Dr Ditoiu AV, medic gastroenterolog - hepatolog Bucuresti. Cabinet privat de gastroenterologie în Clinica Sante str Magura Vulturului 87. Tel 0758 751 841

Cancerul de pancreas : simptome, diagnostic , tratament , regim alimentar

Pancreatic cancer (engl)Pancreasul

Cancerul de pancreas foorum

Ce este pancreasul?

Pancreasul este un organ ce apartine de sistemul digestiv si cel endocrin, avand ambele functii: elaborarea de fermenti digestivi, bicarbonat  si hormoni reglatori ai glicemiei.

Unde este localizat pancreasul?

Pancreasul este localizat sub stomac, cam deasupra ombilicului, transversal, avand un cap, un corp si o coada. Deci practic pancreasul este localizat in mijlocul abdomenului, spre coloana, in spate

Ce rol are pancreasul in organism?

Pancreasul are doua roluri principale:

  • Secretie de enzime necesare digestiei intestinale
  1. Lipaza, necesara pentru digestia lipidelor (grasimilor) impreuna cu bila secretata de ficat – vezi schema; grasimile (trigliceridele) sunt digerate in monogliceride si acizi frasi care pot fi folosit de organism; in lipsa acestei enzime, scaunul este grasos, nu se absorb vitaminele liposolubile (solubile in grasimi), iar pacientul are diaree.
  2. Amilaza, necesara pentru digestia glucidelor (carbohidratilor) inceputa in cavitatea bucala; in lipsa amilazei pancreatice pacientu lare diaree prin lipsa digestiei carbohidratilor
  3. Proteazele (tripsina si chemotripsina)a, necesara pentru digestia proteinelor din alimente inceputa din stomac, dar si pentru distrugerea bacteriilor si parazitilor intestinali; in lipsa enzimei, proteinele nu se digera complet, apar substante toxice care pot da intoleranta alimentara, alergii, si creste riscul aparitiei infectiilor intestinale. Proteazele pancreatice sunt secretate inactive in pancreas sub forma de chemotripsinogen si tripsinogen  (daca ar fi active, ar digera pancreasul), ele fiind ulterior activate sub influenta altor substante  (enterokinaza)- vezi schema
  4. Alte enzime secretate de pancres sunt ribonucleaza, deoxiribonucleaza, gelatinaza si elastaza.
  • Secretie de bicarbonat si apa, necesare neutralizarii aciditatii sucului gastric.
  • Secretie de hormoni care regleaza glicemia (insulina si glucagonul).

Ce simptome apar in bolile de pancreas?

Pancreasul doare?

Bolile pancreasului sunt deseori asimptomatice (nu dau simptome) in stadiile de inceput, dar ulterior intalnim si pacienti cu boli de pancreas care pot avea urmatoarele simptome:

  1. Durere transversala deasupra ombilicului; in amjoritatea bolilor pancreasului, si mai ales in cancer durerea este foarte puternica.
  2. Diaree persistenta in timp
  3. Scadere in greutate -este boala care da cele mai mari si rapide scaderi in greutate datorita lipsei enzimelor pancreasului indispensabile digestiei si eventual cresterii glicemiei (diabet zaharat)
  4. Icter (colorarea galben a albului ochilor) -prin blocarea canalului de evacuare a fierii de catre tumora , acest canal trecand prin pancreas cum se vede in schema de mai sus)
  5. Scaun albicios, decolorat
  6. Urina colorata spre portocaliu
  7. Marirea veziculei biliare
  8. Greata, varsaturi, scaderea poftei de mancare
  9. Depresie
  10. Uneori febra
  11. Uneori ascita (LICHID IN ABDOMEN)

Cancerul de pancreas este o boala destul de rar intalnita in Romania. Evolutia este rareori buna, doar dacaboala  este diagnosticata si tratata in stadii precoce. Totusi, supravietuirea dupa 5 ani de la diagnostic este foarte rara, si din pacate, diagnosticul se pune tarziu, cand deja boala este avansata, iar tratamentul putin eficient.

Ce cauza are cancerul pancreasului?

Teoretic oricine poate face orice boala, dar sunt anumiti factori ca cresc riscul de aparitie a unui cancer de pancreas la o persoana.

Aveti risc de cancer de pancreas daca aveti urmatorii factori de risc :

  • Varsta de peste 60 de ani
  • Sunteti barbat
  • Fumati – in 30% din cazuri, cancerul de pancreas este legat de fumat
  • Consumati exagerat alcool
  • Aveti obezitate sau diabet zaharat
  • Aveti o alimentatie anormala,  saraca in vegetale si bogata in carne rosie
  • Aveti pancreatita cronica – in 5% din cazurile de cancer de pancreas, cauza poate fi pancreatita cronica
  • Aveti infectia cu Helicobacter Pylori
  • Aveti gingivita sau boala periodontala
  • Aveti in familie persoane cu cancer de pancres, deci si risc mai mare sa faceti aceeasi boala

Ce forme histologice de cancer pancreatic exista?

In 75% din cazuri tumora apare in capul pancreasului (de obicei dand si icter), in 15% in corpul organului iar restul   in coada pancreasului.

Din totalul cazurilor de cancer de pancreas, peste 80% provin din celulele canalelor pancreatice (adenocarcinom),  iar restul sunt alte tipuri – carcinom cu celule gigante, scuamos, adenocarcinom microglandular , carcinom mucinos , chistadenocarcinom, carcinom chistic papilar, chistadenocarcinom papilar, sau acinar.

Ce simptome apar in cancerul de pancreas?

Simptomele imbolnavirii pancreasului mentionate anterior, le putem intalni si in cancerul de pancreas, in fazele mai avansate.  Datorita lipsei simptomelor in primele stadii de boala, cancerul de pancreas este diagnosticat peste tot in lune destul de tarziu, in momentul diagnosticului peste jumatate dintre pacienti avnad metastaze la distanta, iar un sfert metastaze in ganglionii din vecinatatea pancreasului.

In unele forme de cancer de pancreas (cele de cap) pacientul are icter, mancarime de piele, scaune albicioase si urina portocalie, dar in cancerul celorlalte segmente ale pancreasului , aceste simptome lipsesc.

Ce analize trebuie sa fac pentru diagnosticul de cancer de pancreas?

Pentru diagnosticul de cancer de pancreas ne ajuta mult urmatoarele explorari:

  • Ecografia abdominala
  • Examenul CT abdominal – vezi poza
  • Examenul RMN abdominal
  • Colangiografia endoscopica retrograda
  • Ecoendoscopia cu biopsie
  • Explorarea laparoscopica
  • Unele analize de sange
    • VSH crescut
    • Bilirubina totala si directa crescute
    • Fosfataza alcalina, ALS , AST, GGT crescute
  • Markeri tumorali – CA 19-9

Care este evolutia cancerului de pancreas?

Evolutia cancerului de pancreas este de obicei foarte rapida.

De aceea majoritatea pacientilor vin relativ tarziu la medic, iar pentru ca diagnosticul este precizat tardiv, vad putini pacienti supravietuind la un an de la diagnostic, majoritatea murind in primele 5-6 luni de la diagnostic.

In mod obisnuit la pacientii cu cancer de pancreas constatam urmatoarele complicatii:

  • Metastaze
    • Metastaze in ganglionii vecini sau cei mai indepartati
    • Metastaze pulmonare
    • Metastaze hepatice
    • Metastaze in cavitatea peritoneala cu ascita
    • Metastaze nodulare subcutanate
  • Invazia altor organe:
    • Invadarea tumorala a organelor vecine (duoden, stomac, colon) cu ocluzie intestinala
    • Durere prin invadarea plexurilor nervoase abdominale (este una dintre cele mai durereroase boli abdominale)
    • Icter prin invadarea cailor biliare sau metastaze hepatice
  • Denutritie prin probleme in alimentatie si pierderi de substante datorita diareei necontrolabile

Care este tratamentul cancerului de pancreas?

In principiu tratamentul cancerului de pancreas este chirurgical, tipul de operatie depinzand de localizarea tumorii, de stadiul ei, de prezenta sau absenta metastazelor si de starea pacientului. Se incearca scoaterea totala sau partiala a pancreasului, daca starea pacientului permite  si sunt absente metastazele.

De ce se opereaza   un cancer de pancreas?

In orice cancer, pentru a distruge celulele canceroase, este nevoie de doze de medicamente proportionale cu marimea tumorii; de aceea tumorile mici au sanse mai mari de vindecare, iar scoaterea cu bisturiul a unei parti din tumora, face ca masa de celule tumorale ce trebuie distrusa de citostatice sa fie mai mica, deci doza de citostatice mai mica.

Daca se opereaza un pacient cu cancer de pancreas, moare mai repede?

Probabil credeti ca s-au facut cercetari indelungate pentru a depista care este cea mai sigura metoda de a omori un pacient cu cancer!!! Orice operatie in orice boala se face in scopul de a prelungi viata pacientului, nu de a-l omori cat mai repede!! Acest lucru este valabil si in cancerul de pancreas – operatia are scopul de imbunatati si prelungi viata pacientului, nu de a-l omori.

Se pot folosi si citostaticele sau iradierea, dar eficienta lor este mica..

In cazul asocierii diabetului zaharat, este necesar si tratamentul acestuia, si in plus un supliment de enzime pancreatice, care sa ajute la digestie sa si sa reduca scaderea in greutate accelerata.

Cat se traieste cu cancer de pancreas?

Cancerul de pancreas este clasificat in mai multe stadii – vezi schema – in functie de marimea tumorii si extinderea la organele din jur sau in ganglioni.

In functie de incadrarea in aceste stadii supravietuirea bolnavilor este diferita.

Datorita faptului ca simptomele apar destul de tarziu in cancerul de pancreas, iar in momentul primei prezentari la medic peste jumatate dintre pacienti au metastaze la distanta (sunt in stadiul IV).

La un an de la diagnostic  supravietuiesc doar 25% dintre pacienti, iar dupa 5 ani de la diagnostic mai traiesc doar 5% dintre pacientii tratati.

Care este regimul alimentar in cancerul de pancreas?

Regimul alimentar este extrem de important, deoarece pacientii au nevoie de multe calorii, care sunt consumate in cursul acestei boli, dar pe de lata parte, tolereaza destul de greu alimentele, datorita lipsei de enzime digestive produse de pancreas.

In general pacientii cu cancer de pancreas trebuie sa evite prajelil,e condimentele, dulciurile, alcoolul.

Aceste recomandari sunt generale, pot sa nu se aplice tuturor bolnavilor. Regimul alimentar corect (ca si tratamentul) trebuie sa fie personalizat de un medic care trateaza curent astfel de cazuri. El va lua in calcul toate caracteristicile bolnavului respectiv.

Aveti alaturat un exemplu de regim personalizat pe care il eliberez bolnavilor mei dupa consult, exemplul nu are nici o legatura cu articolul de fataRegim pentru pancreas

CARE ESTE DURATA DE VIATA A UNUI PACIENT DIAGNOSTICAT CU NEOPLASM CAP PANCREAS CARE NU ESTE REZECABIL?

Cateva luni in general.

Pancreasul doare cand ai cancer?

Da.

Am exact simptomele descrise mai sus, am sigur cancer la pancreas?

Nu stiu daca aveti sigur cancer la pancreas, aceleasi simptome putand sa fie date si de alte boli.

Tatal meu in varsta de 66 ani, are tumora de 7,2 cm la coada de pancreas, ce a cuprins si putin din stomac, splina si rinichi stang. Doctorul i-a propus operatia. Ce credeti dvs. ce sanse are? Trebuie sa taie din toate organele?

Nu pot da verdicte referitoare la evolutia unei boli bazat pe doua fraze de pe net, risc sa gresesc grav.

De obicei nu se taie din toate organele ci din tumora.

Acum cateva zile la luat pe tata salvare si la dus la urgenta acolo ia zis ca are un ulcer perforat si la operat si a doua zi ia zis ca are pcreatita acuta si in cateva zile o sal opereze pentu pacretita ce sanse are sasi renina cat de grav este

Nu-mi pot da seama, medicul curant stie mai multe date decat mine referitoare la cazul tatalui dvs, consultati-va cu el cu incredere.

Mama mea a fost diagnosticata cu cancer la capul pancreasului in iunie 2010,( metastaza + alti 3 linfonoduri metastazice)si diabet (cate 24 unitati de insulina pe zi).inainte de operatie i-au fost implantate stenduri de 2 ori ( au cazut de fiecare data), apoi in oct 2010 operata timp de 9 ore dupa care timp de 6 luni a avut 3 drenaje,1 intercostal , 2 subcostale . De cateva zile i sa spus ca nu trebuie sa faca chemio sau radio terapie . operatia a fost facuta in italia , unde locuim , dar as vrea sa stiu cine ne paote spune daca este posibil ca starea ei sa se fi deteriorat de asa maniera , desi fizic se prezinta bine, incat sa nu se mai poata face nimic?

Evident cei mai in masura sa va sfatuiasca in cunostinta de cauza, sunt medicii curanti; teoretic este posibil ca ei sa fi considerat cazul depasit, si fara raspuns la orice fel de tratament, dar, este doar  o supozitie fara cunoasterea cazului in profunzime.

Cat de sigur poate fi diagnosticul de metastaza hepatita dupa un cancer de pancreas pus in urma ex CT?

Siguranta diagnosticului tine de fiabilitatea aparatului si experienta celui care interpreteaza explorarea (poate ajunde pana la peste 90%)

Credeti ca ar fi posibila o interventie chirurgicala la o tumora mare hepatica localizata in segmentele VII si VII, avand in vedere marimea si localizarea tumorii?

Posibilitatea interventiei chirurgicale o poate evalua corect numai chirurgul operator cu CT-ul in fata, nu se poate evalua pe vorbe un caz medical. Am vazut multe cazuri care pareau inoperabile si au fost operate, si invers (tumoori mici sau chiar.. apendicita inoperabile)

Exista posibilitatea ca aceasta tumora hepatica sa fie redusa prin alte tehnici folosite la noi in tara, decat prin chimioterapie?

Aceste tehnici exista si la noi in tara (abaltie cu radiofrecventa, chimioterapie intraarteriala, alcoolizare,etc) sunt pe www.hepatite.ro la cancerul hepatic.

Nu am avut niciodata nici un fel de probleme de sanatate, dar la un control de rutina , am descoperit ca am glicemia 244.Am verificat-o zilnic de cateva luni si variaza intre 400 si 200. Am inceput un regim strict, fara zahar deloc, fara grasimi, fara prajeli, fara paine si paste fainoase, dar se pare ca nu reusesc sa imi scada glicemia mai jos de 200. Intrebarea mea este daca ar trebui sa investighez si pancreasul.

Glicemia scade atunci cand, cu regim alimentar, secretia de insulina a pancreasului poate „reduce” glicemia la limitele normalului. Daca pancreasul nu poate secreta suficienta insulina, glicemia nu scade.

Frecvent cresterea glicemiei poate fi data de o problema pancreatica, deci trebuie investigat si pancreasul.

Un bolnav cu pancreatita acuta si rinichii blocati are sanse sa supravietuiasca?

Orice bolnav in orice situatii are sanse teoretice sa supravietuiasca, si am avut numeroase cazuri aparent disperate care au supravietuit.

Exista tumora de pancreas cu pancreas pietrificat?

O tumora de pancreas poate fi mai dura, putand fi etichetata ca asemnatoare unei zone pietrificate.

Daca o tumora de pancreas a fost operata bine, total, complet, mai este nevoie de citostatice?

In principiu, citostaticele sunt necesare chiar in tumorile bine operate, datorita riscului existentei celulelor canceroase in sange.

Cum evolueaza o tumora de pancreas pietrificata bine operata?

In general tumorile de pancreas evolueaza prost; de-a lungul carieirei mele am vazut cazuri care au evoluat bine (rare), unele doar cu operatie, altele cu operatie si citostatice, si multe care nu au evoluat bine.

Se poate opera o tumora neuroendocrina de 34/29mm bine delimitatacu aspect heterogen intens si neomogen idofila in faza arteriala precoce localizata le nivelul lojei cefalice pancreatice cu dezvoltare posterioara.la polul superior formatiunea vine in contact cu trunchiul port anteriorsi medial este placata pe artera si vena mezenterica iar posterior vine in contact ce vena cava inferioara si vena renala stg .fata de structurile mentionate formatiunea pastreaza o limita neta de demarcare. la 78 de ani tensiune mica stari de voma diaree

Din descrierea dvs tumora pare inoperabila, dar astfel de indicatii nu se dau pe net, fara sa vezi bolnavul.

Cum poate evolua tumora mentionata daca nu se opereaza?

Teoretic evolutia poate fi nefavorabila, mai lent sau mai rapid in functie de caracteristicile celuelor tumorii si rezistenta organismului pacientului.

Exista alimente care ajuta la vindecarea cancerului de pancreas sau ficat?

Nu s-a demonstrat clinic acest lucru. Exista in schimb alimente care pot deregla functia pancreasului bolnav de cancer – vezi regimul mai sus

Tratamentul naturist poate ajuta pe cel cu citostatice

Nu s-a demonstrat clinic acest lucru, dar s-a demonstrat ca poate incurca tratamentul cu citostatice datorita riscului de sumare a efectelor adverse.

Care este scopul tratamentului cu citostatice sau raze?

Scopul ambelor este micsorarea sau distrugerea tumorii.

Daca se poate distruge tumora prin citostatice sau raze, de ce mai este necesara operatia?

Scopul operatiei este reducerea cantitatii de celule canceroase care ar trebui distruse de citostatice, inlaturarea durerii, a obstructiei unor organe vecine cu pancreasul, a icterului, etc. Dupa operatie, masa de celule canceroase care mai ramane are sanse mai bune de a fi distrusa de citostatice (este mai usor sa tratezi un pacient cu mai putine celule canceroase decat unul cu mai multe celule)

Dupa citostatice  pentru cancer de pancreas exista sanse ca tumora sa scada?

Da,acesta este chiar scopul tratamentului.

Mama amuritdecancer de pancreas, avea 50 de ani. boala ei s-a manifesta intr-un mod dubios sa zicem…a pierdut din greutate f repede iar mai apoi i se umfla burta tot mai mult cu un lichid..trebuia sa mearga in fiecare sapt sa ii scoata lichidul acela din burta cu seringa…in ultimele 3 sapt de viata, albul ochilor ei a devenit galben iar pelia la fel…mentionez ca a facut chimio terapie. Imi puteti spune de ce a avut acele manifestari??? si daca copii ei sunt predispusi sa facaa boala aceasta..daca da, ce analize trebuie sa ne facem

In textul de mai sus scrie complet tot ce intrebati dvs: scaderea mare in greutate si rapid, ascita si icterul sunt semne frecvente ale cancerului de pancreas, scrie si de ce apar aceste simptome, si nu am mentionat ca boala ar fi genetica, deci rudele ar avea un risc mare de a face aceasta boala.

Ce trebuie sa faci atunci cand esti suspect de cancer la pancreas? Cand  trebuie sa mergi la medic ?

Daca aveti probleme cu pancreasul, nu trebuie sa fiti disperat, dar nici nu trebuie sa neglijati problema.

Cel mai bine este sa mergeti la un specialist gastroenterolog  sau hepatolog cu experienta pentru o evaluare corecta a situatiei, am vazut situatii in care amanarea lamuririi unei situatii medicale a facut ca tratamentul sa nu mai aiba rezultatele corespunzatoare. Este mai intelept sa mergi la mecanic nu cand a crapat motorul, ci cand vezi ca a curs putin ulei.

Acest lucru trebuie facut repede, am vazut cazuri in care amanarea lamuririi acestei situatii a facut ca problema sa se agraveze, iar tratamentul sa nu mai poata avea sanse de vindecare.

Cat poti sa astepti de cand ai simptome pana ajungi la medic?

Nu se poate spune care este  perioada de asteptare de cand apar simptomele pana cand  trebuie sa te ingrijorezi sau durata a simptomelor care ar trebui sa va ingrijoreze deoarece situatie difera de la bolnav la bolnav.

O boala de pancreas da de obicei simptome, dar acestea pot fi nespecifice si pot fi trecute usor cu vederea de bolnav, acesta crezand ca are altceva – stres, suprasolicitare, oboseala, etc. Riscul cel mai mare este ca boala  care are o evolutie blanda o perioada de timp, sa fie depistata in stadiu avansat, greu reversibil. Asta face necesar consultul medical pentru precizarea diagnosticului corect. Dupa aprecierea corecta a diagnosticului si gravitatii bolii, urmarirea de catre medic este mai..laxa, in functie de pacient. fiecare caz se evolueaza in felul lui, (vad destul de des pacienti cu boli serioase diagnosticate intamplator, in lipsa oricaror simptome ingrijoratoare).

Care este cel mai bun tratament si regim pentru pencreas? Tin regim si iau tratament dar parca nu simt nici o ameliorare

Prima problema este ca diagnosticul sa fie corect. Apoi, daca diagnosticul este corect, in bolile pancreasului exista mai multe scheme de tratament si regim alimentar ce pot fi  recomandate, mai multe scheme corecte..

Problema este ca fiecare bolnav are anumite caracteristici, anumite.. sensibilitati care fac ca o schema de tratament corecta sa i se potriveasca mai bine, iar alta mai putin bine.

Medicul curant este acela care dupa evaluarea dvs medicala trebuie sa aleaga schema care vi se potriveste cel mai bine. Pentru a recomanda aceasta schema terapeutica potrivita dvs, medicul este ajutat de ce a invatat in cei 6 ani de facultate, in rezidentiat, de datele teoretice din studiile clinice, dar si mai mult il ajuta experienta medicala (ca de altfel in orice alta meserie).

Despre mine

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.

Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut

  • 3 ani de stagiatura in Bucuresti,
  • 3 ani la tara la dispensar
  • apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.

La Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti am luctat cca 30 de ani, adica pana in iunie 2019.

In cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni am ingrijit tot ce se poate, cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.

La Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti timp de 30 de ani  am pregatit pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spital), medicii rezidenti si specialisti.

Unde lucrez acum?

In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.

Ce bolnavi vin la consultatii?

Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital, iar 10% sunt o parte dintre bolnavii pe care i-am urmarit si la spital (ceilalti au ramas in urmarirea spitalului).

Multi dintre bolnavi au mai fost si la alti medici si vor o a doua opinie medicala, , unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).

Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.

Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.

Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur  mai placut sa dai vesti bune decat proaste…

Datorita numarului mare de solicitari la cabinet, perioada de asteptare este de 5-15 zile de la solicitare. In caz de urgenta, incercam sa face programarea cat  mai repede, uneori chiar in ziua solicitarii, pe locurile celor care- din diferite motive- nu pot veni la consult (de obicei este un astfel de loc zilnic).

Activitate pe net

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro, www.hepatolog.ro  si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).

Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina

Pentru cei care totusi considera ca au nevoie  de experienta mea pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841,  sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil.
In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web
Daca doriti sa gasiti informatii despre problema dvs de sanatate, tastati pe Google drditoiu si va puteti informa de pe siteu-rile mele

 

 

 

99 de comentarii la „Cancerul de pancreas : simptome, diagnostic , tratament , regim alimentar

  1. Imi pare rau ca nu mentionati printre simptomele cancerului, de orice tip, o stare febrila pe care omul o simte chiar pe vreme rece.Initial, omul transpira abundent si inexplicabil dat fiind ca nu se confrunta cu o pneumonie. Durerile vin mai tarziu, chiar prea tarziu. Cancerul pancreatic este crunt pentru ca metastazeaza, in principal la ficat, care, bombardat cu citostatice, va ceda. Nu intotdeuna tumora in sine ucide ci metastazele, mai precis, complicatiile pe care le provoaca acestea.
    Acestea sunt observatiile mele ( nu sunt cadru medical) in urma confruntarii cu un cancer la plaman, unul la colon si unul la pancreas. Toate au inceput cu stari febrile.
    Nu stiu ce este cancerul in sine dar medicina este infranta in lupta cu EL. Pentru mine este o molima care ajunge in fiecare casa.

      • Multumesc pentru sugestie. L-am recitit si, intradevar, febra este plasata pe penultimul loc. Eu consider ca scaderea in grautate si febra inexplicabila trebuie sa fie primele simptome dupa durerea pe care omul o simte in spate si posibil voma, in cazul cancerului de pancreas. Eu sunt cadru didactic si am observat ca oamenii nu mai dau atentie la nimic decat daca aud sau vad ceva atat de interesant incat sa le capteze atentia si in cazul bolilor, sa ii sperie. Astfel, desi cancerul este ca o molima, numai norocul te salveaza, lumea nu este constientizata prin mijloacele masmedia cele mai folosite. Mama mea are cancer de coada de pancreas la 65 de ani. Nu a folosit niciodata internetul, ea se uita la televizor,deci nu avea cum sa se informeze despre boala. Anul trecut, hipotiroidia de care s-a tratat toata viata a dat in hipertiroidie si mama mea a inceput sa slabeasca. Vomita sporadic dinainte de a-si scoate fierea acum 5 ani, si nici un medic nu a stiut cauza. Am crezut ca slabeste de la hipertiroidie. In acelasi timp, pe parcursul intregului an, a facut 10 ecografii pentru ca avea abdomenul inflamat si am dus-o la pneumolog pentru ca transpira abundent. La 8 ecografii nu s-a observat nimic iar la plamani nu avea nimic. La a 9-a ecografie medicul i-a spus ca are 2 angioame pe ficat si a chemat-o peste 6 luni. Mama a mers, insa, luna urmatoare, iar la ecografia nr. 10, facuta la acelasi medic, cele 2 angioame se multiplicasera pana la 9. Nici atunci medicul nu i-a sugerat sa faca un CT, insa a chemat-o la control peste 6 luni. Cand mamei mele i s-a facut rau si a ajuns de urgenta la spital, o luna mai tarziu, in urma unui CT au descoperit tumora in coada de pancreas care a invadat vena splenica, cu metastaze hepatice pe care nu le poti numara, metastaze in peritoneu si pe suprarenala dreapta.
        Deci, daca am fi stiut ca scaderea in greutate, transpiratia inexplicabila si ulterior voma sunt semnele cancerului de pancreas, poate mama mea ajungea la timp unde trebuie si ii mai prelungea viata cativa ani.
        Oamenii, in special cei cu varsta peste 50 de ani, nu sunt informati despre aceasta boala. Suntem tinuti cu totii in intuneric unde orbecaim si speram sa sa mai vedem lumina. Cu tot respectul!

        • Adica daca i se făcea un C T la primele semne. Asa ar trebui sa faca fiecare medic ,dar din pacate te trimit la C T sau RMN cand este prea târziu.Asta e politica oricarui spital de stat de la noi probabil de a face economii la buget, cu pretul vietii fiecarui pacient .Odata ce platim asigurarea medicala ,ar trebui sa avem acces la aceste investigatii oricand dorim noi ,nu oricand doresc ei adică nu stiu dupa cate luni de zile cand totul devine tardiv.Mama mea a murit in februarie anul acesta in urma unui cancer de coadă de pancreas cu metastaze hepatice, diagnosticata in luna noiembrie anul trecut.Poate daca i se faceau aceste investigatii cu prilejul multiplelor internari din cursul anului trecut, mai avea o șansă sa trăiască. Sper ca domnii si doamnele doctor care trebuiau sa faca asta si nu au facut, s o aibă pe conștiință.

          • Nicaieri in lume nu se face CT la primele semne de boala, deoarece in majopritatea cazurilor CT-ul ar fi normal – vad lunar cca 100 de CT-uri normale.
            Daca CT-ul ar pune diagnosticul in toate bolile,s-ar face mare economie, deoarece cu CT costa ccca 600 de lei, iar o spitalizare cca 2500 de lei, deci ai putea sa treci toti bolnavii prin CT si sa pui diagnosticul af fi foarte bine.
            Nu-mi dau seama exact cum au stat lucrurile, dar se cunoaste ca pancreasul se vede greu la ecografie, si de aceea bolile sale se depisteaza mult mai greu decat cele de ficat de exemplu..

      • Va rog sa- mi spuneti daca operatia unui insulinom este riscanta pt viata. Mama are unul de 1cm la coada pancreasului. Suntem ingrijorati, nu stim ce decizie sa luam

  2. Istoria evolutiva la boala sotiei mele
    Buna ziua,
    Sotia mea 45 ani, a fost diagnosticata in ianuarie 2010 cu cancer mamar si axila stanga. a fost operata , dupa care a fost declarata vindecata. A intrat in normal si a muncit pana in decembrie 2015. Inca din noiembrie 2015 a simtit dureri de spate, cand defapt a si inceput investigatiile. Cu un RMN la coloana in noiembrie din care nu a aparut nimic, apoi un CT abdomen in 07 decembrie care a sugerat probleme la pancreas. bineanteles ca in 09.12.2015 a facut un RMN la pancreas unde conluzia este urmatoarea: ‘’Formatiune inlocuitoare de spatiu pancreatica mediocorporeala cu invazie vasculara (primara? secundara?). Adenopatii peripancreatice, perigastrice si mezenterice. Blocuri adenopatice retroperitoneale. Se recomanda biopsie’’. A fost la doctorul oncolog care ne-a pus sa luam legatura cu chirurgul pentru a vedea o posibila interventie de a recolta biopsie. S-a luat legatura cu chirurgul care a sugerat sa facem o ecoendoscopie ca este mai putin invaziva. S-a facut ecoendoscopia in urma careia am primit urmatorul rezultat: “Am primit doua frotiuri care au fost colorate PAP. Examenul microscopic evidentiaza pe fond hemoragic grupuri de celule cu nuclei mariti in volum, neregulati, unii nucleolati, hipercromi, cu variatie de talie si distributie neregulata. Sunt prezente de asemenea arii in care celulele se dispun individual sau in mici grupuri discoezive. Concluzie: Aspectul citologic este sugestiv pentru o proliferare epiteliala maligna (carcinom)’’. Oncologul nu a fost multumit de rezultat spunand ca nu evidentiaza tipul de cancer si trebuie sa luam iar legatura cu chirurgul pentru a prelua probe chirurgical sa vedem tipul de cancer. Chirurgul ne-a spus ca el face operatia dar tot ce poate este sa taie ceva nerv sa nu mai doara pan la finul vietii care este foarte aproape si sa ia fragmente din pancreas pentru laborator. Dar mai mult nu are ce sa faca. De la aceasta discutie s-a renuntat la interventia chirurgicala si am urmat chimioterapia prescrisa de oncolog. S-au facut doar 2 chimiotrerapii doar, pentru ca dupa a 2-a din 20.01.2016, sotia a cazut si nu a mai reusit sa isi revina. Deci chimioterapii nu mai poate sa faca. Bineanteles ca pentru dureri am primit de la oncolog DHC sa reduca durerile. Din aproximativ 1 februarie durerile cu crampe abdominale s-au mutat incet la splina apoi in spate deasupra rinichilor. Dureri ingrozitoare. Nu am mai luat DHC, ci am inceput cu Sevredol. Am decis sa faca inca un RMN sa vedem starea prezenta. Rezultatul la RMN din 09.02.2016 este urmatorul : ‘’-La nivelul capului si corpului pancreasului se evidentiaza o voluminoasa formatiune inlocuitoare de spatiu neregulata, imprecis delimitata, cu diametre axiale de cca 59/30 mm neomogena prin prezenta de arii de necroza. –Formatiunea descrisa infiltreaza confluentul splenomezenteric cu tromboza tumorala a portei la origine si a venei splenice in segmentul retropancreatic. –Adenopatii peripancreatice confluente in mase neregulate, difuz delimitate, mai voluminoase posterior unde fac corp comun cu adenopatii interportocave, interaortocave, retrocave, retroaortice, celiace. Adenopatii in grupul gastric stg cu diametre pana la 21mm, mezenterice stangi pericentimetrice. Mase adenopatice retroperitoneale in hilurile renale, si in grupele retroperitoneale mediene in planul bifurcatiei aortei. –Masa adenopatica retroperitoneala stg din planul hilului renal infiltreaza corpul vertebral din acest plan pe conturul anterolateral stg. –Noduli suprarenalieni bilaterali cu diametre pana la 19mm, cu semnal neinfluentat de secventa in opozitie de faza, cu gadalinofile medie. –Minim epansament lichidian perihepatic. –Hipersemnal periportal mai evident la nivelul lobului drept hepatic. –Cale biliara principala cu calibrul de 7mm, amputata in segmentul intracefalic pancreatic. –Splina cu pozitie normala, contur net, structura omogena. –Rinichi cu pozitie, forma, dimensiuni normale, diferentiere buna cortico/medulara. Concluzii: -Proces inlocuitor de spatiu pancreatoic cefalocorporeal cu stenoza CBP si tromboza confluentului splenomezenteric. –Mase adenopatice intra si retroperitoneale cu infiltrarea unui corp vertebral toracal inferior. –Noduli suprarenalieni bilaterali cu caractere de malignitate.- Posibil maladie de sistem cu afectare pancreatica.
    VA ROG DIN SUFLET SA IMI SUGERATI CE AM DE FACUT. MULTUMESC ANTICIPAT

  3. Buna ziua,
    Sotia mea 45 ani, a fost diagnosticata in ianuarie 2010 cu cancer mamar si axila stanga. a fost operata , dupa care a fost declarata vindecata. A intrat in normal si a muncit pana in decembrie 2015. Inca din noiembrie 2015 a simtit dureri de spate, cand defapt a si inceput investigatiile. Cu un RMN la coloana in noiembrie din care nu a aparut nimic, apoi un CT abdomen in 07 decembrie care a sugerat probleme la pancreas. bineanteles ca in 09.12.2015 a facut un RMN la pancreas unde conluzia este urmatoarea: ‘’Formatiune inlocuitoare de spatiu pancreatica mediocorporeala cu invazie vasculara (primara? secundara?). Adenopatii peripancreatice, perigastrice si mezenterice. Blocuri adenopatice retroperitoneale. Se recomanda biopsie’’. A fost la doctorul oncolog care ne-a pus sa luam legatura cu chirurgul pentru a vedea o posibila interventie de a recolta biopsie. S-a luat legatura cu chirurgul care a sugerat sa facem o ecoendoscopie ca este mai putin invaziva. S-a facut ecoendoscopia in urma careia am primit urmatorul rezultat: “Am primit doua frotiuri care au fost colorate PAP. Examenul microscopic evidentiaza pe fond hemoragic grupuri de celule cu nuclei mariti in volum, neregulati, unii nucleolati, hipercromi, cu variatie de talie si distributie neregulata. Sunt prezente de asemenea arii in care celulele se dispun individual sau in mici grupuri discoezive. Concluzie: Aspectul citologic este sugestiv pentru o proliferare epiteliala maligna (carcinom)’’. Oncologul nu a fost multumit de rezultat spunand ca nu evidentiaza tipul de cancer si trebuie sa luam iar legatura cu chirurgul pentru a prelua probe chirurgical sa vedem tipul de cancer. Chirurgul ne-a spus ca el face operatia dar tot ce poate este sa taie ceva nerv sa nu mai doara pan la finul vietii care este foarte aproape si sa ia fragmente din pancreas pentru laborator. Dar mai mult nu are ce sa faca. De la aceasta discutie s-a renuntat la interventia chirurgicala si am urmat chimioterapia prescrisa de oncolog. S-au facut doar 2 chimiotrerapii doar, pentru ca dupa a 2-a din 20.01.2016, sotia a cazut si nu a mai reusit sa isi revina. Deci chimioterapii nu mai poate sa faca. Bineanteles ca pentru dureri am primit de la oncolog DHC sa reduca durerile. Din aproximativ 1 februarie durerile cu crampe abdominale s-au mutat incet la splina apoi in spate deasupra rinichilor. Dureri ingrozitoare. Nu am mai luat DHC, ci am inceput cu Sevredol. Am decis sa faca inca un RMN sa vedem starea prezenta. Rezultatul la RMN din 09.02.2016 este urmatorul : ‘’-La nivelul capului si corpului pancreasului se evidentiaza o voluminoasa formatiune inlocuitoare de spatiu neregulata, imprecis delimitata, cu diametre axiale de cca 59/30 mm neomogena prin prezenta de arii de necroza. –Formatiunea descrisa infiltreaza confluentul splenomezenteric cu tromboza tumorala a portei la origine si a venei splenice in segmentul retropancreatic. –Adenopatii peripancreatice confluente in mase neregulate, difuz delimitate, mai voluminoase posterior unde fac corp comun cu adenopatii interportocave, interaortocave, retrocave, retroaortice, celiace. Adenopatii in grupul gastric stg cu diametre pana la 21mm, mezenterice stangi pericentimetrice. Mase adenopatice retroperitoneale in hilurile renale, si in grupele retroperitoneale mediene in planul bifurcatiei aortei. –Masa adenopatica retroperitoneala stg din planul hilului renal infiltreaza corpul vertebral din acest plan pe conturul anterolateral stg. –Noduli suprarenalieni bilaterali cu diametre pana la 19mm, cu semnal neinfluentat de secventa in opozitie de faza, cu gadalinofile medie. –Minim epansament lichidian perihepatic. –Hipersemnal periportal mai evident la nivelul lobului drept hepatic. –Cale biliara principala cu calibrul de 7mm, amputata in segmentul intracefalic pancreatic. –Splina cu pozitie normala, contur net, structura omogena. –Rinichi cu pozitie, forma, dimensiuni normale, diferentiere buna cortico/medulara. Concluzii: -Proces inlocuitor de spatiu pancreatoic cefalocorporeal cu stenoza CBP si tromboza confluentului splenomezenteric. –Mase adenopatice intra si retroperitoneale cu infiltrarea unui corp vertebral toracal inferior. –Noduli suprarenalieni bilaterali cu caractere de malignitate.- Posibil maladie de sistem cu afectare pancreatica.
    VA ROG DIN SUFLET SA IMI SUGERATI CE AM DE FACUT. MULTUMESC ANTICIPAT

    • Imi parte rau de situatia prin care treceti, dar este evident ca un medic care judeca un caz doar pe baza unor descrieri are risc mare de a gresi.
      De altfel, din cauza erorilor, legea nu permite consult medical la distanta – pe net -art 31 din Codul deontologic meedical..
      Sfatuiti-va cu un alt medic din zona dvs, poate va paote ajuta
      Sanatate.

      • da, va multumesc mult? dar vroiam o mica parere de a dumneavoastra. Dar daca ziceti ca nu va puteti exprima respect decizia. Sunt tare ingrijorat si nu stiu ce cale sa apuc. O sa incercam la cluj in continuare sa luam legatura cu alti medici chirurgi. Va multumesc mult

  4. Buna ziua dle Doctor,

    De curind tatal meu a fost diagnosticat cu o tumoare de 17mm la capatul pancreasului. Evident nu se cunoaste ce tip de tumoare este pina la operatie, dupa biopsie. Tata nu a avut insa nici un fel de simptome inca si aceasta tumoare a fost descoperita in urma unui control de rutina. Se pare ca este acolo de ceva vreme, timp in care a mai crescut si facindu-se astfel sesizabila.
    Nu a dat inca semne de supararea sau alte simptome. A fost propus pentru operatie si extirparea tumorii, dar sintem ingrijorati de starea sanatatii lui(aritmie cardiaca) precum si virsta inaintata, 76 ani.
    Ne-a fost spus ca tumoarea poate evolua in mod ireversibil cu consecinte fatale, dar in acelasi timp ne-a fost spus ca tumoarea poate sta cuminte inca citiva ani de acum inainte pina ce va da complicatii.
    Ce ne sfatuiti va rog: Sa accepte operatia si riscul ca este posibil sa nu se mai trezeasca din anestezie, dar astfel prelungindu-i viata sau sa nu faca operatia, deci nici un risc vital si iminent, dar sa astepte evolutia negativa a tumorii cind nu se va mai putea interveni cu vreun folos? Ce spun statisticile , ar mai avea sansa la citiva ani de viata sau nimeni nu poate spune de cit timp ar fi vorba in aceasta lupta pentru viata?
    Va multumesc mult!
    Va rugam mult, un raspuns grabnic ne-ar ajuta sa luam decizia cea mai buna pentru el.
    Cu Respect,
    Lucian

  5. Buna ziua ma numesc Nina si imi cer scuze pentru deranj dar sunt disperata si as dori daca se poate sa acordati putina atentie la cele relatate daca nu indraznesc prea mult.Tatal meu a fost diagnosticat cu o tumora maligna de gadul IV la capul pancreasului plus extindere tumorala la alte organe din jur in special la ficat .Nu va da date precise explicate in termeni medicali ptr ca eu locuiesc cu fam in Italia iar toate acestea le stiu de la mama mea.Stiu ca are acele dureri groaznice si poate sacapa de ele ptr moment doar când este sub supraveghere medicala.Din cate stiu a facut doar prima sedinta se citostatice următoare ar fi in aceasta luna rugămintea mea este ca as dori sa stiu si părerea dumneavoastră ca specialist in acest domeniu ptr ca medicii ce.l tin tin sub observatie nu.i dau mari sanse desupravetuire.Ce am uitat sa precizez este ca din cele aflate toate analizele la sânge si cele necesare in afara marii probleme au iesit bine doar stiu ca scăzut in greutate exagerat de mult .Va implor as dori sa stiu mai e vreo sansa de reabilitare cu ajutorul citostaticelor si un regim strict desi i s.a spus ca este inoperabil.Va multumesc si as dori daca se poate preciza cat mai curând un răspuns exact ori cat de dur poate fi el

    • Ca sa va pot raspunde realist, ar trebui sa stiu situatia COMPLET, adica sa stiu despre tatal dvs cam tot ce scrie in articolul de mai sus.
      Altfel, mi-as spune o parere teoretica, fara legatura cu situatia pacientului respectiv, si v-as da sperante sau v-as demoraliza aiurea
      Imi para rau dar ni-mi bag nasul unde nu cunosc.
      Cu stima

      • Va multumesc pentru atentia acordata si ptr timpul acordat dar daca se poate as dori sa revin in scurt timp cu mai multe informatii.Multumesc încă odata.

        • Buna seara. Daca nu îndrăznesc prea mult am revenit ptr mai multe detalii ba chiar pentru o posibila internare la clinica dumneavoastră daca ar fi posibila operatia.In cele ce urmează as dori sa va precizez exact diagnosticul tatălui meu care începe cam asa:TM: CAP PANCREAS STADIU IV,MT:HEPATICE CHIMEOTERAPIE DIAGNOSTIC PRINCIPAL(DRG COD1)C25-TUMORA MALIGNA CAPUL PANCREASULUI iar alte diagnostice secundarear fi C78.7-TUMORA MALIGNA SECUNDARA A FICATULUI,C80-TUMORI MALIGNE CU SEDIU NEPRECIZAT,K30-DISPESIA,R10,2-DURERE PERINIALA SI PELVIANA,R52,2 ALT TIP DE DURERE CRONICA,Z51,1SEDINTA DE CHIMEOTERAPIE NEOPLASM iar la starea de externare STATIONAR.Daca nu abuzez prea mult de bunătatea dumneavoastră as dori sa-mi precizati in detalii mai amanuntite pe intelesul meu daca mai este vreo speranta de recuperare daca nu adevărul oricare ar fi el.Daca ar fi o posibila operatie prin care vom apela la dumneavoastră personal.Va multumesc pentru timpul acordat!

          • Teoretic TOTODEAUNA mai exista sans mai mari sau mai mici indiferent de boala
            Practic , nu poti da sentinte pe net, dar aveti pe site un articol despre modalitatea de stabilire a sanselor unui bolnav aici http://www.despreboli.ro/cancer-metastaze/2014/evolutia-cancerului-3364/.
            Oricum Art.31. din codul deontologic medical permite evaluarea medicala pe net doar daca medicul pacientului este langa pacient– citez mai jos actul respectiv
            Actul medical de la distanță
            Investigația ori intervenția medicală la distanță, în oricare dintre formele și modalitățile existente, este permisă numai în situația în care pacientul este asistat nemijlocit de către medicul său, iar scopul investigației și procedurilor la care este supus pacientul este acela de a ajuta medicul să determine diagnosticul, să stabilească tratamentul sau să întreprindă orice altă măsură medicală necesară finalizării actului medical sau a intervenției medicale în cazul operaților. Excepție fac situațiile de urgență.
            Nu as vrea sa va pun pe drumuri pentru o internare, deoarece situatia pare grava, si este posibil ca dupa consult sa spun ca nu se poate face nimic
            Cu stima

          • Va mulţumesc ptr timpul acordat si pentru cele precizate întrebarea mea la totce se intampla este de ce la suprafata in afara de faptul ca este foarte slăbit se comporta ca si cum nu ar avea nimic adica din ce inteleg eu mai pe intelesul meu el este dornic sa trăiască doar ca are acele dureri groaznice in care implora viata ii cam răpesc sansele.Problema care este apărută de la ultima internare este ca are stări de voma ce par sa nu se mai oprească deci nici nu se mai poate alimenta desi are o pofta de mâncare excesiva iar despre tratament nici nu poate fi vorba ca nu are cum sa.l retina in organism .Situatia e grava stim cu totii dar stiti cum este pentru toti speranta moare ultima.

          • Buna ziua ,ma numesc Melania si am 36 de ani si sunt tare ingrijorata de starea mea de sanatate,am fost la ginecologie din cauza unui fibrom uterin si la o ecografie mia vazut pe ovarul stang un chist dupa care mia dat ceva medicamente dupa care ma trimis sa imi fac CA125 si mia fost crescut prima data la 37 si a doua oara mia iesit 45u/ ml sunt foarte ingrijorata si mia zis ca am o infectie si nu stie de unde se trage si mi frica sa nu cumva sa am ceva la pancreas am dureri de spate ,mai ales dimineata si dureri abdominale nu prea mari va rog sa imi spuneti daca credeti ca as putea avea ceva grav,va multumesc.

  6. Buna ziua,
    sora mea de 45 ani a fost dianosticata la Chirurgie III Cluj cu carcinom adenoscuamos corporeo pancreatic invadant in AMS. Nu stiu in ce stadiu este, stiu ca dimensiunile sunt 7/7 si ca este cuprins un vas de sange mare. Ni s-a spus ca nu se poate opera si ca mai are foarte putin de trait. A suferit totusi o operatie laparoscopica prin care i s-a „scos” o portiune dintr-un nerv pentru a-i reduce durerile, dar fara folos.Mentionez ca are dureri foarte mari in zona stanga abdomen spre spate de mai bine de un an.A tinut regim strict vegetarian un an de zile. Initial a fost diagnosticata cu pancreatita cronica. I se face morfina de 4 ori pe zi la oncologie Tg. Mures. Este foarte slabita , stare generala proasta, a inceput cu o sedinta de chimio cu gemcitabin.Exista sanse ca biopsia sau diagnosticul sa fie gresite ?

  7. astazi a fost operat ptr. biopsie,are sanse la spitalul colentina sa fie din nou operat sa fie extirpata tumora uscata de cap de pancreas neoplasmatic de 2,5-3 cm.!

  8. pe analizele mamei mele scrie la concluzii metastaza hepatica de adenocarcinom de tip ductal pancreatic iar la diagnostic : adenocarcinom de tip ductal pancreatic cefalic, determinari secundare hepatice, determinari ganglionare retroperitoneale, determinare secundara osteolitica T 12.. despre ce este vorba? ce e mai bine de facut? am inteles ca are ceva crescut pe capul pancreasului si fisuri pe ficat .. cam atat stiu eu.. puteti spune ceva mai pe intelesul nostru? ce e bine de facut sau ce sanse are?

  9. buna ziua!mama mea in vasta de 59de anii a fost oparatat de tomoare la pancreas,tumoarea a avut 5cmm tumoare care sa dovedit a fi maligna,aum a inceput tratamentul cu chimioaterapie,as vrea sa stiiu la ce sa ma astept.

    • Citare de pe site
      Cat se traieste cu cancer de pancreas?
      Cancerul de pancreas este clasificat in mai multe stadii – vezi schema – in functie de marimea tumorii si extinderea la organele din jur sau in ganglioni.
      In functie de eceste stadii supravietuirea este diferita.
      Datorita faptului ca simptomele apar destul de tarziu in cancerul de pancreas, iar in momentul primei prezentari la medic peste jumatate dintre pacienti au metastaze la distanta (sunt in stadiul IV).
      La un an de la diagnostic supravietuiesc doar 25% dintre pacienti, iar dupa 5 ani de la diagnostic mai traiesc doar 5% dintre pacientii tratati.

  10. Buna seara. Tatal meu (71 ani) a fost diagnosticat zilele trecute la spitalul Militar Bucuresti cu tumora maligna capul pancreasului (formatiunea tumorala are 4/3 cm). Chirurgul a spus ca nu se preteaza pentru rezectie. S-a recomandat stent pe CBP ca sa elimine eventual durerile. Sunt sanse daca se fac citostatice? Multumesc

  11. Buna ziua …Sotul meu a fost operat in noiembrie avand icter si cu o tumoare cu 2.3mm la capul pancreasului (i s-a aplicat baibas la operatie ) acuma tine regim alimentar stric facand tratament cu chimoterapie dar scad foarte mult trombocitele (face o pauza mai mare pentru a creste trombocitele)in momentul de fata schimband tratamentul de fata cu radioterapie persista in dreptul stomacului dureri si muschii la spate am crea sa stim cam cat mai poate trai?

  12. Buna ziua,
    Am o curiozitate, nu stiu daca sa ma ingrijorez sau nu, am nevoie de un sfat.
    f 22 ani ~48kg 165cm, nu consum alcool si nici nu fumez, fara probleme medicale grave(am avut un chist ovarian de aproximativ 45mm diametru pe care l-am descoperit absolut intamplator la un control de rutina, nu imi facuse „probleme”), in ultima perioada(~3 saptamani) nu am avut pofta de mancare si am pierdut din greutate aproximativ 3 kg, am avut dureri de cap asemanatoare nevralgiilor cauzate de curent, timp de aproximativ 6 zile, si nu ma puteam odihnii, char daca dormeam 8 ore per noapte ma trezeam foarte obosita si eram letargica toata ziua, de 3 zile am inceput sa fac miscare, alerg aproximativ 45 de minute seara + 20 minute exercitii fizice usoare, am „scapat” de o parte din problemele anterioare, dar, in seara a 3-a am avut o durere foarte puternica in zona pancreasului si la palpare zona era foarte tare, apoi a urmat un scaun brun cu sange(descrierea sangelui:rosu aprins, apos, aproximativ 20g).
    Ce pot face in continuare? Sa mai astept cateva zile sa vad cum decurg lucrurile, sau sa ma duc sa-mi fac un consult urgent?

  13. mama mea a murit un urma unei tumori la pancreas. 🙁 avea 50 de ani. boala ei s-a manifesta intr-un mod dubios sa zicem…a pierdut din greutate f repede iar mai apoi i se umfla burta tot mai mult cu un lichid..trebuia sa mearga in fiecare sapt sa ii scoata lichidul acela din burta cu seringa…in ultimele 3 sapt de viata, albul ochilor ei a devenit galben iar pelia la fel…mentionez ca a facut chimio terapie. Imi puteti spune de ce a avut acele manifestari??? si daca copii ei sunt predispusi sa facaa boala aceasta..daca da, ce analize trebuie sa ne facem. va multumesc!!!

  14. D-le doctor, va multumesc pentru timpul dumneavoastra. E trist si ne doare atunci cand noi sau cineva drag are probleme de sanatate si faptul ca cineva care are habar despre ceea ce vorbeste ne raspunde la zecile de intrebari care ne macina, merita apreciat. Va doresc sanatate si va multumesc.

  15. Buna ziua,
    caut sperante si atarn ca de un fir de ata pentru un raspuns pozitiv, o speranta ca va fi bine si se intampla nimic cu tatal meu.
    are 65 de ani si a fost diagnosticat acum o saptamana si jumatate, cu cancer la pancreas, cateva pete pe ficat. am tot citit si inca mai citesc, sunt constienta ca situatia nu este deloc frumoasa si ca o sa fie o perioada grea. inca sunt in perioada de negare si sper sa fie un diagnostic gresit.
    a ajuns la spital cu icter mecanic si la operat, acum este mai bine, asteptam si rezulatul biopsiei.
    el nu stie ce are insa presimte ca ceva nu este in regula.tin foarte mult la el si nu vreau sa il pierd mai ales ca nu am facut foarte multe lucruri impreuna…….
    spuneti-mi ce sanse are sa traiasca mai mult de cateva luni?
    avem sanse ca tratamentul cu citostatice sa ii lungeasca viata cu un pic mai mult decat se scrie?

    multumesc frumos, astept un raspuns.

  16. Buna ziua..Ma numesc Anca Lupu sunt o fiica disperata ce nu ar vrea sa-si piarda mama in virsta de 52 de ani diagnosticata principal cu tumora maligna coada pancreasului, cu tumoara maligna secundara a ficatului, ganglioni limfatici mariti localizati, ascita, tromboza venei porte, malnutritie porteino energetica moderata dar si carcinomatoza peritoniala inclusiv utero ovariana!.deja ma ingrozesc knd vad atatea diagnostice…!!medicul ia dat doar 2-3 sapt de trait avand in vedere k de 2 sapt a stat in spital si o luna acasa facandusi banalele analize!!!boala asta ne-a dat peste cap pe toti din familie…Eu in septembrie am nunta(am facut pregatirile inclusiv invitatiile unde este trecuta si ea:((((…)de maine incepe tratamentul cu morfina..sunt diperata…vreau sa-i ma prelungesc viata sa ma vada si ea mireasa chiar dak e si intrun scaun cu rotile.. AJUTATI-MA! vaaaa rog…va implor…!!!cu un remediu naturist..sau dak se poate face chimioterapie cu gemcitabin…ceva sa o mai tina in viata…!!!va rog mult de tot..k nu stiu incotro sa o apuc credeti-ma…de cand e in spital ma tot rog sa o tina in viata…!!!!!!

  17. buna ziua. mama mea a fost diagnosticata in toamna 2011 cu cancer cap de pancreas la un spital din cluj a fost internata pt operatie dar dupa mai multe investigatii ni s-a spus ca nu poate fii operata pt ca tumoarea este prea mare. in prima faza ni s-a spus ca ar trebui operat capul de pancreas o parte din stomac si o parte din intestinul subtire, totodata in spital s-a depistat si diabetu boala de care mama mea nu suferea inainte. momentan face chimioterapie si tratament cu insulina pt diabet,.. a slabit foarte mult.. este posibil ca dupa chimioterapie sa se micsoreze tumora si sa fie scoasa? mentionez ca acum aproape 3 ani (toamna 2009) a facut operatie la ficat pt a i se desfunda ceva canale pt ca a inceput sa se inunde ficatul cu lichid si la operatie doctorul ne-a spus ca este ceva pe pancreas dar ca nu este operabil..la 6 luni de la operatia de ficat a facut cateva sedinte de chimio dar ia fost foarte rau si a renuntat intre timp a facut o biopsie unde i s-a spus ca nu are nevoie de tratament doar la un an sa repete biopsia.. asa s-a depistat anul trecut cancerul.. va rog sa-mi raspundeti si daca se poate informatii cu o clinica unde s-ar putea trata sau opera..

  18. buna ziua,
    Sotul meu este bolnav de neoplasm cap de pangreas a fost diagnosticat in urma celei de adoua interventiei chirurgicale de o saptamana il doare in partea dreapta si i s-a umflat picioarele face chimioterapie i sa facut biopsie din ganglioni de linga stomac dar din tumoare nu i s-a putut lua a slabit in greutate ce sanse credeti ca mai are? globulele albe au scazut acum doua saptamini iar acum au crescut iar si este si diabetic.
    va multumesc!

  19. Buna ziua.Tatal meu in varsta de 42 de ani a fost oprat in urma cu 9 luni de metastaze la ficat si pancreas, acum citostatice si urmeaza o solutie naturista pe care orala Oncoxin, insa medicul lui nu stie asta. Ce ar trebui sa faca: sa urmeze in continuare aceste naturoiste alaturi de citostatice? Ce alimente l-ar putea ajuta?(mentionez ca consuma fructe, salate si carne de pasare, mai putin de porc). Multumesc anticipat.

  20. buna ziua. matusa mea are 40 de ani si inainte cu o saptamana a fost dusa la urgenta deoarece avea o durere mare de stomac i sau facut analizele i sa zis ca are TUMOARE PE PANCREAS si i sa zis ca trebuie sa o opereze nu se stie daca este cancerigen . in cazurile in care e cancerigen ce se intampla isi va reveni daca cancerul se raspandeste din nou cat timp mai are de trait.

  21. mama a fost diagnosticata cu tumora neuroendocrina de 34/29mm bine delimitatacu aspect heterogen intens si neomogen idofila in faza arteriala precoce localizata le nivelul lojei cefalice pancreatice cu dezvoltare posterioara.la polul superior formatiunea vine in contactcu trunchiul port anteriorsi medial este placata pe artera si vena mezenterica iar posterior vine in contact ce vena cava inferioara si vena renala stg .fata de structurile mentionate formatiunea pastreaza o limita neta de demarcare. Mama are 78 de ani tensiune mica stari de voma diaree .Cum se poate rezolva aceasta problema de sanatate .asi dori f f mult sa mi raspunde ti chir asi dori o consultatie la dv.Cum ve evolua boala daca nu se poate opera
    Va multumesc din suflet pentru raspuns

  22. Buna seara domnule doctor. Prietena mea a fost diagnosticata acum 7 luni cu cancer la pancreas, iar in vara aceasta a fost operata. Totul a fost ok pana acum 2 luni cand si-a facut din nou analizele si au iesit rau.. Tumoarea s-a extins din nou pe pancreas.. Acum va incepe tratamentul cu citostatice.. Credeti ca dupa acest tratament va fi mai bine?? Ii va prelungi din viata?? Sau ce alt tratament recomandati?? Va rog mult sa imi raspundeti la toate aceste intrebari.. NU vreau sa o pierd.. va multumesc

  23. Care sunt sansele in cazul unui neoplasm cap pancreas rezecabil daca nu se opereza traieste mai multpacientul?Sau este indicataoperatia varog din suflet daca imi puteti raspundesuntem disperati,va multumim mult domnule doctor.

  24. Buna ziua, mama mea, in varsta de 55 de ani, a fost diagnosticata in septembrie 2011 cu tumora corporeo istimica pancreatica de 40/38 mm, si metastaze hepatice si ganglionare ( cu multiple leziuni nodulare predominant in lobul drept cea mai mare fiind de 28/23), adenopatii celio mezenterice cea mai mare de 18/15 mm.
    A fost internata la sectia de oncologie Braila, unde trebuia sa inceapa tratament citostatic, dar a facut icter care dureaza deja de 3 saptamani.Cum se poate trata icterul ( chirurgical nu se poate).Daca nu iese din icter se pot face citostaticele cu TARCEVA?Starea ei este ameliorata, are un tonus bun,ce anume ar trebui sa manance, ce sanse are? Multumesc mult!

  25. Tatal meu a fost diagnosticat cu tumora de cap de pancreas. S-a facut operatia, in timpul careia s-a observat „pietrificarea” intregului pancreas, astfel ca s-a scos total, alaturi de splina, fiere, duoden si parte din stomac. Am 2 intrebari pentru Dvs. Este posibila aceasta pietrificare? Daca ati avut cazuri cu asemenea rezectie, cum au evoluat (trebuie facuta chimioterapie)?Cu multumiri!Toate cele bune!

  26. Buna ziua, pe Mama mea 58 ani a operat-o acum 3 zile la Sp.Floreasca dar nu a putut sa-i scoata Tumoarea de la PANCREAS ca este mare si este prinsa de arterele principale si canale asa ni sa spus si ca i-au facut doar deviatie la stomac, duoden, bila si i le-a cusut, acum este la reanimare asteptam sa se puna pe picioare sa mergem la oncologie. Ce ne recomandati va rog in aceasta situatie, ce merge pe cancer pancreatic, unde? noi locuim in Bucuresti, va multumesc.

  27. buna. tata a fost internal in cursul zilei de luni in spital a fost diagnosticat cu pancreatita.. marti a fost transferat la un alt spital, mai bun unde ni s-a spus ca rinichi ii sunt blocati . el are probleme cu tensiunea ii scade si creste.. as vrea sa stiu daca mai are vreo sansa sa traiasca..
    Multumesc

  28. Pingback: Medicina online: boli interne, gastroenterologie, gastroscopie, colonoscopie, hemoroizi … » Blog Archive » Balonarea: de ce apare, ce trebuie sa faci, regimul alimentar in caz de balonare
  29. buna ziua .
    am cautat sa vad ce simtome da pancreasul bolnav si am dat de dvs. Am 54 de ani, si 90 kg. Nu am avut niciodata nici un fel de probleme de sanatate, dar la un control de rutina , am descoperit ca am glicemia 244.Am verificat-o zilnic de cateva luni si variaza intre 400 si 200. Am inceput un regim strict, fara zahar deloc, fara grasimi, fara prajeli, fara paine si paste fainoase, dar se pare ca nu reusesc sa imi scada glicemia mai jos de 200. Intrebarea mea este daca ar trebui sa investighez si panvreasul. multumesc

  30. buna ziua dl dr va rog ajutati.ma,am tatal cu diagnostic de colangiocarcinom la ductul biliar,ce pot face?
    nu are ct facut,doar un ercp si ecografie abdominala,

  31. Revin cu inca o completare: starea mea generala este buna…doar ca in ultimul timp,am facut ulcere (gastric, care s-a inchis in urma trat pr h_ pilori; acum- duodenal).
    Medicul mi-a zis ca din cauza problemei de la ficat am aceste probleme.

  32. Buna ziua, d-le doctor!
    Am 50 de ani. In urma cu 10 ani am fost operata de tumora de coada de pancreas cu extindere in hilul splenic si in splina. Tumora avea atunci 4,5cm. In urma examenului imunihistochimic,am aflat si tipul tumorii: glucagonom. (Stiu ca sunt f putine cazuri in lume.)Am urmat 3 cure cu citostatice, am tinut un regim naturist cateva luni, dupa care am dus o viata absolut normala. In decembrie, 2010 mi-a fost depistat la ecograf un hemangiom hepatic de cca 5 cm. Am repetat ecografia de curand si acesta crescuse cu inca 3,3 cm (e urias! aceasta a fost reactia medicului).
    La examenul CT s-a constatat ca e tumora (metastaza a cancerului de pancreas operat in 2001 sau adenom hepatic). Momentan sunt in asteptarea rezultatelor pt markerii tumorali.Tumora se afla langa vena porta si cuprinde lobul VII si lobul VIII, ceea ce am inteles ca face dificila o eventuala interventie.
    Din momentul in care am aflat, incerc sa aflu cat mai multe lucruri, de aceea va rog ,daca puteti, sa-mi raspundeti la urmatoarele intrebari care ma framanta:

    -Cat de sigur poate fi diagnosticul de metastaza pus in urma ex CT?
    -Credeti ca ar fi posibila o interventie chirurgicala, avand in vedere marimea si localizarea tumorii?
    – Exista posibilitatea ca aceasta sa fie redusa prin alte tehnici folosite la noi in tara, decat prin chimioterapie?
    Mentionez ca analizele au aratato valoare marita a eureei si usor marita a GGT.
    Mii de multumiri si multa sanatate!

    • va rog frumos spuneti-mi si mie la ce medic v-ati operat, sunt disperata, tatal meu a facut o operatie la Clinica III Cluj pt. drenarea bilei, a facut icter mecanic, si are o tumoara care i-a cuprins capatul de pancreas.
      Va rog din suflet asi vrea si eu numele medicului care v-a operat.
      Sanatate multa, Dumnezeu sa va binecuvanteze.

  33. buna ziua am si eu o intrebare mamaia mea in varsta de 70 ani si are diabet de curand au operato de icter si ia scos fierea ca avea pietre si la operatie ia spus ca trebuie sa o mai opereze odata ca are cancer la pancreas cand a deschiso ia spus ca nu stie daca are si a inchiso la loc si de atunci vomita in continuu tot ce mananca si bea e foarte slabita ce am putea face?ce tratament sa nu mai vomite ….

  34. Buna ziua,
    De 2 zile ma confrunt cu o durere abdominala in parte satanga. Durerea persista doar atunci cand merg, schimb pozitia in somn,ma intind sau cand ma apas cu mana sub coasta stanga .Nu am facut un control medical pentru ca nu am si alte sintome asociate cu durerea.Tot legat de durere cam de 1 an am o durere in sapte care nu este mereu in acelasi loc si asta numai dimineata cand ma trezesc este mai intensa dupa care scate in intensitate dupa ce fac cateva miscari de inviorare.Astept un raspuns de la d-tra eventual si un sfat in ceea ce priveste un tratament care sa nu implice un examen medical.

  35. va rog a m si eu o intrebare tatal meu a fost operat de 6 ori pancreatita necrotico hemoragica forma severa a dat bunul dumnezeu si a scapat a ramas pe insulina deoarece i sa scos pancreasul puteti sa mi spuneti poate recidiva ,sau ce ar trebui sa faca sa fie bine acum e bine dar ne este frica sa nu recidiveze ,va multumesc

  36. in prezent urmeaza un tratament cu lagosa, pancebil si oncolyn ;a slabit foarte mult dar se tine biepe picioare chiar face treaba usoara prin curte;ce vitamine ar fii bune pt el ca sa asimileze ce mananca deoarece mananca f.mult dar nu i-a in greutate .astept cu nerabdare raspunsul dvs .

  37. tatal meu in varsta de 54 de ani a fost diagnosticat cu cancer de pancreas corporeo-caudal,cu determinari secundare hepatice,ganglionare si osoase.mentionez ca are o problema cu un cheag de sange (tromboza interior)pe vena porta si varice pe esofag;nu stim daca i se recomanda citostatice dr.oncolog ne-a zis ca e la alegerea noastra si nu ne-a lamurit deloc si a zis ca citostaicele nu ii prelungeste viata.suntem disperati va rog sa ne ajutati multumesc

  38. pentru tumora periampulara neoperabila din cauza ca are afectat stomacul si vasele de singe ce tratamente se pot face in acest caz si care este durata de evolutie a bolii si daca se mai poate face ceva alternartiv.

  39. in continuare am sa va scriu din fisele de iesire din spital de la constanta.;imunochimie
    ca19-9antigen carbohidrat (electrochemiluminiscenta kit2 =759,9 uml <27.
    cea (antigen carcinoembronic)
    electrochemiluminiscenta-1 44,2 ng/ml ptr fumatori<4,3.

    Examinarea IRM abdomen+Colangio IRM si postcontrast iv. in corelatie cu examinarea CT abdomen nativ si postcontrast iv. evidentiaza:
    – ficat cu diametre marite,structura neomogena prin prezenta unor plaje steatozice triunghiulare subcapsulare segmente VIII si VII pe fondul carora se evidentiaza mase cu diametre~5-13mm segment III,VIII,VI hiposemnal T1,hipersemnal T2(hipodense CT),cu discreta priza de contrast inelara in faza arterial ce se spala rapid in faza portala;
    – colecist continut omogen,pereti cu grosime si iodofilie normale;

  40. in continuare am sa va scriu din fisele de iesire din spital de la constanta.;imunochimie
    ca19-9antigen carbohidrat (electrochemiluminiscenta kit2 =759,9 uml <27.
    cea (antigen carcinoembronic)
    electrochemiluminiscenta-1 44,2 ng/ml ptr fumatori<4,3.

    Examinarea IRM abdomen+Colangio IRM si postcontrast iv. in corelatie cu examinarea CT abdomen nativ si postcontrast iv. evidentiaza:
    – ficat cu diametre marite,structura neomogena prin prezenta unor plaje steatozice triunghiulare subcapsulare segmente VIII si VII pe fondul carora se evidentiaza mase cu diametre~5-13mm segment III,VIII,VI hiposemnal T1,hipersemnal T2(hipodense CT),cu discreta priza de contrast inelara in faza arterial ce se spala rapid in faza portala;
    – colecist continut omogen,pereti cu grosime si iodofilie normale;
    -CBP cu diametre normale,continut omogen;
    -pancreas cu diametre marite diametrul AP cefalic~32mm, corp ~41mm, coada~30mm;structura neomogena prin prezenta unei mase tisulare de ~48/32mm, contur policiclic, fara priza de substanta de contrast situata pe aria de proiectie a corpului si cozii pancreasului ce amprenteaza trunchiul celiac, a.splenica si gastrica stg si amputeaza ductul pancreatic
    -splina si rinichi fara modificari de structura;
    -fara lichid in cavitatea peritoneala;
    -regiune antropilorica si D2 cu mucoasa ingrosata.
    Concluzii:
    formatiune inlocuitoare de spatiu corp pancreas;
    in observatie leziuni secundare hepatice.

    Doresc totusi daca se poate sa va uitati pe poze si pe CD care sunt la domnul profesor Straja Nicolae impreuna cu rezultatul de la endoscopie si ECO iar pe mailul IOB cum v`am mai spus sunt rezultatele iesirii din spital scanate,cum am specificat si in textul de deasupra.
    Sotia nu are senzatii de voma,are scaune normale si a slabit in 3 luni 3kg,nu ca nu are pofta de mancare ,doar de frica ca o doare. In caz ca nu sunt relevante va rog sa`mi dati o adresa de mail sa va pot trimite documentele.

  41. va rog sa ma ajutati daca se poate sa interpretati niste poze si un cd de la un rmn si tomograf impreuna cu un echo si o endoscopie daca aveti timp si doriti inca o parere de specialist ptr mine este ca o gura de oxigen documentele sunt la domnul profesor straja dan nicolae singurul care mi-a acordat atentie si care ma tratat ca pe un egal ,ceilalti la care am fost s-au comportat foarte iritati ca nu inteleg ca nu mai se poate face nimic dl profesor este la iob etj 1 cabinet 42. celelalte documente in original sunt la mine dar se gasesc si pe mailul office@iob.ro transmise de fiica mea de pe mailul personal juanaf93@yahoo.com .am dat aceste indicii ca sa puteti sa le vizualizati in caz ca veti dorii.acum am sa va spun cateva lucruri ptr ca si eu lucrez in sistemul sanitar si credeam ca daca sunt in sistem ma vor ajuta pana se va epuiza ultima picatura de speranta dar m-am inselat amarnic . vreau sa incerc citostaticele ptr sotie si bypassul de pancreas si operatia de extirpare sau daca sunt compatibil eu sa ii dau organele afectate sa traiasca ea ,telefonul meu este 0766411700.mail juanso63@yahoo.com astept sa ma contactati si va multumesc anticipat chiar daca nu imi veti raspunde la cest apel

  42. mama mea a fost diagnosticata cu cancer la capul pancreasului in iunie 2010,( metastaza + alti 3 linfonoduri metastazice)si diabet (cate 24 unitati de insulina pe zi).inainte de operatie i-au fost implantate stenduri de 2 ori ( au cazut de fiecare data), apoi in oct 2010 operata timp de 9 ore dupa care timp de 6 luni a avut 3 drenaje,1 intercostal , 2 subcostale . De cateva zile i sa spus ca nu trebuie sa faca chemio sau radio terapie . operatia a fost facuta in italia , unde locuim , dar as vrea sa stiu daca este posibil ca starea ei sa se fi deteriorat de asa maniera , desi fizic se prezinta bine, incat sa nu se mai poata face nimic?

  43. adriana te rog frumos poti sa imi zici si mie unde l-ati operat pe bunicul vostru in ce oras si la ce spital te orggg…multumesc

  44. bunicul meu a fost operat de pancreas (cap) de o saptamana si acum tot timpul cand mananca ceva are senzatie de greata (si vomeaza verde)tumoarea a avut 1,2 mm este normal?

  45. Pingback: Medicina online: boli interne, gastroenterologie, gastroscopie, colonoscopie, hemoroizi … » Blog Archive » Fumatul si consecintele sale
  46. buna ziua.,tatal meu este in varsta de 42 de ani diagnosticat cu cancer la capul pancreasului stadiu 3 ,,a fost operat de icter mecanic si sa observat totodata la operatie o tumoare de 6 cm la capul pancreasului..in momentul de fata face chimioterapie la timisoara …dupa operatie i-a aparut o unflatura ca un ghem de tare iesim si find vizibil si palpabil..noi in tot acest timp i-am administrat si un ceai CHIPEWWA pe baza de plante..dupa cateva sapt aceea unflatura a disparut si noi nu stim de cve dar tatal meu zice ca simte tot abdomenul tare.are dureri de burta.am dorii sa stim daca ar putea fi operat?sau ce se va intampla cu el pe viitor?doctorul la care face chimioterapie nu ne da nicio informatie si noi am vrea sa mergem la un alt doctor cu el…preferabil am vrea la cluj?ce ne sfatuiti …va multumim mult

  47. buna ziua.,tatal meu este in varsta de 42 de ani diagnosticat cu cancer la capul pancreasului stadiu 3 ,,a fost operat de icter mecanic si sa observat totodata la operatie o tumoare de 6 cm la capul pancreasului..in momentul de fata face chimioterapie la timisoara …dupa operatie i-a aparut o unflatura ca un ghem de tare iesim si find vizibil si palpabil..noi in tot acest timp i-am administrat si un ceai CHIPEWWA pe baza de plante..dupa cateva sapt aceea unflatura a disparut si noi nu stim de cve dar tatal meu zice ca simte tot abdomenul tare.are dureri de burta.am dorii sa stim daca ar putea fi operat?sau ce se va intampla cu el pe viitor?doctorul la care face chimioterapie nu ne da nicio informatie si noi am vrea sa mergem la un alt doctor cu el…preferabil am vrea la cluj?ce ne sfatuiti …va multumim mult

  48. Durerea mea de cateva zile este mai mult in partea dreapta spre spate, dar deasupra ombiliculuisi azi am inceput sa am diaree lichida, aproape apa pot sa am probleme cu pancreasul?

  49. tatal meu a fost diagnosticat in decembrie cu adenocarcinom pancreatic cu metastaze la ficat,in urma cu aproximativ o luna i sa facut acea operatie pt inima prin care i se adminestreaza un “ser“ cred prin picior pt a i de desfunda 2 vene datorita unor cheaguri de sange.Totul a decurs bine cu operatia,ca dupa o luna jumate cand a revenit pt un control pt ca se simtea rau,a fost pus diagnosticul cancer in ultimul stadiu.doresc sa stiu in momentul in care i sa facut acea coronizare nu i s0au facut nici n fel de analize in care sa se vada ca el are acel cancer?stiu ca pancreasul nu prezinta simptome,dar totusi fiind vb de inima,cel mai important organ,ma gandesc ca trebuiau analize mai amanuntite,,,,,,,si alta intrebare,am inteles ca acel ser pt coronizare se elimina din corp cu ajutorul ficatului si,sau pancreasului,,,,se poate ca ficatului lui fiind lenes si neeliminand serul,se poate ca acesta sa fi declansat adenocarcinomul?sau sa il fi avansat? in momentul acesta tatal meu este la spital,internat la oncologie ,cu 4 sedinte de citostaticce facute ,iar acum intrerupte de 2 saptamani deoarece a devenit anemic si i se adminestreaza perfuzii cu fier,,,de vineri seara ii curge sange din nas ,i sa facut o injectie,dar degeaba,,,,ii vine sangele in gura si il inghite,si cand merge la baie sangereaza,,,nu e nici un medic in spital pt ca e week-end,doar o asistenta pe tot spitalu,si de aseara cand ia facut in jectia nu a mai trecxut sa vada daca ii bine,,,,toata noaptea a sangerat acum e sambata dimineata cand va scriu,si situatia e la fel,,,sangereaza ….pana luni cand se intorc medicii ce putem face,,ei tot ce stiu e sa ne bage pe gat sa cumparam nutridrink si diasept care sunt destul de scumpe,,,,

  50. acum cateva zile la luat pe tata salvare si la dus la urgenta acolo ia zis ca are un ulcer perforat si la operat si a doua zi ia zis ca asre pcreatita acuta si in cateva zile o sal opereze pentu pacretita ce sanse are sasi renina cat de grav este

  51. in cursul lunii decembrie am fost internat cu pancreatita acuta.Imi puteti da o lista cu alimentele permise si interzise deoarece nu gasesc ceva cert, cu ce am voie si nu am voie sa consum.

  52. Buna ziua,
    am 22 ani, de cateva luni am avut probleme de sanatate, mi-a crescut pulsul de cateva ori pana pe la 160, am facut mai multe investigatii, iar dr. mi-a dat sa iau concor de 2,5mag, dar pulsul meu este cand 85, cand 110; tot din perioada aceea, de cand au inceput problemele cu pulsul au inceput ca niste dureri usoare, sau mai degraba ca o jena, nu stiu cum sa-i spun, in partea stanga sub coaste. Durerile sunt zilnice, dar cu pauze. Am facut ecograf si o consultatie la dr. de familie, dar nu mi-a dat nimic. Intrebarea mea este: care ar putea fi cauza si ce analize sa fac, sau la ce alt medic sa ma adresez sa descopar cauza. Va multumesc.

  53. Tatal meu in varsta de 66 ani, a fost diagnosticat la CT cu tumora de 7,2 cm la coada de pancreas, dar a cuprins si putin din stomac, splina si rinichi stang. Doctorul i-a propus operatia. Ce credeti dvs. ce sanse are? Trebuie sa taie din toate organele?

  54. am facut de curand analizele si au iesit asa;F ALCAL=104,CK TOT=169,UR AC2 7.39,BIL TOTALA=1.32,IRON2 =223,HDL COL=59,LDL COL=128,BIL DIR=0.34. aceste analize sant cu probleme,restul au iesit in regula.
    as consulta un medic internist,unde sa merg,sa fie cineva cu experienta?

  55. Am dureri in partea stanga sub coaste si in fata si in spate.E posibil sa am pancreatita?Mentionez ca am consumat mult timp 2-3 litri de bere zilnic

  56. Concluziile le poate trage cineva care are TOATE elementele necesare, nu numai o scurta povestire.
    Poate fi colonul, dar daca chiar doriti sa stiti ce aveti, mergeti la un gastroenterolog din zona dvs

  57. Spuneti-mi va rog, in partea stinga la coasta de sus mereu in timpul mincarii mi se umfla si este vezibila acesta umflatura (am impresia ca toata mincarea se aduna acolo si nu in stomac), duc un regim necesar de alimentatie,evit prajelile, alcoolul,grasimele dar efectul pina ce nu se simte. Astept cu interes concluzii si sugestiile voastre.

Lasă un comentariu

programari
Catre clinica