Dr Ditoiu AV, medic gastroenterolog - hepatolog Bucuresti. Cabinet privat de gastroenterologie în Clinica Sante str Magura Vulturului 87. Tel 0758 751 841
Organele interne ale omului – organele abdominale

Organele interne ale omului – organele abdominale

Dr Alecse Valerian Ditoiu, gastroenterolog Bucuresti

Desi poate sa para ciudata enumerarea organelor din abdomen, vad ca exista tendinta de cautare a acestora, uneori cu termeni care denota o lipsa de cunoastere uimitoare a anatomiei (dupa ce aceasta se face cel putin o data in scoala generala si alta data in liceu).

O durere de burta poate fi data de un organ de aici, dar poate fi reflectarea suferintei altui organ care nu este localizat in abdomen.

Organele localizate in abdomen sunt:

  • Ficat si cai biliare (liver) – in dreapta sub coasta – vezi bolile de ficat
  • Colecist (fiere – gallblader) – in aceeasi zona cu ficatul– vezi bolile de fiere
  • Splina (spleen) – in stanga sub coaste -vezi bolile splinei
  • Pancreas- pe mijloc cam in dreptul buricului – vezi bolile pancreasului
  • Stomac (stomach)- in capul pieptului si usor spre stanga – vezi bolile stomacului
  • Duoden (duodenum)- cam  sub ficat
  • Jejun+ileon = intestin subtire (small intestine) – in centrul abdomenului
  • Intestin gros (colon)- pe laturile abdomenului – vezi bolile colonului
  • Aorta- pe mijlocul abdomenului de sus pana jos
  • Vena cava inferioara- la fel ca aorta
  • Rinichi- in spate sub coaste – vezi bolile renale
  • Vezica urinara – in partea de jos a abdomenului pe mijloc
  • Glande suprarenale – deasupra rinichilor
  • Ovare – lateral de vezica si ceva mai sus
  • Uter – in spatele vezicii urinare
  • Prostata- sub vezica urinara- vezi bolile prostatei
  • Ganglioni- in foarte multe zona ale corpului vezi aici

In afara de organele amintite, in abdomen se pot palpa diferite tumori, umflaturi, etc, care pot sa nu fie date de bolile unor organe abdominale ci de alte structuri:

  • Envetratii abdominale
  • Hernii
  • Tumori subcutanate, lipoame
  • Tumori abdominale canceroase sau necanceroase
  • Ascita (lichid in burta)
  • Uter gravid

Ce trebuie sa faci cand ai problemele abdominale ?

Desi este clar ce trebuie sa faci cand ai o problema medicala, postez aceasta intrebare deoarece mii de persoane ma intreaba pe  net ce sa faca atunci cand au o problema de gastroenterologie.

Atunci cand aveti probleme medicale abdominale, care sunt persistente (nu se amelioreaza) sau recurente (reapar), cel mai intelept lucru este sa va prezentati la un consult gastroenterologic. Faptul ca faceti din proprie initiativa o ecografie, sau o endoscopie, sau analize, nu va amelioreaza simptomele si deseori nu va lamuriti despre ce este vorba, iar in final tot trebuie sa ajungeti la un specialist care sa le interpreteze, si eventual sa ceara alte explorari in completare, pierzand timp – uneori pretios din punct de vedere al evolutiei unei probleme de sanatate.

Amanarea lamurii unei situatii medicale putand avea consecinte irecuperabile.

Despre mine

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.

Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut

  • 3 ani de stagiatura in Bucuresti,
  • 3 ani la tara la dispensar
  • apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.

La Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti am luctat cca 30 de ani, adica pana in iunie 2019.

In cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni am ingrijit tot ce se poate, cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.

La Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti timp de 30 de ani  am pregatit pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spital), medicii rezidenti si specialisti.

Unde lucrez acum?

In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.

Ce bolnavi vin la consultatii?

Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital, iar 10% sunt o parte dintre bolnavii pe care i-am urmarit si la spital (ceilalti au ramas in urmarirea spitalului).

Multi dintre bolnavi au mai fost si la alti medici si vor o a doua opinie medicala, , unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).

Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.

Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.

Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur  mai placut sa dai vesti bune decat proaste…

Datorita numarului mare de solicitari la cabinet, perioada de asteptare este de 5-15 zile de la solicitare. In caz de urgenta, incercam sa face programarea cat  mai repede, uneori chiar in ziua solicitarii, pe locurile celor care- din diferite motive- nu pot veni la consult (de obicei este un astfel de loc zilnic).

Activitate pe net

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro, www.hepatolog.ro  si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).

Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina

Pentru cei care totusi considera ca au nevoie  de experienta mea pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841,  sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil.
In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web
Daca doriti sa gasiti informatii despre problema dvs de sanatate, tastati pe Google drditoiu si va puteti informa de pe siteu-rile mele

 

23 de comentarii la „Organele interne ale omului – organele abdominale

  1. buna ziuza am55 ani am dureri mari in spate jos siimi da dureri in picioare pinan calcii mam adresat la doctoru de familie am fost trimis sa trec rengenu rezultatu de la rengen este ca inelul 4 si 5 se destrug ce sa fac ? misa dat curs de lecuire injectii muscomed milgamma siclodifen urmez de 4 zile nici o scimbare datimi va rog un sfat ce sa fac?

  2. Buna seara, de 5 zile am o durere acuta in partea stanga imi provoaca junghiuri ce ma lasa fara respiratie ,balonari si gust amar in gura ,am inceput sa tin un regim supe , ceai sunatoare no-spa ,ma simt fara putere ce as putea lua medicamentos sau ce analiza as putea face pt a fi sigura ca nu este ceva grav.Va multumesc seara buna

  3. Buna seara numele meu este Monica am 43 de ani de2 săptămîni simt ceva ciudat la burta mișcă ceva jos la ovare zvacnestecand in dreapta când in stânga și când merg și când stau C.Mam avut regulat in rest nu am nimic numi este rau in schimb de 2 zile obosesc simt niște dureri dubioase la ceafa îmi zvacneste cu durere ma Săgeata in cap apoi ma lasă durerea va rog să ma ajutați cu un răspuns ce ar trebui sa fac va multumesc

  4. Buna seara! Am o problema , de 5 zile am o durere de spate ce incepe din stanga jos, si se duce in fata , de la cosul pieptului, pana jos la buric (in fata avand crampe , ca atunci cand te abtii sa te duci la baie) . Uneori durerea se extinde intr-o parte si alta a coloanei vertebrale. Am facut un film la coloana vertebrala,caci asa a decis medicul , de acolo fiind problema, si nu am decat nevii ce se leaga de coloana sunt slabiti. Intrebarea este, ce legatura ar avea cu crampele din față, din zona stomacului? Plus ca, am observat ca nu mai pot manca asa mult ca inainte, mananc putin si simt ca ma doare stomacul ca si cum as fi full. Vre-un sfat ceva, imi puteti da? As fi vrut sa imi fac o ecografie si la rinichi. Sau sa am ceva la intestine?

  5. Buna seara
    Am si eu o problema.
    Am niste intepaturi mai jos(cam o palma)sub buric si sunt si umflata.
    Scaun regulat fara sangerari.
    Am aceste intepaturi cam de trei zile.
    Iau debridat de 200(de 3 ori/zi) si nos-pa la fel (3/zi).

  6. Buna ziua,
    Am si eu o problema… de cativa ani am perioade in care orice as manca ma doare stomacul, apoi peste cateva zile/saptamani trece dar reapare dupa cateva luni, iar acum de cateva luni am dureri in partea stanga sub coaste si se vede cu ochiul liber ca sunt umflata in acel loc.Imi poate da cineva vre-o parere? Multumesc…

  7. Buna seara, de 6 luni de zile m-am obisnuit cu durerea. Nu am stat de pomana, m-am dus la medicul de familie i-am explicat simptomele, totul a inceput cu o diaree (am tratat-o care pe oricare alta, triferment si dupa aceea furazolidon). Cand am vazut ca nu inceteaza si incepusem sa fiu si balonat (devenise insuportabil aveam gaze toata ziua si-mi afecta viata) am fost dianosticat cu colon iritabil. Am inceput sa iau duspatalin timp de 3 luni de zile, au inceput alte dureri sub omoplatul drept (senzatia de jungi in spate) si dureri in partea lombara, m-am dus din nou la medic si mi s-a zis ca o sa treaca. Dupa aceea au inceput neplaceri in partea stanga ( in zona intestinului gros si in partea sanga sub coaste). M-am dus din nou la doctor am fost trimis sa fac o ecografie abdominala totala si o colonoscopie (inclusiv intestinul subtire). Dupa terminarea investigatiilor mi s-a spus ca sunt perfect sanatos. De doua zile imi este rau sunt ametit si lesinat nu sunt in stare de nimica. Durerea s-a centralizat in partea stanga sub coaste. Daca ati putea sa-mi dati un sfat ce sa le zic la medici cand ma prezint din nou sau la camera de garda. Multumesc

  8. Buna seara am de vreo doua zile dureri in partae dreapta..usoare nu puternice..si nu pot face treaba mare de doua zile de canda doare in partea dreapta jos …durerea radiaza si ma sus iar coboara iar e jos …sunt in spania va rog datimi un sfat poate fi apendicita ???

    • Raspuns automat. Inainte de a pune o intrebare cautati singur pe site cu search de sus – in cazul durere in dreapta, constipatie , apendicita – si veti gasi SIGUR raspunsul…

  9. am o problema de ceva timp am simtit linga buric in dreapta lui ceva tare si ma face sa ma simt un pic imbalonat .. dupa un timp parca s’a localizat deasupra buricului acea umflatura mentionez ca sunt cam grasutz dar in deosebi la burta , am evitat excesul de mancare si pot sa zic ca ma simt un pic mai bine dar tot speriat sunt .. daca imi poate spune cineva o parere despre asta i’as ramane indatorat .. multumesc

Lasă un comentariu

programari
Catre clinica