Dr Ditoiu AV, medic gastroenterolog - hepatolog Bucuresti. Cabinet privat de gastroenterologie în Clinica Sante str Magura Vulturului 87. Tel 0758 751 841

Toate analizele de sange

Nu v-a venit niciodata ideea sa va faceti „toate analizele” ca sa stiti odata pentru totdeauna „toate ” bolile de care suferiti?

Am intalnit destui pacienti care vin sa-si faca „toate analizele”, unii pentru ca au unele simptome, altii pentru un control amanuntit al starii de sanatate.

Este absolut imposibil sa faci „toate analizele de sange” din mai multe motive:

 • In primul rand sunt cateva zeci de mii de analize,iar a le face pe toate inseamna
  • sange foarte mult de recoltat
  • costuri foarte mari
  • alergatura la multa laboratoare din tara si din afara, pentru ca nu exista nicaieri in lume un laborator care sa faca „toate analizele posibile”; aceasta pentru ca unele analize sunt solicitate foarte rar, si nu este economic sa ai reactivi si sa pregatesti un om ca sa faca o analiza pe an, sau mai rar.
 • In al doilea rand chiar daca doresti o explorare completa a starii de sanatate, nu trebuie sa faci toate analizele, deoarece frecvent exista analize ale caror rezultate exploreaza cam aceleasi organe, diferentele dintre ele fiind mici; de exemplu ureea si creatinina, hemoglobina si hematocritul, examenul sumar de urina si Addis-ul, etc
 • Apoi nu este necesar sa faci toate analizele ca sa pui un diagnostic! Sunt situatii in care un medic poate pune diagnosticul doar auzind istorisirea bolnavului, in altele examinand bolnavul iar in altele facand si cateva analize. Nu inseamna ca daca faci multe analize, ai concluzii mai bune. Ca sa ai un diagnostic corect, trebuie sa faci cate analize sunt necesare!! Iar din motive economice  -economisirea de fonduri si de sange- este reccomandat sa faci cat mai putine analize. Cand te duci la magazin nu cumperi tot ce  este in magazin (chiar daca ai bani) ci cumperi doar ce iti este necesar. Ca sa faci un cozonac bun ,nu pui cat mai multa drojdie, zahar si cacao, ci cat trebuie ca sa fie bine!!
 • In categoria „toate analizele” intra unele explorari dureroase, complicate sau periculoase, care nu trebuiesc facute decat atunci cand simptomele indica necesitatea lor: endoscopie, punctii, biopsii, explorari ale lichidului cefalo-rahidian, ecografii transrectale, tranvaginale, ecoendoscopii, etc ,etc. NU stiu daca chiar vreti sa va supuneti acestor explorari atunci cand cereti sa faceti toate analizele.
 • Mai exista si situatii in care desi pacientul are o boala, toate analizele sunt normale; in schimb sunt modificate alte explorari- endoscopia digestiva, ecografia, examenul CT, etc. O gastrita de exemplu, un ulcer gastric, o dischinezie biliara, o spondiloza, etc au analize NORMALE de obicei .

Cea mai corecta atitudine, este sa lasi medicul sa decida ce analize trebuiesc facute. Responsabilitatea lui este sa faca atatea analize cate sunt necesare pentru diagnostic, fara sa para … ciudat la un control al eficientei financiare a actului medical.

Despre mine

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.

Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut

 • 3 ani de stagiatura in Bucuresti,
 • 3 ani la tara la dispensar
 • apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.

La Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti am luctat cca 30 de ani, adica pana in iunie 2019.

In cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni am ingrijit tot ce se poate, cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.

La Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti timp de 30 de ani  am pregatit pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spital), medicii rezidenti si specialisti.

Unde lucrez acum?

In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.

Ce bolnavi vin la consultatii?

Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital, iar 10% sunt o parte dintre bolnavii pe care i-am urmarit si la spital (ceilalti au ramas in urmarirea spitalului).

Multi dintre bolnavi au mai fost si la alti medici si vor o a doua opinie medicala, , unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).

Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.

Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.

Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur  mai placut sa dai vesti bune decat proaste…

Datorita numarului mare de solicitari la cabinet, perioada de asteptare este de 5-15 zile de la solicitare. In caz de urgenta, incercam sa face programarea cat  mai repede, uneori chiar in ziua solicitarii, pe locurile celor care- din diferite motive- nu pot veni la consult (de obicei este un astfel de loc zilnic).

Activitate pe net

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro, www.hepatolog.ro  si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).

Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina

Pentru cei care totusi considera ca au nevoie  de experienta mea pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841,  sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil.
In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web
Daca doriti sa gasiti informatii despre problema dvs de sanatate, tastati pe Google drditoiu si va puteti informa de pe siteu-rile mele

 

Lasă un comentariu

programari
Catre clinica