Colonoscopia este indicata in cazul unor simptome care pot fi date de boli ale colonului (tulburari de tranzit, scaune cu sange, dureri abdominale), anemie, scadere in geutate semnificativa sau balonare de cauza neprecizata.
Dr Alecse Valerian Ditoiu, gastroenterolog Bucuresti
Indicatiile endoscopiei digestive inferioare (colonoscopie)
Ca si endoscopia digestiva superioara si colonoscopia se recomanda atunci cand exista motive pentru efectuarea sa.
Cele mai frecvente cazuri in care este indicat sa se efectueze o colonoscopie (endoscopie digestiva inferioara) sunt urmatoarele:
- Anemie cu lipsa de fier, da cauza nelamurita prin alte mijloace de explorare
- Pierderi de sange prin materiile fecale (hematochezie)
- Durere in abdomenul inferior cu durata mai mare de doua luni, fara ca pacientul sa aiba anemie, pierderi de sange prin fecale sau boala inflamatorie intestinala
- Schimbarea obiceiurilor prinvind scaunul (constipatie sau diaree) de peste doua luni, fara ca pacientul sa aiba anemie, pierderi de sange prin fecale sau boala inflamatorie intestinala
- Urmarirea evolutiei rectocolitei ulcero-hemoragice sau bolii Crohn ( vindecare sau agravare)
- Explorarea existentei unui cancer de colon sau rect la pacienti cu risc de cancer
- Varsta peste 50 de ani– se recomanda colonoscopie la 10 ani sau rectosigmoidoscopie la 3 – 5 ani sau test pentru hemoragii oculte fecale anual
- Cancer de colon in familie: deoarece si alti membrii ai familiei pot sa aiba cancer de colon, asa numit “familial”), colonoscopia se face o data la doi ani.
- Se pare ca fac mai frecvent cancer de colon si persoanele care au avut cancer de ovar, san sau uter
- Prezenta de polipi colonici (unii pot degenera canceros) – cu ocazia colonoscopiei se face si biopsia lor cu examinare la microscop pentru a vedea natura
- Cancer de colon sau polip de colon tratat si vindecat (se face regulat colonoscopie de control anuala pentru a depista precoce recidiva)
Boala inflamatorie intestinala (se poate complica cu cancer).
- Scadere inexplicabila in greutate, nelamurita prin alte mijloace (dr Ditoiu)
- Biopsierea unor leziuni pe colon gasite la examenul ecografic, CT, RMN sau irigografie
- Febra de cauza necunoscuta
- Sindrom nefrotic
- Sindrom reumatoid (dureri in articulatiile mici ale mainilor cu articulatii inflamate, rosii)
- Polimialgie = dureri musculare trenante
- Trombocitoza = cresterea numarului de trombocite
- Hipercalcemie (cresterea calcemiei)
- Sindrom cerebelos
- Hipertrichoza (par in exces)
- Hipoglicemie
- Tromboflebite repetate de cauza necunoscuta
- Extragere de corpi straini din colon sau rect
- Matastaze in diferite zone (ficat, plaman, os) cu punct de plecare neidentificat, care poate fi la nivelul colonului
- Urmarirea aparitiei recidivei dupa cancerul de colon operat
- Analize de laborator modificate cu cauza necunoscuta, posibil cancer de colon
- VSH crescut
- Fibrinogen crescut
- CEA sau CA 19-9 cu valori peste normal
- Manifestari diferite care pot fi date la distanta de un cancer (manifestari paraneoplazice), prin secretie de diferite substante
Colonoscopia forum
Acum cateva luni am facut o colonoscopie, a fost totul NORMAL, doamna dr. gastroenterolog a spus ca in cateva luni nu este posibil sa apara nici o leziune sau afectiune maligna in colon. Sunteti de aceeasi parere?
Ca sa fiu pe inteles va spun o povestioara: poate sa apara o tumora intr-o zi? Nu. Dar in doua zile? Nu dar in douazeci de zile? NU chiar atat de repede.. Dar in doua sute de zile? Daca spunem ca doua sute reprezinta de fapt o zi luata de doua sute de ori, iar intr-o zi nu apare o tumora, inseamna ca nic in doua sute de zile nu poate sa apara… Si asa mai departe..
Acest examen- adica colonoscopia NU trebuie repetat atat de des, la distanta de cateva luni.(din motivul mentionat mai sus) Sunteti de acord?
Colonoscopia trebuie repetata atunci cand o considera necesara medicul care recomanda aceasta repetare. Fiecare organism reactioneaza in modul lui propriu. Datele generale de pe site si din cartile de medicina reprezinta evolutia intalnita la majoritatea bolnavilor, ceea ce inseamna ca minoritatea bolonavilor poate avea cu totul altaevolutie a bolii; datorita reactiilor diferentiate ale fiecarui organism, nu se poate face medicina decat prin intermediul omului (medicului), care aplica datele generale (din carti) la particularitatile pacientului din fata lui.
Pregatirea pentru colonoscopie distruge flora intestinala?
La o persoana fara probleme ale florei intestinale, pregatirea pentru colonoscopie nu distruge flora intestinala, la cele cu probleme ale florei intestinale, pregatirea pentru colonoscopie poate agrava perturbarea florei intestinale
ATENTIONARE
Daca aveti probleme cu colonul nu trebuie sa fiti disperat, dar nici sa neglijati problema, cel mai intelept este sa mergeti la un specialist gastroenterolog pentru o evaluare corecta a situatiei, orice amanare putand avea consecinte neplacute, uneori grave sau ireversibile. Nu mergi la mecanic cand a crapat motorul masinii, ci cand ai vazut o picatura de ulei scursa sub motor. Este normal sa avem aceeasi grija si de organismul nostru, mai ales ca …. chiar daca avem bani, nu avem piese de schimb. Va spun din experienta mea ca pentru orice problema medicala exista o rezolvare, daca gasesti solutia potrivita.
Despre mine
Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.
Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut
- 3 ani de stagiatura in Bucuresti,
- 3 ani la tara la dispensar
- apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.
La Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti am luctat cca 30 de ani, adica pana in iunie 2019.
In cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni am ingrijit tot ce se poate, cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.
La Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti timp de 30 de ani am pregatit pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spital), medicii rezidenti si specialisti.
Unde lucrez acum?
In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.
Ce bolnavi vin la consultatii?
Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital, iar 10% sunt o parte dintre bolnavii pe care i-am urmarit si la spital (ceilalti au ramas in urmarirea spitalului).
Multi dintre bolnavi au mai fost si la alti medici si vor o a doua opinie medicala, , unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).
Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.
Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.
Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur mai placut sa dai vesti bune decat proaste…
Datorita numarului mare de solicitari la cabinet, perioada de asteptare este de 5-15 zile de la solicitare. In caz de urgenta, incercam sa face programarea cat mai repede, uneori chiar in ziua solicitarii, pe locurile celor care- din diferite motive- nu pot veni la consult (de obicei este un astfel de loc zilnic).
Activitate pe net
De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro, www.hepatolog.ro si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).
Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina
Domnule doctor socrul meu i să făcut colonoscopie acum ,2luni i să trimis biopsie la București datorita unui polip acum la m internat iar la gastro și spune că trebuie făcut altă colonoscopie că se pare să fi crescut polipul așa de repede.
Buna seara, in urma cu 7 luni am fost diagnosticat cu rectocolita ulceroasa hemoragica. Urmez un tratament cu pentasa si pot spune ca ma-m simtit excelent de bine , pina in urma cu 2 zile cind am observat dupa defecare o urma de singe rosu deschis . Poate fi o recidiva a bolii sau este un hemoroid deranjat ( lipsesc durerile anale ) . Va multumesc
Poate fi o recidiva a bolii sau .. altceva, nu am cum sa-mi dau seama
Cu stima
Domnule doctor, va rog sa imi spuneti parerea dumneavoastra: acum 6 luni am facut o colonoscopie, acum trebuie sa o repet, FLORA INTESTINALA ARE DE SUFERIT , ESTE DISTRUSA IN URMA DIAREEI PROVOCATE DE CEI 3-4 DE LITRI DE FORTRANS PE CARE TREBUIE SA II BEAU? Daca va fi distrusa flora,cum trebuie sa o refac? Colonul are de suferit in urma faptului ca aceasta explorare se repeta dupa 6 luni ? va multumesc din tot sufletul, sunteti aici de un real folos !
Dl Doctor ,va rog respectuos sa ma ajutati.Am Megadolicocolon,transversul ptozat , depind de dolcolax ,nu mai am tranzit normal de 10ani ,laxativele nu isi maifac efectul ,am crampe,dureri am doua colonoscopii facute credeti ca ma puteti ajuta , alimentatie sanatoasa,fac sport dar am ajuns la 3-4laxative care nu isi fac efectul tot timpul ,iau fibre,am incercat tot ce se putea incerca.Ce ma sfatuiti sa fac .Am 39 ani .Credeti ca se mai poate face ceva in sitautia mea.Imi miroase pielea si nu ies decat atunci cind se transforma in diaree .Ce imi re omandati???As face o programare daca as avea o sansa cat de mica.Va multumesc anticipat.
Buna seara.Am 2 intrebari, va rog frumos sa-mi raspundeti.
1. Acum cateva luni am facut o colonoscopie, a fost totul NORMAL, doamna dr. gastroenterolog a spus ca in cateva luni nu este posibil sa apara nici o leziune sau afectiune maligna in colon. Sunteti de aceeasi parere?
2. Acest examen- adica colonoscopia NU trebuie repetat atat de des, la distanta de cateva luni.(din motivul mentionat mai sus) Sunteti de acord?
multumesc. alexandra.
Se poate ca la colonoscopie sa nu se vada o tumora maligna? In ce conditii? Ma gandesc ca nu se poate. Pt ca trebuie prelevata biopsie.