosticul de insuficienta renala cronica avand creatinina de 9.81,deja i-ai fost instalata fistula si as vrea sa stiu daca exista vre-un tratament sau vre-o sansa sa scape de dializa!as fi recunoscator daca m-ar putea ajuta cineva!ma multumesc anticipat!

  5. mi-am facut analizele:
    =colesterol seric-248 mg/dl;
    =trigliceride-157 mg/dl;
    =gama gt-100 u/l;
    =lipide totale serice -805 mg/dl.
    in rest toate in valori normale, imi puteti spune dac am probleme.

  6. nu sunt o mancacioasa dar acum nu mai am deloc pofta de mancare

  7. in 2008 luna octombrie cand am ramas insarcinata aveam 48 -50 kg,am scazut in greutate pana la 4 luni de sarcina pana la 42-43 kg pt ca nu ma alimentam corespunzator dupa patru luni pana la opt luni am luat in greutate pana am ajuns la 52 de kg am nascut la 8 luni si o saptamana cu diagnostic copil retard de crestere 3 sapt. cand copilul avea deja 2 luni eu am intrerupt lactatia cu pastile si greutatea mea era 50 kg.de la 2 luni ale copilului si pana la 8 in prezent am slabit 13 kg nejustificat.

  8. Buna seara !
    Mi-am facut analizele si am parametrii ridicati :
    Hemoleucograma
    – MO% este 10,5
    Biochimie serica
    – Colesterol este 293
    – Gamma GT este 107
    In rest sunt valori normale, anul trecut aveam colesterolul 313.
    Va rog respectos sa-mi spuneti de ce sunt suspect, ce pot patii daca merg in ritmul asta si ce ar trebuii sa fac, concret in afara faptului ca ar trebui sa consult un medic !
    Va multumesc anticipat !
    O seara buna

  9. 1Aveti subiectul Helicobacter pe

    2pot scapa definitiv de aceasta bacterie fara a mai lua antibiotice. ma refer la un tratament naturist.
    Nu
    3.aceasta bacterie se poate transmite celorlalti membrii din familie
    Da

  10. Am fost diagnosticata cu ulcer datorat prezentei bacteriei helicobacter pilory.Va rog sa/mi sp[uneti daca pot scapa definitiv de aceasta bacterie fara a mai lua antibiotice. ma refer la un tratament naturist. aceasta bacterie se poate transmite celorlalti membrii din familie SAU NU
    Multumesc

  11. GAMMA =23.83;(13.0-21.0)este crescut
    FIBRINOGEN=115;(180-350)este scazut
    LIMFOCITELe sunt crescute

    ASLO=250; (0-200)este crecut
    HELICOBACTER PYLORI=SLAB POZITIV;(NEGATIV)

    VA MULTUMESC ANTICIPAT! cu placere
    ASTEPT RASPUNSUL SI SFATUL DV. mergeti la medic pentru interpretare dupa CONSULT MEDICAL, care, de fapt este cel mai important lucru

  12. buna,
    doresc sa stiu daca trebuie sa ma ingrijorez la rezultatul urmatoarelor analize depasite:
    TGO(AST)=33;(0-31)
    GAMMA =23.83;(13.0-21.0)
    FIBRINOGEN=115;(180-350)
    LIMFOCITE(%)=41.7;(20-40)
    PLACHETOCRIT=0.298;(0.11-0.28)
    LATIMEA DISTRIBUTIEI TROMBOCITARE=15.3;(15.5-17.1)
    VSH=18;(3-15)
    ASLO=250; (0-200)
    HELICOBACTER PYLORI=SLAB POZITIV;(NEGATIV)
    MENTIONEZ CA CELELALTE ANALIZE SUNT IN LIMITE NORMALE.
    VA MULTUMESC ANTICIPAT! ASTEPT RASPUNSUL SI SFATUL DV.

  13. 50 ani,ing,diabet II/2005,hepatita B/2007,Hernie trans-hiatala+gastrita eritematoasa antrala+HP pozitiv,hernie de disc L4/L5 operata,obezitate morbida;
    Ag HBs pozitiv;virus C= negativ= buzau2007;
    Ac anti Delta= negativ;Ag Hbe=0.21 nonreactive(0-0.999);incarcatura virala=3686ui/ml(15);12569.2 copii/ml(51.15 sensib metodei)2007-IDS BUURESTI);
    BIOPSIA:14 spatiiporte usor largite,cu infiltrat inflamator limfocitar, hepatita de interfata moderata;fibroza portala inegala cu rare septuri,fregvente necroze focale steatoza hepatica macroveziculara grad 1 focala,coloratura Perlis negativa;hepatita cronica virala B cu HAI=9 si stadiul 1 al fibromatozei-2007; tratament= 6 luni lagosa,
    colchicina intermitent luate;este putin este suficient;ce am de facut;cum va gasesc gasesc;ajutati-ma;vreau sa ma primiti ca pacient

  14. Numele meu este Catalina si sunt din Timisoara. In luna februarie a anului 2009 am fost diagnosticata cu hepatita c.
    Am sa trec analizele asa cum mi-au iesit primele si apoi acum si va rog sa-mi spuneti cum considerati cazul meu. Sunt destul de disperata deoarece nu stiu daca e bine sau nu ceea ce mi-a iesit.
    ANALIZE LA DATA DE 05.03.2009:
    AC ANTI HCV 19,2 POZITIV
    AST 32 ( 5-34 U/L )
    ALT 36 ( 10 – 35 U/L )
    GGT 89 ( 12 – 64 U/L )
    SCOR KNODELL N=3, L=1, I=3, F=1, A=7, F=1
    SCOR METAVIR A=2, F=2
    INCARCATURA VIRALA 1993041 UI/ML ( 6.30 LOG UI/ML )
    SENSIBILITATEA METODEI 15 UI/ML ( 1,18 LOG UI/ML )

    ANALIZE LA DATA DE 07.05.2009 ( DUPA 4 INJECTII )
    STGO 61 ( 5-34 )
    STGA 51 ( 5-55 )
    GAMA GT 45 ( 9 – 36 )
    ANTICORPI HCV POZITIV
    REACTIE IMINOLOGICA DE SARCINA NEGATIV
    INCARCATURA VIRALA 377205 UI/ML ( 5, 58 LOG UI/ML )
    SENSIBILITATEA METODEI 15 UI/ML ( 1,18 LOG UI/ML )

    Medicul meu de familie a fost bucuros ca a constatat ca se imbunatateste situatia dar nu a stiut exact sa spuna cum. In urma documentarii facute de mine, am gasit informatii despre pastilele hepatoprotectoare care ajuta in hepatita c. Eu mi-am cumparat urmatoarele : silimarina, farcovir, esentiale, liv 52 si supradyn. de asemenea medicul de familie mi-a recomandat sa iau clarinol si pinoslim deoarece doresc sa slabesc ( in martie am avut 89 de kg si 48% grasime in organism) iar in prezent am 72 kg si 40% grasime in organism. insa la 1,64 m mai e nevoie. sigur ca fac si sport ( tae boo ) si tin regim ( regim pentru protejarea ficatului ).
    Acum doresc sa va intreb, deoarece pe medicul meu specialist nu am sanse sa-l intreb, urmatoarele :
    – dupa analizele de mai sus cum stau? e spre bine?
    – care din hepatoprotectoarele pe care le-am cumparat trebuie sa le iau? trebuie toate sau doar unele?
    – este indicat sa iau clarinol si pinoslim? daca nu imi puteti recomanda ceva indicat pentru cazul meu care sa ma ajute sa suprim pofta de mancare?
    – exista si altceva ce pot face pentru a ma vindeca?
    – pot bea ceaiuri si de care?
    Va multumesc pentru timpul acordat si va asigur ca nu va deranjanm insa nu am la cine sa apelez pentru a afla informatiile acestea. Repet faptul ca medicul specialist la care se afla dosarul meu nu este interesat sa ma monitorizeze, nu-mi da informatii si nici nu mi-a spus ce inseamna analizele acestea. Mai mult, cand am reusit telefonic sa-l contactez si i-am spus ca am tensiunea mica 140 si mi-a ramas semnul pe mana de la injectie si il rog sa-mi spuna ce pot sa fac sa fie mai bine mi-a raspuns, citez:” la altii le pica dintii sau parul sau chiar mor, tu ai tensiune si pete, ce mai vrei? esti un caz fericit.”
    Doresc sa specific faptul ca nu ma intereseaza sa reclam medicul sau sa fac caz de aceasta situatie. MA INTERESEAZA DOR SA MA VINDEC SI SA-MI TRAIESC VIATA CAT MAI SANATOS POSIBIL SI CU MINIM DE INTERACTIUNE CU PERSONALUL MEDICAL.
    Va rog din suflet sa-mi analizati situatia si sa-mi raspundeti la intrebarile adresate deoarece sunteti ultima speranta.
    Va multumesc.
    Cu respect,
    Catalina

Lasă un răspuns

Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *.