Dr Ditoiu AV, medic gastroenterolog - hepatolog la Spitalul Fundeni, Sef de lucrari la Universitatea de medicina si Farmacie Carol Davila Bucuresti. Cabinet privat de gastroenterologie
Dr Ditoiu-activitate medicala

Dieta Shangri-La; o noua reteta de slabit ?

Dr Alecse Valerian Ditoiu, Spitalul Fundeni

Vechile legende chinezesti spun ca in Tibet, in valea Shangri-La, era un loc unde era paradisul pamantesc.

Raspandirea numelui Shangri-La in restul lumii dateaza din anul 1933, cand englezul James Hilton publica romanul „Lost Horizon”, a carui actiune se desfasoara intr-o comunitate localizata in aceasta vale.

Cartea a avut un mare succes, de atunci, termenul „Shangri-La” find larg folosit si cunoscut in Occident.

In ultimii 6 ani circula in lume o dieta de slabire cu acelasi nume – Dieta Shangri-La-, imaginata de un psiholog american, bazata pe principiul inhibarii senzatiei de foame prin consumul cu o anumita periodicitate a unei cantitati de zahar sau ulei de masline extravirgin.

Descrierea exacta a dietei o gasiti pe http://stiri.acasa.ro/articole/sanatate/Dieta-Shangri-La-sau-cum-sa-ti-controlezi-kilogramele/page/7, nu intentionez sa o reiau aici.

Incitat de materialul de pe acasa.ro am cautat date despre aceasta dieta, pentru a-mi forma o parere medicala, atat in privinta eficientei sale, cat si a posibilelor efecte secundare.

Desi am pornit din start cu ideea ca „a aparut o alta dieta, care probabil va avea o perioada de glorie si apoi, nimeni nu va ma sti de ea”, am gasit foarte putine elemente critice ale dietei. Sigur ca exista medici care contesta explicatia mecanismului prin care dieta Shangri-La scade pofta de mancare, si nici eu nu sunt sustinatorul acestei explicatii, dar cea mai buna verificare a eficientei, consta in testarea metodei.

Consider ca data fiind simplitatea dietei si pretul redus (sincer, daca dieta presupunea cumpararea unor preparate scumpe, vandute exclusiv de o firma, credeam din start ca este o porcarie), ea ar putea fi incercata, de unele persoane.

Propun celor interesati sa incerce aceasta dieta, sa isi posteze numele pe acest site la commentul acestui topic, si periodic, saptamanal, sa isi spune parerea despre dieta, cum o suporta, eventualele efecte secundare/ neplaceri, si desigur rezultatele scaderii in greutate – daca acestea apar.

Daca se aduna un numar semnificativ de persoane care vor sa participe la acest test, la fiecare sfarsit de saptamana, voi face un raport cu rezultatele scaderii in greutate, efectele secundare, incidentele aparute, accidentele, etc.

Cred ca nu ar fi bine sa incerce participarea la acest studiu persoanele care au una din urmatoarele probleme:

  1. Litiaza biliara.
  2. Colica biliara in ultimii ani
  3. Dischinezie biliara
  4. Ulcer/ gastrita sau simptome de ulcer
  5. Diabet zaharat sau glicemie la limita de sus a normalului
  6. Probleme cardiace sau renale severe

Este posibil ca pe parcursul desfasurarii acestui studiu in lista de mai sus sa intre si alte contraindicatii.

Problemele medicale eventuale speram sa le rezolvam tot prin intermediul acestui forum.

Dr Ditoiu Alecse Valerian
Spitalul Fundeni
Clinica Medicala

Dr Ditoiu Alecse Valerian

Absolvent al Facultatii de Medicina Generala a Universitatii de Medicina si Farmacie “Gr T Popa” Iasi cu "magna cum laude", sef de promotie (media generala 10) . Fost medic stagiar la spitalele Cantacuzino, Colentina, medic medicina generala la dispensarul rural Dorobantu Jud Calarasi medic rezident in specialitatea expertiza medicala si recuperarea capacitatii de munca la Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca Bucuresti, medic rezinent in specialitatea medicina interna la Institutul National de Medicina Sportiva Bucuresti , apoi la spitalele Cantacuzino, Carol Davila, Colentina si Fundeni din Bucuresti. In prezent sunt medic primar boli interne, gastroenterologie si hepatologie , specializare in endoscopie digestiva superioara colonoscopie la Institutul clinic Fundeni si secretar General al Asociatiei Romane pentru Studiul Ficatului (asociatia profesionala a medicilor hepatologi din Romania). In peste 35 de ani de practica medicala am efectuat cca 100. 000 de consultatii medicale , 40.000 endoscopii digestive superioare , 10.000 de colonoscopii si peste 1000 de biopsii hepatice

11 thoughts on “Dieta Shangri-La; o noua reteta de slabit ?

  1. Buna!am citit articolul(e foarte interesant) si comentariile pe care le-a dat toata lumea si stiu ca este greu sa slabesti..si eu am avut problema asta pana de curand,incercasem tot felul de diete care nu au avut niciun rezultat,chiar daca au fost insotite de antrenamente aproape zilnice. Important este ca NU M-AM DAT BATUTA si intrun final am gasit un tratament, caruia nu vreau sa ii fac reclama (lucrez chiar la comercializarea acestui tratament(
    Succese

  2. sincer imi pare rau dar nu am slabit deloc,in schimb imi mentin greutatea dar cu o ora de banda zilnic unde consum intre500 si 600 kcal

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

programare telefonica
harta clinica