Analize medicale explicate

| 0 Comentarii

Dr Ditoiu Alecse Valerian, medic gastroenterolog spitalul Fundeni

Desi ar fi ideal sa existe  o singura analiza prin care se puna diagnosticul unei boli, acest lucru nu este posibil, in marea majoritate a cazurilor diagnosticul medical insemnand o judecare a simptomelor, elementelor gasite la examinarea mesicala si analizele specifice.Exista chiar si situatii in care diagnosticul se poate pune fara nici o analiza.

De ce nu se poate stabili un diagnostic pe baza unei singure analize ?

Exista mai multe motive pentru care nu se poate stabili diagnosticul printr-o singura analiza:

1. Acceasi analiza poate fi modificata in foarte multe boli.

2. Pot exista erori ale analizelor de laborator, astfel incat rezultatul final sa nu arate realitatea din organism.

3. Este dificil pentru medic sa stabileasca totdeauna care este singura analiza care este necesara (nici mecanicul nu face o singura verificare a unei singure piese, pentru a repara o masina).

4. Sunt situatii de boala cu analizele normale (pentru ca intai apar simptomele si apoi modificarea analizelor)

5. Asa cum defectarea unei piese la un motor, duce la proasta functionare a altor piese, intr-o boala exista mai multe analize modificate, si judecarea modificarilor tuturor analize necesare permite un diagnostic mai sigur. Daca vezi doar nasul unei persoane, este greu sa spui daca este frumoasa sau urata, lucru pe care il faci usor daca ii vezi intreaga fata.

6. Modificarea unei singure analize, de obicei NU arata existenta unei boli, ci mai degraba o eroare de laborator. Acest lucru nu este valabil si in cazul biopsiei, unde rezultatul este cert, daca biopsia este facuta dintr-o zona semnificativa .

Din motivele mentionate, nu se pate raspunde intrebarilor  de genul: „Am PDM-ul 133. Ce boala am?”

De fapt, daca ne gandim acest lucru este valabil in orice domeniu – o modificare a turatiei masinii, arderea unei sigurante sau .. defectarea aspiratorului, pot avea mai multe cauze.

De ce nu se poate stabili diagnosticul medical doar prin analize?diagnostic-medical-corect

Nu stiu cum se face , dar parca in ziua de azi nimeni nu mai are timp de nimic, nici macar pentru ingrijirea propriei sanatati. Si atunci, este evident ca ar fi comod sa se poate pune un diagnostic si prescrie un tratament fara sa mai mergi la medic – intri pe un site, spui ce simptome ai, selectezi analizele necesare, le faci, iar cand ai rezultatele apesi pe un buton, platesti, si ai diagnosticul si tratamentul gata de printat.

Din pacate, discutia cu bolnavul si examinarea sa, dau majoritatea elementelor de diagnostic, iar analizele doar completeaza diagnosticul, procentajul lor in definitivarea diagnosticului fiind de doar 10%

Analize pentru evaluarea starii de sanatate

Explorarile uzuale pe care le recomand pentru evaluarea starii de sanatate in cazul lipsei oricaror simptome sunt:

  1. Hemograma – arata prezenta anemiei, care la randul ei poate avea cateva zeci de cauze, a unei infectii sau boli de trombocite
  2. Fibrinogenul crescut  – arata prezenta unei inflamatii, dar poate sa scada in ciroza
  3. VSH crescut  – arata prezenta unei inflamatii
  4. Electroforeza proteinelor serice- se modifica in inflamatii
  5. Glicemia – poate arata prezenta diabetului
  6. Creatinina sanguina – arata functia rinichilor
  7. Ureea sanguina -arata functia rinichilor
  8. Transaminazele (AST< ALT) – arata existenta unei boli de ficat
  9. Bilirubina serica totala – creste in boli de ficat, icter, distrugerea globulelor rosii
  10. Colesterolul seric – creste in cazul dislipidemiei, scade in ciroza
  11. Trigliceridele serice -cresc in dislipidemii
  12. Examenul sumar de urina se modifica in bolile rinichilor
  13. Electrocardiograma
  14. Examenul radiologic pulmonar
  15. Examenul ginecologic
  16. Examenul de prostata (pentru barbatii > 50 ani)
  17. Examen stomatologic
In majoritatea cazurilor prin testele mentionate se poate depista o tulburare a starii de sanatate, dar nu sunt rare situatiile in care aceste analize pot fi normala si totusi persoana respectiva sa aiba o boala incipienta, sau care poate fi depistata prin analize mai complexe.

De ce sunt analizele bune desi ma simt rau?

Aceasta intrebare este frecvent intalnita in practica medicala, si reprezinta o realitate

Cand sunt analizele bune

Analizele sunt normale in mai multe situatii:

  1. Cand omul este sanatos
  2. Cand omul are o boala dar nu ai facut analizele corespunzatoare bolii (de exemplu daca ai sifilis si faci analiza pentru SIDA, rezultatul va iesi normal)
  3. Cand boala se poate manifesta si fara modificarea analizelor – de exemplu exista ulcer cu analiza pentru Helicobacter pozitiva, dar si forme cu rezultatul negativ, exista leucemii cu leucocite normale ca numar, exista hepatita cu transaminaze normale, etc
  4. Cand boala este locala si nu are repercursiuni asupra organismului

Sunt boli cu analize normale?

Atunci cand boala nu are repercursiuni aspura organismului, analizele sunt normale

Enumar unele boli sau simptome cu analizele uzuale de obicei normale
  • Cardiopatia ischemica
  • Spondiloza, artrozele
  • Fracturile
  • Luxatiile, entorsele
  • Gastrita, ulcerul gastric, ulcerul duodenal, esofagita
  • Colita
  • Hemoroizii
  • Unele forme de hepatita
  • Diverticulii colonului, polipii din colon
  • Unele forme de cancer
  • Numeroase boli neurologice, ORL
  • Boli de piele
  • Hernia
  • Eventratia
  • Hemangioamele
  • Lipoamele
  • Chistele simple

Daca aveti unele simptome dar analizele uzuale sunt normale, nu poate fi exclusa existenta unei boli decat in urma unei evaluari medicale corespunzatoare.

Calendar pentru programari on line

Calendar is loading...
Inapoi la prima pagina

Autor: Dr Ditoiu Alecse Valerian

Absolvent al Facultatii de Medicina Generala a Universitatii de Medicina si Farmacie “Gr T Popa” Iasi cu "magna cum laude", sef de promotie (media generala 10) . De-a lungul anilor am fost medic stagiar la spitalele Cantacuzino, Colentina, medic medicina generala la dispensarul rural Dorobantu Jud Calarasi medic rezident in specialitatea expertiza medicala si recuperarea capacitatii de munca la Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca Bucuresti, medic cercetator stiintific in specialitatea medicina interna la Institutul National de Medicina Sportiva Bucuresti , medic rezident prin concurs la spitalele Cantacuzino, Carol Davila, Colentina si Fundeni din Bucuresti. In prezent sunt medic primar boli interne, gastroenterologie si hepatologie , specializare in endoscopie digestiva superioara colonoscopie la Institutul clinic Fundeni si secretar General al Asociatiei Romane pentru Studiul Ficatului (asociatia profesionala a medicilor hepatologi din Romania). In peste 30 de ani de practica medicala am efectuat cca 100. 00 de consultatii medicale , 40.000 endoscopii digestive superioare , 10.000 de colonoscopii si peste 1000 de biopsii hepatice

0 Comentarii

  1. Am 50 de ani.in luna sept am mers ka dr ptr.plamani dar dr de la spital mi- a facut un ekg si vazand rezultatul ekg care cica era f prost m-a internat pe loc .mi s-a facut injectii in burta pastile
    .
    .din sept si pana in oct la sf lunii am luat pastile ptr inima si eu ma simteam rau numai puteam merge pe strada oboseam ramaneam fara aer cateva secunde pana imi reveneam.toti dr m-au tinut in stres ca trebuie sa fac coronarografia ptr a vedea ce am la inima sa nu am nevoie de stent.in oct am facut coronarografia care a iesit bine deci dr mi- au zis ca nu am nimic la inima deci sa inteleg ca eu am luat pastile de inima degeaba si de aceea imi era rau…acum dupa ce nu am mai luat pastile cateodata fara sa ma supar am palpitatii un tremur al corpului stare de rau .dr de familie cica fac atac de panica…alti dr spun ca sa nu fie de natura endocrinologica.numai inteleg nimic.sufar de inima ce am….caut un dr cu suflet sa ma ajute sa fac mai multe investigatii cardiologic endocrinologic neurologic.ptr a stii exact de ce sa ma tratez.astept mesaj pe emailul meu daca ma puteti ajuta

  2. As dori niste informatii de la cineva care este in domeniu sau care detine informatii precise desre asa ceva. Mi-am facut analizele si mie nu mi se ar chiar foarte bune si dn. dr. spune ca prea multe probleme nu sunt decat deficienta de Fe. Am sa va scriu analizele si va rog cine stie sa-mi spuna daca e ceva. Voi pune in paranteza valorile normale.
    Din categoria „Examen complet de urina” -densitatea e 1025. (1015-1025).
    Din categoria „Biochimie” :
    -Calciu ionic seric- 3.40(4.3-6.3mg/dl)
    -Colesterol seric total- 120.20(150-180 mg/dl)
    -Gama GT- 10.50(11-50 UI/L)
    -Proteine totale serice- 9.05(6.5-8.5 g/dl)
    Din categoria „Hemoleucograma completa”:
    -Trombocite-146(150-500×1000/mmc)
    -PCT-0.135(0.15-0.5%)
    -MCV-76(80-100 m3)
    -MCH-23.6(27-32 pg)
    -MCHC-30.8(32-36g/dl)
    -%EOS-0.9(1-4%)
    Din categoria „Elecroforeza”:
    -Albumina- 34.7%, 3.14 g/dl (54.0-66.0%)
    -BetaGlobulina- 16.9%, 1.53 g/dl (8.0-14.0%)
    -GammaGlobulina- 36.2, 3.28 g/dl (14.0-21.0%)
    -Proteine Totale- 9.05 g/dl
    -Albumina/Globulina- 0.53

    Mi-am facut si un echograf abdominal in care nu-mi indica ca as avea ceva. Ficat, colecist, splina, rinichi stang, drept, vezica urinara, uter, ovare, toate sunt in regula. As vrea sa precizez ca uneori prezint dureri abdominale intercostale si in partea stanga, dreapta..mi s-a spus ca e de la tranzitul intestinal, intestinul gros fiind mai lenes. Ce parere aveti? Multumesc din suflet!!

Lasă un răspuns la Iulia Senacico Anulează răspunsul

Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *.