Varicele esofagiene: cauze, diagnostic, tratament

| 18 Comentarii

Esophageal varices / varix (engl)

Varicele esofagiene

Varicele esofagiene sunt vene care se gasesc in mod normal in interiorul esofagului, si care daca se maresc, devin vizibile la endoscopia digestiva superioara sau examen radiologic cu bariu (mai rar folosit astazi).

Ca aspect varicele esofagiene seamana cu varicele de la gambe, deseori fiind mai serpuitoare decat acestea.

Varice esofagiene – cauze

Cea mai frecventa cauza de aparitie a varicelor esofagiene este ciroza hepatica, dar sunt si alte boli care se pot insoti de aparitia lor. mult mai rare insa.

Aparitia varicelor din ciroza este datorata formarii de noduli de regenerare la nivelul ficatului, care apasa pe venele care aduc sangele la ficat. Ingreunarea trecerii sangelui prin ficat, se transmite inapoi pe vene, care se dilata, devenind vizibile la nivelul esofagului.

Varice esofagiene – grade

Prezenta de varice esofagiene confirma diagnosticul de ciroza hepatica, dar simpla lor evidentiere nu inseamna ca pacientul este grav bolnav!!

Exista numerosi bolnavi la care varicele nu cresc sau regreseaza sub tratament si regim de viata corect.

In functie de marimea lor, varicele esofagiene se clasifica in 4 grade, gradul 1 denumind varicele cele mai mici si gradul 4 pe cele mai mari.

Ca cat varicele sunt mai mari, cu atat exista un risc mai mare de aparitie a unor complicatii, in special ruperea varicelor cu hemoragie importanta.

Varice esofagiene – simptome

Desi s-ar putea crede ca o persoana cu varice esofagiene ar trebui sa aiba simptome alarmante, de obicei ele nu dau nici un simptom, pana in momentul in care se complica cu hemoragie prin rupere. Atunci pacientul varsa sange sau cheaguri, are oboseala extrema, transpiratii, uneori aiureaza, are scaune negre, moi si lucioase ca pacura, si este nevoie de internare de urgenta.

Tratamentul varicelor de la esofag

Tratamentul varicelor esofagiene se incadreaza in tratamentul general al cirozei hepatice. Scopul tratamentului este acela de a micsora varicele, si odata cu aceasta de a micsora riscul ruperii lor.

Daca un bolnav cu ciroza hepatica are varice esofagiene (exista si situatii de ciroze fara varice esofagiene), trebuie sa urmeze:

 • tratament medicamentos (de obicei cu propranolol)
 • regim alimentar (fara alcool, abuz de medicamente)
 • supraveghere endoscopica cu o periodicitate dictata de marimea varicelor: varicele mai mari, trebuiesc urmarite endoscopic mai des.
 • in unele situatii, se poate face tratament prin endoscopie digestiva superioara respectiv  ligatura (bandarea) sau sclerozarea varicelor mari care au sangerat sau prezinta risc de sangerare iminent.

Tratamentul varicelor esofagiene rupte

Tratamentul ruperii varicelor esofagiene se face in spital, putand fi

 • tratament non invaziv
  • tamponarea varicelor cu o sonda cu balonase introdusa in esofag
  • administrarea de preparate medicamentoase in perfuzie
 • tratament endoscopic (ligaturarea sau sclerozarea varicelor prin endoscopie digestiva)
 • tratament chirurgical – in cazul in care metodele anterioare nu au dat rezultate (nu au oprit hemoragia). Se leaga varicele dupa deschiderea abdomenului, asociindu-se uneori si anastomoze intre unele vene, care sa previna reaparitia varicelor.

Regimul alimentar dupa ruperea varicelor esofagiene

Regimul alimentar dupa ruperea varicelor esofagiene este cel din ciroza , care este postat pe site,  evitandu-se alimentele dure, fierbinti, prefernadu-se alimentatia semilichida cateva zile.Recomandarile de pe site sunt teoretice, ele trebuind sa fie personalizate de medicul curant pentru fiecare pacient, si modificate in functie de evolutia situatiei – o recomandare din acest moment poate fi eronata in situatia de peste cateva ore sau chiar daunatoare,

Varice esofagiene – forum

1. Este posibil ca hemoroizii in ciroza hepatica  sa fie datorati de hipertensiunea portala?

Hemoroizii pot fi dati de hipertensiunea portala.

2. Ce tratament ar putea urma pentru hemoroizi un pacient cu ciroza pentru ca sa nu-i afecteze varicele esofagiene si ciroza?

Tratamentul oricarei probleme medicale este in responsabilitatea medicului curat; informatii teoretice gasiti aici

3. Am ciroza si probleme la inghitit, poate fi din cauza varicelor?

Varicele esofagiene nu dau probleme la inghitit indiferent cat sunt de mari

4. Un bolnav cu ciroza cu varice grad unu poate sa sangere din varice?

Riscul de a sangera din varicele esofagiene  de grad 1 se apropie de zero.

5. Daca ai varice la esofag ai voie sa mananci condimentat?

In pricipiu condimentele cresc aciditatea stomacului, iar acidul refluat din stomac in esofag poate eroda varicele, deci consumul de condimente poate creste riscul de sangerare din varicele esofagiene la pacientul cu ciroza hepatica.

6. Dimineata tusesc si scuip putin sange, o fi din varice (am de trei ani ciroza)? Multumesc

Sangele scuipat dupa tuse de obicei provine din caile respiratorii, iar sangele din varice se elimina prin varsatura nu prin tuse.

Deci probabil dvs eliminati sange din caile respiratorii, dar este posibil sa fie si sange din cavitatea bucala, de obicei cei cu ciroza sangerand din gingii.

7. Ati avut vre-un pacient cu sangerare din varicele esofagului care sa supravietuiasca?

Am sute de pacienti care au sangerat o data sau de mai multe ori din varicele esaofagiene, unii tratati prin endoscopie digestiva, altii cu medicamente  si care traiesc.

8. Am ciroza cu varice gradul doi, daca am sa sangerez pot veni la dvs?

De venit puteti veni daca sangereaza varicele, dar in cazul dvs riscul de sangerare este foarte mic daca respectati regimul dietetic si tratamentul. Eu cred ca este mai bine sa veniti la mine sa stabilim acum un regim si tratament ca sa evitam sangerarea, nu are rost sa aspteptam sa sangerati..

9. Cat de grav este sa ai sangerare din varice?

Sangerarea din varice la un pacient cu ciroza este o situatie grava, cu riscuri mortale in aproape 50% din cazuri in lipsa tratamentului. In plus 70% din cei care au avut o sangerare din varice au risc de a resangera  riscul fiind mai mare in primele 6 saptamani de la prima sangerare. Sangerarea din varice reprezinta cauza de deces la jumatate dintre pacientii cu ciroza hepatica. Riscul de evolutie proasta este cu atat mai mare cu cat varicele sunt mai mari, sangerarea mai abundenta, starea ficatului mai proasta, ascita mai mare, trombocitele mai mici.

Cu toate acestea, am pacienti cu ciroza care au sangerat de 3-4 ori si supravietuiesc sub tratament si dieta corespunzatoare..

 10. Ce simptome ai cand ai varice la esofag, am ciroza si as vrea sa stiu la ce sa ma asptept..

De obicei prezenta varicelor esofagiene nu da nici un simptom daca varicele nu sunt complicate.

11. Am de 8 ani ciroza si medicii spun ca am varice gradul 1, iar acu doi ani nu aveam varice, este posibil?

Este posibil chiar sa ai ciroza fara varice (cam 20% dintre pacientii cu ciroza nu au varice, cel putin la inceputul bolii). Cu tratament, evolutia cresterii varicelor este foarte lenta sau varicele dau inapoi daca au fost mari. Tratamentul si regimul sunt esentiale. De exemplu daca acum 15 ani vedeam la spital cel putin 3-4 hemoragii din varice pe saptamana, acum nu vad decat cel mult una pe luna datorita tratamentului..

Daca aveti probleme cu ficatul , varice esofagiene, sau alte probleme de gastroenterologie, puteti solicita o programare la consultatie ,  completand formularul de mai jos

Calendar is loading...

captcha

Preturile serviciilor medicale prestate in clinica privata sunt postate aici

ATENTIONARE

Recomandarile de pe site sunt generale, ele trebuind sa fie personalizate de un medic consultant pentru fiecare pacient, si modificate in functie de evolutia situatiei; o recomandare perfect valabila in acest moment poate fi eronata in situatia bolnavului de peste cateva ore sau chiar daunatoare, de aceea datele postate pe site sunt doar informative pentru pacienti, si nu inlocuiesc recomandarile date de medicul  dvs curant gastroenterolog.

 

Autor: Dr Ditoiu Alecse Valerian

Absolvent al Facultatii de Medicina Generala a Universitatii de Medicina si Farmacie “Gr T Popa” Iasi cu "magna cum laude", sef de promotie (media generala 10) . De-a lungul anilor am fost medic stagiar la spitalele Cantacuzino, Colentina, medic medicina generala la dispensarul rural Dorobantu Jud Calarasi medic rezident in specialitatea expertiza medicala si recuperarea capacitatii de munca la Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca Bucuresti, medic cercetator stiintific in specialitatea medicina interna la Institutul National de Medicina Sportiva Bucuresti , medic rezident prin concurs la spitalele Cantacuzino, Carol Davila, Colentina si Fundeni din Bucuresti. In prezent sunt medic primar boli interne, gastroenterologie si hepatologie , specializare in endoscopie digestiva superioara colonoscopie la Institutul clinic Fundeni si secretar General al Asociatiei Romane pentru Studiul Ficatului (asociatia profesionala a medicilor hepatologi din Romania). In peste 30 de ani de practica medicala am efectuat cca 100. 00 de consultatii medicale , 40.000 endoscopii digestive superioare , 10.000 de colonoscopii si peste 1000 de biopsii hepatice

18 Comentarii

 1. Buna ziua ! Fratele meu a vomitat sange prima data duminică . O saptamana nu a mai vomitat. I sa administrat tratament cu arginina , B1 si B6 , i sa facut transfuzie de sânge si plasmă si sambata 04.02.2017 a vomitat iar , duminica 05.02.2017 iau indus coma. Ce sanse de supraviețuire mai are ? Multumesc frumos . Astept raspuns

 2. Buna ziua, socrul meu este in coma de gradul 6 de trei zile.Este a doua oara cand i se sparg varicele dar din fericire prima data ia fost oprita la timp hemoragia.Acum nu a avut asa mare noroc.De la slatina a fost trimis la Bucuresti unde i au pus niste inele si au putut sa ii opreasca hemoragie. Ficatul deja nu mai functioneaza iar in momentul de fata il tin aparatele in viata.Ati putea sa imi ziceti daca mai are vreo sansa sa isi revina din coma? Va multumesc

 3. Buna ziua!sunt din Botosani si mama mea este internata de vineri noapte pe oncologie.avea dureri mari de burta taieturi si crampe si am mers la urgenta.i a facut morfina noi avand un diagnostic de tumora de corp si coada de pancreas.dupa perfuzia cu arginina a inceput sa vomite sange ca zatul de cafea.la fel s a intamplat si urmatoarea zi in timpul perfuziei cu hemostatice.o zi de pauza si iar a vomat dar sange rosu.ulterior a primit plasma.stim de o tensiune portala data de tumora si de varice de grad 2.. Va rog spuneti mi care i cauza pentru care vomita tot timpul imediat dupa perfuzii sau ce mi recomandati pentru ca nu putem ajunge la dumneavoastra, mama fiind foarte slabita.multumesc frumos!

 4. Soțul meu a fost operat de varice esofagiene acum 3saptamani,a avut 5ligaturi,la urgență după ce sau spart,întrebarea e,ce poate mânca,deoarece e f slăbit de atunci mănâncă păsat doar legume,cartofi și brânzeturi,totul fără sare.La medicul care la operat trebuie să mergem peste o lună,am încercat și la privat și pună la sf lui martie nu e loc,va rog dacă mă puteți ajuta,va multumesc

 5. as vrea sa stiu mai exact ce ar putea manca..ce alimente sau lichide. a trecut deja o saptamana de la spargerea varicelor. Diagnostice formulare libera hemoragie digestiva superioara prin efractie de varice esofagiene si gastrice ligatura enddoscopica variceala ciroza hepatica VHC cunoscuta anemie posthemoragica hipotiroidie boala cardiaca ischemica.
  EDS LA 24 DE ORE- 2 INELE IN SITU LA NIVELUL VARICELOR ESOFAGIENE IAR SUBCARDIAL 2 ULSCERE POSTLIGATURA CU CHEAG DE SANGE ADERENT-INELE DETASATE.

 6. care este regimul recomandat dupa spargerea varicelor esofagiene? Va multumesc.

 7. Buna ziua. Tatal meu a fost diagnosticat cu ciroza lichida si varice esofagiene,mentionez k a consumat mult alcool si de mancat nu prea mananca.de cateva ori la bufnit sangele pe nas foarte mult si pe gura,banuiesc ca gradele varicelor sunt mari. Va rog din suflet sa imi spuneti ce e de facut si ce sanse are… va multumesc!

 8. Am o matusa de 84ani,inca internat in spital la Focsani sectia Pneumologie.Saptamana trecuta a facut investigatii cu substanta de contrast(radiografie cu bariu)si i-au fost descoperite niste varice esofagiene.De sambata seara starea ei sa inrautatit…a varsat,are ameteli,si de aseara are dureri mari in partea dreapta,putin mai sus de ficat.Va rog sa imi spuneti din putinele detalii ce vi le-am dar daca exista riscuri majore pentru Dumneaei…?Va multumesc!!!

 9. Buna seara! d-le doctor sotul meu a facut interferonul are aproape sase luni ,trebuie sa faca viremia ,nu stiu ce se intimpla are ameteli (pierde imaginea) si simte in ureche un zgomot cred ca nu explic prea corect.Cum as putea lua legatura cu dv-stra sunt din jud Iasi mie foarte frica si am uitat sa precizez ca are oscilatii de tensiune 14cu 10 atunci cind aude zcomotul in urechi va rog din suflet sa-mi spuneti daca e grav .Va multumesc

 10. Pingback: Medicina online: boli interne, gastroenterologie, gastroscopie, colonoscopie, hemoroizi … » Blog Archive » Greata si varsatura: cauze, diagnostic, tratament

 11. Sotul meu este bolnav de coriza hepatica si varice esofagiene. Are 42 ani. A fost spitalizat prima data in urma unei hemoragii, mai exact in luna mai 2010 cand a descoperit ciroza si varicele esofagiene iar dupa doua luni a avut din nou hemoragie si i s-a facut ligaturarea varicelor. A urmat tratament cu propranolol, esentiale forte, etc. insa pe 20 martie 2011 a inceput din nou sa verse sange (in zat de cafea) si s-a internat de urgenta. In urma endoscopiei s-a constatat ca varicele nu sangerau ligatura fiind foarte bine facuta insa, existau cateva puncte pe mucoasa gastrica ce sangerau iar in urma endoscopiei acestea s-au spart si au provocat hemoragie mai mare urmata de melena si a intrat in coma hepatica si encefalopatie portala. A fost dus de urgenta la terapie intensiva de unde dupa 24 de ore si-a revenit (din coma) si dupa 36 ore a fost mutat pe sectia de gastroenterologie. Acum este acasa, s-a format lichid, urmeaza tratament, numai ca problema cea mai mare o are din cauza hemoroizilor ce nu cedeaza cu nici un medicament (unguent sau supozitoare). Este posibil ca acesti hemoroizi sa fie datorati de hipertensiunea portala? Ce tratament ar putea urma pentru hemoroizi care sa nu-i afecteze varicele esofagiene si ciroza?
  Va multumesc,

 12. Pingback: Boli de ficat si fiere - gastroenterologia si hepatologia clinica » HEMORAGIA DIGESTIVA, CAUZE, SIMPTOME, TRATAMENT

Lasă un răspuns

Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *.