Dr Ditoiu AV, medic gastroenterolog - hepatolog Bucuresti. Cabinet privat de gastroenterologie în Clinica Sante str Magura Vulturului 87. Tel 0758 751 841
Fisura anala

Fisura anala

 Fisura anala este o ruptura a mucoasei anusului situata de obicei in spatele orificiului anal, poate da dureri si sangerare, diagnosticul se pune prin examinare locala, tuseu rectal si rectoscopie, vindecarea este dificila fara tratament, uneori (rar) fiind nevoie de operatie.

Dr Alecse Valerian Ditoiu, gastroenterolog Bucuresti

Ce este fisura anala

Fisura anala este o mica ruptura a mucoasei situata la nivelul canalului anal, de obicei dureroasa si sangeranda.

Fisura anala – cauze de aparitie

Cauza exacta a aparitie unei fisuri anale poate sa nu fie depistata.

Sunt mai multi factori care pot da fisura anala:

 • Traumatism local
 • Nasterea (femeile dupa nastere pot face fisuri anale)
 • Circulatia locala proasta (la varstnici)
 • Iritatie locala
 • Scaune foarte tari
 • Diaree persistenta
 • Boli inflamatorii perianale – sifilis, sancru, gonoree, herpes
 • Dieta cu fibre in cantitate redusa care duce la constipatie
 • Operatii anterioare pe canalul anal (de hemoroizi, abces, etc)
 • Cresterea tonusului (hipertonia) sau grosimii (hipertrofia) sfincterului anal intern (muschiului ce strange orificiul anal)
 • Sexul anal
 • Clismele repetate ce pot rani canalul anal
 • Determinarea temperaturii prin introducerea rectala a termometrului
 • Leucemie
 • TuberculozaPiercing anal
 • Piercingul anal – vezi imagine

Cine face de obicei fisura anala?

Fisura anala poate sa apara si la femei si la barbati, de obicei persoane tinere sau de varsta medie. Nu s-a constatat o legatura intre profesie si fisura anala.

Unde este localizata fisura anala?

Fisura anala este localizata in 90% din cazuri in partea posterioara (din spate) a orificiului anal, care este mai prost hranita cu sange, in celelalte cazuri fiind localizata anterior sau lateral. 2% dintre pacientii cu fisura anala au doua fisuri , si anterioara si posterioara.

De remarcat ca 99% dintre fisurile anale la barbati apar posterior, si 90%, in cazul femeilor (doar 1% dintre barbati au fisura anala anterior orificiului anal)

Fisura anala apare lateral in cazul celor cu boli inflamatorii intestinale (boala Crohn), boli cu transmitere sexuala, SIDa sau cancer.

Fisura anala simptome

Iritatia locala pe care o da o fisura anala, face ca muchiul ce strange canalul anal sa se stranga si mai tare, iar aceasta accentueaza durerea, iar pe de alta parte strange vasele de sange din zona anala, facand vindecare dificila sau imposibila. Vindecarea unei fisuri anale fara tratament poate dura mai multe luni, sau poate sa nu apara.

Cele mai importante simptome ale fisurii anale sunt:

 • Durerea accentuata de scaunul tare; durerea poate dura minute sau ore, datorita acestei dureri, pacientul evita sa iasa cu scaunul , apare – sau se accentueaza- constipatia, iar urmatorul scaun tare rupe din nou fisura si da dureri si mai mari
 • Sangerarea, apare in peste 70% din cazuri, se manifesta ca pata de sange pe hartia igienica, sau chiar picatura de sange ce se scurge dupa scaun. Sangerarea nu este mare, dar poate speria pacientul.
 • Prurit (mancarime) anal
 • Uneori puroi in zona anala
 • Urinare dificila, datorita iritatie locale date de fisura

Fisura anala diagnosticAcute anal fissure.

Diagnosticul de fisura anala il putem pune prin examinarea regiunii anale si tuseu rectal, care poate fi dureros. Destul de des, fisura anala poate fi insotita de o „creasta” de tesut, care uneori indica si locul fisurii (este la baza ei). Aceasta formatiune este un granulom reactiv la inflamatia cronica locala data de fisura.

Cum arata o fisura anala?

Aveti alaturi cateva aspecte de fisura analaPoze cu fisura anala

Cat de grav este sa ai fisura anala?

Fisura anala nu reprezinta o boala grava, nu este mortala, dar este foarte dureroasa si impiedica viata normala.

Este extrem de important de stabilit daca este vorba de o simpla fisura anala, sau exista si o boala cauzala a fisurii (din cele mentionate anterior).FIsura anala

Daca nu se vindeca in 4-6 saptamani, fisura anala este considerata cronica, iar vindecarea sa este mai putin probabila si recidiva mai frecventa, prin patrunderea in profunzime si iritarea sfincterului anal intern.

Ce faci cand ai fisura anala?

Diagnosticul de fisura anala este relativ simplu, dar el trebuie pus de medic.

Exista riscul ca fisura sa fie asociata cu una din bolile mentioante anterior, sau simptomele sa nu fie date de fisura anala ci de alta boala – cancer, hemoroizi, boala inflamatorie intestinala, tuberculoza, sifilis, gonoree, etc.

Operatia de fisura anala

Majoritatea cazurilor (85-90%) de fisura anala se vindeca cu regim si tratament cu medicamente. Ajung la operatie doar 10-15% dintre pacienti.

Desi operatia nu este complicata (se taie in lateral sfincterul anal care este cu tonusul; crescut) pot sa apara unele complicatii legate de anestezie, infectii sau chiar incontinenta fecala (nu se mai contracta sfincterul si se scurg materiile fecale necontrolat). Complicatiile fisurii anale pot sa apara cam la 5% dintre cei operati.

In afara sectionarii sfincterului anal, se mai pot face dilatatii ale lui.

Care sunt efectele secundare ale operatiei de fisura anala? Daca te operezi poate recidiva?

Dupa operatie pot sa persiste o perioada dureri in zona, dificultate la stat in fund, ce dispar dupa vindecare.

Complicatiile fisurii anale

Complicatiile fisurii anale sunt rare, au fost intalnite:

 • Infectii locale mai usoare sau abcese ce trebuie operate
 • Atingerea sfincterului (muschiului) anal ce poate da incontinenta anala
 • Reaparitia fisurii (recidiva)

Tratamentul fisurii anale

Medicamentele care se administreaza local (nitroglicerina, nifedipina, diltiazem, oxid de zinc sau toxina botulinica), medicamente pentru constipatie si durere asociate cu regimul alimentar si de viata, fac ca simptomele sa fie din ce in ce mai slabe, disparand in 10-14 zile, dar vindecarea apare in 6-8 saptamani (pana la doua luni). Antibioticele nu sunt de obicei necesare.

Trebuie asociata o igiena locala corecta (evitarea hartiei igienice dure, eventual spalarea locala cu apa simpla dupa fiecare scaun), bai calde de sezut de 20 de minute de mai multe ori pe zi, fara sapun sau spumant, care pot fi iritative local.

Daca nu se vindeca dupa aceasta perioada, fisura anala devine cronica, si se poate pune problema interventiei chirurgicala (aici ajung cca 10-15% dintre pacienti)

Fisura anala regim alimentar

Regimul alimentar este esential in videcarea si prevenirea reaparitiei sau aparitiei fisurii anale. Scopul regimului este obtinerea unor scaune moi, neiritante pentru fisura.

Ca reguli generale noi recomandam pacientilor nostri:

 • Evitarea alimentelor greu digerabile si care dau scaune tari – alune, popcorn, chipsuri)
 • Evitarea fortarii la defecatie
 • Folosirea de supozitoare emoliente locale pentru scaun
 • Efort fizic regulat 30 minute zilnic, care contribuie la reglarea scaunului
 • Cresterea cantitatii de lichide consumate
 • Cresterea cantitatii de fructe si leguminoase consumate
 • Scaderea cantitatii de condimente, prajeli, alcool
 • Administrare de ceaiuri laxative in cantitate medie (diareea excesiva poate irita fisura)

Cum se poate preveni aparitia fisurii anale?

Prevenirea aparitiei sau reaparitiei fisurii anale poate fi posibila respectand regulile anterioare

Ce trebuie sa faci cand ai fisura anala?

Daca aveti probleme  cu scaunele si ele sunt prelungite si de cauza necunoscuta,  nu trebuie nici sa fiti disperat, dar nici sa neglijati problema, cel mai intelept este sa mergeti la un specialist gastroenterolog pentru o evaluare corecta a situatiei, orice amanare putand avea consecinte neplacute, uneori ireversibile. Nu mergi la mecanic cand a crapat motorul masinii, ci cand ai vazut o picatura de ulei scursa sub motor. Este normal sa avem aceeasi grija si de organismul nostru, mai ales ca ….  nu avem piese de schimb. Experienta mea medicala de cca 35 de ani, imi permite sa afirm ca pentru orice problema medicala, chiar aparent neexplicabila, trebuie cautata rezolvarea potrivita la specialistul potrivit .

Despre mine

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.

Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut

 • 3 ani de stagiatura in Bucuresti,
 • 3 ani la tara la dispensar
 • apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.

La Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti am luctat cca 30 de ani, adica pana in iunie 2019.

In cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni am ingrijit tot ce se poate, cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.

La Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti timp de 30 de ani  am pregatit pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spital), medicii rezidenti si specialisti.

Unde lucrez acum?

In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.

Ce bolnavi vin la consultatii?

Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital, iar 10% sunt o parte dintre bolnavii pe care i-am urmarit si la spital (ceilalti au ramas in urmarirea spitalului).

Multi dintre bolnavi au mai fost si la alti medici si vor o a doua opinie medicala, , unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).

Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.

Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.

Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur  mai placut sa dai vesti bune decat proaste…

Datorita numarului mare de solicitari la cabinet, perioada de asteptare este de 5-15 zile de la solicitare. In caz de urgenta, incercam sa face programarea cat  mai repede, uneori chiar in ziua solicitarii, pe locurile celor care- din diferite motive- nu pot veni la consult (de obicei este un astfel de loc zilnic).

Activitate pe net

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro, www.hepatolog.ro  si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).

Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina

Pentru cei care totusi considera ca au nevoie  de experienta mea pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841,  sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil.
In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web
Daca doriti sa gasiti informatii despre problema dvs de sanatate, tastati pe Google drditoiu si va puteti informa de pe siteu-rile mele

 

25 de comentarii la „Fisura anala

 1. Buna ziua domnu,le Doctor va rog sa imi raspundeti dacaL binevoit,inainte cu doua saptamini sa nasc pe cel de al 4 copil mia iesit hemoroizi externi am fost la Arad la Dr Mihutescu dupa ce am nascut si mia facut o rectoscopie mia spus ca am hemoroizi interni mia dat proctolog supozitor si de circulate am urmat tratamentul dar nu miau trecut la ultimul control mia spus ca am hemoroizi prefisural ma deranjea foarte tare dupa scaun altadata simt arsura ,durere .mncarime, altadat pe parcursul intregi zile simt deranj dimineata parca nu mai simt nimic dar dupa scaun iar apar simtomele Ce ma sfatuiti sa fac?multumesc!

 2. Buna,as dori sa mi se raspunda D-mnul doctor la intrebare,am o problema am fost operata de fisura anala de doua ori in timp de 3 luni,prima operatie de fisura si de 2 polipi a doua operatie alta fisura zice ca sa rupt in sus de la prima operatie si am mai fost de hemoroid operata.Si totusi nu ma simt bine simt din nou ,ca am o alta fisura,ptr ca am aceleasi dureri ca la inceput cand am fost operata prima data.Va rog sa imi raspundeti de ce fac asa de des fisura, ce investigatii ar trebui sa mi se faca,iau calmante ptr dureri.Sa fie oare un inceput de cancer anal,DOAMNE FERESTE…VA ROG FRUMOS SA IMI RASPUNDA DOMNUL DOCTOR……..VA MULTUMESC,,,,

   • Domnule doctor ditoiu am o intrebare la dvs..aveam oxiuri..ma manca fundu noaptea..uneori ii scoteam cu degetul….acum am facut o greseala mare si am introdus inanus cv de sticla care sa rupt inlauntru si ma taiat.am fost operat..mi sa zis ca aveam o fisura posterioara si una interioara.la 3 zile dupa operatie am mancat supe iaurt. ..mau deranjat la stomac si am iesit moale dar cu sange maro visiniu inchis….apoi seara la fel.imi tot curge.ce e de facut?mia spus ca am atins mai multe vene acolo.sanse de recuperare? Am fost la cabinet la dvs in legatura cu mai multe…sunt din jud neamt.stima

 3. Buna,am fost operata de fisura anala si polipi,si dupa o luna de la operatie nu ma simt bine cred ca mi sa facut di nou am o rana pe exterior si cred ca este si un polip,ce trebuie sa fac din ce cauza o reaparut,ca ma deranjeaza si o inca intrebare ma imbalonez foarte tare la burta nu inteleg de ce si din ce cauza ,am si vanturi multe de la operatie…Va multumesc,astept raspuns…

 4. buna ziua! am fost la banditii de la Laurus Medical Galati unde in urma unei anoscopie mi-a spus doctorul respectiv ca am doi hemoroizi interni si o fisura anala! ma intrebat daca sunt deacord sa lege unul dintre hemoroizi, ca nu voi simti nimic si totul va fi bine! am acceptat nestiind la ce ma voi expune! tratamentul ma costa in jur de 26 milioane! nu am luat tratamentul lor si am plecat de urgenta la spitalul militar unde in 5 zile ma operat de fisura anala medicul chirurg ! nespunandui medicului chirurg de aventura Laurus Medical,aceasta a vazut in acea interventie un polip, in urma analizelor nu este cancerigen! dupa doua luni iam spus chirurgului despre acea interventie de la Laurus si a fost incurcatura mare.acel polip suculeaza in permanenta ,am dureri foarte mari dupa scaun in momentul cand strang, efectiv simt cum ma taie ceva acolo! mentionez ca chirurgul nu mia recomandat nici macar Detralex, absolut nici o pastila! nu scap nicicum de constipatie cu toate ca mananc numai mancare de regim, supa de piept de pui,cereale integrale cu iaurt, iaurt dietetic, carne de pasare la gratar.in urma coloscopie imi zice ca nu am nimic la colon dar cu refacerea tesutului la acea interventie chirurgicala zice ca nu am ce sa fac! nu stie nimeni cand se reface tesutul de la sine…., dupa spusele chirurgului cei de la Laurus nu au strangulat ci au sapat in tesut cu totul. acum nu stiu cat a mai curatat si chirurgul acel loc si nu stiu unde este adevarul! sunt disperat, mai nou am inceput sa ies scaun numai apa , plus ca am o durere zdravana in partea dreapta sub coasta spre buric! nu exista gura de apa pe care sa o beau fara sa nu ma balonez, orice inghititura de mancare ma baloneaza! eu sufar si de o hernie transhiatala la stomac de 4-5 cm! sunt disperat si distrus nu mai stiu incotro sa ma indrept! va rog sfatuitima unde sa merg! multumesc

 5. vreau sa stiu daca am fisura anala se poate vindeca fara sa merg la spital, va intreb daca sunt tratamente fara ca sa merg la spital, acum nu sunt in tara si este greu ca sa merg la doctori aici,

  multumesc

 6. de 2 ani ma chinui cu dureri in zona periana…
  am fost la proctomed…investigatii,tuseuri, aspectari… mi-au ligaturat 2 hemoroizi interni dar nu am reusit sa scap de o fisura anala…
  cand am auzit ca e vb de operatie am renuntat si am plecat la un doctor care ma tine in pastile si creme de 1 an si care crede ca operatia nu ajuta, fisura revenind dupa….
  m-am saturat ca dupa fiecare defecatie sa ma feresc sa ma asez, si sa indur durerile…
  apa beau cel putin 3 l/zi, fructe mananc de cand ma stiu, mancarurile din legume sunt favoritele mele, sport fac,nu fumez, alcool-ca un om normal….
  care sunt riscurile unei operatii de fisura anala și dc aceasta revine dupa operatie?

  • Riscurile operatiei sunt infectia, afectarea muschiului care strange anusul cu incontinenta de materiil fecale sau reaparitia fisurii dupa operatie

  • SUNT OPERATA DE 3 SAPTAMANI DURERI SUNT DAR TREBUIE SA LE SUPORTI DACA TE EDUCI FOARTE BINE IN ACEST DOMENIU VEI SCAPA DE CEEA CE SUFERI SA FACI OPERATIA SI SA URMEZI TRATAMENTUL DUPA OPERATIE UN TELEFON CARE POT SATI EXPLIC MAI DETAILAT 0767556706

 7. Buna ziua!Sotul meu este operatde hemoroizi de 6 zile in a treia zi dupa operatie a inceput sa aibe scaune inchise la culoare ( negre si cauciucate). Imi puteti spune care este cauza.Multumesc!

 8. tata a fost operat acum 3 luni de fisura anala si hemoroizi interni/externi si as dori sa stiu daca e posibil sa i curga mucoasa, el zice puroi dupa 3 luni de zile, specific ca nu mai prezinta puroi

 9. am fost si eu diagnosticat cu fisura anala in urma cu 3 ani am urmat mai multe tratamnte care nu au dat nici un rezultat si as vrea sa stiu unde ma pot opera?

 10. buna seara!am si eu o intrebare,diametrul scaunului este f mica si tot abdomenul imi bolboroseste,asta se intampla cam de 8 luni,este posibil sa fie cancer ?multumesc

 11. problema mea a inceput in felul urmatoru …… am luat acum de mai mult de o saptamana 6 pastile de la arpfarm pt slabit , pe ele scrie ca trebuie consumat multe lichide ….. uneori fiind ocupat nu am bagat d seama , dupa 4 zile de pastile am observat ca sunt constipat . urmatorul scaun a venit greu iar dupa aceea am simtit o incomoditate la inceput la anus dar ma gandeam ca va trece.

  a doua zi durerea a persistat si eu am ramas tot constipat , in a 6 zi cand am vazut ca sunt constipat si am avut scaun foarte tare de atunci ma doare si mai tare si la fel e o durere continua , seara am fost la farmacie si am cumparat o cutie de tranzactiv si tinctura de galbenele la recomandarea farmacistului .

  urmatoarea zi respectiv azi , si`a facut efect tranzactivul avand scaun moale .

  dupa acel scaun moale par a se mai domolii durerile … acum care este sfatul dumneavoastra ? sa mai stau 2 3 zile sa vedem cum evolueaza situatia ? daca se amelioreaza sau sa consult de urgenta un medic specialist?

  precizez pe langa asta ca zona e putin umflata(ca si o iritatie) si din a 6 zi am renuntat la acele capsule de slabit .

Lasă un comentariu

programari
Catre clinica