Dr Ditoiu AV, medic gastroenterolog - hepatolog Bucuresti. Cabinet privat de gastroenterologie în Clinica Sante str Magura Vulturului 87. Tel 0758 751 841

Scoaterea lichidului din burta cu acul = paracenteza

Dr Alecse Valerian Ditoiu, gastroenteorlog hepatolog Bucuresti

Sunt numeroase cauze de ascita (licAscita 2hid in burta), cea mai frecventa fiind ciroza hepatica; tratamentul ascitei este complex, dar uneori este necesara extragerea lichidului cu acul, operatie numita PARACENTEZA, care in majoritatea cazurilor nu necesita obligatoriu repetarea manvrei, daca ascita se poate rezolva cu alte metode- de obicie medicamente

Scoaterea lichidului de ascita cu acul (paracenteza) este relativ greu de acceptat de catre pacienti, deoarece toti „stiu” ca daca se face acest lucru, boala de ficat se agraveaza (lucru pe care – desigur- medicii nu il stiu, sau il ascund pacientilor , ca sa le faca.. o „surpriza” probabil – asa cred multi pacienti).

Cand trebuie scos lichidul din burta cu acul?

Indicatiile extragerii lichidului de ascita cu acul in ciroza hepatica sunt:

  • Ascita care nu poate fi eliminata prin medicamente
  • Lichidul de ascita in cantitate mare, care ar putea fi eliminat cu medicamente, dar, datorita cantitatii mari de lichid si starii proaste a pacientului, nu se poate astepta pana la eliminarea lichidului prin urina.
  • Lichidul de ascita in cantitate mica sau medie, a carei cauza nu este sigura sau are cauze multiple (ciroza, boala de inima, cancer cu metastaze in abdomen, infectarea ascitei, sangerare, etc), iar lichidul extras este necesar pentru analize.

Ce complicatii pot sa apara cand se scoate ascita cu acul?

In ORICE manevra medicala exista posibilitatea aparitiei unor complicatii, indiferent de cine face manevra , starea pacientului, masurile de precautie luate.

In cazul extragerii ascitei cu acul este posibila aparitia urmatoarelor complicatii:

  1. Sangerare IN ABDOMEN SAU IN PERETELE ABDOMINAL SAU LA LOCUL DE PUNCTIE.
  2. Perforatia unui organ abdominal, de obicei intestin
  3. Infectarea lichidului sau a locului de punctie
  4. Scurgere de lichid dupa extragerea acului
  5. Hematom de perete abdominal
  6. Hipotensiune (scaderea pe moment a tensiunii arteriele)
  7. Durere la locul de punctie
  8. Sindrom hepatorenal (aparitia alterarii functiei rinichilor) – la pacientii cu ciroza hepatica

Cat de frecvente sunt complicatiile extragerii cu acul a lichidului din burta?

Complicatiile paracentezei sunt rare , sub 1% dintre cazurile punctionate.

Ele pot fi reduse daca se iau in calcul toate situatiile cu risc.

De ce la unii extragerea de lichid din burta este cu complicatii si la altii nu?

Fiecare organism si om are caracteristicile lui, care il fac sa reactioneze intr-un anumit fel, in aceeasi situatie. Unii sunt „buni de carne”, se vindeca rapid fara complicatii, altii nu

Scoaterea repetata a ascitei

Daca se scoate lichid odata intr-o ciroza, trebuie scos mereu dupa aceea?

Nu este adevarat!!

De obicei la un pacient cu ciroza la care se scoate lichid pentru diagnostic, nu mai este nevoie de repetarea manevrei.

Daca se scoate lichid pentru ca este in cantitate prea mare, poate fi necesara scoaterea repetata de lichid, dar, acest lucru NU se datoreaza faptului ca a fost scos lichid prima data.

CONCLUZIA: scoaterea de lichid abdominal la un pacient cu ciroza, nu este obligatoriu urmata de scoaterea repetata de lichid tot restul vietii!!

Ati avut pacienti la care sa scoateti lichidul cu acul, apoi sa nu mai fie nevoie de asta?

Da, am avut numerosi pacienti la care am scos ascita de un numar de ori, iar ulterior nu a mai fost nevoie de scoaterea ascitei, depidne de caz.

Extragerea lichidului de din burta cu acul la un pacient cu ciroza, poate agrava evolutia bolii de ficat?

DA, UNEORI!

Uneori, rar extragerea de lichid de ascita cu acul poate fi urmata de alterarea functiei rinichilor, sau riscul de aparitie a encefalopatiei hepatice (coma din cauza boli ide ficat).

Acest risc trebuie evaluat de medic avand cazul in fata, si se pot lua masuri de precautie care sa diminueze riscul complicatiilor. ACEST RISC NU POATE FI EVALUAT PE INTERNET SAU LA TELEFON!!

Contraindicatiile extragarii lichidului din abdomen cu acul

Exista contraindicatii ale paracentezei (extragerea lichidului de ascita).

Se recomanda precautie la extragerea lichidului abdominal in urmatoarele situatii:

  1. Boli in care coagularea sangelui este afectata (trombocite<20.000/mmc, INR<2)
  2. Sarcina
  3. Tumori mari abdominale
  4. Retentie de urina cu vezica urinara mare
  5. Ocluzie intestinala
  6. Aderente abdominale de obicei postoperatorii
  7. Abdomen acut chirurgical

Extragerea  lichiduluidin abdomen – forum

Am ascita si incerc sa gasesc un medic care sa imi puna un diagnostic pe net, si .. nu-l gasesc. De ce nu vor medicii sa ma ajute? Trebuie sa merg la cabinet sa le dau bani ca sa-mi spuna ce sa fac?

Asa cum un arhitect trebuie sa vada terenul inainte de a face planul casei, un tamplar sa vada materialul inainte de a-ti face mobila, un mecanic sa vada masina inainte de a-ti spune ce are, sau un profesor sa-ti examineze copilul inainte de a-ti spune cat stie, si un medic, trebuie sa vada pacientul inainte de a sti ce are; nici un meserias, nu poate face treaba bazat doar pe povestiri, trebuie sa vada materialul de lucru. Exista riscul sa faca aprecieri complet eronate, iar cand este vorba de sanatatea cuiva… lucrul este si mai neplacut.

Am ascita, am ciroza sau alta boala?

Poate fi ciroza sau alta cauza – infectie, boala de inima sau rinichi, cancer, boli inflamatorii -. Aveti articuol special cu aceasta tema pe site

Am ascita si nu vreau sa o scot cu acul, am sa mor?

Daca medicul dvs a spus ca este nevoie sa scoata ascita cu acul, probabil ca situatia nu se poate rezolva altfel; daca nu o scoateti este posibil ca apa sa nu se elimine, sau sa se elimine mai greu; este posibil si decesul.

Nu am ascita si mi s-a spus ca am ciroza este posibil?

Da, exista si ciroza fara ascita, in stadiile de inceput.

Am ascita, e posibil sa am cancer, eu?

Una din cauzele ascitei este cancerul, deci este posibil

Am lichid in abdomen si nu se vindeca cu diuretice, ce sa fac?

Probabil este nevoie si de alte medicamente sau scoatere cu acul, depinde de cauza ascitei. Trebuie sa mergeti la un medic competent sa evalueze problema.

Am o raceala genitala si mi s-a gasit la ecografie lama de lichid in Douglas, este normal?

In inflamatiile (racelile) genitale, se poate acumula si lichid in burta

Cum se trateaza lichidul din abdomen la o femeie cu cancer la san recidivat si lichid?

Teoretic se trateaza separat cancerul (citostatice, operatie, radioterapie, etc) si ascita (scoatere cu acul. diuretice, citostatice), practic, medicul curant decide schema exacta de tratament

Cum se trateaza ascita (lichidul din abdomen) din cancerul de ficat, colangiocarcinom, san, colon, stomac, esofag, plaman, rinichi, pancreas…din orice fel de cancer? Cum pot veni la dvs la consult?

Teoretic se trateaza cancerul conform unei scheme individualizate (citostatice, operatie, radioterapie, etc) si ascita (scoatere cu acul. diuretice, citostatice) in functie de cauza sa (este pe site), practic, medicul curant decide schema exacta de tratament.

Puteti sa va programati la consult (este numarul pe site).

Ce se face intr-o ascita din cacer uterin daca nu ai inca rezultatul biopsiei?

Pana apare rezultatul biopsiei, ascita se trateaza simptomatic si se extrage daca este prea mare si genereaza probleme

Mama are ciroza cu ascita si 4 hernii, se poate opera?

Teoretic pacientii cu ascita care au nevoie de operatie se si opereaza (am avut astfel de cazuri.

Practic, in cazul mamei dvs, aceasta indicatie trebuie sa o faca medicul care stie direct situatia

Ce trebuie sa faci cand ai lichid in abdomen?

Daca aveti lichid in abdomen  nu trebuie sa fiti nici disperat, dar nici nu trebuie sa neglijati problema. Din experienta mea va pot spune ca in majoritatea cazurilor boala poate fi stabilizata si mentinuta sub control, trebuie doar sa  fiti monitorizat si ingrijit de un gastroenterolog  cu experienta, obisnuit cu astfel de situatii, pentru o evaluare a problemei.Cel mai corect lucru este sa faci asa cum faci cand observi ca se scurge putin ulei la masina , nu o lasi sa crape motorul ci  mergi la mecanic. Este normal sa ai aceeasi grija de propriul organism, mai ales ca piesele de schimb  nu exista, si asa cum vaalegeti un service specializat in marca masinii dvs, este normal sa va alegeti un gastroenterolog sau hepatolog specializat in problema dvs de sanatate

Despre mine

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.

Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut

  • 3 ani de stagiatura in Bucuresti,
  • 3 ani la tara la dispensar
  • apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.

La Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti am luctat cca 30 de ani, adica pana in iunie 2019.

In cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni am ingrijit tot ce se poate, cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.

La Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti timp de 30 de ani  am pregatit pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spital), medicii rezidenti si specialisti.

Unde lucrez acum?

In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.

Ce bolnavi vin la consultatii?

Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital, iar 10% sunt o parte dintre bolnavii pe care i-am urmarit si la spital (ceilalti au ramas in urmarirea spitalului).

Multi dintre bolnavi au mai fost si la alti medici si vor o a doua opinie medicala, , unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).

Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.

Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.

Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur  mai placut sa dai vesti bune decat proaste…

Datorita numarului mare de solicitari la cabinet, perioada de asteptare este de 5-15 zile de la solicitare. In caz de urgenta, incercam sa face programarea cat  mai repede, uneori chiar in ziua solicitarii, pe locurile celor care- din diferite motive- nu pot veni la consult (de obicei este un astfel de loc zilnic).

Activitate pe net

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro, www.hepatolog.ro  si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).

Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina

Pentru cei care totusi considera ca au nevoie  de experienta mea pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841,  sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil.
In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web
Daca doriti sa gasiti informatii despre problema dvs de sanatate, tastati pe Google drditoiu si va puteti informa de pe siteu-rile mele

 

20 de comentarii la „Scoaterea lichidului din burta cu acul = paracenteza

  1. Mi sa spus ca am ascita hepatica, dar ma tratez cu chimioterapie pentru investigarea chirurgicala la ovare….! Am dureri puternice din cauza ascitei simt ca ma sufoc si am lipsa de putere….Pofta de mincare este Redusa…Ce as putea

  2. Tatal meu are ciroza acum i sa acumulat si lichid il elimina prin urina urmeaza tratament dar are o durere insuportabila de spate la raze a zis ca nu are nimic de la ce sa fie domnul doctor aceea durere?
    Va multumesc.

  3. Mama a fost diagnosticată cu ciroză hepatică virală A B şi D din 2007, fierea i-a fost înlăturată în 1998, la moment are ascită şi a mai apărut şi hernie în 4 locuri (la burtă)şi se simte foarte slăbită nu se poate ridica singură din pat. E posibil de făcut intervenţie chirurgicală?

  4. buna ziua,
    mama mea ,in varsta de 64 ani ,a fost diagnosticata cu cancer de corp uterin cu metastaze.Inca nu am primit raspunsul la biopsie.In 6 decembrie a fost operata ,i-a fost scos 2 l lichid ascitic si tumora de 11 cm.A fost externata fara nici o recomandare de tratament .In prezent este foarte umflata in abdomen,i s-au umflat si picioarele si are greutate in respiratie si dureri abdominale.Am incercat la cateva spitale in Bucuresti sa obtinem o internare dar ni s-a spus ca fara rezultaul biopsiei nu ii pot face nimic.Va rog sa-mi spuneti ce posibilitati avem si cum trebuie procedat tinand cont ca starea ei s-a agravat.Se poate interveni in cazul lichidului acumulat in abdomen? In speranta unui raspuns ,va multumesc anticipat si va doresc tot binele din lume!

  5. Am aflat de curand ca sotul meu in varsta de 42 ani are ciroza hepatica.I-a fost facuta punctie de 2 ori in trei luni.Oncologul lui spune ca este din primavara in metastaza.Acum 3ani a fost operat,i-a fost scos un rinichi,si ia decat sutent,medicul nu i-a mai recomandat nimic.Asta ce inseamna,ca nu mai are nici o sansa?Cat timp mai are de trait? Va rog ajutati-ma….multumesc

  6. Am o verisoara diagnosticata cu cancer ovarian,dar nu poate fi operata deoarece sre apa si trebuie sa i se traga.Am inteles ca face deja citostatice .se simte rau ,este normal sa aiba asa dureri mari?? nu poate sa doarma nu poate sa manance ,nu poate sa stea nici culcata nici in picioare….ce sa inteleg de ce nu este operata??? va rog sa imi raspundeti daca puteti.Va multumesc din suflet

  7. Buna ziua domnule doctor,mama mea din Ploiesti de 64 de ani are ciroza umeda poate lua arginina?A fost in spital si i-a administrat plasma.doctora i-a mai zis sa cumpere albumina umana.sunt bunei in aceasta boala? dar oare trebuie sa le cumparam mereu?multumesc

  8. Buna ziua as avea si eu o intrebare . Eu am Boala Willson , a fost depistata in 2000 , fac tratament cu , Cuprenil , MegaZinc , Lagosa , B6 etc. Am ciroza hepatica , splenomegalie , varice esofagiene gradul 2 banuiesc , afectare neurologica . Per total din analize reiese ca stau bine , boala o mentin inca . As dori sa stiu care sunt urmatoarele etape in cadrul acestei boli , adica la ce m-as putea astepta pe viitor in caz ca organismul se obisnuieste cu medimentele sau le intrerup treptat … Eu fac sport , culturism , nu in exces ci cat sa ma mentin , am 1,80m si 64-65 kg … am si inelul kaizer-flasher ( parca i se spune ) … tin cat de cat regim alimentar … multumesc si astept un raspuns

  9. sotul meu are cancer la coada pancreasului.face tratament cu oxicontin si sevredol(1-2 pe zi din luna noiembrie)a facut 6 luni de chimioterapie(gemox)2 zile cu 14 zile pauza.a suportat cimioterapia bine,chiar a pus in greutate si se simtea destul de bine.in urma cu 4 saptamani i’au extras prima data lichidul din burta(2,5 l).dupa 2 sapt din nou(2 l)si au oprit chimioterapia si continua cu xeloda si diuretice,dar are dureri ingrozitoare de cap,ochi, picioare si varsaturi cam o data pe zi,nu mananca aproape deloc si doarme tot timpul.ce putem face sa scape de durerile pe care le are.Oare avanseaza boala?

  10. va rog mult sa ma ajutati cu un raspuns tatal meu a muri in urma cu 4 ani de ciroza hepatic a avut hepatita cu virus b ,iar eu in urma cu 6 ani am intrat pe dializa si am luat si eu hepatita cu virus b am facut tratamente cu interferon (6luni),zefix (2ani),si au facut rezistenta ,acum fac entecavir si dupa un an de tratament se pare ca fac rezistent si la acesta(dupa primela 6luni,de inceperea entecavirului 0,5 viremia era 764569Ul/ml si acum dupa alte 6luni eate 154537 si transaminazele foarte rutin crescute 49 )ce felde virus am,ce pot face daca am facut rezistenta?Oare am ciroza ca tata?

  11. Buna ziua-mama mea a fost diagnosticata cu cancer la ficat,in prezent are 2 doagnostice, hepatocarcinom si al doilea colangiocarcinom, va rog frumos ajutati-ma ,ce pastile sau ce procedura ii putem face pentru acumulare de lichid in zona ficatului?multumesc frumos-as putea veni la dvs la un consult daca se poate si nu va deranjez urgent ?multumesc

  12. mama mea a fost depistata acum 5 ani cu cancer la san.a fost operata si in 2009 boala a recidivat la ficat.a facut chimioterapia si acum are ciroza.are lichid in burta.ce se poate face??va rog frumos sa mi spuneti daca puteti contactatima la nr de tel:0749431916 sau ID:claudyu15_4ever…va multumesc!!!

  13. Orice om, cu orice boala, in orice stare are o sansa.
    Nu cunosc situatia tatalui dvs, informatiile date nu imi folosesc. Am avut numeroase cazuri de bolnavi cu ciroza cu varice rupte care traiesc si acum.Asta tine in primul rand de organismul pacientului, si in al doilea rand de ce face medicul.
    Asa cum nu poti face fusta de stofa daca ai ca material panza de pansament, uneori nu poti ajuta prea mult organismul slabit

  14. Medicul dvs va poate spune cum va evolua boala dvs, in functie de consult si analize.
    Asa cum mie nu mi-ar conveni sa se bage alt medic peste indicatiile date pentru un anumit bolnav, pentru care raspund, nici eu nu dau indicatii decat pacientilor mei. Pe site dau INFORMATII medicale nu indicatii de tratament, evolutie, diagnostic

  15. tatal meu e internat in spital a stat 4 zile in coma.are varici esofagiene si s-au rupt.dupa 5 zile i s-a umflat burta,doctorii zic ca nu mai are nici o sansa.e adevarat?ii cumparam cele mai bune medicamente,dar doctorii zic ca doar ii amana moarte.va rag frumos sa imi spuneti daca mai are o sansa cat de mica?

  16. Am 20 de ani si am fost diagnosticata cu Boala Wilson in urma cu 4 ani. Am si ascita… As vrea sa stiu daca aceata boala e vindecabila sau nu?

  17. Am 38 ani am fost operata la san-sector in ianuarie si asa am aflat ca am cancer.am urmat 4 sedinte chimioterapie,a urmat a doua operatie adica mastectomie totala in iunie 2009 fara ganglioni invadati , am fost la control si mi-au spus ca este bine, iar acum dupa un CT mi se spune ca am metastaze la ficat si ca mai am de trait doar citiva ani daca urmez tratament.Este posibil sa se vada la CT ca am metastaze la ficat ?Va multumesc !

Lasă un comentariu

programari
Catre clinica