Dr Ditoiu AV, medic gastroenterolog - hepatolog Bucuresti. Cabinet privat de gastroenterologie în Clinica Sante str Magura Vulturului 87. Tel 0758 751 841

Tensiunea arteriala mica (hipotensiunea arteriala): cauze simptome , explorari

Tensiunea arteriala este data de capacitatea de contractie a inimii batailor cardiace (pulsul) si starea peretilor vaselor de sange (grosime, elasticitate, contractia musculaturii, etc)

De obicei tensiunea arteriala este mai frecvent mare sau normala decat mica. In mod normal sportivii,  persoanele care fac efort fizic regulat, au greutatea corporala normala si sunt nefumatori, au tendinta de a avea tensiunea arteriala mai mica. Persoanele cu tensiune arteriala mica in mod obisnuit, au risc mult mai mic de a face boli de inima sau rinichi, accidente vasculare cerebrale sau ateroscoleroza vaselor de sange.

Desi in mod curent valoarea minima normala a tensiunii arteriale este 12/8cmHg, exista destul de multe persoane care au tensiunea 9-12 / 5,5-8cmHg, fara sa aiba nici un simptom. In principiu, in lipsa altor simptome, este acceptata ca tensiune „normala” valoarea permanenta de peste 9/6cmHg. Este evident ca daca o persoana are permanent valoarea tensiunii de 12/6, o valoare de 9/6 reprezinta pentru ea tensiune arteriala scazuta, si de obicei este urmata de simptome mai mult sau mai putin neplacute.

Simptomele tensiunii arteriale scazute (hipotensiunii arteriale):

Sunt de obicei date de scaderea cantitatii de oxigen care ajunge la unele organe (in special creier, inima, ficat si rinichi), iar daca situatia se prelungeste, poate fi urmata de deteriori importante in aceste organe, uneori ireversibile.

In functie de cat de mult este scazuta tensiunea, si de modul de reactie al organismului, cele mai frecvente simptome sunt:

  • Ameteli
  • Tulburari de echilibru
  • Senzatie de lesin sau chiar lesin
  • Transpiratii
  • Scaderea cantitatii de urina eliminata
  • Dureri de inima

Cand scade tensiunea arteriala?

De  obicei tensiunea arteriala scazuta, mai ales la o persoana tanara si fara probleme cardiace, nu reprezinta un motiv de panica, dar cauza acestei scaderi trebuie lamurita, mai ales daca este repetata sau insotita de simptome neplacute (lesin, cefalee, pierdere de urina sau fecale, etc)

Cele mai frecvente situatii in care tensiuena arteriala scade sunt urmatoarele:

  • Deshidratare de diferite cauze (febra, expunere la temperaturi mari, arsuri extinse, transpiratii excesive, varsaturi, diaree)
  • Sangerari moderate sau mari
  • Boli severe insotite de soc (toxic, septic, anafilactic = alergic, pancreatita, embolie pulmonara, dureri atroce, etc)
  • Medicamente ca scad tensiunea arteriala
  • Boli cardiace (bradicardie – batai rare ale inimii, tahicardie – batai frecvente ale inimii,  insuficienta cardiaca, miocardita, pericardita, steonoza aortica), arteriale sau venoase
  • Diabet zaharat
  • Boala Addison
  • Boli neurologice
  • Sarcina in primele luni
  • Reactii vasovagale  („pe sistem nervos”) – frecvente le tinerele femei

Situatii particulare de tensiunea arteriala scazuta

Socul, reprezinta scaderea prelungita a tensiunii arteriale sub 8cmHg, insotita de alterarea functiei inimii, creierului, rinichilor, ficatului, plamanului, tulburari metabolice (acidoza), si neurologice mergand pana la coma.

Hipotensiune arteriala posturala (ortostatica) = scaderea tensiunii arteriale la ridicarea in picioare (sangele ramane partial in venele membrelor inferioare)

Hipotensiune arteriala postprandiala = scaderea tensiunii arteriale dupa masa (sangele stagneaza in tubul digestiv pentru a ajuta la digestia si absorbtia aliemntelor)

Sincopa de mictiune = scaderea tensiunii arteriale in timpul urinarii, uneori cu scurta perioada de pierdere a constientei

Ce analize lamuresc cauzele scaderilor repetate sau persistente ale tensiunii arteriale?

In principiu in cazul scaderii tensiunii arteriale sunt necesare cel putin urmatoarele explorari:

  • Monitorizare Holter pe 24 ore a tensiunii
  • Hemograma
  • Ionograma sanguina
  • Analize de urina
  • Electrocardiograma
  • Ecografie cardiaca
  • Masurarea cortizolului plasmatic
  • Testul Tilt pentru hipotensiunea posturala
  • Examinare neurologica

14 comentarii la „Tensiunea arteriala mica (hipotensiunea arteriala): cauze simptome , explorari

  1. Buna ziua. Cand m-am nascut am avut o problema grava, puteam muri si acum au trecut mai bine de 19 ani, de cativa ani bun incoace tot imi vine rau, toate simtomele hepotesiunii permanent, nu am mers la doctor crezand ca nu e ceva grav, imi puteti da un sfat?

  2. Bună ziua,
    Sunt în Franta îngrijesc de nepotica mea de un an și de o săptămână sunt îngrijorată din cauza disconfortului creat de scăderea tensiunii.De trei ani fac tratament pentru hipertnsiune la început cu noliprel de 2.5 apoi cu atacand de 16mg și indapamina .acum o săptămână după ce am luat medicamentele am fost la un pas de lesin.Cand am luat tensiunea erea 76 ce58 iar pulsul 81.de atunci am încetat sa mai iau tratamentul iar tensiunea pe care o monitorizez zilnic se afla intere96cu59 și 110cu60 cu un plus în ambelea cazuri intre 68si71.Problema este ca amețesc și am baza craniului amortita.daca îmi puteți face o recomandare, va mulțumesc din suflet.Precizez ca am vârstă de 57ani,colesterolul în limite normale,ma hidratez corespunzator,iar în ultimele noua luni de când sunt aici am slăbit 4 kg ajungând la greutatea de72kg și înălțimea de1.70. Astept un răspuns și încă o data va mulțumesc anticipat!

  3. Bună ziua. Dimineață mă doare capul și cateodat simt ca și cum m-ar curentă ,mai des pe partea dreaptă a capului.Nu am avut probleme neurologice,nu știu ce poate fi.

  4. buna ziua. am avut infarct in 2007, am malformatie congenitala, tromboza si insuficienta cardiaca. tensiunea este de multe ori 10 cu 7 , dar pulsul variaza intre 60 si 99 si obosesc la efort mic. tensiunea foarte rar ajunge la 13. mai am probleme cu tiroida :tiroidita autoimuna , sindrom metabolic. ce pot face pentru a micsora pulsul? va multumesc.

    • Pentru a micsora pulsul trebuie ca ma intai medicul dvs sa descopere de ce a crescut pulsul, apoi sa prescrie un tratament specific cauzei.Fiecare caz medical, are particularitatile lui, pe care medicul curant trebuie sa le stie, pentru a putea da indicatiile medicale corecte.
      Cu stima

  5. mama are 89 ani are tens sistolica intre 12 13 si diastolica 4,6 5 5,5
    ce putm face medic de familie nu vine la domiciliu
    va multumesc
    mentionez ca sta mai mult in pat.,

  6. am avut o cadere de tensiune brusca stand si lucrand la birou ma luat o ameteala din ce in ce mai puternica o presiune in cap si mi s-au infundat urechile.tensiunea acazut la 98 cu 53 puls 64 si m-am intins in pat apoi a urcat dupa vreo 5 min la 101 cu 59 puls 62 si a ramas cam la aceleasi cote timp de 20 30 min.apoi a urcat la 151cu 61 puls 73. va rog sa-mi dati un raspuns.

  7. buna ziua, am 35 de ani, si intr-o zi mi-a scazut tensiunea la 7, cu stari de caldura, transpiratie, dureri de cap pe partea dreapta si am simtit o amorteala a capului in partea dureroas. am fost si mi s-a facut o perfuzie cu calciu, dupa care am plecat acasa. am facut 5 zile de perfuzii cu sol ronger, b1, b6, piracetam. durerea de cap pe partea dreapta am avut cam 2 saptamani in permanenta, suportabila. am facut un rmn – rezultatul fiind norma. la 2 sapt de la acest episod , am avut din nou durerid e cap, dar simteam ca imi explodeaza capul , cu stare de voma, tensiunea din nou mi-a scazut la 8.5, si nu puteam sa stau pe picioare. am fost constienta in tot acest timp.mi s-am prescris tratament pt o luna cu neuromultivit, calmepan su magneb6.am facut si analize de sange si urina si sunt ingrijorata de urmatoarele
    valori: plachetocrit – 0.282;fibrinogen – 428;calciu total – 8.54;calciu ionic – 4;mid( eoz,boz, mono, blasti) – 10.6. as dori sa-mi spuneti daca este cazul sa fac si alte investigatii , cat de tare trebuie sa ma ingrijoreze valorile de mai sus si daca continui cu tratamentul prescris? multumiri din suflet pt timpul pe care mi-l acordati, gaby

  8. Buna ziua!Am varsta de 38 de ani si am fost diagnosticata cu hipertensiune arteriala esentiala in urma unei parastezii.Am fost la cardiolog si in urma ecografiei mi-a spus ca inima nu e marita, dar am o tahicardie sinusala si o ischemie laterala stanga.Am fost si la un dr. endocrinolog si se pare ca ca am noduli tiroidieni.Trebuie sa fac mai multe investigatii. Desi iau Nebilet 5 mg, Santini 10 mg de o saptamana tensiunea mea este foarte mare.Anul trecut ambii parinti au facut infarct miocardic. Mama face tratament pentru tensiune de tanara. Eu nu beau- nici macar cafea, nu fumez, fac miscare (mers pe jos cel putin 1H/zi), exercitii acasa pe aparat. Analizele de sange sunt bune, cu exeptia Ca.Sunt foarte ingrijorata de aceste valori mari si oscilatii ale tensiunii. Recunosc ca muncesc f mult, dar asta e in Romania de azi.Nu as vrea sa fiu dependenta de medicamente toata viata. D-l dr. cardiolog mi-a dat tratament trei luni, in urma carora trebuie sa ma prezint din nou la control.Am sanse sa ma vindec de aceasta afectiunefoarte periculoasa?! Cu deosebita consideratie,
    Anessia

  9. Buna seara. Acum 3 ore mama(in varsta de 41 de ani,tensiunea obisnuita aprox 10 cu 6) a primit o veste neasteptata si i-a crescut tensiunea pana la 16 cu 8.. ii amortise mainile, o durea capul, avea o stare foarte agitata, nu prea se misca, tremura, etc. Dupa ce a luat calciu, apa, zahar, omega3.. s-a mai linistit si i-a scazut tensiunea, ajungand la 12 cu 5. Credeti ca este in afara oricarui pericol? Multumesc.

  10. Pingback: Medicina online: boli interne, gastroenterologie, gastroscopie, colonoscopie, hemoroizi … » Blog Archive » Tensiunea arteriala mica (hipotensiunea arteriala): simptome forum

Lasă un comentariu

programari
Catre clinica