Viral load (engl)

Ce este viremia in hepatita cronica virala?

Viremia reprezinta cantitatea de virusuri existente in sangele pacientului la un anumit moment.

Valorile viremiei se pot exprima in unitati internationale (UI) sau copii la un mililitru de sange.

Cand trebuie sa faci viremia (incarcatura virala), toti trebuie sa ne-o facem?

Nu trebuie sa ne facem toti viremie si nici nu trebuie sa ne facem toti AgHBs sau Ac VHC, ci numai anumite persoane

 • Determinarea incarcaturii virale pentru virusul hepatitei B trebuie facuta atunci cand ai AgHBs prezent si transaminazele sunt crescute (mai mult de doua ori valoarea superioara a normalului),
 • Pentru virusul hepatitei C, atunci cand au fost descoperiti Ac VHC.
 • Pe parcursul tratamentului, sau pe parcursul evolutiei hepatitei cronice virale, trebuiesc facute determinari ale viremiei cu o anumita periodicitate (vezi mai jos)

Care este valoarea .. normala a viremiei?

In mod normal viremia trebuie sa fie nedetectabila.

De ce se spune viremie nedetectabila si nu viremie zero?

Nu se spune viremie zero, deoarece nu exista inca o metoda care sa determine existenta unui singur virus, limita inferioara de detectie a majoritatii metodelor find de ceteva zeci de copii/ml.

Deci viremie nedetectabila poate inseamna ca ai un numar de virusuri, dar acesta este mic, si analiza care s-a facut nu ii poate detecta.

Ce inseamna viremia (incarcatura virala) in copii /ml sau ui (unitati internationale)?

Exista mai multe forme de exprimare a viremiei: in log, in copii/ml sau in ui/ml. Practic, daca ai viremia exprimata in UI/ml si vrei sa stii cate copii ai, inmultesti cifra exprimata in UI/ml cu aproximativ 5.

Cat de mica poate fi viremia (incarcatura virala)?

Cea mai mica incarcatura virala este cea nedetectabila.

Cat de mare poate fi viremia (incarcatura virala)? Ce inseamna viremie (incarcatura virala) mica? Ce inseamna viremie (incarcatura virala) medie? Ce inseamna viremie (incarcatura virala) mare?

Incarcatura virala (viremia) poate fi clasificata astfel;

Viremia pentru virusul C:

 • Viremia este  mica daca este 200.000- 1.000.000 copii/ml
 • Viremie medie = 1.000.000 – 5.000.000 copii/ml
 • Viremie mare = 5.000.000 – 25.000.000 copii/ml
 • Viremie foarte mare = peste 25.000.000 copii/ml

Viremia pentru virusul B:

 • Viremie mica = 100- 100.000 ui/ml
 • Viremie medie = 100.000 – 10.000.000 ui/ml
 • Viremie mare = 10.000.000 – 100.000.000 ui/ml
 • Viremie foarte mare = peste 1.000.000.000 ui/ml

Ce importanta are marimea viremiei (mica, medie, mare)?

Marimea viremiei este importanta pentru stabilirea urgentei sau non-urgentei tratamentului, pentru evaluarea raspunsului la tratament si a riscului de evolutie a bolii de ficat.

O viremie (incarcatura virala) mica, inseamna o boala usoara?

Viremia singura nu poate preciza gravitatea unei boli de ficat, pentru evaluarea corecta a unei hepatite cu virus B sau C sunt necesare analize suplimentare pe care le gasiti pe site

Cu cat ai viremie mai mare cu atat exista risc mai mare sa faci ciroza?

Se poate spuna ca teoretic afirmatia dvs este corecta.

Am viremie C nedetectabila, transaminaze normale si ciroza (spune medicul meu). Nu este o greseala? Am ori nu am boala de ficat cu virus C?

Ciroza reprezinta stadiul de “vindecare” a unei boli de ficat (hepatita cronica virala C – sa spunem). In acest stadiu, virusul a fost, a imbolnavit ficatul, ficatul si-a cicatrizat leziunile prin fibroza (ciroza), iar virusul este posibil sa fi fost eliminat de sistemul imun (cu sau fara tratament medicamentos). Deci exista posibilitatea cirozei datorate virusului C cu viremie nedetectabila, si transaminaze normale.

O viremia (incarcatura virala) medie inseamna o boala grava?

O viremie mare, poate sa insemne o boala mai evoluata, dar nu este obligatoriu. Exista ciroza cu viremie mica sau zero, si hepatite cu viremie de milioane

O viremie (incarcatura virala) foarte mare inseamna ciroza?

O viremie foarte mare, poate sa insemne o boala mai evoluata, dar nu este obligatoriu.

Daca ai viremie (incarcatura virala) mare sau foarte mare, este urgent sa faci tratament? Cat de urgent trebuie sa incepi tratamentul in acest caz?

In principiu hepatita cronica (ca majoritatea bolilor cronice) nu reprezinta o urgenta medicala (fata de hepatita acuta sau bolile acute de exemplu).

Totusi, in viremiile de peste 1.000.000 ui/ml si A3 F3, se considera ca este necesara inceperea rapida a tratamentului, aceste cazuri intrand prioritar pentru aprobare la CNAS.

In cat timp faci ciroza daca ai viremie (incarcatura virala) nedetectabila?

In hepatita cronica cu virus C, viremia nedectabila dupa 6 luni de tratament (sau viremie nedetectabila, care nu a necesitat tratament) este asociata cu vindecarea bolii de ficat, deci nu apare ciroza.

In hepatita cronica cu virus B, viremia nedetectabila poate deveni oricand detectabila, cu riscul de evolutie a hepatitei catre ciroza in medie cam in 10-15 ani. Evident exista cazuri cu evolutie mai rapida sau mai lenta, ca si cazuri stationare (care nu fac ciroza) sau cu vindecare fara tratament sau cu tratament.

In cat timp faci ciroza daca ai viremie (incarcatura virala) detectabila?

Evolutia catre ciroza depinde de evolutia viremiei sub tratament – vezi mai sus. In cazurile nefavorabile, riscul de evolutie a hepatitei catre ciroza in medie cam in 10-15 ani. Evident exista cazuri cu evolutie mai rapida sau mai lenta, ca si cazuri stationare (care nu fac ciroza) sau cu vindecare fara tratament sau cu tratament.

In cat timp faci ciroza daca ai viremie (incarcatura virala) mica?

Evolutia catre ciroza depinde de evolutia viremiei sub tratament – vezi mai sus. . Evident exista cazuri cu evolutie mai rapida sau mai lenta, ca si cazuri stationare (care nu fac ciroza) sau cu vindecare fara tratament sau cu tratament. Evolutia este mai lenta si raspunsul la tratament mai bun daca ai incarcatura virala mica.

In cat timp faci ciroza daca ai viremie (incarcatura virala) medie?

Evolutia catre ciroza depinde de evolutia viremiei sub tratament – vezi mai sus. In cazurile nefavorabile, dintre cei care iau virusul C, 50-85% RAMAN CU VIRUSUL SI DOAR 5-25% FAC CIROZA IN URMATORII 25 DE ANI. Evident exista cazuri cu evolutie mai rapida sau mai lenta, ca si cazuri stationare (care nu fac ciroza) sau cu vindecare fara tratament sau cu tratament.

In cat timp faci ciroza daca ai viremie (incarcatura virala) mare?

Evolutia catre ciroza depinde de evolutia viremiei sub tratament – vezi mai sus. In cazurile nefavorabile, dintre cei care iau virusul C, 50-85% RAMAN CU VIRUSUL SI DOAR 5-25% FAC CIROZA IN URMATORII 25 DE ANI. Evident exista cazuri cu evolutie mai rapida sau mai lenta, ca si cazuri stationare (care nu fac ciroza) sau cu vindecare fara tratament sau cu tratament. Evolutia este mai rapida si raspunsul la tratament mai prost daca incarcatura virala este mare.

Ce importanta are marimea viremiei (incarcatura virala) in evolutia hepatitei catre cancer de ficat?

Incarcatura virala mare, prezinta risc mai mare de evolutie catre cancer de ficat.

Ce importanta are marimea viremiei (incarcatura virala) in evolutia hepatitei catre ciroza?

Incarcatura virala mare, prezinta risc mai mare de evolutie catre ciroza.

Daca ai viremia mare ,exista sanse ca viremia (incarcatura virala) sa devina nedetectabila?

Da, dar sunt mai mici decat in cazul viremiei mici.

Daca ai viremia medie ca valori ,exista sanse ca viremia (incarcatura virala) sa devina nedetectabila?

Da, dar sunt mai mici decat in cazul viremiei mici.

Daca ai viremia mica  ,exista sanse ca viremia (incarcatura virala) sa devina nedetectabila?

Da, sansele sunt mai mari decat in cazul viremiilor medii sau mari.

Daca ai viremie (incarcatura virala) nedetectabila, va ramane asa permanent?

In cazul virusului C , poate ramane nedetectabila permanent, in cazul virusului B, exista riscul reactivarii virusului oricand.

Daca ai viremie (incarcatura virala) nedetectabila poti transmite virusul partenerului sexual?

In cazul virusului C nu poti transmite virusul daca ai viremie nedetectabila, in cazul virusului B, exista acest risc, dar este foarte mic.

Daca ai viremie (incarcatura virala) nedetectabila poti transmite virusul celor din familei?

In principiu virusul hepatitei B si C nu se transmit in familie decat eventual (rar) partenerului sexual, sau prin aparat de ras sau periuta de dinti (ipotetic) folosite in comun. In cazul virusului C nu poti transmite virusul daca ai viremie nedetectabila, in cazul virusului B, exista acest risc, dar este foarte mic.

Daca ai viremie (incarcatura virala) mica poti transmite virusul celor din familei?

In principiu virusul hepatitei B si C nu se transmit in familie decat eventual (rar) partenerului sexual, sau prin aparat de ras sau periuta de dinti (ipotetic) folosite in comun. Daca ai viremie mica, exista acest risc, dar este foarte mic

Daca ai viremie (incarcatura virala) mare poti transmite virusul celor din faamilie?

In principiu virusul hepatitei B si C nu se transmit in familie decat eventual (rar) partenerului sexual, sau prin aparat de ras sau periuta de dinti (ipotetic) folosite in comun. Daca ai viremie mare, exista acest risc, fiind ceva mai mare decat in cazul vireimici mici

Daca ai viremie (incarcatura virala) nedetectabila poti transmite virusul copilului in timpul sarcinii?

Teoretic poti transmite (viremia nedetectabila NU INSEAMNA viremie zero, deci absenta virusului, ci doar ca metoda nu poate detecta virusul),riscul fiind foarte mic

Daca ai viremie (incarcatura virala) detectabila poti transmite virusul copilului in timpul sarcinii?

Da.

Daca faci tratament si viremia (incarcatura virala) nu scade, de ce trebuie sa intrerupi tratamentul?

Pentru ca virusul nu este omorat de medicament

Daca faci tratament si viremia (incarcatura virala) nu scade, si trebuie sa intrerupi tratamentul, virusul nu isi reia inmultirea?

Probabil virusul se inmulteste ca si inainte de tratament, deoarece tratamentul oricum nu era eficient

Dupa cat timp de la terminarea tratamentului antiviral se vor face analizele pentru a vedea daca virusul a reaparut?

Dupa 6 luni

Daca virusul nu reapare dupa un numit interval se poate considera ca am scapat definitiv de boala? Care ar fi acest interval de timp?

La virusul C perioada este de 6 luni de la terminarea tratamentului,, la virusul B nu exista aceasta situatie (se poate reactiva oricand, datorita persistentei virusului in ficat, chiar daca lipseste din sange)

Ce relatie este intre marimea transaminazelor si marimea viremiei (incarcatura virala) ?

Teoretic exista transaminaze mici sau normale cu virus mult si invers

Ce relatie este intre marimea viremiei (incarcatura virala) si AgHBs?

Teoretic cu cat ai viremie mai mare cu atat AgHBs (determinat cantitativ) este mai mare)

Daca ai viremie (incarcatura virala) nedetectabila, inseamna ca nu ai hepatita cronica?

Poti sa ai hepatita cronica cu viremie nedetectabila, fie ca hepatita are alta cauza, fie ca virusul a dat hepatita cronica si apoi a fost omorat de tratament, iar hepatita a ramas

Daca ai viremie (incarcatura virala) detectabila inseamna ca ai hepatita cronica?

Exista viremie detectabila FARA sa ai si hepatita cronica.

Poti sa ai hepatita daca ai viremie (incarcatura virala) nedetectabila?

Poti sa ai.

Puteti sa-mi spuneti cat de bolnav sunt dupa valoarea viremiei (incarcatura virala)?

Nu pot sa va spun, gravitatea bolii nu este data doar de valoarea viremiei (exista ciroza hepatica de cauza virala cu viremie nedetectabila)

Puteti sa-mi spuneti cum va evolua boala mea dupa valoarea viremiei (incarcatura virala)?

Teoretic, daca valoarea viremiei scade sub tratament, exista sanse ca evolutia bolii sa fie buna.

Voi transmite virusului copilului sau sotului daca am viremia (incarcatura virala) mare?

Exista acest risc, care se poate reduce pentru sot daca se vaccineaza penttru virusul B, iar pentru copil sa iau anumite masuri la nastere (sunt postate pe site).

Care sunt cele mai bune rezultate pe care le pot obtine la viremie (incarcatura virala), in urma tratamemntului antiviral?

Inseamna viremie nedetectabila tot timpul

Care sunt cele mai proaste rezultate pe care le pot obtine la viremie (incarcatura virala), in urma tratamentului antiviral?

Lipsa de scadere sau cresterea viremiei in ciuda tratamenmtului

Daca ai viremie (incarcatura virala) mare trebuie sa tii regim strict?

Trebuie sa tii regimul obisnuit ca pentru hepatita (este postat pe site)

Cat de mult variaza viremia intr-un an?

Viremia poate varia oricat in functie de zeci de factori, poate fi zero sau un miliard in acelasi an..

Daca ai viremie (incarcatura virala) medie poti sa consumi alcool?

Poti sa consumi, dar cu riscul de a agrava boala de ficat.

Daca ai viremie 8000000 ui/ml si F0, de ce nu trebuie sa faci tratament antiviral?

Tratamentul pentru hepatita virala se face atunci cand ai virus care se inmulteste (viremie semnificativa), iar in urma acestei inmultiri ficatul este imbolnavit (adica are F 1 cel putin). Daca ai F0, inseamna ca virusul exista, dar nu a imbolnavit ficatul; pe parcursul evolutiei, virusul poate sa nu imbolnaveasca ficatul, deci in stadiul F0 nu este necesar tratamentul, asa cum nu este necesar sa scoti o masea daca ai doar durere si nimic altceva (nu scoti maseaua preventiv, ca sa nu faci carie).

Am hepatita b cronica, am aflat acum 1 an ,ar fi posibil sa o am de 3-4 ani si am transaminaze in limite normale stgp 41 u/i (9,36 ) ,scor fibrotest 0,05 ,nivel estimat al fibrozei : F0 scor actitest 0,17,nivel estimat al inflamatiei ;A0 VIREMIA 8030116 UI/ML ,. ACUM UN AM AM AVUT VIREMIA 33804375UI/ML. MI-A FOST APROBAT INTERFERONUL: PEGINTERFERONUM ALFA 2A .,ABIA ACUM DUPA UN AN SI 2 LUNI ,TREBUIA SA IL INCEP DIN LUNA NOIEMBRIE .DAR TRANSAMINAZELE DE LA 240 ACUM UN AN MI-AU SCAZUT SI SUNT IN LIMITE NORMALE,LA FEL SI A0 F0.INTREBARI:

1. CE AR TREBUI SA FAC?

Sa urmati sfaturile medicului curant cum este normal.

2.SA INCEP ACEST TRATAMENT ?

Urmati sfaturile medicului dvs curant

3. VA DA REZULTATE TRATAMENUTL IN ACESTE CONDITII S-AU SA ASTEPT SA CREASCA TRANSAMINAZELE? CAT POATE DURA PANA IMI VOR CRESTE TRANSAMINAZELE DIN NOU, POATE DURA ANI? AM 30 DE ANI SI VREAU SA FAC UN COPIL DAR NU ININTE DE A FACE ACEST TRATAMENT. EXISTA VREO SPERANTA CA EU SA SCAP DE ACEST VIRUS B? CE MA SFATUITI SA FAC?

Exista sansa de a scapa de virus, medicul dv este singurul cu care va puteti sfatui , stiind cel ma bine situatia dvs. Asa cum la fotbal sau in mecanica un meserias nu se baga in lucrarea altuia, nici in medicina nu este corect sa dai indicatii pacientului care este monitorizat de alt medic

Se poate estima care este perioada de trecere de la F3 (cu o viremie de cca 3 mil.) la ciroza in cazul unei hepatite C?

Nu exista o perioada fixa, nu se poate estima.

Daca viremia C este nedetectabila de 6 ani, mai poate deveni detectabila?

Teoretic nu.

Am facut antigenul HCV…iar rezultatul a fost acela ca, sunt purtator al virusului hepatic C. In care situatie, acest virus se poate steriliza, fara a fi prezent in sange?

Nu ati facut antigenul viruslui C (nu exista aceasta analiza) ci anticorpii impotriva virusului; ei pot fi prezenti in absenta virusului.

Viremia, in HBV, este fluctuanta ? si daca da, care este intervalul de fluctuatie considerat normal ?

Fluctuatia viremiei este aleatorie

Care este limita de detectie arn cantitativ in urma tratamentului interferon ribavirina la arn nedetectabil?

15ui/ml

In evaluarea unei hepatite cronice B este mai importanta viremia sau nivelul fibroactitestului(sttind ca poate supraestima gravitatea bolii ficatului)?nivelul viremiei se poate corela cu fibroactitestul?au relatie directa sau indirecta?multumesc.

Nu se corelaza viremia cu fibrotestul. Am bolnavi cu viremie nedetectabila si ciroza, si bolnavi cu viremie de ordinul milioanelor si fibroza zero sau unu

Care analiza reflecta cel mai bine boala-viremia sau fibrotestul?multumesc

Viremia arata cat de infectat este organismul iar fibrotestul arata cat de bolnav este ficatul.

Fibrotestul poate sa creasca numai datorita infectiei cu virusuri?

Intrebarea dvs este foarte buna. Fibrotestul ca si biopsia arata cat de fibrozat este ficatul, indiferent de cauza fibrozei; deci fibrotestul creste si in alte tipuri de hepatite, nu numai in cele virale

Dar fibrotestul se bazeaza pe analizele unor parametri dupa cum am citit,care azi pot arata o valoare,maine alta valoare,si de aici am intrebarea-fibrotestul nu e o investigatie subiectiva?valorile celor 6 analize pot varia,fiind mai mici sau mari

Valorilor fibrotestului pot oscila in paralel cu cele ale analizelor pe baza caruia se calculeaza acest parametru, deci este posibila eroarea mentionata de dvs.Faptul ca nu  este un singur parametru, atenueaza din eroare

Am aflat ca la cei care se infecteaza cu virusul mutant vaccinul facut anterior este ineficient, si astfel nu ofera protectie.asa este,din perspectiva dumneavoastra?

Lucrurile stau putin invers. Cei vaccinati la care nua prins vaccinul, pot face infectie cu orice virus, inclusiv cel mutant.

Daca in hepatita c cu tratament pegintron ribavirina viremia a fost  nedectabila la 48 saptamini tratament 68 saptamini iar la o luna dupa terapie transaminazele usor crescute[in timpul tratamentului din saptamina a 8 pina in saptamina a 63 au fost in limite normale] , inseamna ca tratamentul a fost non responder si viremia la 6 luni va fi detectabila?

Nu neaparat

Daca aveti probleme de  ficat si postarile de pe site nu v-au lamurit, puteti solicita o programare la consultatie , endoscopie sau colonoscopie completand formularul de mai jos

Calendar is loading...
- - Dati click pe oricare casuta verde pentru a solicita programarea, apoi completati formularul de mai jos

captcha

Preturile serviciilor medicale sunt postate aici

ATENTIONARE

Recomandarile de pe site sunt generale, ele trebuind sa fie personalizate de un medic consultant pentru fiecare pacient, si modificate in functie de evolutia situatiei; o recomandare perfect valabila in acest moment poate fi eronata in situatia bolnavului de peste cateva ore sau chiar daunatoare, de aceea datele postate pe site sunt doar informative pentru pacienti, si nu inlocuiesc recomandarile date de medicul  dvs curant gastroenterolog.

Share

About

avatar Medic primar boli interne Medic primar gastroenterologie hepatologie. Competenta in endoscopie digestiva exploratorie si terapeutica Doctor in medicina Absolvent al Facultatii de Medicina Generala a Universitatii de Medicina si Farmacie “Gr T Popa” Iasi cu "magna cum laude", sef de promotie cu media generala 10. De-a lungul anilor a fost medic stagiar la spitalele Cantacuzino, Colentina, medic medicina generala la dispensarul rural Dorobantu Jud Calarasi. Apoi au urmat concursurile: medic rezident in specialitatea expertiza medicala si recuperarea capacitatii de munca la Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca Bucuresti, medic cercetator stiintific in specialitatea medicina interna la Institutul National de Medicina Sportiva Bucuresti , medic rezident prin concurs la spitalele Cantacuzino, Carol Davila, Colentina si Fundeni din Bucuresti. In 1991 devine medic specialist boli interne Spitalul Fundeni - asistent universitar prin concurs la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti , Facultatea de medicina – Clinica de medicina Interna din Institutul Clinic Fundeni . In perioadele 1992 – 1995 si 1997-1998 este si medicul personalului angajat in Spitalul Fundeni. In prezent este medic primar boli interne, gastroenterologie si hepatologie , specializare in endoscopie digestiva superioara , colonoscopie din 1992 si secretar General al Asociatiei Romane pentru Studiul Ficatului (asociatia profesionala a medicilor hepatologi din Romania) din 1994. In anul 2001 a promovat prin concurs in functia de sef de lucrari la Universitatea de medicina si Farmacie “Carol Davila” din Bucuresti Clinica Medicala Fundeni. In peste 30 de ani de practica medicala a efectuat cca 150. 00 de consultatii medicale , 40.000 endoscopii digestive superioare , 20.000 de colonoscopii si peste 1000 de biopsii hepatice LOC DE MUNCA Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila" Bucuresti - sef de lucrari Institutul Clinic Fundeni, Centrul de Medicina Interna Telefon 021.311.36.70 interior 1293 (ora 8-9 sau, 13-14) CABINET PRIVAT Zona Mihai Bravu / Arena Nationala Programare consult boli interne, ficat si fiere, gastroenterologie LUNI - VINERI ORELE 9-17 TEL: 021.326.7661 sau 0764671233 , sau programaredrditoiu@yahoo.com

61 thoughts on “Viremia in hepatite forum

 1. avatar ghiorghi says:

  hepatita c tratament pegintron ribavirina viremie nedectabila la 48 saptamini tratament 68 saptamini .La o luna dupa terapie transaminazele usor crescute[in timpul tratamentului din saptamina a 8 pina in saptamina a 63 au fost in limite normale] .Asta inseamna ca tratamentul a fost non responder si viremia la 6 luni va fi detectabila? Cu multa stima si respect.

 2. avatar silvia says:

  Domnule doctor, va rog sa scrieti un articol despre Ag HBs cantitativ. Nu gasesc informatii nicaieri pe net! Nu vorbesc de screening. Am mers de la Chisinau la Bucuresti special si am facut la Synevo de curand Ag HBs cantitativ si mi-a iesit 13, ADN Viral cantitativ <20. Ag HBe este negativ si Anti HBe pozitiv. Anti HBs cantitativ <2. Sunt la doi ani de la un tratament cu pegasys. Va rog din suflet sa imi spuneti daca pot spera la seroconversie. Va multumesc mult! Sananate va doresc de aici, de peste Prut.

 3. avatar ramona says:

  Buna ziua,
  va scriu din Italia, am 30 de ani si v-as ruga tare mult sa ma lamuriti si pe mine cu privire la acest subiect.
  Am avut dde la varsta de 9 ani hepatita cu virus b.Am acest virus si in prezent. Nu mi s-a spus niciodata sa fac vreun tratament decat alimentatia. Mi s-a tot repetat ca sunt un purtator sanatos. De curand am vrut sa aprofundez putin cunostintele mele despre acest virus si am inceput sa fac tot felul de investigatii, fiind sfatuita de medicul meu de familie. Am aflat ca am si virusul D. Deci coinfectie cu virus D.
  HBV-DNA ESTE 42 UI/mL
  Anticorpi ANTI VIRUS DELTA IgG 43,7-pozitiv
  Transaminazele : ASPARTATO AMINOTRANSFERAZI (AST)-33
  ALANINA AMINOTRANSFERAZI (ALT)-62
  GGT-24.
  Restul analizelor sunt in norma si ecograful in regula.
  Stiu ca nu interpretati analize sau dati diagnostice pe internet, insa vreau sa va rog sa-mi spuneti ce sanse am de vindecare?
  La ce sa ma astept?
  Am citit ca interferonul are efecte secundare destul de serioase si ma tem sa-l fac.
  Acest virus D dispare?
  Am citit multe informatii utile pe acest site si va multumesc mult.Astept cu nerabdare cateva informatii.
  As vrea sa inteleg mai bine cateva explicatii in limba mea materna ca sunt putin confuza.
  Multumesc din suflet.

 4. avatar pacient says:

  Am auzit ca armurariul s-a dovedit prin diverse studii a avea efect pozitiv in regenerarea hepatica a pacientilor cu fibroza.Dumneavoastra il recomandati?

 5. avatar pacient says:

  Virusul hepatitei B mutant poate deveni salbatic din nou,prin fluctuarea AgHbe,si invers,adica sunt cicluri?

 6. avatar pacient says:

  Am aflat ca la cei care se infecteaza cu virusul mutant vaccinul facut anterior este ineficient, si astfel nu ofera protectie.asa este,din perspectiva dumneavoastra?multumesc.

 7. avatar anonim says:

  Cu cat e viremia mai mare ,cu atat e riscul mai mare pentru complicatii?

 8. avatar purtator? says:

  Purtatorul sanatos de virus B are AgHbe pozitiv sau negativ?ca la articolul din markeri virali scrie ca “in principiu purtatorul, zis si sanatos are Aghbe”,iar langa un tabel de pe site scrie ca purtatorul inactiv are AcHbe pozitiv(de unde deduc ca AgHbe e negativ), deci purtatorul sanatos are AgHbe pozitiv sau negativ?sau nu conteaza?multumesc

 9. avatar iulian says:

  Pot Aghbe si AcHbe sa fluctueze?adica de la aghbe=negativ,achbe=pozitiv sa devina aghbe=pozitiv,achbe=negativ,si apoi din nou aghbe=negativ..?ce semnifica acest lucru?e grav?e vorba de mutatii?sau scadere sistem imunitar?e normal intr-o hepatita cronica cu virus b?multumesc

 10. avatar pacient says:

  Liv 52 sau Liv 52 DS ajuta in regenerarea hepatocelulara?daca da ,exista cazuri care s-au regenerat hepatocelular numai cu Liv 52?il recomandati in hepatite cronice?

 11. avatar anonim says:

  Domnul doctor am inteles ca orice stadiu de fibroza inainte de F4 e reversibil,asa este?ce trebuie sa respect sau ce trebuie sa fac pentru a reversa fibroza(ma incadrez in stadiile acelea de reversibilitate)?Antivirale nu pot lua pentru ca nu ma incadrez in conditiile acelea pentru alcatuirea unui dosar.Trebuie sa respect un regim daca nu pot lua tratament?multumesc..e important sa stiu ce trebuie sa respect, pentru a actiona cat mai devreme.

 12. avatar intrebare says:

  Ficatul se poate inflama sau fibroza si de la consum de bauturi acidulate(de ex coca-cola) pe o perioada indelungata(2-3 ani)?adica banuiesc ca pot fi si alte cauze in afar de hepatite…

 13. avatar anonim says:

  Dar fibrotestul se bazeaza pe analizele unor parametri dupa cum am citit,care azi pot arata o valoare,maine alta valoare,si de aici am intrebarea-fibrotestul nu e o investigatie subiectiva?valorile celor 6 analize pot varia,fiind mai mici sau mari…multumesc

 14. avatar anonim says:

  Care analiza reflecta cel mai bine boala-viremia sau fibrotestul?multumesc

 15. avatar anonim says:

  In evaluarea unei hepatite cronice B este mai importanta viremia sau nivelul fibroactitestului(sttind ca poate supraestima gravitatea bolii ficatului)?nivelul viremiei se poate corela cu fibroactitestul?au relatie directa sau indirecta?multumesc.

 16. avatar krina says:

  va rog frumos sami spuneti si mie c inseamna:incarcatura virala jhb(adn,vhb)rezultat60 la interval de referinta este nedetectabil?va multumesc

 17. avatar ghiorghi says:

  arn inainte tratament 1605367ui[log 6,21] la 12saptamini tratament pegintron ribavirina hepatitac arn 8782ui[log 3,94] iar la 24 saptamini tratament arn 25ui[log 1,40].Mi-sa prelungit tratament inca 24 saptamini.Din luna a doua tratament si pina in saptamina 40 unde sint acum cu tratamentul transaminazele si GGT sint normale.Va rog sa-mi spuneti cu tot respectul ce parere aveti?

 18. avatar ghiorghi says:

  care este limita de detectie arn cantitativ in urma tratamentului interferon ribavirina la arn nedetectabil?

 19. avatar ghiorghi says:

  care este limita de detectie arn cantitativ in urma tratamentului interferon ribavirina la arn nedetectabil/

 20. avatar tsizan717 says:

  am hepatita C si am inceput tratamentul cu interferon . dupa 4 saptamani de la inceputul tratamentului mi-a scazut viremia de la 550000 la 104 . este ok ? voi continua tratamentul ? si care tratament ? cael de 28 saotamani sau cel de 48 ? multumesc !

 21. avatar petcu says:

  D-le dr.am fost depistat cu virus c ‘trebuie sa fac dosar pt. interferon ‘ ma si pensioneaza pe caz de boala

 22. avatar cris says:

  buna ziua domnule doctor as dori sa va intreb daca fac tratament pentru hepatita c la inceputul tratamentului ALAT-88;ASAT-56 viremie 2 milioane dupa o luna de tratament ALAT:19 ASAT:17 viremie nedetectabila iar dupa cinci luni de tratament(mai am o luna de tratament in total sase luni)ALAT:59;ASAT:57 viremie nedetectabila din ce cauza cresc transaminazele?ecograf-ok mi-am facut analize pentru hepatita auto-imuna sint bune ce analize ar trebui sa fac?va multumesc

  1. Raspuns automat.
   Cautati pe site de ce cresc transaminazele, exista subiectul

 23. avatar Dobre Andreea says:

  Buna seara,mă numesc Andreea si sunt o mămică însărcinată in 38 de saptamâni.Am fost depistata cu hepatita virala cronica cu VHB.Am luat virusul acum doi ani pt ca am lucrat dantura si medicul la care am fost nu mi-a dat nici un tratament.Incarcatura virala este 1748UI/ml !trebuie sa iau un tratament in afara de faptul ca țin regim?

  1. Raspuns automat. Inaintemde apune o intrebare, cautati subiectul pe site

 24. avatar 4est says:

  Viremia, in HBV, este fluctuanta ? si daca da, care este intervalul de fluctuatie considerat normal ?
  (de exemplu o variatie de la 100 UI la 1000 UI sau o variatie de la 100.000 la 1.000.000 este tot o variatie cu magnitudinea 10 – cele doua variatii se pot incadra in intervaleul de variatie normal ?)

 25. avatar Rox says:

  Buna ziua,
  Am 20 de ani si am contactat hepatita c in urma cu 2 ani si tot atunci am si descoperit-o .Mi-am facut analizele in urma cu o luna ( fibromax-ul) si mi-au iesit bune(- nivelul fibrozei este F0 (adica 0,10 pe o scara de la 0 la 1), steatoza 0,08 ->S0, nashtest 0,25 -> N0 , ashtest 0,00 ->H0)
  ,exceptand actitest-ul si transaminazele :
  - scor actitest 0,62 -> A2-A3
  - TGO 70
  - TGP 131

  Ideea e ca rezultatul fibroscanului este 11,5 KPa ,IQR = 1,5 , CS=11,1 , deci ma incadrez in F3…Cum e posibil sa fie asa diferite?Mi s-a spus ca fibroscanul nu vede diferenta intre inflamatie si fibroza si asta e motivul pt care e rezultatul asa mare.
  Am mai facut un test,care e in stadiul de studiu (in Timisoara) si tot ce srie pe fisa este ” ficat= 1,58 m/s”.Tin sa precizez ca viremia a fost de 6 682 Ul/ml

  Va multumesc!

  1. Raspuns automat
   Site-ul ofera gratuit doar informatii teoretice despre boli, diagnostice si explorari dar nu poate oferi virtual diagnosticul si tratamentul unui pacient real.In majoritatea cazurilor intrebarile dvs au deja raspunsul teoretic scris pe site, cautati-l.
   Diagnosticul corect al unui caz medical, raspunsurile la intrebarile legate de cazul respectiv se pot lamuri doar in urma consultului medical, pe care il puteti face la medicul dvs curant sau la noi prim programare aici http://www.despreboli.ro/contact/

 26. avatar geanina says:

  buna ziua.Am hepatita c.Viremia 2000000copii si transamnazele usor crescute . IN ACEASTA SITUATIE SE POT FOLOSI HEPATOPROTECTOARELE ?Va multumesc

 27. avatar nicolae matusa says:

  am hepatita cronica b fac tratament cu entecavir dupa 30 saptamini tgp 41 de la 323 iar tgo 30 dela 111 am AgHBe negativ

 28. avatar J.Gavrila says:

  M-am uitat pe bilet si am gasit acestea:
  AgHBs- pozitiv
  AgHBe- negativ
  AcHCV- negativ

  TGP 28
  TGO 15
  Cam asta e tot ce am facut in acesti 4 ani la spital.. m-am gandit ca va este de folos sa stiti ca sa va puteti face o parere cat de cat obiectiva (atat cat permite acest mod de comunicare) despre mine.
  Dumnezeu sa va dea sanatate!

 29. avatar J.Gavrila says:

  M-am uitat pe buletinul de analiza si am doar aceste analize:
  AgHBs- pozitiv
  AgHBe- negativ

  in afara de aceste doua analize nu am facut decat ecograf si
  TGP 14
  TGO 16
  (m-am gandit ca va este de folos sa scriu acestea)

 30. avatar J.Gavrila says:

  Va multumesc ptr. link. Am citit cu mare atentie dar ma simt ca un copil mare si prost… M-am regasit in cateva subpuncte si atat. Va rog sa ma iertati daca par o ipohondra (drept care va rog sa nu ma menajati acolo unde este cazul) dar va spun sincer, nu sant decat o mama care vrea sa isi vada copii la casa lor.
  Am fost la medicul de familie aici mana fiind de oboseala aceasta cumplita iar doctora mi-a spus sa fac viremia doar daca da vreo lopata de bani peste mine..ptr.ca ficatul pare a fi OK.
  Nu stiu cum sa fac. Medicul curant de la Iasi este prins cu programarile pana in mai.
  Ce ma sfatuiti?
  Inca odata imi cer iertare ptr. insistenta.
  Dumnezeu sa va dea sanatate, domnule doctor!

  1. Materialul de pe site este general, iar cazul dvs este particular, deci este normal sa nu va regasiti simptomele dvs pe site si sa nu va puteti pune diagnosticul singur. Daca siteul are rol informativ, rolul medicului este de a aplica datele medicale teoretice la o anumita persoana.

 31. avatar J. Gavrila says:

  Am fost depistata de 4 ani cu hepatita B cronica. Fac analize periodic si transaminazele sant aproape de normal (ba chiar chiar normale uneori)Ecografia nu indica modificari majore la nivelul ficatului si totusi eu obosesc fff tare. Ma simt slabita, imi este greata de la anumite mirosuri si slabesc fara sa vreau. Am un regim de viata echilibrat. Nu beau, nu fumez. ce sa fac? Credeti ca ar trebui sa slicit o viremie? Pana acum nu am facut aceasta analiza desi am fost internata de 3 ori la IGH Iasi. Cel mai tare ma doboara oboseala. Dupa pranz imi este foarte greu sa raman treaza.
  Am 40 de ani si doi copii. Va rog sa ma ajutati.
  Multumesc aniticipat!

 32. avatar bratu alina says:

  buna ziua
  va rog sa ma ajuati! tatal meu a avut viremia 1672177.dupa 3 luni de interferon a avut 11984 iar dupa alte 3 luni are 146568. AR TREBUI INTRERUPT TRATAMENTUL CU INTERFERON?ce sanse are?

 33. Revin asupra intrebarii adresate d/voastra, facand o precizare..si anume aceea ca, anul trecut am facut antigenul HCV…iar rezultatul a fost acela ca, sunt purtator al virusului hepatic C. In care situatie, acest virus se poate steriliza, fara a fi prezent in sange?

 34. Buna ziua!
  As dori sa va adresez urmatoarea intrebare:
  Daca, in urma tratamentului efectuat in cazul hepatitei C, valoarea viremiei era nedetectabila,( de la acest tratament au trecut 6 ani), mai este necesara o reevaluare a incarcaturii virale?
  Pe parcursul acestor 6 ani, a fost monitorizat ficatul , facand transaminazele, din 6 in 6 luni, iar valoarea acestora fiind in limite normale.
  Cu respect,

 35. avatar Raucanu Constantina says:

  Ma numesc,Raducanu Constantina,am 68 de ani,in urma examenului de veramie nu sunt microbii,nu sunt peste o mie,sunt sub 500,totusii hepatita b persista.
  cum se poate elimina acestii microbii?

 36. avatar Teo says:

  Buna ziua. Se poate estima care este perioada de trecere de la F3 (cu o viremie de cca 3 mil.) la ciroza in cazul unei hepatite C?

 37. avatar Marica Denisa Ioana says:

  Buna ziua. Am hapatita b cronica, am aflat acum 1 an ,ar fi posibil sa o am de 3-4 ani si am transaminaze in limite normale stgp 41 u/i (9,36 )
  ,scor fibrotest 0,05 ,nivel estimat al fibrozei : F0
  scor actitest 0,17,nivel estimat al inflamatiei ;A0
  VIREMIA 8030116 UI/ML ,. ACUM UN AM AM AVUT VIREMIA 33804375UI/ML. MI-A FOST APROBAT INTERFERONUL: PEGINTERFERONUM ALFA 2A .,ABIA ACUM DUPA UN AN SI 2 LUNI ,TREBUIA SA IL INCEP DIN LUNA NOIEMBRIE .DAR TRANSAMINAZELE DE LA 240 ACUM UN AN MI-AU SCAZUT SI SUNT IN LIMITE NORMALE,LA FEL SI A0 F0.CE AR TREBUI SA FAC? SA INCEP ACEST TRATAMENT ? VA DA EL REZULTATE IN ACESTE CONDITII S-AU SA ASTEPT SA CREASCA TRANSAMINAZELE? CAT POATE DURA PANA IMI VOR CRESTE TRANSAMINAZELE DIN NOU, POATE DURA ANI? AM 30 DE ANI SI VREAU SA FAC UN COPIL DAR NU ININTE DE A FACE ACEST TRATAMENT. EXISTA VREO SPERANTA CA EU SA SCAP DE ACEST VIRUS B? CE MA SFATUITI SA FAC?

  CU STIMA ,DENISA
  VA MULTUMESC !

 38. avatar ela says:

  buna seara,
  am scapat de virus c, tratamentul s-a incheiat cu succes (viremie nedetectabila de 2 ani) dar am 10 kg in plus. de curand am inceput sa alerg dimineata si ma simt excelent, as vrea totusi k surplusul de greutate acumulat sa dispara mai repedeee. sfatuiti-ma va rog ce sa fac. Multumesc

  1. Raspuns automat
   Inainte de a intreba, cautati pe site cu search.
   Daca ati fi cautat cu search cum sa scazi in greutate , ati fi gasit

   http://www.despreboli.ro/boli-metabolice/2009/obezitatea/

 39. avatar mocanu cristina ana says:

  am viremia 7.037 se face tratament sau se tine regim

 40. avatar darius says:

  am descoperit de 5 luni ca am hepatita b cronica.am viremia 267,ma intereseaza daca sunt sanse sa ma vindec definitiv si ce trebuie sa fac? interferonul este indicat in cazul meu?

 41. avatar floreanilie says:

  d-le dr.va rog sa ne ajutati cu un sfat ptr,sora mea in virsta de 47 ani care a fost depistata cu virusul hepatitei c cu viremia de 8500000 ui/ml,fibrotest F0,tgo-28,tgp-24,ggt-27,si care din cauza functiei F0 nu poate incepe tratamentul cu interferon.va rugam sa ne spuneti daca poate sa urmeze un altfel de tratament sau un regim alimentar

 42. avatar stefan says:

  Am uitat sa va spun ca am insomnii-(somnul vine dar numai ptr 2 ore, ma trezesc brusc)in rest tiuturi in cap. Poate sa fie din cauza fibrozei???!!
  Multumesc anticipat, pentru raspuns.

 43. avatar stefan says:

  Am uitat sa va zic ca am insomnii ( somnul vine dar dureaza 2ore)si ca simt tiuituri in cap!
  POSIBIL sa am o fibroza de grad mare!??

 44. avatar stefan says:

  D-le Doctor,
  In octombrie 2010 am descoperit ca sunt cu HBV,atunci nanalizele aratau;
  AgHBe – 0,076
  AcHBe – 0,003
  GamaGt -15,16
  TGO – 21,14
  TGP – 25,77
  Acum in aprilie am repetat analizele,numai ggt, tgo si tgp in plus si viremia
  GGT – 14,25
  TGO – 14,64
  TGP – 16,18
  Iar inacarcatura virala AND-HBV 2344(copii/ml -7993)
  Va rog, ce credeti despre evolutia bolii? In continare tin un regim serios!

 45. avatar iuliana says:

  am colita ulcerativa de 3 ani sant an tratament cu salofalk medrol tot asa am scaune dese 5 6 pe zi si acum de cateva luni cu mucus mult ca creionul de suptire si sange nu tot timpu am mai multe boli astm operata de neo de col uterin va rog ajutatima am 43 de ani din bailesti va multumesc

 46. avatar paul30 says:

  tot eu am uitat sa amintesc ceva analiza la care s-a detectat ca as fi avut HBV a fost facuta in spania Chimioluminiscenta, va traduc:antigen de suprafata B ………negativ
  anticorpi totali(frente al coore) ar fi cei contra virusului….8,53 (<1,10)
  indice lipsa anticorpi: indice inferior 0,9
  indice nedeterminat: intre 0,9 si 1,1
  prezenta de anticorpi indice superior 1,1

  anticorpi contra antigenului de suprafata:…..
  ……..pozitiv 20 mUI/mL indice(< 15)
  absenta de anticorpi: inferior de 10mUI/mL
  rezultat nedeterminat: intre 10 – 15 mUI/mL
  prezenta de anticorpi: superior de 15 mUI/mL
  Ar trebui sa imi fac un vaccin pt orice eventualitate? M a dat peste cap chestia ca mi-a zis atunci sa imi fac si o viremie, am zis ca nu imi fac si mi-a zis sa imi fac peste cateva luni inca o analiza doar pt antigen asta doar dupa ce i-am aratat analiza aceasta pt ca analizele pe care mi le-a dat repet cu electroforeza si antigen HBV au iesit bine. Cei din spania de la laborat au zis ca nu trebuie sa imi mai fac griji si cei de la laborator din romania la fel in legatura si cu analiza din Spania si cu cea din Romania. Va rog sa imi dati un raspuns

 47. avatar paul30 says:

  Buna! as vrea sa va intreb: mi-am facut niste analize hep B, C , hiv in ro prima analiza negativ toate peste un an negativ toate dar la HBV imi aparea si anticorpi pozitiv si antigeni, mi s-a spus ca am reusit sa ma vindec si ca as avea imunitate la HBV. Nu inteleg, se poate sa fie ascuns in ficat si sa nu fie detectat in sange avand in vedere analiza care mi-a iesit? dupa analiza respectiva mi-am mai facut o analiza pt HBV si electroforeza toate au iesit bine. Se poate sa fie virusul undeva in ficat sau e eliminat?? Nu muncesc momentan si nu pot sa cheltuiesc atatia bani pt viremiecare mi s-a recomandat. Am cheltuit o gramada cu analize si consultatii Sper sa imi dati un raspuns va multumesc anticipat!!

 48. avatar adrian nedelcu says:

  domnule doctor revin cu o precizare la intrebarea mea:ca si simtome ar mai fi:gaze ca asta a gasit si ecograful,stari de ameteala mici in trecut dar mi-a dat sa iau multiminerale a-z si deja parca e mai bine,nici un pic de sange in scaunt,nu prea ma constip,fara diaree in tot acest timp ,am gatul uscat uneori,si unori dureri de cap trecatoare si suportabile.va rog din inima …ajutati-ma cu un raspuns in toate astea

 49. avatar adrian nedelcu says:

  distimsule domnule doctor DITOIU.ma numesc adrian am 31 de ani locuiesc in brasov.incepand cu luna noimbrie 2010 am inceput sa am stari diverse arsuri la colon suportabile,iar arsurile se mutau in tot colonul.am consultat un doctor de aici,care dupa un ecograf a spus ca am colon iritabil si ma umplut de pastile.in ianuarie am fost la bucuresti la fundeni,unde am facut o serie de analize:colonoscopie,ecograf ,sange,unde a reiesit unde nu au gasit nimic…putin ficat ingrosat…si dignostic colon iritabil.vreau daca aveti amabilitatea sa imi spuneti la cat timp mai e nevoie sa fac o alta colonoscopie?daca e posibil sa apara probleme mai mari?acum am niste arsuri mai mici in diferite parti ale colonului trecatoare si suportabile persistand putin in dreapta langa buric.va rog din inima sa imi dati un raspuns….vreau sa traiesc pentru copii mei.

  1. avatar azoitei florica says:

   Buna seara domnule doctor,as vrea sa va intreb cat de grava e situatia sotului care are hepatita cronica c ,a facut tratament cu interferon 1 an de zile , la testul viremiei i-a iesit nedetectabil tgo si tgp in limite normale dar la 3 luni cand a repetat analizele valorile tgo si tgp au iesit f mari tgo 110 si tgp 231.Am uitat sa va spun ca la testul fibroscan i-a iesit F4.Va rog sa-mi spuneti ce putem face si cat e de grav.Va multumesc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Indexul subiectelor de pe site