Dr Ditoiu AV, medic gastroenterolog - hepatolog Bucuresti. Cabinet privat de gastroenterologie în Clinica Sante str Magura Vulturului 87. Tel 0758 751 841
Pietre la fiere simptome

Pietre la fiere simptome

Litiaza biliara este localizata cel mai frecvent in colecist, dar uneori pietrele pot sa se gaseasca si in alte zone ale cailor biliare (canal hepatic, canal coledoc).

Litiaza biliara este o boala frecventa, care poate da uneori simptome neplacute dar deseori poate sa nu dea nici un simptom.

Daca ai pietre la fiere, trebuie sa ai si simptome?

Studiile clinice au dovedit ca aproximativ 90% din persoanele cu litiaza bilaira nu au nici un simptom. Siptomele apar (la persoanele la care apar) la cca opt ani de la aparitia pietrelor la fiere doar la doi pacienti din o suta, iar dupa 10 ani de la aparitia pietrlor simpotomele sunt din ce in ce mai rare sau dispar definitiv.

Este dovedit stiintific ca o persoana care are simptome in zona coleistului, are risc mult mai mare ca aceste simptome sa fie date de alta problema decat litiaza biliara, bolile de fiere dand simptome asemanatoare.

In practica mea clinica am intalnit frecvent litiaza biliara fara simptome, afectiunea fiind descoperita intamplator cu ocazia unei ecografii efectuate la un control sau cu ocazia explorarii unei alte afectiuni.

Care sunt simptomele pietrelor la colecist?

Uneori, rar,  pacientii cu litiaza in colecist vin la consult pentru unele simptome, cele mai frecvente fiind urmatoarele

  • Durere sub coaste in dreapta : durerile pot fi ocazionale si moderate, dar caracteristica este colica biliara in care durerea
    • merge uneori sub omoplatul drept – se poate confunda cu iradierea durerii din ulcer sau durerea de rinichi drept
    • deseori este brusca si severa
    • declansata de alimente care contracta vezicula biliara (maioneze, frisca, ciocolata, oua, vinete, grasimi animale, samantana, prajeli, etc)
    • durata durerii 15 minute – cateva ore.
    • De mentionat ca durerea nu apare imediat dupa alimentele mentionate ci la mai multe ore dupa consum, cand acestea stimulueaza evacuarea colecistului prin trecerea din stomac in duoden.
  • Greata sau varsaturi alimentare sau bilioase
  • Uneori, in cazul blocarii canalului de scurgere a bilei in duoden, poate sa apara elemente sugestive pentru diagnosticul de icter mecanic
    • icter (piele si mucoase galbene)
    • urina rosietica
    • scaun decolorat, chitos
  • Febra, apare uneori cand se asociaza o infectie sau inflamatie (colecistita sau angiocolita).

Mentionez inca o data ca simptomele mentionate nu sunt caracteristice litiazei biliare, putand sa fie intalnite si in alte afectiuni ale colecistului, ba chiar sunt mai frecvente in alte boli de colecist.

Ce trebuie sa faci cand ai una din problemele mai sus mentionate ?

Desi este clar ce trebuie sa faci cand ai o problema medicala, postez aceasta intrebare deoarece mii de persoane ma intreaba pe  net ce sa faca atunci cand au o problema de gastroenterologie.

Atunci cand aveti probleme medicale ca cele de mai sus, care sunt persistente (nu se amelioreaza) sau recurente (reapar), cel mai intelept lucru este sa va prezentati la un consult gastroenterologic. Faptul ca faceti din proprie initiativa o ecografie, sau o endoscopie, sau analize, nu va amelioreaza simptomele si deseori nu va lamuriti despre ce este vorba, iar in final tot trebuie sa ajungeti la un specialist care sa le interpreteze, si eventual sa ceara alte explorari in completare, pierzand timp – uneori pretios din punct de vedere al evolutiei unei probleme de sanatate.

Despre mine

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.

Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut

  • 3 ani de stagiatura in Bucuresti,
  • 3 ani la tara la dispensar
  • apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.

La Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti am luctat cca 30 de ani, adica pana in iunie 2019.

In cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni am ingrijit tot ce se poate, cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.

La Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti timp de 30 de ani  am pregatit pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spital), medicii rezidenti si specialisti.

Unde lucrez acum?

In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.

Ce bolnavi vin la consultatii?

Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital, iar 10% sunt o parte dintre bolnavii pe care i-am urmarit si la spital (ceilalti au ramas in urmarirea spitalului).

Multi dintre bolnavi au mai fost si la alti medici si vor o a doua opinie medicala, , unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).

Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.

Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.

Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur  mai placut sa dai vesti bune decat proaste…

Datorita numarului mare de solicitari la cabinet, perioada de asteptare este de 5-15 zile de la solicitare. In caz de urgenta, incercam sa face programarea cat  mai repede, uneori chiar in ziua solicitarii, pe locurile celor care- din diferite motive- nu pot veni la consult (de obicei este un astfel de loc zilnic).

Activitate pe net

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro, www.hepatolog.ro  si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).

Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina

Pentru cei care totusi considera ca au nevoie  de experienta mea pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841,  sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil.
In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web
Daca doriti sa gasiti informatii despre problema dvs de sanatate, tastati pe Google drditoiu si va puteti informa de pe siteu-rile mele

 

 

 

6 comentarii la „Pietre la fiere simptome

  1. Buna ziua daca am simptomele mentionate mai sus durere brusca si severa, ma doare si la rinichiu drept si sus spre piept durerea este foarte mare pot pune 3 de papaverin solutie injectabila si sa nu ajute, deseori am fost la spital am facut analize,ecografia,ringhenul si nimic pina daunazi la ecografie mi s-a spus ca am pietre la fiere si ca posibil data trecuta sa nu fiind observat.As dori sa stiu care posibile cazuri ar mai putea fi, deoarece mi-a propus interventie chirurgicala si nu as dori sa fac in zadar, pentru ca posibil cu timpul de la alimentatie sa fac ulcer

Lasă un comentariu

programari
Catre clinica