Cuvinte de cautare pe site-uri in alte limbi
- weight loss, weight gain , obesity (engl)
- régime amaigrissant, obésité , reprise de poids(fr)
Obezitatea –definitie
Dupa OMS = Organizatia Mondiala a Sanatatii) = acumularea anormala sau excesiva de grasime corporala, ce poate avea efecte negative asupra sanatatii. Este cea mai raspandita afectiune metabolica.
Clasificarea obezitatii
Cea mai corecta definire a obezitatii se face prin calculul indicelui de masa corporala (IMC) , prin impartirea greutatii persoane respective la patratul inaltimii sale.
IMC = g (kg): IxI (cm)
In functie de IMC, persoanele se pot imparti astfel:
- IMC < 18,5 = subponderal (greutate mai mica decat normalul)
- IMC = 18,5-24,9 = persoana normoponderala (cu greutate normala)
- IMC = 25-29,9 = persoana supraponderala
- IMC = 30-34,9 = obezitate grad I
- IMC = 35 – 39,9 = obezitate grad II
- IMC 40 – 44,9 = obezitate severa
- IMC = 45- 49.9 = obezitate morbida
- IMC> 50 = superobezitate
Ce analize se modifica in obezitate?
Diagnosticul de obezitate nu se pune pe baza unor analize ci aindicelui de masacorporala.
In aceasta boala, datorita dereglarilor profunde ale metabolismului,apar frecvent urmatoarele analize modificate:
- VSH crescut
- Fibrinogen crescut
- Leucocite usor crescute
- Proteina C reactiva crescuta
- Colesterolul si trigliceridele crescute
- Glicemia crescuta sau testul de toleranta la glucoza orala modificat
- Cresterea acidului uric
- Modificari pe electrocardiograma
- Modificari ale functiei plamanilor
De ce te ingrasi?
Este o intrebare pe care si-o pun multe persoane care iau in greutate, uneori fara modificarea semnificativa a regimului alimentar.
Cele mai frecvente grupe de cauze ale cresterii in greutate sunt:
1.Consum de alimente bogate in calorii mai mult decat necesarul de calorii al organismului (chiar daca aparent credem ca „nu mancam nimic, si traim doar cu.. apa”
- Fainoase- paine, paste, biscuiti, chipsuri
- Dulciuri – ciocolata, halva, rahat, gen, compoturi, sucuri,
- Cartofi
- Alimente tip fast food
- Grasimi de orice fel inclusiv margarine
- Alcool sub orice forma
2. Scaderea arderilor organismului
- Efort fizic mai mic decat cantitatea de calorii inghitita
- Boli endocrine (hipotiroidia, boala Cushing) – sunt rar responsabile de obezitate, desi multe persoane cred ca se ingrasa pentru ca au „glanda”
- Medicamente care cresc pofta de mancare sau scad arderile (cortizonul, antidepresivele, etc)
- Boli neurologice
- Sindromul ovarelor polichistice
- Scaderea metabolismului datorita varstei – odata cu trecerea de varsta de 40 de ani, cantitatea de alimente mancata trebuie sa scada.
3. Factori psihologici care pot duce la cresterea in greutate
- Depresia, insatisfactiile personale, familiale, sexuale, etc
- Anturajul, petrecerile, receptiile greu de evitat
- Menopauza
- Masa cea mai bogata luata seara, cand organismul NU mai arde caloriile inghitite, ci le depune ca grasime
- Renuntarea la fumat, care creste gustul alimentelor pentru o perioada de timp
De ce nu poti sa slabesti?
Multe persoane, mai ales femei au probleme cu greutatea, vor sa slabeasca si nu reusesc.
Esecul in incercarea lor de a slabi, le face sa incerce diferite metode anormale si ineficiente, aplicate de obicei in urmatoarea ordine:
- Incercarea de reducere a cantitatii de alimente zilnice – de obicei ineficienta, mai ales datorita reducerii insuficiente si inconsecventei
- Eliminarea din dieta a unor alimente – cola, grasimi. si… cam atat (renuntarea la dulciuri nu este usor acceptata), de obicie pentru o perioada prea scurta pentru a fi eficienta
- Utilizarea unor diete „speciale”, cu efect „sigur” teoretic, dar .. nul practic
- Incercarea de a creste efortul fizic, acasa sau la o sala specializata – de obicei abandonata „din lipsa de timp”, dar mai ales de rezultate rapide.
- Utilizarea diferitelor „medicamente”, care pot aduce o scadere in greutate initial, dar de obicei aduc mari beneficii.. celor care le comercializeaza : ceaiuri, medicamente ce produc varsaturi sau diaree, capsula „de slabit” – la moda in ultima perioada, etc.
- Rareori, foarte rar se ajunge la medic pentru o evaluare a cauzelor cresterii in greutate, desi in final este vorba de o problema medicala, ca si scaderea in greutate.
Obezitatea -simptome , complicatii
Dupa cum am scris mai sus, pentru a pune diagnosticul de obezitate , nu este nevoie de evaluarea unor simptome ci de evaluare a greutatii.
Obezitatea poate da si complicatii -vezi in schema din poza alaturata.
Nu figureaza in schema posibilitatea aparitiei de cancere cu diferite localizari:
- Renal
- San
- Uter
- Esofag
- Ficat
- Pancreas
Tratamentul obezitatii
Principii de scadere in greutate
In principiu este relativ usor sa scazi in greutate, dar in practica acest lucru este posibil doar la persoanele cu adevarat hotarate sa faca acest pas
- Scaderea numarului de calorii mancate zilnic cu cel putin 500kcal; numarul de calorii se poate calcula dupa ambalajele alimentelor, regimul este relativ usor de tinut, iar scaderea in greutate lenta (0,5kg/luna = 6kg/an), nu creeaza probleme de sanatate comparativ cu scaderile bruste.
- Modificarea structurii alimentatiei, cu reducerea grasimilor de orice fel si cresterea consumului de fructe, cereale si legume; aduce o scadere in greutate de cca 3kg/an
- Reducerea consumului de dulciuri si fainoase (paina, paste, pizza, stiksuri) cu 50%, poate aduce o scadere in greutate de cca 5kg/an
- Scaderea consumului de alcool cu 50%, poate aduce o scadere in greutate de alte 5kg/an
- Aici aveti regim de slabire pe principii sanatoase.
Despre mine
Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.
Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut
- 3 ani de stagiatura in Bucuresti,
- 3 ani la tara la dispensar
- apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.
La Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti am luctat cca 30 de ani, adica pana in iunie 2019.
In cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni am ingrijit tot ce se poate, cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.
La Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti timp de 30 de ani am pregatit pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spital), medicii rezidenti si specialisti.
Unde lucrez acum?
In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.
Ce bolnavi vin la consultatii?
Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital, iar 10% sunt o parte dintre bolnavii pe care i-am urmarit si la spital (ceilalti au ramas in urmarirea spitalului).
Multi dintre bolnavi au mai fost si la alti medici si vor o a doua opinie medicala, , unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).
Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.
Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.
Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur mai placut sa dai vesti bune decat proaste…
Datorita numarului mare de solicitari la cabinet, perioada de asteptare este de 5-15 zile de la solicitare. In caz de urgenta, incercam sa face programarea cat mai repede, uneori chiar in ziua solicitarii, pe locurile celor care- din diferite motive- nu pot veni la consult (de obicei este un astfel de loc zilnic).
Activitate pe net
De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro, www.hepatolog.ro si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).
Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina
buna ziua sotia are sindromul ovarului polichistic,a luat foarte mult in greutate la 1.75 inaltime are 109 kg tine o dieta bazata pe lactate fructe si legume si sucuri naturale facute de noi cu storcatorul de fructe,am dori o indrumare pt ca numai stim ce sa facem astept mailul dvs multumesc
Buna ziua, am o intrebare, joi dupa amiaza dintr-o data a inceput sa se invarteasca camera cu mine, deci nu mai vorbesc de ameteala ca era vertij, mi a fost foarte rau ca nu am mai reusit sa stau pe picioare, dar nici nu m-am mai putut culca. Am ramas pe marginea patului cu ochii inchisi, apoi am varsat foarte mult. Nu am mancat nimic greu si nici mult. Pana seara sa invartit camera cu mine. A inceput pe la 14 si sa terminat la aproape 22h. Va rog daca pute-ti sa-mi dati un sfat de la ce poate sa vina asa ceva. Va multumesc foarte mult. Mary N.
Orice organism animal se pregateste de iarna prin modificarea metabolismului, stocand gasime, deci ingrasandu-se. Omul este un organism animal
Sanatate
Orice organism animal se pregateste de iarna prin modificarea metabolismului, stocand gasime, deci ingrasandu-se. Omul este un organism animal
Sanatate
Buna ziua, citind articolele postate mai sus, am o nelamurire pentru care sincer nu am consultat un medic, bineinteles are legatura cu greutatea nu prea inteleg de ce odata cu venirea anotimpului rece ma ingras mancand aceleasi alimente (relativ) tot restul anului, mesele nu sunt regulate si intr-adevar cel mai des pot spune ca ” am luat masa” abia spre seara, cand ajun acasa, pe parcursul zilei mananc un sandwich, iaurt (daca imi iau de acasa), corn sau chiar nimic.
Va multumesc anticipat.
vreau sa slabesc.zilnic merg 6km pe jos de 2 ani si degeaba mananc putin am pus accent pe portocale si pe supe.Am 168 inaltime si 80 kg ma simt groaznic.ce sa fac ?va rog mult astept sfaturi pe rai_iad8