Dr Alecse Valerian Ditoiu,gastroenterolog Bucuresti
Ce este giardia intestinalis?
Giardia intestinalis este un parazit frecvent intalnit la om, si care reprezinta sperietoare pentru unele persoane mai sensibile psihic.
Sursa de infectare = apa (de baut dar si din piscine, lacuri rauri) alimente prost fierte, sex oral/anal.
Localizarea parazitului = duoden (prima portiune a intestinului subtire).
Se considera ca 30-60% din populatie poarta Giardia, majoritatea fara simptome. Parazitul poate fi prezent si la caine , pisica, oaie, soarece, dar nu se stie clar daca aceste animale pot transmite parazitul omului.
Sunt doua forme : activa (trofozoit) si inactiva (chist)- poate supravietui in mediul exterior 2-3 luni-.
Giardia – simptome:
Simptomele apar la una-doua saptamani dupa infectare; uneori dupa cca 4 saptamani simptomele dispar, organismul eliminand parazitul, sau tolerandu-l.Cele mai frecvente simptome sunt:
- Diaree
- Balonare
- Dureri abdominale
- Greata
- Manifestari de tip alergic
- Majoritatea persoanelor infectate (66%) nu au nici un simptom
Giardia – diagnostic:
Pentru a certifica existenta Giardiei se pot face urmatoarele explorari:
- analiza scaunului (examen coproparazitologic) – 3 probe de scaun la doua zile interval
- determinarea prezentei proteinelor (antigenelor) parazitului in scaun
- analiza sucului duodenal – obtinut prin aspiratie cu ocazia endoscopiei digestive superioara
- biopsia mucoase duodenale prin endoscopie
Tratamentul Giardiei:
Parazitul este sensibil la metronidazol , tinidazol, paromomicina ,Nitazoxanide (Alinia) , chinacrina si furazolidon; vindecarea se produce in aproape 100% din cazuri. Din pacate, reinfectarea apare frecvent, de aceea si datorita lipsei simptomelor sau efectelor asupra organismului, tratamentul este rar indicat.
Prevenire infestarii cu Giardia:
- Utilizarea apei de baut tratate, fierte sau filtrate (filtru cu pori <1micrometru
- Evitarea utilizarii de gheata din rauri pentru racit
- Evitarea mancarii nefierte si nespalate (legume,fructe, salate)
- Spalarea pe maini dupa utilizarea baii, wc-ului
Despre mine
Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.
Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut
- 3 ani de stagiatura in Bucuresti,
- 3 ani la tara la dispensar
- apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.
La Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti am luctat cca 30 de ani, adica pana in iunie 2019.
In cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni am ingrijit tot ce se poate, cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.
La Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti timp de 30 de ani am pregatit pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spital), medicii rezidenti si specialisti.
Unde lucrez acum?
In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.
Ce bolnavi vin la consultatii?
Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital, iar 10% sunt o parte dintre bolnavii pe care i-am urmarit si la spital (ceilalti au ramas in urmarirea spitalului).
Multi dintre bolnavi au mai fost si la alti medici si vor o a doua opinie medicala, , unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).
Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.
Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.
Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur mai placut sa dai vesti bune decat proaste…
Datorita numarului mare de solicitari la cabinet, perioada de asteptare este de 5-15 zile de la solicitare. In caz de urgenta, incercam sa face programarea cat mai repede, uneori chiar in ziua solicitarii, pe locurile celor care- din diferite motive- nu pot veni la consult (de obicei este un astfel de loc zilnic).
Activitate pe net
De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro, www.hepatolog.ro si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).
Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina
mama mea are diaree de vreo 3 luni destul de des .a facut analize,examen copro,analiza morfopatologica si tot ce e necesar pt investigatie profunda si rezultatul a fost:gastrita,duodenita,ileita,colita datorita parazitilor intestinali.Acum intrebarea este:toata viata va tine regim alimentar si medicamentos?pt ca acum urmeaza un tratamen dar din cand in cand tot revin scaunele apoase.astept un raspuns.va multumesc.
Buna seara! am baietelul in varsta de 4 anisori si de cca 2 luni prezinta durer la burtica mai precis in jurul buricului. In acest timp am facut tratament atat pentru eneterocolita cat si pentru rosu in gat.Penultima consultatie a fost pe data de 11 decembrie iar ultima pe 28 decembri cu antibiotic Cedax 4,5 ml o data pe zi, ercefuril 1 capsula la 12 ore,Nexium un plic pe zi, Debridat 5ml de 2 ori pe zi, Ketof 2,5 ml seara.
pe perioada tratamentului de 10 zile copilul nu a mai prezentat dureri si nici tuse cu scaune normale. In ultima zi a tratamentului au revenit durerile de burtica scaunele fiind normale dar,de mai multe ori pe zi adica:dimineta un scaun normal, iar pana seara scaune mai putine si mai moi prezentand mucus. Tot in acest timp copilul tuseste(ca de magar), are dureri de burtica si face o data pe zi febra cea mai mare fiind de 38,4.
Am facut ecografie abdominala dar nu a iesit nimic, toate organele fiind sanatoase. Sa fie vorba de paraziti intestinali?
Multumesc mult!
Mioara Marin, focsani
Buna ziua.Imi puteti spune va rog daca afirmatia” giardia revine o data la 6 luni” este corecta? Mie imi tot revine o data la 5 luni si dr mi-a spus ca e normal sa revina o data la 6..la 5 e prea repede.M-ar ajuta mult raspunsul dumneavoastra.
Va multumesc.Cu stima, Gabriela.
Daca am hepatita C, cum ma pot trata de lamblii, dat fiind ca antibioticele nu sunt indicate cand ai hepatita? Va multumesc
Din cite am citit, nu este dovedita eficienta clorului in distrugerea chisturilor de giardia de pe suprafete. Ce alta substanta chimica exista care sa omoare parazitul fara sa distruga suprafetele mai sensibile (parchet, mobilier, etc)? Mai bine zis: exista acea substanta chimica?? Eu folosesc de obicei apa clocoitta si domestos pentru spalarea gresiei, dar pe parchet…. pe mobila…. pe cuverturile de pat… si oricum, daca clorul nu are efect, sau are doar in concentratii mari… ma ginseam sa iau un mop cu aburi. Ce spuneti, este suficienta temperatura generata de acel „mop” pentru a scapa de aceste „animale”? L amine e chiar o problema din cauza lor, nu sint eu prea sensibila psihic, dar am devenit paranoica de cind fetita mea de 6 ani a inceput sa aiba probleme mai grave din cauza giardiei: anemie, a slabit foarte tare, tot timpul imi refuza mincarea si imi spune ca ii este greata, sau chiar daca ii prepar ceva ce imi cere ea, ia una doua lingurite si imi spune: ma simt plina, nu mai pot… Este foarte nervoasa, doarme agitat, iar la examneul clinic si in urma analizelor nu a iesit nimc decit giardia in scaun si anemie provocata de giardia! Se topeste pe zi ce trece, m-am saturat s-o infund de albendazol si dupa o luna simptomele reapar pt ca probabil ne reinfestam!!! Desi masurile de igiena pe care le-am impus copiilor sint respecate cu sfintenie!
Ati gasit un tratament care sa dea rezultate? Si baietelul meu se simte si se comporta la fel…
Multumesc