Dr Ditoiu AV, medic gastroenterolog - hepatolog la Spitalul Fundeni, Sef de lucrari la Universitatea de medicina si Farmacie Carol Davila Bucuresti. Cabinet privat de gastroenterologie
Dr Ditoiu-activitate medicala

Toate analizele de sange

Nu v-a venit niciodata ideea sa va faceti „toate analizele” ca sa stiti odata pentru totdeauna „toate ” bolile de care suferiti?

Am intalnit destui pacienti care vin sa-si faca „toate analizele”, unii pentru ca au unele simptome, altii pentru un control amanuntit al starii de sanatate.

Este absolut imposibil sa faci „toate analizele de sange” din mai multe motive:

 • In primul rand sunt cateva zeci de mii de analize,iar a le face pe toate inseamna
  • sange foarte mult de recoltat
  • costuri foarte mari
  • alergatura la multa laboratoare din tara si din afara, pentru ca nu exista nicaieri in lume un laborator care sa faca „toate analizele posibile”; aceasta pentru ca unele analize sunt solicitate foarte rar, si nu este economic sa ai reactivi si sa pregatesti un om ca sa faca o analiza pe an, sau mai rar.
 • In al doilea rand chiar daca doresti o explorare completa a starii de sanatate, nu trebuie sa faci toate analizele, deoarece frecvent exista analize ale caror rezultate exploreaza cam aceleasi organe, diferentele dintre ele fiind mici; de exemplu ureea si creatinina, hemoglobina si hematocritul, examenul sumar de urina si Addis-ul, etc
 • Apoi nu este necesar sa faci toate analizele ca sa pui un diagnostic! Sunt situatii in care un medic poate pune diagnosticul doar auzind istorisirea bolnavului, in altele examinand bolnavul iar in altele facand si cateva analize. Nu inseamna ca daca faci multe analize, ai concluzii mai bune. Ca sa ai un diagnostic corect, trebuie sa faci cate analize sunt necesare!! Iar din motive economice  -economisirea de fonduri si de sange- este reccomandat sa faci cat mai putine analize. Cand te duci la magazin nu cumperi tot ce  este in magazin (chiar daca ai bani) ci cumperi doar ce iti este necesar. Ca sa faci un cozonac bun ,nu pui cat mai multa drojdie, zahar si cacao, ci cat trebuie ca sa fie bine!!
 • In categoria „toate analizele” intra unele explorari dureroase, complicate sau periculoase, care nu trebuiesc facute decat atunci cand simptomele indica necesitatea lor: endoscopie, punctii, biopsii, explorari ale lichidului cefalo-rahidian, ecografii transrectale, tranvaginale, ecoendoscopii, etc ,etc. NU stiu daca chiar vreti sa va supuneti acestor explorari atunci cand cereti sa faceti toate analizele.
 • Mai exista si situatii in care desi pacientul are o boala, toate analizele sunt normale; in schimb sunt modificate alte explorari- endoscopia digestiva, ecografia, examenul CT, etc. O gastrita de exemplu, un ulcer gastric, o dischinezie biliara, o spondiloza, etc au analize NORMALE de obicei .

Cea mai corecta atitudine, este sa lasi medicul sa decida ce analize trebuiesc facute. Responsabilitatea lui este sa faca atatea analize cate sunt necesare pentru diagnostic, fara sa para … ciudat la un control al eficientei financiare a actului medical.

Daca aveti probleme digestive sau cu investigatiile si doriti un consult, puteti solicita o programare la consultatie , endoscopie sau colonoscopie completand formularul de mai jos

Calendar is loading...
Powered by Booking Calendar

Preturile serviciilor medicale prestate in clinica privata sunt postate aici

Consultatii in urgenta pot fi solicitate aici

Dr Ditoiu Alecse Valerian

Absolvent al Facultatii de Medicina Generala a Universitatii de Medicina si Farmacie “Gr T Popa” Iasi cu "magna cum laude", sef de promotie (media generala 10) . Fost medic stagiar la spitalele Cantacuzino, Colentina, medic medicina generala la dispensarul rural Dorobantu Jud Calarasi medic rezident in specialitatea expertiza medicala si recuperarea capacitatii de munca la Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca Bucuresti, medic rezinent in specialitatea medicina interna la Institutul National de Medicina Sportiva Bucuresti , apoi la spitalele Cantacuzino, Carol Davila, Colentina si Fundeni din Bucuresti. In prezent sunt medic primar boli interne, gastroenterologie si hepatologie , specializare in endoscopie digestiva superioara colonoscopie la Institutul clinic Fundeni si secretar General al Asociatiei Romane pentru Studiul Ficatului (asociatia profesionala a medicilor hepatologi din Romania). In peste 35 de ani de practica medicala am efectuat cca 100. 000 de consultatii medicale , 40.000 endoscopii digestive superioare , 10.000 de colonoscopii si peste 1000 de biopsii hepatice

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

programare telefonica
harta clinica