Scopul siteului este de a oferi gratuit informatii medicale intelegibile, nu de diagnostic si tratament pe net.
In ultima vreme a aparut o moda: oamenii care au o oarecare suferinta (incepand de la simpla ameteala, pana la adenopatii sau.. scaune cu sange), nu mai merg la medic din diferite motive (lipsa de timp, neicredere in medic, evitarea medicului pentru a evita cozile, asteptarea , mizeria din spitale, evitarea cunoasterii unui diagnostic potential grav, etc, etc).
Acum oamenii au la dispozitie internetul, se informeaza temeinic, ajung la o concluzie referitor la simptomele lor, vad ce analize trebuie sa faca, le fac, apoi….
Asa cum un compozitor, dupa ce compune o melodie, are nevoie si de un interpret, si utilizatorii internetului isi cauta … mai multi „interpreti de analize”. Cauta pe cineva (medic sau nu) sa le interpreteze analizele (nu la saxofon, nu la acordeon, nu pe cale bucala ci sa le interpreteze modern, pe net).
Se ivesc numeroase probleme conexe..
Omul cu analizele, ca orice cititor in net, are deja o parere clara despre aceste analize (doar el si le-a prescris dupa studiul intens al netului)
Acum cauta pe cineva care sa ii confirme parerea sincera si bazata pe o bogata experienta in cautarea pe net. Urmeaza gasirea persoanei, „interpretetului” analizelor facute la propria initiativa si, din diferite motive reale sau imaginare, se ajunge la la un medic „virtual”, de pe net.
Cautand interpretul potrivit, ajung de obicei la o ciorba medicala, in care sunt amestecate parerile proprii, cu cele ale familiei, vecinilor, prietenilor si unora dintre medicii care si-au dat cu presupusul. Partea proasta este ca desi unele pareri confirma supozitia initiala a cautatorului pe net, intervin alte pareri care sunt tocmai invers. Aici intervin forumurile medicale. Sunt mii de persoane care vor sa isi vada user-name-ul pe o lista, si si dau cu parerea in orice problema. Sunt site-uri care pe baza numarului de pareri date de cineva, il si premiaza pentru asta (utilizatorul zilei, lunii, anului, mileniului, etc). Unii isi dau cu parerea pe baza experientei personale – „si eu am avut asta si mi-a trecut” , ” ” prietenul meu avea acelasi simptome, s-a dus la.. si…”- sau pe baza experientei de cititor in net – „am citit ca cineva avea tocmai ca si tine greata, si saraca era gravida, vezi sa..”- , sau pur si simplu isi dau cu parerea ca simplu cetatean ; „lasa ca n-o fi tocmai la tine cancer, ca .. nu are cum”.
Primele notiuni din facultatea de medicina sunt:
- Nu exista boli ci bolnavi, adica fiecare bolnav are propriile lui simptome si analizele modificate intr-un anumit fel, care face posibila confuzia intre diferite boli cu simptome si analize modificate asemanator.Deci pe net poti trata boala (si exista informatii in articolele postate pe site), dar nu poti trata bolnavul ( lucru care se solicita de obicei de catre utilizatorii de net)
- Nu se poate prescrie si interpreta nici o explorare paraclinica fara sa fi consultat (anamneza si examinare) in prealabil pacientul. Anamneza si consultul ofera 70% din diagnostic, deci, fara sa vezi bolnavul ai sanse de diagnostic de cel mult 30%.
- Nu se poate da tratament decat unui pacient de care raspunzi (de care de obicei raspunde alt medic), si la care il poti urmari in timpul tratamentului efectele (pozitive si secundare) ale medicatiei.
O „parere” medicala data pe baza cunoasterii unei mici particele din tabloul suferintei unui pacient, nu are nici o valoare practica (nu poate fi baza indicarii unui tratament), ori utilizatorii de net cauta in final un rezultat practic: diagnosticul cert si tratamentul corespunzator.
Pentru a va face o parere despre modalitatea de interpretare a unor simple analize de laborator, atasez alaturat modalitatea de in vestigare a unui pacient cu icter.
La un pacient cu icter, eu sunt intrebat „am icter, ce boala am?”, iar cel care intreaba se mira cum de nu ii spun pe loc diagnosticul…. Situatia oricarui simptom sau sindrom este similara si pentru celelalte boli. Ca sa judeci o situatie medicala, iti trebuiesc elementele cu care sa judeci – simptome, semne, analize, radiografii, urmarirea cazului, etc. Un judecator nu judeca un caz pe baza marturiei unei singure persoane; situatia medicului este similara. Nu lasi masina la service fara sa ii spui mecanicului ce … simptome de proasta functionare ai constat tu, ca ne-specialist.
Calea NORMALA pentru evaluarea gravitatii si cauzei oricarei suferinte, este peste tot in lume inca cea clasica:
- mergi la medic si in spui ce te doare
- acesta aprofundeaza anamenza simptomelor suferintei tale si le leaga de bolile sau suferintele anterioare si cele – semnificative- din famile-
- medicul te examineaza si poate gasi unele elemente patologicemedicul
- medicul isi formeaza o parere despre diagnosticul provizoriu
- medicul , pe baza diagnosticului prpvizoriu anterior formulat, prescrie unele analize care sa confirme diagnosticul , stadiul bolii ei existenta eventualelor complicatii
- abia apoi medicul .. „interpreteaza” toate cele mentionate anterior
- medicul formuleaza un diagnostic final , mai mult sau mai putin cert
- medicul prescrie un tratament care poate confirma – sau nu- supozitia de diagnostic
- medicul vede evolutia sub tratament
- pe parcurs medicul reajusteazaatat diagnosticul cat si tratamentul
Nicaieri in lume medicina nu s-a „automatizat” in asa fel incat sa nu te mai pipaie medicul, desi explorarile au luat o mare amploare. Aceasta tehnicizare a medicinii nu este totdeauna in avantajul pacientului, lucru care se poate observa lesne daca va uitati pe forumurile romanilor din srtainatate, care sunt nemultumiti de informatizarea excesiva a medicinii occidentale, si lipsa contactului direct cu medicul.
De altfel legile din Romania interzic evaluarea medicala la distanta (cu meste cea de pe net) – vezi alaturat
Tot studentii la medicina invata ca jumatate din terapie consta in discutia cu medicul („medicul vindeca cu vorba”). Prin vorba se intelege chiar discutia fata in fata, important fiind nu numai limbajul verbal ci si cel non-verbal.
CONCLUZII
Daca ai masina defecta, mergi la mecanic?
Daca ai … frigiderul defect, margi cu el la atelier?
Daca ai catelul bolnav, mergi cu el la medicul veterinar?
Ce trebuie sa faca un om cand are o problema de sanatate?
Despre mine
Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.
Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut
- 3 ani de stagiatura in Bucuresti,
- 3 ani la tara la dispensar
- apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.
La Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti am luctat cca 30 de ani, adica pana in iunie 2019.
In cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni am ingrijit tot ce se poate, cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.
La Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti timp de 30 de ani am pregatit pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spital), medicii rezidenti si specialisti.
Unde lucrez acum?
In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.
Ce bolnavi vin la consultatii?
Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital, iar 10% sunt o parte dintre bolnavii pe care i-am urmarit si la spital (ceilalti au ramas in urmarirea spitalului).
Multi dintre bolnavi au mai fost si la alti medici si vor o a doua opinie medicala, , unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).
Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.
Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.
Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur mai placut sa dai vesti bune decat proaste…
Datorita numarului mare de solicitari la cabinet, perioada de asteptare este de 5-15 zile de la solicitare. In caz de urgenta, incercam sa face programarea cat mai repede, uneori chiar in ziua solicitarii, pe locurile celor care- din diferite motive- nu pot veni la consult (de obicei este un astfel de loc zilnic).
Activitate pe net
De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro, www.hepatolog.ro si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).
Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina
Buna seara,
Va rog sa ma lamuriti daca poate fi folosit Tobradex in infectiile auriculare. Desi, Tobradex este o solutie oculara.
Multumesc!
Cel mai bine ar fi sa intrebati un ORL ist
Cu stima
am polipi pe colon se opereaza?
VA ROG MULT SA IMI SPUNE-TI SI MIE CAT DE MARE ESTE VIREMIA.AM REZULTATUL ANALIZELOR IN FATA DAR NU STIU SA LE CITESC. CE AR TREBUI SA FAC MAI DEPARTE?
INCARCATURA VIRALA:
5 209 COPII ADN HVB/ml
(3,72 log COPII ADN HVB/ml)
895 UI/ml
(2,95 log UI/ml)
SENSIBILITATEA METODEI:
116 copii ADN HVB/ml
(2,06 log copii ADN HVB/ml)
20 UI/ml
(1,30 log UI/ml)
VA MULTUMESC ANTICIPAT!
_________________
ELIZA TRUPOIU
http://www.hepatite.ro/metode-de-diagnostic-in-bolile-hepatice/2010/viremia-incarcatura-virala-in-hepatita-b-si-c-valori-normaleviremia-mare-viremia-mica-cresterea-si-scaderea-viremiei-2208/
Buna ziua, numele meu este iuliana tinca si am aflat de curand ca am hepatita b.viremia are valoarea 31ui/ml.imi puteti spune daca trebuie sa iau tratament sau nu.va multumesc.
Am făcut hemograma cu formula leucocitară cu Hb,Ht și indici băiatului meu de 3ani.Toate analizele au ieșit perfecte cu excepția următoarelor:Limfocit 2.49mii/ul;Monocit1.12 mii/ul și Eozinofil 3.61mii/ul.In urma acestor rezultate am făcut și examen coproparazitologic și a ieșit negativ.Vă rog să-mi spuneți ce alte analize ar trebui făcute pentru a vedea de ce eozinofilele sunt așa de mari?Vă mulțumesc anticipat și vă doresc multă sănătate.
ce teste sa mai facem?pentru a detesta boala
ce teste sa mai facem?in afara de acestea
am mai facut si anticorpi HCV cantitativ si este negativ.va multumesc din suflet.
ce teste sa mai facem, am mai facut si anticorpi hcv cantitativ negativ.va multumesc
domnule doctor , va rog din suflet sa ma ajutati cu un raspuns Ag HBs negativ,ac hbs si hbe negativ,antic hbc totali pozitiv ce este de facut
domnule doctor , va rog din suflet sa ma ajutati cu un raspuns Ag HBsnegativ,
Nu stiu daca am nimerit bine dar voi incerca sa scriu rezultatul RMN-ului , tatalui mei de 43 de ani
„In observatie pt hernie discola T5 T6 paramediana stanga”
„Modificari de contur ale platourilor vertebrale adiacente T6 T7 T8 T9 T10” Va spune ceva acest rezultat? acum este internat in spital , refuzand sa fie operat …
buna ziua iubitul meu s-a dus la vizita medicala la spitalul militar deoarece lucreaza in cadrul armatei.acolo toate analizele au iesit normale numai ca undeva medicul i-a scris anticorpi anti HCV prezenti dupa care s-a uitat intr-un registru de medicina si i-a dat verdictul APT.lamuriti-ne si pe noi va rugam,ce semnifica acesti atnticorpi prezenti ??va multumim anticipat.
Nu stiu sa existe in Romania clinica privata de oncologie (costurile sunt mari, iar rezultatele nu sunt totdeauna bune).
Nu stiu sa existe in Romania clinica privata de oncologie (costurile sunt mari, iar rezultatele nu sunt totdeauna bune).
Nu stiu sa existe in Romania clinica privata de oncologie (costurile sunt mari, iar rezultatele nu sunt totdeauna bune).
Nu stiu sa existe in Romania clinica privata de oncologie (costurile sunt mari, iar rezultatele nu sunt totdeauna bune).
Cumnata Rita este bolnava de cancer ovarian ce ete raspandit in tot corpul si ia afectat rinichi momentan. Cumnatu si cumnata au fost de vreo 3 4 ori in cluj napoca la medicu Cojocaru care tot ii amana cu facutul razelor ca sai localizeze cancerul intrun singur loc ca sa poata fi operata. Medicu respectiv o amana si o amana ea are dureri infernale pe zi ce trece ea spune casi vede sfarsitul. As dori cu urgenta sa gasesc un medic care sai faca razele respective ma puteti ajuta va rog din suflet cu un nr de tel pt programare la clinica privata