Dr Alecse Valerian Ditoiu, medic gastroenterolog si hepatolog Bucuresti
Scoaterea unei parti de colon modifica si functia acestuia, fapt care face necesara o atentie mai mare la alimentele consumate de acesti pacienti- detalii pe site
Operatia de colon forum
Ce probleme pot sa apara din cauza modificarilor colonului in operatiile de cancer?
In operatiile pe colon de obicei se scoate o portiune din acest organ, fapt care poate modifica semnificativ functiile lui si flora colonica, extrem de importanta in functionarea organismului.
In alte situatii, legatura dintre cele doua segmente ale colonului taiat nu este posibil sa se faca „cap la cap”, una dintre ansele intestinale fiind scoasa la piele („anus contra naturii”), fapt care poate modifica si mai mult functia intestinului gros, datorita evacuarii permanente a materiilor fecale.
De aceea, unii bolnavi operati pe colon au o toleranta alimentara destul de redusa, facand mai ales diaree, legata sau nu de regimul alimentar.
Care este regimul alimentar la bolnavii operati pe colon (este la fel pentru operatia de cancer sau de altceva)?
Dieta bolnavilor operati de colon, este foarte importanta si dupa externarea din spital mai ales ca in acest gen de boli alimentatia trebuie sa fie suficient de bogata in elemente nutritive, deci regimul alimentar nu trebuie sa fie foarte restrictiv
Dieta nu este identica in toate cazurile, si nici la fel in acelasi caz, ci in functie de evolutia bolii si tranzitul intestinal, dieta individuala, personalizata, fiind recomandata doar de medicul curant (care stie cazul respectiv)
In perioadele cu diaree severa se recomanda cateva zile regim bogat in lichide (pentru a le inlocui pe cele pierdute prin diaree) la inceput cu 5-6 mese zilnic constand in sarea poate fi in cantitate normala – daca nu exista si alte boli care impun restrictie de sare.
Daca pacientul nu are diaree si are o toleranta digestiva buna, regimu alimentar poate fi mult mai lax, tot personalizat de medicul curant.
In mod normal regimul alimentar trebuie sa fie personalizat de catre medicul curant, care adapteaza recomandarile situatiei bolnavului respectiv. Aveti alaturat un exemplu de regim pe care il dau eu pacientilor pe care in consult, exemplul nu are nici o legatura cu articolul de fata.
Ce trebuie sa faci cand ai fost operat de colon si si probleme? Cand trebuie sa mergi la medic ?
Daca aveti probleme cu colonul, nu trebuie sa fiti disperat, dar nici nu trebuie sa neglijati problema.Cel mai bine este sa mergeti la un specialist gastroenterolog cu experienta pentru o evaluare corecta a situatiei, am vazut situatii in care amanarea lamuririi unei situatii medicale a facut ca tratamentul sa nu mai aiba rezultatele corespunzatoare. Este mai intelept sa mergi la mecanic nu cand a crapat motorul, ci cand vezi ca a curs putin ulei.
Acest lucru trebuie facut destul de repede, am vazut cazuri in care amanarea lamuririi acestei situatii a facut ca problema sa se agraveze, iar tratamentul sa nu mai poata avea sanse de vindecare.
Cat poti sa astepti de cand ai simptome pana ajungi la medic?
Nu se poate spune care este perioada de asteptare de cand apar simptomele pana cand trebuie sa te ingrijorezi sau durata a simptomelor care ar trebui sa va ingrijoreze deoarece situatie difera de la bolnav la bolnav.
Riscul cel mai mare este ca o boala care pare ca are o evolutie blanda o perioada de timp, sa fie depistata in stadiu avansat, greu reversibil. Asta face necesar consultul medical pentru precizarea diagnosticului corect. Dupa aprecierea corecta a diagnosticului si gravitatii bolii, urmarirea de catre medic este mai..laxa, in functie de pacient. fiecare caz se evolueaza in felul lui, (vad destul de des pacienti cu boli serioase diagnosticate intamplator, in lipsa oricaror simptome ingrijoratoare).
Care este cel mai bun tratament si regim pentru colonul operat?
Prima problema este ca diagnosticul sa fie corect. Apoi, daca diagnosticul este corect, in cazul colonului operat exista mai multe scheme de tratament si regim alimentar ce pot fi recomandate, mai multe scheme corecte..
Problema este ca fiecare bolnav are anumite caracteristici, anumite.. sensibilitati care fac ca o schema de tratament corecta sa i se potriveasca mai bine, iar alta mai putin bine.
Medicul curant este acela care dupa evaluarea dvs medicala trebuie sa aleaga schema care vi se potriveste cel mai bin. Pentru a recomanda aceasta schema terapeutica potrivita dvs, medicul este ajutat de ce a invatat in cei 6 ani de facultate, in rezidentiat, de datele teoretice din studiile clinice, dar si mai mult il ajuta experienta medicala (ca de altfel in orice alta meserie).
Scaunul poate reveni la aspectul normal singur?
Atunci cand dispare cauza care a dus la modificarea scaunului, scaunul revine la normal
Cat de .. modificat trebuie sa fie scaunul si cat timp trebuie sa astepti pana mergi la medic?
Nu se poate spune care este modificarea scaunului sau durata a simptomelor care ar trebui sa va ingrijoreze, deoarece situatia difera de la bolnav la bolnav.
Sunt multe boli la care modificarile simptomelor sau ale analizelor nu sunt de speriat, dar asocierea cu alte simptome sau analize modificate, impun o evaluare medicala rapida , fara a astepta aparitia in serie a altor simptome sau modificari de analize. Fiecare caz se evalueaza separat – vad destul de des pacienti cu boli serioase diagnosticate intamplator, in lipsa unor simptome ingrijoratoare-
Pentru linistea dvs cred ca este mai bine sa faceti o evaluare medicala cand nu ar trebui decat sa o faceti prea tarziu.
Despre mine
Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.
Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut
- 3 ani de stagiatura in Bucuresti,
- 3 ani la tara la dispensar
- apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.
La Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti am luctat cca 30 de ani, adica pana in iunie 2019.
In cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni am ingrijit tot ce se poate, cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.
La Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti timp de 30 de ani am pregatit pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spital), medicii rezidenti si specialisti.
Unde lucrez acum?
In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.
Ce bolnavi vin la consultatii?
Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital, iar 10% sunt o parte dintre bolnavii pe care i-am urmarit si la spital (ceilalti au ramas in urmarirea spitalului).
Multi dintre bolnavi au mai fost si la alti medici si vor o a doua opinie medicala, , unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).
Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.
Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.
Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur mai placut sa dai vesti bune decat proaste…
Datorita numarului mare de solicitari la cabinet, perioada de asteptare este de 5-15 zile de la solicitare. In caz de urgenta, incercam sa face programarea cat mai repede, uneori chiar in ziua solicitarii, pe locurile celor care- din diferite motive- nu pot veni la consult (de obicei este un astfel de loc zilnic).
Activitate pe net
De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro, www.hepatolog.ro si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).
Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina
tatal meu a fost operat acum 5 zile pt a i se indeparta niste excrescente vegetative de pe colon. Diagnosticul dupa operatie erte incert, dr osciland intre acncer de colon sau limfom non hodkin. problema e ca pt a putea trece la tratarea pe cale ncologica a problemei, ar trebui sa isi revina dupa operatie…insa nu poate ingera nimic.desi i se dau supe de legume si ceaiuri, deci o alimentatie specifica primelor zile dupa operatie, tot ce inghite vomita.Voma are tente verzui, si nu inteleg de ce, el fiind operat de colecit cu mai bine de 12 ani in urma. va rog ajutati-ma cu un sfat, cum oprim varsaturile? care e sursa lor?
sunt operata de colon si am anus contra naturi cam de 5luni am facut chimioterapie si radioterapie as dori sa stiu daca trebuie sa urmez un regim alimentar .pana acum am mancat cam de toate si nu ma supara . daca puteti sa imi spuneti cam ce ar fi indicat sa mananc.va multumesc
va rog sa-mi spuneti daca este normal ca dupa doua saptamini dupa operatia de colon(enterectomie segmentara ileala 70 cm si histerectomie totala)nu poate manca nimic din cauza durerilor foarte mari.spuneti-mi ce putem face.
ce sanse sunt sa nu supravetuiesti in urma unei operatii de cancer la colon?bunica mea trebuie sa se opereze de cancer la colon.precizez ca are 66 de ani.va rog frumos sa imi raspundeti.multumesc
Buna ziua ma numesc Sandu Cristina am 34ani,de o luna aproape sunt balonata cu constipatia am avut tot timpul probleme,de multe ori ies afara cu ceaiuri si dureri cateodata groaznice,intr-o saptamana am lesinat de 2ori,mi s-a recomandat sa fac colonoscopie dar imi e teama.m-ai am 2operatii tumora inghinala stanga cu recidiva prezent.Daca imi puteti da un sfat va multumesc din suflet o zi buna.
buna ziua.tatal meu a fost acum 6 luni operat de colon aproape de stomac si as dori sa stiu ce legume si fructe sunt bune pentru el.
Buna ziua,tatal meu a fost operat acum 2 saptamani de cancer de colon, are o alimentatie buna,nu-l doare nimic dar acum iese cu scaunul des ( 6-7 ori pe zi) cu sange in scaun. sangerarea este buna sau nu?
Buna ziua,
Dl.Dr.as vrea sa va prezint si cazul tatalui meu care a fost operat acum 1 an la rect,a avut anus contra naturii aproximativ 6 luni in care a urmat un tratament f scurt de citostatice.Dupa 6 luni a fost adus la normal,a durat cateva luni pana si-a revenit,dupa care a intervenit o alta prob care la dat peste cap a avut o fistula la a doua interventie(mai exact in locul unde a fost readus la normal).Acum el a ramas cu un tranzit destul de greu,iese f putin si des(pentru ca i s-a micsorat locul,are zile cand este si deranjat are zile cand este si constipat,dar problema cea mai rea sunt durerile de fund si de picioare,care il slabesc f mult.As vrea sa stiu daca il vor mai lasa vreodata aceste dureri sau le va avea la nesfarsit.As dori sa stiu cum as putea sa-l ajut sa scape de aceste dureri,daca exista vrun tratament si cine mai exact ar putea sa-l ajute.
Multumesc frumos!
o zi buna!
In urma cu 8 luni am fost operata de cancer de colon-sigmoid-,am facut chimioterapie si acum am o durere in partea dreapta ,sub coasta si razbate in spate sub omoplat.Poate sa aiba legatura cu operatia si cancerul de colon? Mentionez ca am un regim alimentar corect.
buna maria,am citit mesajut tau lasat de tine pe acest forum te rog intra pe adresa mea ,k vreau sa va ajutsi eu am trecut la randul meu prin ceea cea trecut mama taam si eu 2 copii asa k stiu ce inseamna sa stai stresat la gandul k intr-o zi o vei pierde pe mami; stai linistita nu va fi asa intra pe adresa mea de email s-au la mi adresa ta k sa putem vb,bine?doraza
buna seara am o intrebare ffffff importanta :Mami a fost operata acum 2 saptamini de cancer de colon ,i s-au taiat 75 cm din tumoara si medicii sun k a iesit foarte bine operatia .Intrebarea mea este daca nu a juns sa aiba simptomele grave ale acestei maladii +treaba mare cu singe si altele este un semn bun ,k boala nu mai recidiveaza?spunet-imi la ce sa ma astept k are 48 de ani si o iubesc fffff mult si nu vreau sa o pierd.
Buna ziua,
As dori sa prezint si cazul mamei mele, care in urma cu un an a avut o perioada de aprox. o luna scaune cu sange rosu (1 scaun/zi).Aceste scaune au incetat la fel de brusc cum au aparut.Ulterior a prezentat si dureri acute in fosa iliaca dreapta Ca investigatii a facut colonoscopie totala care a evidential la nivelul colonului descendent mucoasa hiperemiata si edematiata, la irigofrafie -aspect normal, tuseu rectal nu s-a depistat nimic.Diagnosticul a fost de colita nespecifica si i s-a recomandat tratament cu Salofalk 4gr/ zi timp de o luna, tratament pe care mama nu l-a luat pentru ca se simtea bine ( nu mai avea scaune cu sange si nici dureri) in plus era, si este, in tratament psihiatric pentru depresie endogena si avea o schema foarte incarcata de tratament. La exact 1 an au reaparut scaunele cu sange la fel ca si anul trecut( un scaun pe zi dar . La recomandarea medicului de familie a inceput sa ia tratamentul cu Salofalk si sa tina regim. Ce este de facut in continuare? Va multumesc!
buna ziua. acum aproape un an, bunicul meu a fost operat de cancer la colon. a efuzat sa i se puna punga. totula fost ok,dar de ceva timp are senzatia mereu de nevoie la toaleta. iese f putin cu sange si puroi. din ce m-am documentat pe internet este vorba despre puroiul anal . ce trebuie facut? de ce dupa atata timp se intampla asta ? si care sunt cauzele? mentionez ca regimul nu a fost unul atat de strict. a mai „gustat”. ajutati-ma .
va multumesc.
Dl. Dr, mai poate fi tratat (cu succes) un pacient diagnosticat cu Cancer de colon in ultima faza? Daca da, cum anume si care ar fi pronosticul pt pacient dupa finalizarea tratamentului? Ma refer la sansa sa de supravietuire.
Va multumesc!
Orice pacient cu cancer de colon, in orice faza poate fi tratat.
Modalitatea de tratament si sansele de reusita sunt individualizate pentru fiecare pacient , NU SUNT STANDARD, sa le poti lua si aplica de pe net sau din carte. Fiecare caz se evalueaza specific caracteristicilor lui. De aici vine si dificultatea meseriei de medic: pacientii nu au simptome si analize standard, si nu se trateaza standard, deoarece fiecare raspunde in felul lui la boala si tratament
Orice pacient cu cancer de colon, in orice faza poate fi tratat.
Modalitatea de tratament si sansele de reusita sunt individualizate pentru fiecare pacient , NU SUNT STANDARD, sa le poti lua si aplica de pe net sau din carte. Fiecare caz se evalueaza specific caracteristicilor lui. De aici vine si dificultatea meseriei de medic: pacientii nu au simptome si analize standard, si nu se trateaza standard, deoarece fiecare raspunde in felul lui la boala si tratament
Exista aceasta tema la http://www.despreboli.ro/despre-simptome-boli-bolnavi-si-diagnostice/2008/imi-este-greata-ce-boala-am/
ACOLO SCRIE ASA:
Desi majoritatea oamenilor cred ca daca au greata au o boala a aparatului digestiv (cavitate bucala, esofag, stomac, duoden, intestin subtire, intestin gros, ficat, fiere, pancreas), ea se poate datora si unor boli care nu tin de acest aparat.
* Greata generata de boli ale aparatului digestiv , este data in general de tendinta organismului de a elimina unele substante care “nu-i convin” si a nu permite alimentatia iritanta. In general, greata datorata unei cauze digestive, este mult ameliorata dupa varsatura, bolnavul simtindu-se usurat.
* Exista si alte mecanisme, greata putand sa nu aiba nici o legatura cu aparatul digestiv, desi este o manifestare a acestuia, in aceste situatii greata fiind persistenta, fara legatura cu alimentatia, si fara ameliorare dupa varsatura.
Pentru o autoevaluare a gravitatii acestui simptom, trebuie luat in considerare si conditiile in care a aparut greata.
1. -Greata aparuta dupa un exces alimentar (grasime prajita, untura, slanina, afumaturi, maioneze, salata de vinete, alcool, etc); cauza o poate constitui acest abuz, conditii in care simptomul ar trebui sa dispara intr-un timp rezonabil (ore- o zi), dupa eliminarea din tubul digestiv a alimentelor incriminate.
2. -Greata aparuta fara relatie aparenta cu alimentatia, poate avea numeroase cauze digestive sau extradigestive
* Boli de tub digestiv superior – esofag, stomac, duoden- situatie in care se asociaza pirozis (arsuri in spatele sternului), iar varsatura (daca apare) este acra, acida. Orice boala de tub digestiv superior (esofagita, gastrita, ulcer, cancer, etc) poate asocia si senzatia de greata.
* Boli de fiere (diskinezie, pietre), varsatura fiind galbuie cu gust amar
* Gastroenterocolite acute (infectioase, parazitare, etc)- se asociaza si diaree sau febra
* Ocluzie intestinala, indiferent de cauza (tumori, peritonite, apendicita, volvulus, etc)- se asociaza varsaturi fecaloide (maronii, urat mirositoare), dureri abdominale si oprirea eliminarii materiilor fecale).
* Hipertensiune arteriala – asociaza durere de cap (cefalee), tulburari de vedere si auz, si tensiunea arteriala mare
* Migrena- asociaza durere pe o jumatate de cap, tulburari de vedere
* Infarctul miocardic posterior – asociaza durere de inima prelungita, palpitatii stare generala foarte rea.
* Sarcina –greata la femeie tanara cu decalajul ciclului menstrual, marirea sanilor, pervertirea apetitului, pigmentarea mameloanelor, si test de sarcina pozitiv
* Tulburari severe de metabolism (diabet zaharat dezechilibrat, insuficienta renala, acidoze, etc)
* Tumori cerebrale – asociaza durere de cap persistenta, tulburari de vedere, deseori varsaturi fara a fi precedate de greata
* Alcoolismul – greata este de dimineata, dupa chef
* Intoxicatia tabagica
* Medicamente iritante digestiv, intoxicatii, tratament cu citostatice.
* Alte (numeroase) cauze : hepatite acute, pancreatite, raul de miscare, faringite, amigdalite, boli neurologice sau psihice, etc.
tata a fost operat de colon acum 3 ani si ceva si acum a ajuns intro stare ffff rea k nu poate manca nimic,deoarece vomita tot ce maninca
ce sar putea face in cazul asta?????????rog cine mar putea ajuta cu ceva informatii
Operatia de colon.Buna ziua am revenit pt.a lasa un comentariu dar,nu numai.D le dr stiti ca v-am spus cu ceva timp in urma ca rc.u.h. de care sufer a intrat in temisiune ,apoi m-am operat iar in prezent ma simt foarte bine am un regim alimentar sanatos evitand o parte din alimente etc. tratamentul cu Salofalk l-am redus la 2 comp. pe zi la rec.dr. le dau unsfat tuturor celor ce au aceasta problema sa fie optimisti sa aiba incredere in ei insasi ca pot trece cu bine .la un moment dat eu,am fost intr-un impas nestiind ce hotarare sa iau pt.binele meu ,dar si al copiiilor mei ,incele din urma am reusit 2 lucruri deodata sunt cea mai fericita femei ,mama din lume asa ca ,curaj viata e o lupta foarte stransa luptati pt.ia merita iar dr este si un bun psiholog ptnoi toti .va multumesc inca o data dle dr ca mi ati da curajul de ami infrunta greutatile vieti si a trece cu bine peste ele mergand incontinuare la dr meu curant.Doraza