Hipertensiunea arteriala – tratament

Pacientul cu hipertensiune arteriala (tensiunea mare) trebuie sa inteleaga mai multe aspecte ale problemei sale medicale:

 1. Hipertensiunea arteriala este de obicei o boala incurabila, adica o ai toata viata, chiar daca uneori / de obicei valorile sale sunt in limite normale cu tratament sau / si regim alimentar si de viata.
 2. Ingrijirea corespunzatoare a bolii presupune PERMANENT:Cu tratament, regim alimentar si un stil de viata corespunzator, afectiunea poate fi relativ usor suportata, iar evolutia ei poate sa nu aiba implicatii majore asupra sanatatii pacientului.
  • Regim alimentar (vezi pe site)
  • Stil de viata corespunzator
  • Tratament cu medicamente
  • Control tensiunii arteriale in mod periodic
 3. Boala trebuie monitorizata (urmarita) toata viata.
 4. Cea mai grava greseala este tratamentul intamplator atunci cand pacientul „simte” ca are tensiunea crescuta (are durere de cap, ameteli, tulburari de vedere, zgomote in urechi, sau ii curge sange din nas); datorita riscului de aparitie a unui accident vascular cerebral, s-ar putea sa fie ultima data cand „simte” ca a crescut tensiunea!!
 5. Tratamentul cu medicamente „puternice” sau „noi” nu este absolut obligatoriu sau necesar; sunt frecvente situatiile in care tensiunea scade corespunzator cu
  • regim alimentar
  • regim + scadere in greutate,
  • regim + scadere in greutate + medicamente „usoare” in doze mici

Stilul de viata in hipertensiunea arteriala

 • Oprirea fumatului; fumatul creste frecventa inimii si astfel creste tensiunea arteriala
 • Scaderea in greutate; grasimea apasa pe vasele de sange , si constituie un depozit de colesterol care se depune in peretii vaselor de sange, crescand tensiunea arteriala
 • Efort fizic zilnic, care scade tensiunea scazand stresul, glicemia si colesterolul; trebuie zilnic sa mergeti pe jos cel putin 30 de minute (2-3km); la persoanele tinere si care isi pot permite ca timp si bani, se recomanda sporturi usoare – inot, ciclism, tenis, volei, baschet, fotbal.
 • Reducerea stresului, atunci cand este posibil; ganditi-va la sanatatea dvs, ganditi-va ca este mai profitabil sa fiti mai linistit si mai sanatos, decat sa castigati bine, dand apoi banii pe ingrijiri medicale cauzate de munca excesiva in stres!

Hipertensiunea arteriala -regim alimentar:

 • Scaderea la minimum a consumului de alcool; consumul de alcool creste frecventa cardiaca si astfel tensiunea; consumul de 200-300ml de vin zilnic poate fi acceptat, daca sunt probleme in renuntarea totala la alcool.

ATENTIE: aceasta cantitate de alcool poate fi ACCEPTATA, nu RECOMANDATA! Am intalnit pacienti care au spus ca ei consuma zilnic alcool, pentru ca asa le-a recomandat medicul, desi inainte nu consumau deloc alcool, iar unii dintre ei facusera ciroza de la alcool! Consumul de alcool cronic are si alte efecte, pe alte organe, in special pe ficat (dr Ditoiu).

 • Cresterea consumului de legume si fructe ,care prin continutul de potasiu favorizeaza scaderea tensiunii arteriale
 • Reducerea consumului de sare (vezi subiectul pe site)
 • Reducerea consumului de cafea, cola, condimente, grasimi, dulciuri concentrate cu zahar rafinat

Tratamentul cu medicamente in hipertensiune

Tratamentul hiperteniunii arteriale se face la recomandarea medicului si sub supravegeherea sa, pe principiile urmatoare (Dr Ditoiu):

 1. Tratamentul se face continuu, permanent
 2. Scopul tratamentului este scaderea valorilor tensiunii arteriale sub 13/8,5cmHg
 3. Tratamentul este individualizat, adica este specific unui anumit bolnav. Nu comparati tratamentul dvs cu al altui pacient, deoacere, in functie de caracteristicile individuale pot fi diferite, uneori total, si ambele sa fie corecte!
 4. De obicei se asociaza doua sau trei medicamente din clase diferite (vezi mai jos clasele de medicamente) in doze mai mici, decat sa se prescrie un singur medicament in doza mare, scazand astfel riscul de efecte secundare.
 5. Nu modificati singuri doza de medicamente, pe principiul „a crescut tensiunea, trebuie sa cresc doza de medicamente”! Mergeti la medic, deoarece simpla crestere a dozei poate sa fie urmata de efecte secundare importante, fara sa scada si tensiunea arteriala! Daca un medicamente va este prescris in doza mica ( o jumatate de tableta, o tableta) in seamna sau ca este foarte puternic, sau ca poate avea efecte secundare foarte mari; de aceea, nu cresteti singur doza de medicamente (Dr Ditoiu)!
 6. Nu adaugati singuri un alt medicament , fara sfatul medicului, datorita riscului de efecte antagonice intre medicamente.
 7. Intreruperea tratamentului este de obicei urmata de cresterea rapida a tensiunii arteriale cu riscul producerii unui accident vascular cerebral; cea mai comuna cauza de intrerupere a tratamentului este „.. pentru ca am mancat putin sarat”, sau „.. ca sa beau si eu un pahar de vin”.

  ATENTIE:simpla intrerupere a tratamentului creste tensiunea arteriala, dar ASOCIATA CU CRESTEREA CONSUMULUI DE SARE SAU ALCOOL poate avea efecte grave imediate, cresterea tensiunii fiind foarte mare la asocierea acestor trei factori!!!

  Nu se recomanda asocierea alcoolului cu medicamentele, dar daca tot vreti sa riscati consumand sarat sau cu alcool ( sa spunem cu o anumite ocazie, aniversare, An Nou, etc), luati totusi medicamentele de tensiune cu cateva ore (3-4 ore) inainte de acest exces, si continuati sa le luati normal dupa ce momentul de nerespectare a indicatiilor medicale a trecut.

 8. Medicamentele cele mai folosite in tratamentul hiperteniunii arteriale sunt impartite in mai multe clase:
 • Diuretice = au efect de scadere a tensiunii arteriale prin actiune asupra rinichilor, crescand cantitatea de sare si apa eliminata prin urina; au ca efect secundar cresterea glicemiei , acidului uric si modificari ale potasiului din sange, care trebuie urmarite pe parcursul tratamentului; din aceasta clasa fac parte
  • Diuretice de ansa –furosemid, bumetanid, torasemid
  • Diuretice tiazidice –clortiazida, hidroclortiazida,clortalidona, epitizid
  • Diuretice antialdosteronice –spironolactona, , triamteren, amilorid
  • Diuretice similare cu cele tiazidice – metolazona, indapamida
 • Inhibitorii de enzima de conversie, au efect de scadere a tensiunii arteriale prin actiune asupra veselor de sange, iar ca efect secundar tuse seaca si uneori modificarea functiei renale – care trebuie urmarita prin analize; din aceasta clasa fac parte captopril,enalapril, ramipril quinapril, fosypril, perindopril, benazepril, lisinopril
 • Blocantii receptorilor de angiotensina II (sartani), cu efecte similare cu clasa anterioara de medicamente, dar fara tuse; din aceasta clasa fac parte losartan, telmisartan, irbesartan, valsartan, olmesartan, candesartan
 • Beta-blocantele,au efect de scadere a tensiunii arteriale prin actiune asupra inimii, iar ca efecte secundare scaderea accentuata a frecventie cardiace (bradicardie), crize de astm; din aceasta clasa fac parte
  • betablocante neselective – alprenolol, carteolol, levobunolol, mepindolol, metipranolol, nadolol, oxprenolol, penbutolol, pindolol, propranolol, sotalol, timolol
  • blocante β1-selective – acebutolol, atenolol, betaxolol, bisoprolol, esmolol, metoprolol, nebivolol, amosulalol, liandiolol, tilisolol
  • antagonisti α1/β- adrenergici – arotinolol, carvedilol, celiprolol, labetalol
  • antagonisti selectivi β2 –butaxamine

Din aceasta clasa, betaxolol, carteolol, levobunolol, metipranolol, timolol pot fi utilizate si la bolnavii cu GLAUCOM

 • Blocantele canalelor de calciu
 • au efect de scadere a tensiunii arteriale prin dilatarea vaselor de sange,
 • efecte secundare inrosirea pielii, durere de cap (cefalee), uneori edeme (umflarea picioarelor);
 • din aceasta clasa fac parte : Amlodipina, Aranidipina , Azelnidipina, Barnidipina, Benidipina, Cilnidipina, Clevidipina , Diltiazem, Efonidipina, Felodipina, Galopamil, Lacidipina, Lercardipina, Manidipina, Nicardipina, Nifedipina, Nilvadipina , Nimodipina, Nisoldipina, Nitrendipina, Pranidipina, Verapamil

In principiu (vezi schema) la un pacient cu hipertensiune nou descoperita se incepe tratamentul cu un diuretic, iar in cazul raspunsului necorespunzator se poate adauga un bolcant de canal de calciu. Sunt insa si situatii in care tratament hipertensiunii se incepe cu un medicament din alta clasa.

Alte subiecte despre hipertensiuena arteriala

Tensiunea arteriala normala

Hipertensiunea definitie, clasificare, cauze

Hipertensiunea forum

Ce se poate intampla daca ai tensiunea 13 cu 11?

Pot sa apara complicatii care sunt postate pe site

 

46 Replies to “Hipertensiunea arteriala – tratament”

 1. Bună seara!
  Tatăl meu ia Tenaxum,,iar acum se afla in Italia.
  Problema este că aici în Italia nu exista substanță Rilmenidina.
  Cu ce ar putea fi înlocuit Tenaxum ,aici în Italia,că medicul mi a spus să întreb in Romania că el nu știe!
  Mulțumesc mult!

 2. Buna ziua,

  Am fost diagnosticat recent cu HTA, medicul cardiolog mi-a prescris Noliterax. Tensiunea e acum cat de cat normala ( 135-150/85-90 ), dar au aparut doua reactii adverse : dureri de cap continue si probleme de erectie. Cu durerea m-am obisnuit, dar ce sa fac pentru a remedia a doua problema? Nu am avut niciodata asemenea probleme…

  Multumesc

   1. Da, stiu asta, si tata a fost medic….problema e ca medicul de familie ma trimite la cardiolog, iar cardiologul care mi-a prescris Noliterax nu poate fi contactat pana in 20 martie…nu pot sta asa pana atunci.
    M-oi descurca eu cumva, multumesc oricum!

 3. De 10 ani sunt hipertensivă şi am luat tot timpul tratament: Exforge 5/160 – 1/zi, Tertensif – 1/zi, Aspacardin 2/zi, Aspenter 1/zi – la ore fixe -, de regulă tensiunea este 14/8-9, şi cu toate astea, sporadic, fac pusee, simţind o stare de rău dacă am peste 15.Care ar fi cauza ?
  Mai iau şi 12 µg/zi Eutyrox.
  Vă mulţumesc mult,

 4. Buna ziua . tensiunea mea mai creste din când in când . iau tratament cu noliterax 10 mg si nebilet . in ultimul timp am avut de doua ori la interval de o săptămână pusee de tensiune care debutează cu o încălzire puternica a corpului urmat de atac de panica . am fost la medic si mi s a găsit glicemia de 225 . Mi s a recomandat același tratament plus seara la culcare puțin xanax. Întrebarea mea este glicemia crescuta poate da creșteri de tensiune?

 5. Buna ziua. Mama mea a mers la 3 medici pana acum si are tensiune de la 25 si scade pana la 7. Ce e de facut? Colesterol nu are.plamanii sunt ca ai unui sportiv si analize de sange f bune. E la atreia schema de tratament. Vamultumesc.

 6. Am primit tratament cu Sevikar 40mg/10mg si Nebilet 5 mg, 1pe zi, pot sa le iau pe amandoua de dimineata sau una dimineata si una la pranz pt a nu interactiona

  1. Puteti sa luati tratamentul conform prescriptiilor medicului curant, este responsabilitatea lui sa va urmareasca tratamentul, nu are nici o logica sa dau sfaturi fara sa cunosc situatia pacientului respectiv, decare raspunde alt coleg
   Cu stima

 7. Buna dimineata.
  Urmez de 15 zile tratament pt HTA(Betalok 100mg si Noliprel 5mg-dimineata;Norvasc 5mg+Aspenter 75 mg-seara).care functioneaza, dar am o nelamurire: foarte rar ajunge la 124/126 maxima cu 78/79 minima.in cea mai mare a timpului TA se mentine la 110/111 maxima cu 65/70 minima.Eu iau tratamentul in continuare.Pana sunt gata analizele mai dureaza cateva zile si nr de telefon al doamnei doctor am uitat sa-l iau,ma intreb daca se intampla ceva fiind TA asa mica(ex.107/62 in seara asta)si eu iau pastilele de tensiune?Oare scade mai mult?

  1. Dupa cum am mentionat de cateva sute de ori pe site,consultul medical, interpretarea explorarilor medicale, recomandarile medicale parerile pe net sunt INTERZISE medicilor in Romania datorita riscului de eroare. Acestea trebuie sa fie facute de medicul consultant, care coreleaza datele consultului medical cu cele ale explorarilor medicale, ale datelor gasite la controalele medicale pe parcursul urmaririi pacientrului si face apoi recomandarile cuvenite in cunostinta de cauza.
   Date teoretice despre problemele mentionate gasiti pe site, dar ele NU se aplica automat cazului dvs medical.
   Cu stima

   1. Buna dimineata.Am intrebat pt ca mi-e teama sa nu intru in soc.Multumesc pt raspuns.In continuare nu stiu ce sa fac.

 8. D-le dr. de o luna iau sevikar 40/10 si nebilet 5mg si mi se umfla gleznele foarte rau . si inainte luam doar sevikar40/5 si nu se umflau dar nici tensiunea nu scadea. Cine sa fie de vina de umflarea gleznelor nebiletul sau doza mai mare de amlodipina ? Trebui sa merg sa scimb tratamentul? Multumesc!

 9. Stimate domnule Doctor,

  Intrucit diagosticul meu e de hipertensiune arteriala, valorile de la analizele medicale sunt foarte bune-glicemie, colesterol, etc.,,,,, nu sunt supraponderala,
  medicul mi-a recomandat tratamentul cu bisoprolol si ramipril. Am virsta de 44 de ani.
  Bisoprolol: 2,5 mg, dimineata
  Ramipril 2,5 mg, dimineata si seara.
  Pulsul imi coboara dupa administrarea bisoprololului cu ramipril-dimineata- la 53, iar in timpul zilei urca la 60, 65, 70 la efort. Tensiunea are valorile: 117 cu 77, oricum greu mai trece de 120 cu 80.

  intrebarea mea este daca pot lua separat cele doua medicamente, adica bisoprolol 2,5mg dimineata, iar seara ramiprilul-in ce concentratie?-2,5 sau 5mg?

 10. Va salut Domnul doctor am 37de ani și am tensiune mare nu fumeze nu beau am 175 kg , 97 si doctor u mi-a dat tratament noliprel forte metuscinal aspeter si Siva card , noliprel forte dimineața jumătate , metuscinal jumătate ,si seara Siva card si scazusera la 10 tensiune a si am făcut întrerupt medicamente si a fost ok dar după o lună mi sa ridicat tensiune 15,7,14,6 12,5 nu este stabilă urcă și coboară să încep. Tratament din nou aștept răspuns , stima si respect va mulțumesc.

  1. Conform regulilor medicale, indicatii de tratament poate da unui pacient medicul care l-a consultat si stie toate datele de sanatate ale sale, deci medicul curant, asa este normal.
   Ar fi complet aiurea ca un medic sa consulte un bolnav, altul sa ii vada analizele, il opereaza alt medic, iar altul care habar nu are de situatia medicala a pacientului, sa traga concluziile si sa ii spuna ce sa faca…
   Cu stima

 11. Vă mulţumesc mult pentru răspunsul prompt. Am vrut să vă cer părerea.
  În afară de Exforge mai iau tertensif, aspacardin şi aspenter şi 12,5 µg Euthyrox pentru noduli tiroidieni. Nu am alte boli asociate.
  Urmăresc demult acest site interesant.
  Vă mulţumesc,

 12. Vă mulţumesc foarte mult pentru răspuns. Am vrut să ştiu şi părerea dvs., urmăresc de mult timp acest site.
  Este singurul tratament pentru tensiune pe care-l iau, cu aspacardin şi aspenter şi în plus 12,5 µg Euthyrox pt.noduli tiroidieni. Nu am alte boli asociate.

  Vă mulţumesc,

 13. De 7 ani iau Exforge 5/160 – ştiu că asta conţine – amlodipiă şi valsartan.
  In luna iunie 2016 din greşeală farmacista mi-a dat de 10/160, nu am controlat, am luat în mod obişnuit una pe zi şi aproape când să termin am observat că gramajul a fost altul. Nu ştiam de ce mă simt mai bine (adică nu am stare de zăpăceală). Am revenit la doza iniţială şi din nou am început să mă simt aşa. Ce se întâmplă ? Înseamnă că trebui să iau doza de 10/160 ? ce părere aveţi, Vă mulţumesc

 14. Tensiunea arteriala este o consecinta, un simtom care are la baza mai multi factori: colesterolul ridicat, depunerea de ateroame pe vase si, prin urmare, stramtorarea acestera, afectiuni ale inimii, nivel de stres ridicat.Tratamentul naturist trebuie adaptat in functie de particularitatile de sanatate ale fiecarui individ in parte.Dintre cele mai eficiente plante pentru ameliorarea nivelului tensiunii arteriale se numara paducelul, talpa gastei (in special pentru aritmii), maslinul, pasiflora, lavanda (atunci cand hipertensiunea se datoreaza stresului) , hibiscus etc. Pentru intocmirea unei retete de tratament personalizate, adresativa unui medic

 15. DOMNULE DOCTOR , VA ROG DIN TOT SUFLETUL AJUTATI-MA CU UN SFAT CU O INDRUMARE, SUNT HIPERTENSIVA SI SUNT SUB TRATAMENT, ANUL TRECUT AM FACUT O CISTITA CEVA PT CA AM URINAT SANGE , AM FACUT TRATAMENT CU NOLICIN SI CAM LA 2 LUNI DUPA AU INCEPUT CRESTERI MASIVE DE TENSIUNE CU MEDICAMENTELE LUATE, ASA MA-M CHINUIT CU EA PANA INTR-O ZI IN VARA ACESTUI AN AM LUAT ANTIBIOTIC , CUM AM LUAT ANTIBIOTIC TENSIUNEA NU MAI CRESTEA , CI SE REGLA , AM FACUT ANALIZE LA CREATININA 0, 86 , ACID URIC 8 UREE 39 POTASIU 3, 8 SODIU 142 SI ATENTIE V S H 25 FATA DE 20 CAT E NORMAL , CHIAR ZILELE ASTEA AM AVUT PROBLEME CU CRESTEREA TENSIUNII SI MERGEAM LA CAMERA DE GARDA SA MA AJUTE SA O SCAD , PT CA CU MEDICAMENTELE DE LE LUAM EU ACASA NU SCADEA CI DINPOTRIVA CRESTEA , MERGAND NOAPTEA LA SPITAL AM RACIT F RAU SI AM FOST NEVOITA SA IAU IAR ANTIBIOTIC OSPEN DE DATA ACCEASTA , CUM VA EXPLICATII CA TENSIUNEA MEA IAR SA NORMALIZAT, DE ACCEA VA ROG DIN TOT SUFLETUL VIN LA DUMNEAVOASTRA AJUTATI-MA CUMVA SA VEDEM UNDE ESTE INFECTIA SI SA O TRATAM SA SCAP DE STRESUL ASTA CU CRESTEREA TENSIUNII SUB TRATAMENT . VA MULTUMESC SI ASTEPT UN RASPUNS DE LA DUMNEAVOASTRA , CU DEOSEBIT RESPECT O VIITOARE PACIENTA A DUMNEAVOASTRA AT-I MAI INTALNIT IN CARIERA DUMNEAVOASTRA ASA CAZ?

 16. D-le Dr, am tensiunea 163/90,143/86,148/94,cu dureri de cap si in special dureri in partea stanga a capului simt ca mi se ingroasa venele, ce medicamente ar trebui sa iau? Va multumesc

 17. 30.04.2012
  d-le Dr.
  am 57 ani si sunt sub tratament de tensiune de cca. 10 ani. Acum doua saptamani mi s-a schimbat tratamentul in indapamid si trezen4, inainte luam prestarium si tertensif, nu ma simt bine caci imi scade foarte greu tensiunea ,fiind frecventa in limitele 18-19 .Ma trezesc din somn pe la orele 3-4 in zori cu urechile pocnind, mai ales cea dreapta si cu dureri grasnice de cap. Daca ma plimb putin prin camera mai imi trece din vajaitul din ureche dar durerea nu ma lasa cu una cu doua chiar daca iau tratamentul. Va rog din suflet sa ma ajutati cu o recomandare terapeutica caci sunt vaduva si singura ma gandesc sa nu mor in somn si sa sperii copiii care sunt in alte orase

 18. buna seara mi am luat intamplator tensiunea acasa si am 156 cu 90 ceea ce e foarte mult mentionez ca am varsta de 25 de ani nu beau nu fumez dar sunt un pik plinut am 1 88 inaltime si 110 kilograme.Am facut o electrocardiograma acum o luna 2 si doctorul mi a spus ca totul este in regula

 19. buna seara as vrea sa stiu si eu daca ar fi un inlocuitor pentru un medicament din italia!medicamentul se numeste LABRADIN si nu se mai gaseste in comert pentru ca au gasit defecte.astept raspunsul dumneavoastra cat mai urgent….va multumesc anticipat!

 20. Buna ziua,
  Mama mea are hipertensiune arteriala; recent, pentru ca vechea medicamentatie parea ca nu mai da rezultate, i s-au prescris alte medicamente. (Noliprel + Zeplan)

  De cind ia noul tratament a inceput sa prezinte dureri musculare si o slabiciune fizica la aproape orice efort.

  Este posibil ca aceste simptome sa inceteze dupa o perioada de acomodare ? (1-2 luni)

  Va multumesc anticipat.

 21. buna ziua,de ceva vreme ma confrunt cu o problema,de obicei cand ma gandesc la ceva,sau cand urmeaza sa se intample ceva,simt asa un gol in stomac,ca o unda care imi strabate corpul pana la inima,ceva de genul nici nu stiu cum sa va explic,deci ca un impuls catre inima,si mi se intampla asta cam de cateva ori pe zi,mai ales seara cand incerc sa adorm cred ca imi ia 2ore pana adorm,deoarece simt ca am andrenalina in corp mult mai multa in mod normal!sincer nu am fost la medic,imi e si frica sa ma duc…mentionez ca am 19ani,si fumez cam un pachet de tigari/zi! mai are cineva astfel de simptome?stie cineva ce e asta?posibil atac de panica?dar am vazut ca ele se manifesta altfel,si dureaza mai putin,dar la mine cred ca mi se intampla de 5ori/ora !deja sunt disperat,imi poate zice cineva despre ce e vorba?multumesc mult

 22. In anul 1993 am fost depistat cu glaucom cu unghi deschis,tratamentul medicamentos nu a dat rezultate,am facut operatia la spitalul militar bucuresti unde a reusit sami salveze ochiul drept la celalalt fiind atrofiat nervul optic nu a putut fi salvat.In anul 1998 am fost operat de ulcer duodenal cu rezectie 3/4,totul a fost bine pina in anul 2009 cind am fost depistat cu hipertensiune arteriala am inceput tratamentul cu candesartan 16 mg aproape un an .De aproape 8 luni medicul cardiolog mia schimbat tratamentul deoarece nu ma simteam bine,iar in urma investigatiilor mia redus candesartanul la jumatate iar la amiaza iau 1/3de nebivol ,sint zile in care ma simt relativ bine dar sint si zile cind tensiunea o ia razna si creste pina la 17/10 am probleme si de vedere cind tensiun ea este mare,nu am echilibru simt ca o sa cad ,ametesc cumplit si aproape tot timpul am in ureghi un zgomot precum ar fierbe ceva sub presiune nu stiu care este cauza am consultat si medicul O.R.L.totul ese in regula nu stiu ce sa fac ce analize sau tratament .In urma cu 6ani am facut un tomograf la cap rezultatul fiind Ateromatoza calcara in tritoriul vertebrobazilara.Ce ar trebui sa fac sa scap de aceste ameteli care sint din ce in ce mai intense,va multumesc.

 23. Domnule Doctor,

  Tatal meu a avut urmatoarele simptome:simtea ca i pocnesc urechile,o furnicatura la nivelul degetelor,durere puternica la ceafa,nu mai avea stabilitate pe picioare,se ingalbenise,o durere in capul pieptului,simtea ca nu mai vede,transpiratii abundente tot timpul.are probleme cu colesterolul avandu-l marit si cu colonul cateodata simte o caldura in corp care il ia de jos si se imprastie in tot corpul.

  A mancat si dupa care a baut 2 beri urmand ca dupa aceea sa se simta rau si sa aibe aceste simptome enumerate mai sus.

 24. De regula aveam tensiunea mica adica 10, 11 dar de cand am fost descoperita anul trecut de hipotiroidie si iau euthyrox viata mea s-a schimbat in rau adica, am tensiuni din cele mai variate de la 88 la 15 si puls de la 48 la 135 pana la fibrilatie . Iau tratament in momentul de fata de 1/4 nebilet de 5mg dimineata,ampril seara de 5mg si vasilip de 20mg.In momentul cand m i se racesc mainile stiu ca am tensiune mare sau mica (care se intampla f des intr-o zi) ,la fel si pulsul .Ce se intampla de nu pot fi restabilita ?.Mentionez ca tsh din februaie 2010 este de 7,3 usor peste limita normala ,iar in noiembrie 2009 tsh de 3,7 cu aceeasi cantitate de euthyrox adica de 0.75 mg /zi.

 25. urinez foarte des cam de 10 12 ori pe zi? am prostata? daca cumpar de la farmacie si nu consult un medic se intampla ceva?

 26. D-le DR,
  Am HTA si am tratament, prescris de cardiloog, cu Noliprel Arg asociat cu Leridip si totul merge bine. Am dreptul la medicatie gratutita „fost detinuta politic”
  Necazul este ca acum Leridipul nu se mai da gratuit, imi cere 20 de lei pe el.
  Eu nu am acesti bani. Asta este.
  Cu ce medicament as putea sa-l inlucuiesc Leridipul, dar sa fie gratuit.
  Medicul de familie ma trimite pe la altii.
  Am si un anevrism de aorta si nu prea pot merge pe la medici.
  Poate ma ajutati si pe mine cu un sfat.
  Multumesc
  Lia

 27. Pe acest site, la http://www.despreboli.ro/boli-de-inima-si-vase/2009/01/cum-aflam-daca-avem-hipertensiune-arteriala/ scrie: Diagnosticul de hipertensiune arteriala se pune atunci cand sunt prezente urmatoarele elemente:
  Tensiunea arteriala este crescuta peste valorile normale (vezi pe site) la 3 masuratori consecutive, efectuate la cel putin o saptamana interval
  Nu exista o cauza evidenta de crestere a tensiunii arteriale, ca de exemplu
  o efort fizic cu 30 de minute anterior
  o fumat cu 30 de minute anterior
  o consum, de cafeina cu o ora anterior
  o situatie evidenta de stres
  o consum de medicamente care cresc tensiunea arteriala
  Masurarea tensiunii se face corect din punct de vedere tehnic
  Aparatul de masurare a tensiunii arteriale este standardizat, pe cat posibil aparat mecanic ( cu manometru cu ac) sau cu mercur.

  Acestea sunt necesare, deoarece oricine poate avea o data o crestere de tensiune.
  Palpitatiile pe care le simtiti, trebuiesc inregistrate sau pe o electrocardiograma, sau cu un sistem Holter (gasiti si asta pe site0
  Sanatate!

 28. d-le dr,am 30 ani,am depistata intamplator cu hipertensiune arteriala (155/95mmHg).dr mi-a recomandat monitorizarea acesteia timp de o sapt,in aceasta perioada s-a inscris in normal,adica dimineata este 100/80,seara 110/80.diagnosticarea s-a efectuat in februarie.am facut o electrocardiograma,totul e ok,dr mi-a spus ca poate am avut o per mai grea si nu mi-a prescris nimic,totusi am zile in care simt palpitatii puternice(ca si cand as alerga)in special cand stau in pozitia orizontala,si uneori simt ca nu am stabilitate.care ar putea fi cauza?ce as putea face?mentionez ca anaizele sunt normale cu exceptia colesterolului(250).va multumec

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *