Varicele esofagiene: cauze, diagnostic, tratament

Posted by Dr AV Diţoiu -Spital Fundeni, specialist gastroenterolog-hepatolog - Jul-21-2012

Esophageal varices / varix (engl)

Varicele esofagiene

Varicele esofagiene sunt vene care se gasesc in mod normal in interiorul esofagului, si care daca se maresc, devin vizibile la endoscopia digestiva superioara sau examen radiologic cu bariu (mai rar folosit astazi).

Ca aspect varicele esofagiene seamana cu varicele de la gambe, deseori fiind mai serpuitoare decat acestea.

Varice esofagiene – cauze

Cea mai frecventa cauza de aparitie a varicelor esofagiene este ciroza hepatica, dar sunt si alte boli care se pot insoti de aparitia lor. mult mai rare insa.

Aparitia varicelor din ciroza este datorata formarii de noduli de regenerare la nivelul ficatului, care apasa pe venele care aduc sangele la ficat. Ingreunarea trecerii sangelui prin ficat, se transmite inapoi pe vene, care se dilata, devenind vizibile la nivelul esofagului.

Varice esofagiene – grade

Prezenta de varice esofagiene confirma diagnosticul de ciroza hepatica, dar simpla lor evidentiere nu inseamna ca pacientul este grav bolnav!!

Exista numerosi bolnavi la care varicele nu cresc sau regreseaza sub tratament si regim de viata corect.

In functie de marimea lor, varicele esofagiene se clasifica in 4 grade, gradul 1 denumind varicele cele mai mici si gradul 4 pe cele mai mari.

Ca cat varicele sunt mai mari, cu atat exista un risc mai mare de aparitie a unor complicatii, in special ruperea varicelor cu hemoragie importanta.

Varice esofagiene – simptome

Desi s-ar putea crede ca o persoana cu varice esofagiene ar trebui sa aiba simptome alarmante, de obicei ele nu dau nici un simptom, pana in momentul in care se complica cu hemoragie prin rupere. Atunci pacientul varsa sange sau cheaguri, are oboseala extrema, transpiratii, uneori aiureaza, are scaune negre, moi si lucioase ca pacura, si este nevoie de internare de urgenta.

Tratamentul varicelor de la esofag

Tratamentul varicelor esofagiene se incadreaza in tratamentul general al cirozei hepatice. Scopul tratamentului este acela de a micsora varicele, si odata cu aceasta de a micsora riscul ruperii lor.

Daca un bolnav cu ciroza hepatica are varice esofagiene (exista si situatii de ciroze fara varice esofagiene), trebuie sa urmeze:

 • tratament medicamentos (de obicei cu propranolol)
 • regim alimentar (fara alcool, abuz de medicamente)
 • supraveghere endoscopica cu o periodicitate dictata de marimea varicelor: varicele mai mari, trebuiesc urmarite endoscopic mai des.
 • in unele situatii, se poate face tratament prin endoscopie digestiva superioara respectiv  ligatura (bandarea) sau sclerozarea varicelor mari care au sangerat sau prezinta risc de sangerare iminent.

Tratamentul varicelor esofagiene rupte

Tratamentul ruperii varicelor esofagiene se face in spital, putand fi

 • tratament non invaziv
  • tamponarea varicelor cu o sonda cu balonase introdusa in esofag
  • administrarea de preparate medicamentoase in perfuzie
 • tratament endoscopic (ligaturarea sau sclerozarea varicelor prin endoscopie digestiva)
 • tratament chirurgical – in cazul in care metodele anterioare nu au dat rezultate (nu au oprit hemoragia). Se leaga varicele dupa deschiderea abdomenului, asociindu-se uneori si anastomoze intre unele vene, care sa previna reaparitia varicelor.

Regimul alimentar dupa ruperea varicelor esofagiene

Regimul alimentar dupa ruperea varicelor esofagiene este cel din ciroza , care este postat pe site,  evitandu-se alimentele dure, fierbinti, prefernadu-se alimentatia semilichida cateva zile.Recomandarile de pe site sunt teoretice, ele trebuind sa fie personalizate de medicul curant pentru fiecare pacient, si modificate in functie de evolutia situatiei – o recomandare din acest moment poate fi eronata in situatia de peste cateva ore sau chiar daunatoare,

Varice esofagiene – forum

1. Este posibil ca hemoroizii in ciroza hepatica  sa fie datorati de hipertensiunea portala?

Hemoroizii pot fi dati de hipertensiunea portala.

2. Ce tratament ar putea urma pentru hemoroizi un pacient cu ciroza pentru ca sa nu-i afecteze varicele esofagiene si ciroza?

Tratamentul oricarei probleme medicale este in responsabilitatea medicului curat; informatii teoretice gasiti aici

3. Am ciroza si probleme la inghitit, poate fi din cauza varicelor?

Varicele esofagiene nu dau probleme la inghitit indiferent cat sunt de mari

4. Un bolnav cu ciroza cu varice grad unu poate sa sangere din varice?

Riscul de a sangera din varicele esofagiene  de grad 1 se apropie de zero.

5. Daca ai varice la esofag ai voie sa mananci condimentat?

In pricipiu condimentele cresc aciditatea stomacului, iar acidul refluat din stomac in esofag poate eroda varicele, deci consumul de condimente poate creste riscul de sangerare din varicele esofagiene la pacientul cu ciroza hepatica.

6. Dimineata tusesc si scuip putin sange, o fi din varice (am de trei ani ciroza)? Multumesc

Sangele scuipat dupa tuse de obicei provine din caile respiratorii, iar sangele din varice se elimina prin varsatura nu prin tuse.

Deci probabil dvs eliminati sange din caile respiratorii, dar este posibil sa fie si sange din cavitatea bucala, de obicei cei cu ciroza sangerand din gingii.

7. Ati avut vre-un pacient cu sangerare din varicele esofagului care sa supravietuiasca?

Am sute de pacienti care au sangerat o data sau de mai multe ori din varicele esaofagiene, unii tratati prin endoscopie digestiva, altii cu medicamente  si care traiesc.

8. Am ciroza cu varice gradul doi, daca am sa sangerez pot veni la dvs?

De venit puteti veni daca sangereaza varicele, dar in cazul dvs riscul de sangerare este foarte mic daca respectati regimul dietetic si tratamentul. Eu cred ca este mai bine sa veniti la mine sa stabilim acum un regim si tratament ca sa evitam sangerarea, nu are rost sa aspteptam sa sangerati..

9. Cat de grav este sa ai sangerare din varice?

Sangerarea din varice la un pacient cu ciroza este o situatie grava, cu riscuri mortale in aproape 50% din cazuri in lipsa tratamentului. In plus 70% din cei care au avut o sangerare din varice au risc de a resangera  riscul fiind mai mare in primele 6 saptamani de la prima sangerare. Sangerarea din varice reprezinta cauza de deces la jumatate dintre pacientii cu ciroza hepatica. Riscul de evolutie proasta este cu atat mai mare cu cat varicele sunt mai mari, sangerarea mai abundenta, starea ficatului mai proasta, ascita mai mare, trombocitele mai mici.

Cu toate acestea, am pacienti cu ciroza care au sangerat de 3-4 ori si supravietuiesc sub tratament si dieta corespunzatoare..

 10. Ce simptome ai cand ai varice la esofag, am ciroza si as vrea sa stiu la ce sa ma asptept..

De obicei prezenta varicelor esofagiene nu da nici un simptom daca varicele nu sunt complicate.

11. Am de 8 ani ciroza si medicii spun ca am varice gradul 1, iar acu doi ani nu aveam varice, este posibil?

Este posibil chiar sa ai ciroza fara varice (cam 20% dintre pacientii cu ciroza nu au varice, cel putin la inceputul bolii). Cu tratament, evolutia cresterii varicelor este foarte lenta sau varicele dau inapoi daca au fost mari. Tratamentul si regimul sunt esentiale. De exemplu daca acum 15 ani vedeam la spital cel putin 3-4 hemoragii din varice pe saptamana, acum nu vad decat cel mult una pe luna datorita tratamentului..

Daca aveti probleme cu ficatul , varice esofagiene, sau alte probleme de gastroenterologie, puteti solicita o programare la consultatie , endoscopie sau colonoscopie completand formularul de mai jos

Calendar is loading...
- Click pe o casuta verde

captcha

Preturile serviciilor medicale prestate in clinica privata sunt postate aici

ATENTIONARE

Recomandarile de pe site sunt generale, ele trebuind sa fie personalizate de un medic consultant pentru fiecare pacient, si modificate in functie de evolutia situatiei; o recomandare perfect valabila in acest moment poate fi eronata in situatia bolnavului de peste cateva ore sau chiar daunatoare, de aceea datele postate pe site sunt doar informative pentru pacienti, si nu inlocuiesc recomandarile date de medicul  dvs curant gastroenterolog.

 

In: