Sfatul medicului internist despre rolul markerilor tumorali in cancer

Markerii tumorali sunt substante secretate de unele celule tumorale dar si de celule ne-canceroase (normale); deoarece nu toate celulele canceroase secreta aceste substante, exista cancere cu markeri tumorali normali. Gravitatea unei tumori nu se poate stabili pe valoarea markerilor tumorali, importanta lor fiind mai ales in urmarirea evolutiei tumorii in timpul tratamentului – detalii in articol

Tumor markers (engl)

Ce sunt markerii tumorali?

Markerii tumorali sunt substante proteice prezente la pacientii cu cancer in cantitati mai mari decat la cei fara aceasta boala.http://www.alternative-cancer.net/images/Cancer_cell,%20brain.jpg

Ei pot fi depistati in sange, urina, cele mai frecvente analize facandu-se din aceste substante, dar pot fi prezenti isi in unele tesuturi.

Sunt de obicei produsi de celulele canceroase.

Unii markeri sunt produsi de un singur tip de celule canceroase, fiind deci specifici acestora, altii sunt produsi de tipuri diferite de celule canceroase, deci nu sunt specifici unui anumit tip de tesut.

Este suficient sa determini markerul unei anumite tumori pentru a pune diagnosticul de cancer?

Exista persoane care au frica de cancer, sau au avut cazuri de cancer in familie, si isi determina periodic markerii tumorali, pentru a vedea daca nu au o problema similara de sanatate.

Determinarea numai a markerilor tumorali, nu este suficienta pentru a pune diagnosticul de cancer, din mai multe motive:

 1. Unii markeri tumorali sunt produsi si de celule normale, ne-canceroase.
 2. Exista unele boli, in afara de cancere, in care se constata o crestere a nivelului markerilor tumorali.
 3. Exista cazuri de cancer cu markeri tumorali in limite normale.
 4. Locul unora dintre markerii tumorali nu este inca bine stabilit in oncologie

De aceea, este recomandabil ca utilizarea acestor analize sa fie facuta la indicatia medicului, care le va folosi pentru diagnostic, doar asociat cu

 • simptomele pacientului
 • datele gasite la examinarea pacienutlui
 • alte analize de sange
 • alte explorari (radiologice, endoscopice, CT, RMN, scintigrafice, biopsii, etc)

Folosirea acestor analize de catre pacient din proprie initiativa, poate crea un stres acestuia, deseori inutil, pe care va incerca sa il depaseasca ulterior, prin numeroase vizite la medic si analize care sa infirme.. .etc, etc.

La ce foloseste determinarea markerilor tumorali?

Principalele motive pentru care se face determionarea markerilor tumorali sunt:

 1. Screeningul pentru detectarea precoce a cancerului
  • Screeningul reprezinta metoda de a depista cancerul la persoane care nu au nici un simptom; detectarea bolii are astfel loc in stadiile precoce, care face ca tratamentul sa fie mai usor de efectuat, si sa aiba rezultate mai bune. Cel mai important marker tumoral folosit in screening, este PSA, pentru cancerul de prostata
 2. Diagnosticul cancerului :
  • Diagnosticul cancerului se face in imensa majoritate a cancerelor, peste tot in lume, prin recoltarea unei bucati de tesut (de obicei prin biopsie) si examinare la microscop. Daca nu poate fi localizat punctul de plecare al cancerului (deoarece tesutul canceros examinat la microscop, nu mai seamana cu nici un tesut din organism), determinarea markerilor tumorali, poate sugera acest punct de plecare.
 3. Stabilirea prognosticului cancerului
  • Unele tipuri de cancer merg mai repede decat altele; chiar in cancerele de acelasi tip, exista forme cu evolutie mai rapida si mai lenta; markerii tumorali pot ajuta la depistarea acestor tipuri, in functie de aceasta fiind recomandate si anumite metode de tratament.
 4. Stabilirea raspunsului la tratament
  • Scaderea nivelului markerilor tumorali in timpul tratamentului , poate arata un raspuns bun al pacientului, iar cresterea lor, un raspuns prost la tratament. Aceste analize pot scadea numarul de explorari radiografice, CT, RMN, etc, mult mai scumpe, si mult mai daunatoare pentru sanatatea pacientului. Si dupa scoaterea chirurgicala a unei tumori, nivelul markerilor tumorali este important , scaderea sa aratand de obicei o evolutie buna, in timp ce mentinerea la valori ridicate poate semnifica persistenta unor resturi tumorale .
 5. Determinarea aparitiei recidivei cancerului:
  • Dupa tratament, nivelul markerilor tumorali scade, de obicei pana la normal; cresterea nivelului lor, poate semnala aparitia cancerului, chiar inainte ca tumora sa fie depistata prin alte metode, sau pacientul sa aiba simptome.

Cei mai utilizati markeri tumorali sunt:

 1. PSA pentru cancerul de prostata
 2. HCG pentru cancerele ovariene, testiculare si tumorile trofoblastice din sarcina
 3. AFP (alfafetoproteina) pentru cancerele de ovar , testicol, ficat
 4. CA 125 pentru cancerul de ovar
 5. CEA (antigenul carcinoembrionar) pentru cancerul de colon si rect
 6. CA 15-3 si Her2/neu pentru cancerul de san

Cei mai importanti markeri tumorali pentru diferite organe sunt:

 • Esofag – SCC
 • Stomac CA 19-9 N<37 U/mL), CEA (antigen carcinoembrionar) (N<3 ng/mL)
 • Colon si rectCA 19-9 (N<37 U/mL), CEA, STN, NCC-ST-439
 • Ficatalfafetoproteina= AFP (N<10 ng/mL)
 • San- CA 15-3 (N<30 U/mL), CA 27.29, HER2 (sau HER2/neu, erbB-2, EGFR2)
 • Ovar CA 125, CA 72-4, HCG, LASA- P, STN, SLX
 • ProstataPSA, CEA (antigen carcinoembrionar) (N<3 ng/mL), PAP, PSMA
 • Pancreas – CA 72-4, CA 19-9(N<37 U/mL), CEA (antigen carcinoembrionar) (N<3 ng/mL),SLX, STN
 • Mielom multiplu – beta-2-microglobulina
 • Leucemie limfatica cronica– beta-2-microglobulina
 • Limfoame – beta-2-microglobulina
 • Vezica urinara – BTA (antigenul tumoral vezical), CEA (antigen carcinoembrionar) (N<3 ng/mL), NMP-22, TPA,
 • Cai biliare CA 19-9 (N<37 U/mL)
 • Tiroida – calcitonina, CEA (antigen carcinoembrionar) (N<3 ng/mL), tireoglobulina
 • Plaman -CEA (antigen carcinoembrionar) (N<3 ng/mL), cromogranina A si NSE (cancer cu celule mici), TPA
 • Tumori carcinoide – cromogranina A, NSE
 • Neuroblastom – cromogranina A, NSE
 • Testicol -HCG
 • Melanom – S-100, TA – 90

1. Sotul meu a facut CEA 4,80 este rezultatul iar CA19-9 18,27 si este operat de colon este vre-un pericol?

In cazul bolnavilor operati valoarea unui marker tumoral are mai putina importanta, importanta este COMPARATIA DINTRE VALOAREA DINAINTE DE OPERATIE SI VALOAREA DE DUPA OPERATIE; daca dupa operatie scade e bine, daca creste e rau.

2. Daca ai um marker tumoral mai mare de 5 ori decat normalul, inseamna ca ai cancer?

Nu neaparat, cititi materialul cu atentie, judecati-l si aveti raspunsul.

3.Exista vreo metoda de a mai face ceva ptr. a scadea valoarea CA ?

Deoarece CA este o substanta ce poate fi produsa de celulele canceroase, scaderea ei se face atunci cand scade masa de celule canceroase

4. Este grav sa ai CA foarte mare?

Gravitatea unui cancer nu se stabileste pe prezenta si valoarea markerilor tumorali (exista si cancer cu markeri tumorali in limitele normale)

5. Daca iau tratament sa imi scada CEA, va merge bine si cancerul?

Lucrurile stau exact invers: daca merge bine tratamentu lcancerului trebuie sa scada si markerul tumoral.

6. Ce inseamna CEA: 3209.20- rezultat in urma analizelor de markeri tumorali?

Cititi textul de mai sus, este scris acolo pentru a fi citit.

7. Exista multe cazuri de cancer de COLON cu markerii tumorali in limite normale? Ati intalnit asa ceva?

Exista, am intalnit multe cazuri

Daca aveti probleme de  gastroenterologie sau markeri tumorali si postarile de pe site nu v-au lamurit, puteti solicita o programare la consultatie  completand formularul de mai jos

Calendar is loading...

Preturile serviciilor medicale sunt postate aici

ATENTIONARE

Recomandarile de pe site sunt generale, ele trebuind sa fie personalizate de un medic consultant pentru fiecare pacient, si modificate in functie de evolutia situatiei; o recomandare perfect valabila in acest moment poate fi eronata in situatia bolnavului de peste cateva ore sau chiar daunatoare, de aceea datele postate pe site sunt doar informative pentru pacienti, si nu inlocuiesc recomandarile date de medicul  dvs curant gastroenterolog.

50 Replies to “Sfatul medicului internist despre rolul markerilor tumorali in cancer”

 1. Buna ziua ia iesit bunicului meu CEA 4.64 si CA19-9 52.72,are leucocitele 8.19.Ii sigur ca ii cancer sau poate si altceva?Multumesc

 2. Va rog frumos sa-mi raspundeti si mie:la analizele efectuate mi-au iesit urmatoarele valori : CA 19-9 = 52,7 si. CEA =2. Am efectuat endoscopie cu rezultatul urmator-esofag cu mucoasa pana la 37 cm de AD ,unde prezinta mica eroziune de aproximativ 2 mm.Stomac cu mucoasa de aspect normal,prezinta lichid de hipersecretie in cantitate medie ,seaspira.Deoden 1 :de aspect normal si deoden 2 : de aspect normal. Ulterior am efectuat o colonoscopie cu urmatorul rezultat: hemoroizi interni gradul 2, mucoasa de aspect normal de la orificiul anal pana la nivelul colonului ascendent in apropierea valvei ileocecale cativa diverticuli. In rest aspect normal pana la cec……cu diagnosticul = diverticuloza colonica si boala hemoroidala. Mentionez faptul ca am urmat un tratament cu Normix timp de 10 zile cu 2 comprimate la 8 ore ,urmand in continuare inca 2 luni cate 10 zile pe luna acest tratament. Intre timp am avut recomandarea de a repeta marcheri tumorali la 6 luni cu urmatorul rezultat CEA 19-9 = 37,5. Si. CEA = 2. Dupa cele relatate mai sus va rog recomandarile Dumneavoastra.Va multumesc .

  1. Mentionez faptul ca am diabet tip 2 sub tratament cu siofor de 1000. 1 comprmat dimineata si unul seara si januvia 100mg la pranz….si cu toate acestea in ultimul timp am constatat o crestere a glicemiei intre 250-300.

  2. Dupa cum am mentionat pe site,consultul medical, interpretarea explorarilor medicale, recomandarile medicale pe net sunt INTERZISE in Romania datorita riscului de eroare. Acesta trebuie facute de medicul consultant, care coreleaza datele consultului medical cu cele ale explorarilor medicale, si face apoi recomandarile cuvenite .
   Date teoretice despre problemele mentioante gasiti pe site, dar ele NU se aplica automat cazului dvs medical
   Cu stima

 3. buna ziua . mama (52 ani ) s-a operat de tumora Maligna ovariana (adenocarcinom papilar seros de ovar ) in luna aprilie 2014 .dupa operatie markerul CA125 a fost 32 , a inceput citostaticele dupa care markerul a inceput sa scada , dupa a 5 sedinta era 14,7 iar dupa a sasea sedinta de citostatice a urcat la 15,9 . nu inteleg de ce a urcat markerul CA 125 ,este normal ? poate recidiva cancerul ? maine merge sa faca remeneu , o sa vedem ce o sa-i iasa… .

 4. buna ziua domnule doctor.mama mea care a fost diagnosticata cu cancer de col uterin grad3,a facut tratament si operatie anul trecut.acum la analizele de sange marcherii tumorali au urmatoarele valori:scc-0,3 si ca 125-7,2.este posibila o recidiva?va multumesc

 5. D-le Doctor,
  In luna septembrie am fost operata de cancer de ovar stadiul 3. Am facut Scor Roma pe data de 17 sept.2013. inainte de operatie si am avut urmatorele valori
  HE4 836 CA 125 818.Am refacut pe 14 nov.a,c.deci dupa operatie si prima sedinta chimio si au iesit urmatoarele valori : HE4 468,94 iar CA 125 a crescut
  la 1434.92.Diferenta mi se pare enorma la CA.Ce s-a putut intampla.Va multumesc din suflet .

 6. Buna ziua domnule doctor,

  Mama mea a fost diagnosticata cu cancer de colon. A fost efectuata operatia si, in urma acesteia si a tratamentului urmat, markerii tumorali au fost foarte buni. La controalele periodice din 3 in 3 luni, pentru CEA s-a observat o crestere de la 2.03 (primul set de analize) la 2.58. La ultimele analize insa acesta a crescut pana la 4.73.

  Voiam sa va intreb daca se ia in calcul o recidiva a bolii in acest caz. Va multumesc frumos!

 7. Buna ziua! Va rog si eu sa-mi spuneti daca o valoare a markerului CA 19-9 de 11.87 si una de 12.3 pentru markerul CEA indica existenta unei tumori maligne, va multumesc!

 8. Stimate domnule doctor,
  Tatal meu in varsta de 72 ani a fost diagnosticat in urma unui CT, cu plamani expensionati bilateral,emfizematosi,cu prezenta de bule de emfizem cu dim max 4 cm fara noduli suspecti sau zone de condensare pulm bilateral.Adenopatii mediastinale cu dim. max de 0,9 cm. ,prostata cu dim de 4,7/4 cm cu microcalcificari.fara fluid pleuro-pericardic sau abdomino-pelvin.
  Analize: TSH=2,57;FT4=14,48;CEA=8,81(05.03.2013)si CEA=12,11(26.06.2013);Ca19-9=10,39;AFP=2,42;PSA=1,83;CYFRA21-1=1,2;NSE=14,47;CA72-4=1,1.
  Cand ar trebui sa ma ingrijorez si ce ar trebui sa fac?
  Ce trebuie sa urmaresc si cand?
  Va multumesc anticipat.

  1. Spuneti-mi va rog, cat de grav e daca valoarea markerului CA 15-3 pt sân a iesit 300 ?
   Am un nodul mic de aproximativ 4 ani, o rana mica ce a supurat, dar acum nu mai supureaza, am facut ecografie, nu sunt ganglioni inflamati. Multumesc

   1. Mirela du-te la medic, nu ganglionii conteaza ci acea rana si faptul ca au trecut 4 ani.
    300 este o valoare care trebuie sa te faca sa mergi la medic.
    Toate trec dar este necesar sa te duci la un oncolog.

 9. buna ziua,am o intrebare care ma framanta de cand am vzt rezultatul marcarilor,,CA15-3 a iesit,,6.4-58,108 iar CEA a iesit 3.44 ,in std 3,operat+rt grad 2,cat de grav sunt,astep un raspuns.

 10. Buna ziua. Imi puteti spune ce inseamna un rezultat de 21,165 la cromogranina A ( la synevo valorile normale sunt 27-94), peste tot am citit numai despre valori ridicate. Multumesc

 11. am facut o analiza markeri tumorali CA 15-3 SI REZULTATUL A FOST 8, 19 iar valorile de referinta sunt 0- 58 UI/ml as vrea sa imi explicati rezultatul si sa imi spuneti daca e posibil sa am cancer daca a iesit rezultatul asa mare

 12. am 43 ani am facut markerii scc de 2 ori la interval de 6 luni si odata mia iesit 1.376 si a doua oara 1.586.este normal ?fiind operata de neoplasm col uterin acum un an de zile

 13. Privitor la CEA, in diferite surse am gasit diferenta intre norma, N<3 ng/mL si 4,2 ng/mL. Si imi apare intrebarea daca trebuie sa imi fac griji si sa continui investigatiile cu rezultatul CEA 3.6 si CA-125 5.0?

 14. va rog frumos sa ma ajutati.in urma cu 2 ani si jumate mama mea a inceput sa se simta f rau.i-a iesit ca125 enorm de mare.doctorii au crezut ca e cancer din acest motiv au operato i s-a facut biopsie din ficat si din ovare da nu a iesit nimic.a inceput sa oboseasca tot mai rau si sa faca apa la plamani si in burta.i sa facut biopsie din pleura plamanului si totodata i s-a scos si apa din burta si plamani.dar ea tot asa ii f umflata la burta ii pe iuretice dar alt tratament nu are.are si probleme cu tiroida.am fost si la cluj si in oradea dar nici un medic nu stie ce are.akum de curand am fost la hematologie pt a cere sa i se faca pet ct in oradea,din cauza ca ii s-a gasit un ganglion de 12mm in burta la tomograf.ce m-ati putea sfatiu unde sa mai mergem?va multumesc

 15. Am fost diagnosticata cu displazie col uterin si in urma unei op:ERAD a reiesit ca am carcinom invaziv keratinizat.Intrebarea este :,mai e nevoie sa fac acei marcari tumorali ,sau pentru cancer uterin nu exista acesti marcari?

 16. Daca se poate sa-mi spuneti ce inseamna CEA: 3209.20- rezultat in urma analizelor de markeri tumorali-barbat 72 ani

  Multumesc,
  Carmen Berbecaru

 17. Diagnostic:Neoplasm de colon transver op.9224.08.2010-hemicolectomie dr largita cu ileo-transverso-anastomaza)
  cu metastaza hepatica unica si adenopatii retroperitoneale
  Stadializare pt3n2aM1 Hep,Lym,std.IV,Boliasociate:Infarct miocardic vechi 2007.anemie secundara.deficit de fier.
  PET CT(22.02.20011):adenopatie retroperitoniala metabolic activa,leziune hepatica unica segm 7 captanta FDG.
  Tratament: ciclul 8,linia 1, paliativ, schema Xelox
  Analiza: CEA(20.09.2010)-8,27;(17.11.)-11,4;(13.04.2011)-
  36,2 ng/ml (!).ce parere aveti? Sanse.Perspective.
  v-as ruga un raspuns sincer si clar.Multumesc anticipat.
  cu resect Oscar Berger – Timisoara,15.04.2011

 18. sotul a facut marcarii CEA=2,98 si CA 19-9=48,9 ,rog sa-mi explicati se poate sa fi recidivat El a fost operat in 2004 de neo de colon

 19. buna ma numesc conduraru lacaramioara si sunt ff impresioanat,de de bolile oamenilor…dar de aceea am apela t la voi…sunt o persoana bolnava..si as avea nevoie de mici detali..sunt pe list de asteptate pentru un transplant de ficat..sau un lob asa mi sa spus ca as avea nevoie..va rog daca ma puteti ajuta sami dai un detaliu unde as putea sa merg in celelalte tari deoarece cum fam sup am nevoie de un transplant de ficat dar am un nodul pe plamnsi nu pot fi operat acum va rog daca ma puteti ajuta sami spuneti unde a putea sa ma duc un mic detaliu va multumesc lacramioara 37 ani

 20. Am 43 ani. Sunt operata de A.K.tiroidian op.(1996) recidivat si reoperat iterativ,adenectomie laterocervicala dr.Tiroidectomie totala chirurgicala. Polichimiorapie si cobaltoterapie.
  In fiecare an fac analizele si ecografele recomandate de medic si sunt foarte bune iar starea mea este buna.
  In ultimi 3 ani mi-a recomandat calcitonina care a iesit (1)222; (2)200; (3) 236.
  Ce credeti ca este de facut ar putea fi altceva?
  VA MULTUMESC .

 21. La analize am obtinut ACE 3,92 ng/ml (<10) CA 8647,44 U/ml ( <37) nu stiu sa citesc rezultatul , va rog daca ati putea sa ma lamuriti si pe mine cu acest subiect . Va multumesc si Sarbatori fericite.

 22. Buna ziua!
  Sper sa ma puteti ajuta cu un raspuns, fiindca suntem disperati. Mama mea a fost operata acum 2 ani si si-a extirpat sanul. In ultima luna si-a facut 3 analize de marker tumoral, iar valorile rezultate au fost: 85, 170 si 455. Toate cele 3 analize au fost facut in 3 locuri diferite. Este posibil sa rezulte aceste valori?

 23. Buna ziua,

  Mai intai va multumesc ca pot vorbi cu dvs., pe aici.

  Mama mea (73 ani), a fost operata de colon pentru extirpare tumoare colon (hemicolectomie dreapta), pe data de 4 nov. 2010.

  1. Va rog frumos sa ne interpretati si noua (benign sau malign) urmatorul rezultat obtinut la biopsie:
  „Adenocarcinom colorectal slab diferentiat, invaziv, la nivelul tesutului adipos pericecal, cu invazie perineurala si la nivelul spatiilor angiolimfatice prezenta.
  S-au examinat 9 limfoganglioni din care unul avea metastaza. Formatiune tumorala cu dimensiunea maxima de 5 cm, situata la 2 cm de valva ileo-cecala, stadiul PT 3 N1 G3.

  2. De asemenea, va rugam sa ne dati un sfat privind necesitatea tratamentului cu citostatice sau alta recomandare.

  Va multumim mult,
  constanta si viorel nica

 24. Am 34 ani si acum aproximativ 1 an am facut o gastrectomie subtotala pentru un cancer gastric incipient, stadiul 1A, celule in inel cu pecete (T1, M0, Lo, N0, V0, G3). Saptamina trecuta am facut controlul de 1 an cu endoscopie, TC si totul este in regula. La 6 luni am facut Pet Ct si nu au aparut modificari neoplazice in organism. Ceea ce ma ingrijoreaza este ca valoarea C19-9 desi tot timpul a fost in limite normale, inainte de operatie a avut valori foarte mici (in jur de 10), dupa operatie acestea au tot crescut progresiv, acum avand valoarea 33. Credeti ca faptul ca acest marker tumoral, desi in limite normale permanent, a crescut progresiv dupa operatie, tot in limite normale, poate sa fie un semn ca exista totusi un proces neoplazic latent care sa nu fie detectabil inca prin CT, endoscopie si colonoscopie? Va multumesc.

 25. sotia mea a facut analiza BTA si i-a iesit 99, iar valorile normale pe buletin indica faptul ca trebuie sa fie mai mic de 14.asta inseamna ca tumoarea este maligna, si ca are cancer?

 26. Genial! In fond…nici buletinul de analize nu prezinta limitele in mod normal… Idealistic vorbind, probabil ati parcurs si integral textul postat, cu mult interes in a raspunde.Multumesc

 27. Va rog sa imi raspundeti, daca se poate, in legatura cu valorile pentru markerul tumoral CA 15-3. Mama mea a fost operata (mastectomie) in iulie 2009 ( rezultatele de la anatomo-patologic au aratat 1 ggl axilar afectat din 7 cu stadiul I B la san propriu-zis ). A urmat sedinte de chimioterapie inainte si dupa operatie si raze. Acum si-a refacut analizele iar CA15-3 a iesit 27,3. E un motiv de ingrijorare? Mama ca si tratament, acum, ia arimidex. Acuza si dureri articulare pe care nu le avea inainte (am pus pe seama arimidexului ca si efect advers)… Multumsc!

 28. varog mult sami recomandati un spital unde opot duce pe mama are54 ani. ia iesit o gilca intre ureche si git .si mie frica sa naiba cancer.varog sami raspundeti sa nu ma ocoliti

 29. In mod normal, pentru diagnosticul unor simptome este necesara:

  1.Descrierea simptomelor de bolnav.
  2. Chestionarea bolnavului de catre medic referitor la simptomele descrise (cand apar, cum apar, succesiune, de ce se insotesc, etc) sau alte simptome nespuse de bolnav.
  3. Examinarea bolnavului
  4. Efectuarea unor analize
  5. Prescrierea unui tratament de proba si urmarirea evolutiei sub tratament.
  6. Efectuarea altor explorari (ecografie, endoscopie, radiologie, etc).

  Cu cat ai mai multe dintre elementele de diagnostic mentionate, cu atat sansa unui diagnostic corect este mai mare.
  Cu datele de la punctul 1, pe care le furnizeaza utilizatorii de net, sansa de diagnostic corect este de cca 15-20%.
  CONCLUZIA

  : nu se poate pune diagnosticul pe net pe baza povestirii pacientilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *