Dr Ditoiu AV, medic gastroenterolog - hepatolog Bucuresti. Cabinet privat de gastroenterologie în Clinica Sante str Magura Vulturului 87. Tel 0758 751 841

Ce dieta trebuie sa urmezi cand ai steatoza hepatica?

 Dr Alecse Valerian Ditoiu,gastroenterolog Bucuresti

Steatoza hepatica- numita si ficat gras-poate sa apara la cei supraponderali, dar si in caz de colesterol crescut, diabet zaharat, consum de alcool, scadere rapida in greutate, sau in cazul administrarii unor medicamente.

Este important de retinut ca steatoza hepatica poate evolua catre ciroza heaptica ca si hepatita cu virus, hepatita autoimuna sau hepatita alcoolica

Regimul alimentar presupune scaderea consumului de alcool, medicamente, dulciuri, fainoase, grasimi animale, etc, asociat cu cresterea efortului fizic pentru arderea grasimilor din organism – detalii in articol. 

De ce apare steatoza hepatica

Cauzele cele mai frecvente de steatoza hepatica (factorii de risc) sunt:

  • Alcoolul
  • Obezitatea
  • Diabetul zaharat
  • Prediabetul (toleranta scazuta la glucoza)
  • Sindromul metabolic (asociere dintre obezitate + grasimi crescute in sange + diabet zaharat tratat fara insulina + hipertensiune arteriala)
  • Modificarea florei intestinale
  • Scaderea rapida in greutate – mai ales din „curele de slabire”
  • Consumul unor medicamente
    • amiodarona
    • aspirina si alte antiinflamatoare
    • cortizon (prednison si preparate similare)
    • metotrexatul
    • nifedipina
    • tamoxifenul
    • tetraciclinele
    • estrogeni de sinteza -anticonceptionale

Cat de importanta este steatoza hepatica?

Steatoza hepatica nu este doar o descoperirte ecografica sau o problema medicala la moda.

Daca simpla depunere de grasime in ficat nu da mari probleme, urmeaza inflamatia ficatului datorita depunerii de grasime (steatohepatita de diferite grade), iar in unele cazuri chiar ciroza hepatica

Care este regimul alimentar in steatoza hepatica

Tinand seama  cauzele steatozei hepatice, regimul alimentar trebuie adaptat astfel:

  • Este necesara scaderea treptata in greutate prin scaderea consumului de:
    • Dulciuri
    • Fainoase
    • Grasimi animale – in special carnea de porc
    • Smantana,unt, branzeturi grase
    • Cresterea efortului fizic
    • Sucuri dulci
  • Alcool ZERO
  • Regim pentru diabet cu echilibrarea glicemiei
  • Intreruperea consumului de medicamente care pot sa creasca depozitele de grasime din ficat
  • Normalizarea colesterolului prin regim alimentar si medicamente
  • Daca anumite alimente sunt suportate – vezi alimente greu de suportat – nu le utilizati, sau evitati-le cat puteti

Ce trebuie sa faci cand ai steatoza hepatica?

Daca aveti statoza hepatica nu trebuie sa fiti nici disperat, dar nici sa neglijati problema, exista medici competenti care se ocupa de astfel de probleme Cel mai intelept este sa mergeti la un specialist gastroenterolog sau hepatolog pentru o evaluare corecta a situatiei, orice amanare putand avea consecinte neplacute, uneori grave sau ireversibile. Nu mergi la mecanic cand a crapat motorul masinii, ci cand ai vazut o picatura de ulei scursa sub motor. Este normal sa avem aceeasi grija si de organismul nostru, mai ales ca …. chiar daca avem bani, nu avem piese de schimb. Va spun din experienta mea ca pentru orice problema medicala exista o rezolvare, daca aplici solutia potrivita.

Sunt bucuros daca munca mea de scriere a materialului de pe site v-a folosit, si daca v-ati lamurit referitor la problemele dvs medicale.

Despre mine

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.

Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut

  • 3 ani de stagiatura in Bucuresti,
  • 3 ani la tara la dispensar
  • apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.

La Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti am luctat cca 30 de ani, adica pana in iunie 2019.

In cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni am ingrijit tot ce se poate, cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.

La Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti timp de 30 de ani  am pregatit pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spital), medicii rezidenti si specialisti.

Unde lucrez acum?

In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.

Ce bolnavi vin la consultatii?

Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital, iar 10% sunt o parte dintre bolnavii pe care i-am urmarit si la spital (ceilalti au ramas in urmarirea spitalului).

Multi dintre bolnavi au mai fost si la alti medici si vor o a doua opinie medicala, , unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).

Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.

Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.

Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur  mai placut sa dai vesti bune decat proaste…

Datorita numarului mare de solicitari la cabinet, perioada de asteptare este de 5-15 zile de la solicitare. In caz de urgenta, incercam sa face programarea cat  mai repede, uneori chiar in ziua solicitarii, pe locurile celor care- din diferite motive- nu pot veni la consult (de obicei este un astfel de loc zilnic).

Activitate pe net

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro, www.hepatolog.ro  si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).

Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina

Pentru cei care totusi considera ca au nevoie  de experienta mea pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841,  sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil.
In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web
Daca doriti sa gasiti informatii despre problema dvs de sanatate, tastati pe Google drditoiu si va puteti informa de pe siteu-rile mele

 

15 comentarii la „Ce dieta trebuie sa urmezi cand ai steatoza hepatica?

  1. Va rog mult sa-mi spune-ti ce inseamna steatoza parcelara hepatica. E mai grava decat steatiza hepatica. Sunt si diabetica, 70kg la inltimea de 1,60.Multumesc!

  2. Pingback: Steatoza hepatica | Gastroenterologie - Bucuresti
  3. Pe site sunt enumerate cauzele cele mai frecvente, dar desigur exista si steatoza care nu tine de regimul aliemntar, ci genetica.

    Diagnosticul de steatoza NU se pune pe baza ecografiei (aceasta doar SUSPICIONEAZA steatoza) ci prin biopsie hepatica.

  4. am 40 ani si steatoza hepatica (ficat gras, usor marit)depistata acum vreun an la o ecografie pt dischinezie biliara, cu toate analizele la sange in limitele normale (colesterolul, TGP, TGO, trigliceride, glicemie etc. nu sunt nici macar la limita superioara). Nu sunt obez, am facut sport, nu beau decat ocazional, la cateva zile un pahar de vin sau bere, nu am facut tratamente repetate sau indelungate cu medicamente. Singurul lucru ce ma duce cu gandul la vreo influenta ar fi mancarea mai grasa consumata „in tinerete” in Ardeal.
    Nu ma incadrez asadar la cauzele pt steatoza. Poate fi influentata boala genetic?
    cum o pot controla sa nu se transforme in ceva mai grav?
    daca analizele sunt bune e un semn de linistire?
    ce alt sfat imi puteti da?
    cu multumiri!

  5. In mod normal, pentru diagnosticul cauzal al unor simptome este necesara:
    1. Descrierea simptomelor si analizelor de catre bolnav – pe care o fac toti pe net
    2. Chestionarea bolnavului de catre medic referitor la simptomele descrise (cand apar, cum apar, succesiune, de ce se insotesc, etc) sau alte simptome nespuse de bolnav – pe care NU o pot face pe net
    3. Examinarea bolnavului– pe care NU o pot face pe net
    4. Efectuarea unor analize– pe care NU o pot face pe net
    5. Prescrierea unui tratament de proba si urmarirea evolutiei sub tratament– pe care NU o pot face pe net
    6. Efectuarea altor explorari (ecografie, endoscopie, radiologie, etc) – pe care NU o pot face pe net
    Cu cat ai mai multe dintre elementele de diagnostic mentionate, cu atat sansa unui diagnostic corect este mai mare.
    In cazul solicitarilor de pe net, eu dispun doar de unul dintre cele 5 elemente de diagnostic, -cele de la punctul 1-, deci sansa de a va pune un diagnostic medical corect este de maximum 15% (adica aproape ZERO), deoarece aceealesi simptome pot fi date teoretic de sute e boli.
    De aceea, pe acest site se ofera informatii DESPRE BOLI SI SIMPTOME, nu se pune diagtnosticul unui bolnav si nu se prescrie tratament.

  6. Pingback: Forumul bolilor digestive: intrebari si raspunsuri : despreboli.ro
  7. Buna seara.
    Acum doi ani in urma unei internari am fost diagnosticat cu ,,steatoza hepatica” ,am urmat un tratament .Din acea gama de tratament am luat zilnic si iau in continuare lagosa cate 3/zi as vrea sa va mai mentionez ca nu mananc gras ,fara carne de porc, fara grasimi ,fara alcool si nu ma simt prea bine , am facut analizele medicale din care mai multe rele decat bune spre ex. colesterol = 7,58 sau 293.12; HDL colesterol 47,4 ; LDL colesterol =172,9;trigliceride = 3,64 sau 318,50 ; lipide totala =10,68; glicemie =6,38;gama GT = 62; TGP(cinetic)= 99; aslo (cantitativ) =237 ;(acestea sunt peste /sub limitele normale. Poate i-mi dati un sfat sau un regim alimentar mai clar .Imediat ce am sa am si reteta de la medic in urma analizelor va comunic si dvs.(As mai vrea sa va mentionez ca am doar 38 ani , si am un serviciu ff stresant-poate fi si stresul o cauza ??)
    Va multumesc , cu respect.

  8. Regimul alimentar este scris mai sus.
    Dupa cum – probabil – ati citit mai sus, DOAR UNA DINTRE CAUZE este alimentatie, celelalte, tinand mai ales de organism, de sinteza de colesterol din organism.
    Nu este nevoie sa-mi comunicati analizele; acest site NU este pentru consult medical, ci da INFORMATII DESPRE BOLI; oricum nu am timp suficient pentru.. nimic, dar sa mai si dau consultatii pe net. Apelati la http://www.sfatulmedicului.ro
    Sanatate!

  9. barbtul meu pe iiuli a fos oprat,tumoare hepatica, fragment de 10 cm diagnostic anatomo-patologic
    carcinom hepatocelular,nvaziv cu paten de dispunere solid pe fond cirozahepatica micronoidulara
    ce insem neaza asta cit mai are de trait ce se poat face daca se poate si puteti raspunde pe adresa email are 74 ani diabetic slabit fce des diarie senzatie de voma ,slabiciune daca puteti raspunde va multumesc

Lasă un comentariu

programari
Catre clinica