Ce sunt anticorpii? Cand apar? Cum dispar? Ce rol au?

Antibodies (engl)

Ce sunt anticorpii?

Anticorpii (Ac) numiti si imunoglobuline (Ig) sunt proteine ale sangelui din categoria gammaglobulinelor, produse de sistemul imun al organismului (limfocitele B).

Cand apar anticorpii?

File:Antibody.svgEi apar atunci cand organismul vine in contact cu proteine care nu intra in structura sa (proteine straine) numite antigene.

Proteinele pot proveni din microbi, virusuri, ciuperci, dar si din medicamente sau alte substante din natura.

In anumite conditii, organismul poate produce anticorpi si impotriva unor proteine din structura sa, ei numindu-se autoanticorpi, iar bolile cauzate de ei numindu-se boli autoimune. Tot anticorpii se produc dupa vaccinare, cand se introduc in corp unele proteine ale microbului impotriva caruia s-a facut vaccinarea.

Ce rol au anticorpii in organism?

Anticorpii, indiferent de tipul lor, au o forma de lant, structura fiind foarte asemanatoare la toti, doar coada fiind diferita in functie de proteina impotriva carora s-au format -vezi foto-.

Aceasta portiune, se poate cupla cu proteina straina (asa cum intra o cheie in broasca), eliminandu-o din organism.

Cand dispar anticorpii?

Dupa eliminarea proteinei straine care a dus la formarea lor, concentratia din sange a anticorpilor respectivi (cei impotriva proteinei ) scade, dar ei nu dispar pe perioade lungi de timp, uneori toata viata, cu toate ca proteina initiala (virala, microbiana, etc) nu mai este in corp. Deci, depistarea anticorpilor, nu inseamna ca persoana respectiva are o infectie, ci ca a avut o infectie cu microbul respectiv.

De aceea, nu va asteptati ca tratandu-va impotriva unei infectii (impotriva Helicobacter, sau virusului hepatitic B sau C) – sunt doar exemple), sa va scada anticirpii pentru ca dispare virusul.

Daca tratarea unei infectii este urmata de disparitia antigenului, inseamna ca a disparut microbul.

0 Replies to “Ce sunt anticorpii? Cand apar? Cum dispar? Ce rol au?”

  1. iubitul meu a fost diacnosticat cu vdrl pozitiv tpha negativ…are treaba acest diacnostic cu anticorpi?are si niste negi in zona intima..va rog din suflet sa imi raspuneti

  2. Buna ziua,sotul meu a facut niste analize de sange si a fost diagnosticat cu imunitate scazuta si lipsa de anticorpi.i-a fost prescris engerix.in speranta ca veti citi acest mesaj am rugamintea de a da mai multe informatii despre acest „diagnostic”.atasez mai jos rezultatul analizelor:anti hbs<1.0;tgl 210;chol 245;ggt 164;aghbs 0.45;anti hbc 0.07;antivhc 0.18;ths 1.673.celelalte teste fiind in limite normale.astep cu nerabdare interpretarea dvs.va multumesc.

  3. buna ziua,am si eu o intrebare la dvs.in anul 2005 am fost diagnosticata cu lupus eritametos precizez ca la analiza celule lupice repetata de 3 ori nu s-au gasit celule lupice doar o analiza de anticorpi nu a iesit bine si vsh marit68 pcr marit si factor reumatoid mare,cu un an inainte am avut lucrare dentara avand probleme mari cu dintii infectii.neavand bani am facut niste coronite dentare mai ieftine metalice nu portelan.intrebarea mea este:este posibil ca materialul dentar folosit sa-mi afecteze imunitatea ca numai la un an de zile mi-au inceput simptomele dureri musculare,articulare durere a ochiului drept cu scaderea vizualitati.va multumecc si as dori un raspuns daca se poate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *