Dr Ditoiu AV, medic gastroenterolog - hepatolog Bucuresti. Cabinet privat de gastroenterologie în Clinica Sante str Magura Vulturului 87. Tel 0758 751 841
Simptomele cancerului

Simptomele cancerului

Simptomele cancerului nu sunt specifice, in asa fel incat sa se poata afirma cu  certitudine existenta unui cancer, dar intr-un anumit context un medic experiementat poate banui existenta unui cancer bazandu-se doar pe simptome, indicand explorarile necesare pentru confirmarea sau infirmarea diagnosticului de cancer.

De ce apar simptomele in cancer?

In cazul unei tumori canceroase simptomele pot sa apara prin mai multe mecanisme (dr Ditoiu):

  • cresterea exagerata a tumorii ce apasa pe nervi dand durere, senzatie de marire a zonei sau organului cu tumora.
  • compresia tumorii pe vase sau organe cu perturbarea functiei lor – de exemplu tromboflebita
  • proasta functionare a organului cu tumora, prin inlocuirea tesutului normal cu cel tumoral, care functioneaza mai putin
  • consumul de catre tumora a substantelor nutritive necesare organismului bolnavul cu cancer slabind in greutate de obicei.
  • intoxicarea organismului cu reziduuri rezulte din metabolismul tumoral, bolnavul avand stare proasta, greata, balonare, transpiratii, febra

Ce simptome apar in caz de cancer?

In cazul unei tumori canceroase pot sa apara unele simptome generale care pot fi prezente in orice cancer, si alte simptome specifice unei anumite localizarti a tumorii.

Cele mai intalnite  simptomele generale pe care le intalnesc in cazul cancerului sunt:

  • scadere in greutate (prin consumul energiei organismului de celulele canceroase in inmultirea lor rapida)
  • anemie , astenie, scaderea poftei de mancare prin aceleasi mecanisme
  • febra sau stare subfebrila datorita resturilor celulare care intoxica organismului
  • adenopatii (marirea ganglionilor) – in cazul metastazelor

In afara de aceste simptome care pot fi prezente cu intensitate mai mare sau mai mica in orice cancer, exista si simptome specifice in functie de localizarea tumorii– exemple (dr Ditoiu):

  • Simptomele cancerului cerebral – greata, ameteli dureri de cap, tulburari de vedere, tulburari de comportament
  • Simptomele cancerului digestivgreata, varsaturisau scaune cu sange, diaree sau constipatie, dureri abdominale
  • Simptomele cancerului ficatului– dureri in dreapta sub coaste, icter
  • SImptome in tumorile rinichiului -dureri in zona rinichilor, urina rosie, sangerie
  • Simptomele cancerului pulmonar – tuse cu expectoratie sanguinolenta, modificarea caracteristicilor tusei la un fumator
  • Simptomele cancerului de pancreasicter, dureri mari in zona centrala a abdomenului, diaree, scadere mare in greutate
  • Simptomele cancerului de san nodul la san cu modificarea pielii si eventual secretii prin mamelon
  • Simptomele cancerului de colon – scaune cu sange, dureri abdominale, balonare, diaree sau constipatie

Mentionez ca am intalnit de-a lungul anilor si numeroase cazuri de cancer fara nici un fel de simptom sau modificare a analizelor

Ce faci daca simptome sugestive de cancer?

In marea majoritate a cazurilor simptomele mentionate pot sa nu fie date de un cancer, dar exista acest risc. Daca aveti acest gen de simptome persistente, cel mai intelept lucru este sa mergeti la o consultatia la un medic specialist, pentru lamurirea naturii acestuia. Acest lucru trebuie facut repede, am vazut cazuri in care amanarea lamuririi acestei situatii a facut ca problema sa se agraveze, iar tratamentul sa nu mai poata avea sanse de vindecare.

Nu mergi la mecanic cand a crapat motorul masinii, ci cand ai vazut o picatura de ulei scursa sub motor. . Este normal sa avem aceeasi grija si de organismul nostru, mai ales ca  nu avem piese de schimb, iar cu bani, nu poti cumpara sanatatea, poti doar beneficia de o ingrijire medicala mai buna.

Daca nu lasam masina sa zdrangane si o ducem la mecanic rapid cand vedem ca ceva nu este in regula, de ce nu credeti ca organismul nostru are nevoie de aceeasi atentie?

Si masina si organismul, se defecteaza mai grav daca nu se iau masuri la timp

Pentru linistea dvs cred ca este mai bine sa faceti o  evaluare medicala cand nu ar trebui decat sa o faceti prea tarziu.

Despre mine

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.

Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut

  • 3 ani de stagiatura in Bucuresti,
  • 3 ani la tara la dispensar
  • apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.

La Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti am luctat cca 30 de ani, adica pana in iunie 2019.

In cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni am ingrijit tot ce se poate, cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.

La Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti timp de 30 de ani  am pregatit pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spital), medicii rezidenti si specialisti.

Unde lucrez acum?

In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.

Ce bolnavi vin la consultatii?

Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital, iar 10% sunt o parte dintre bolnavii pe care i-am urmarit si la spital (ceilalti au ramas in urmarirea spitalului).

Multi dintre bolnavi au mai fost si la alti medici si vor o a doua opinie medicala, , unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).

Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.

Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.

Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur  mai placut sa dai vesti bune decat proaste…

Datorita numarului mare de solicitari la cabinet, perioada de asteptare este de 5-15 zile de la solicitare. In caz de urgenta, incercam sa face programarea cat  mai repede, uneori chiar in ziua solicitarii, pe locurile celor care- din diferite motive- nu pot veni la consult (de obicei este un astfel de loc zilnic).

Activitate pe net

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro, www.hepatolog.ro  si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).

Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina

Pentru cei care totusi considera ca au nevoie  de experienta mea pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841,  sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil.
In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web
Daca doriti sa gasiti informatii despre problema dvs de sanatate, tastati pe Google drditoiu si va puteti informa de pe siteu-rile mele

 

 

3 comentarii la „Simptomele cancerului

  1. buna ziua! va rog mult daca ma puteti ajuta cu un raspuns si o interpretare echografica: in urma unei histerectomii totale ( cu conservarea ovarelor si a trompelor) facute in luna martie2013, in luna noiembrie a.c. am facut o ecografie vaginala . rugamintea mea este daca se poate sa-mi explicati urmatorul rezultat si sa ma indrumati ce pasi sunt de urmat..mentionez ca domnul Doctor nu mai este in tara si nu a avut cine sa imi interprteze rezultatul eco Ovar drept – 26/18,5 mm cu 2 formatiuni chistice una de 13/8,8 mm continut hipoecogen si alta de 11,6/ 9,3 mm cu continut hipoecogen omogen cu mica zona hiperecogena in interior fara semnal vascular. Lateroovarian formatiune obologna de 12,2/6 mm – hidrosalpinx? Ovar stang – 21/14,9 mm echostructura normala in asteptarea unui raspuns va multumesc anticipat! precizez ca am 44 de ani.

Lasă un comentariu

programari
Catre clinica