Dr Alecse Valerian Ditoiu, gastroenteorlog Bucuresti
Ce este endoscopia ?
Endoscopia este explorarea unei cavitati cu ajutorul unei camere de luat vederi introdusa printr-un canal al organului respectiv sau printr-un orificiu (taietura) facuta special pentru aceasta. Aparatele cu care se face endoscopia se numesc endoscoape, ele nu sunt de unica folosinta (o linie de endoscopie digestiva costa in jur de 100.000 euro, si nicaieri in lume nu se arunca endoscopul dupa folosire), dar se spala si dezinfecteaza dupa fiecare endoscopie.
- vezi poza 1
- flexibile vezi poza 2
- cu vizualizare directa (fibroendoscoape) – poaza 2
- cu vizualizare pe un ecran (videoendoscoape) poza 3
Ce inseamna endoscopie digestiva?
Prin endoscopie digestiva se intelege examinarea tubului digestiv cu un sistem video.
Exista mai multe tipuri de endoscopie digestiva (dr Ditoiu)
- Endoscopie digestiva superioara – este manevra care exploreaza esofagul, stomacul si duodenul
- Colonoscopia – manevra endopscopica care exploreaza intestinul gros
- Explorarea cu capsula endoscopica care exploreaza intregul tub digestiv, dar este indicata in special in explorarea intestinului subtire, care nu poate fi examinat cu celelalte metode endoscopice mentionate anterior
De ce este utila endoscopia digestiva
Principalele motive pentru care endoscopia digestiva este larg folosita in ultimele decenii sunt urmatoarele (dr Ditoiu):
- Endoscopia digestiva permite explorarea directa, vizuala a mucoasei tubului digestiv, cu vizualizarea imaginilor pe un monitor
- Prin endoscopie digestiva este posibila depistarea unor leziuni foarte mici, care altfel nu ar fi vazute (de exemplu prin examinare cu bariu sau examen CT sau RMN)) – mici polipi, eroziuni superficiale, inflamatia mucoasei, secretia modificata la culoare – cu sange, mucus sau puroi-, sangerarea mucoasei, reflux al secretiei
- Cu ocazia endoscopiei se pot face biopsii din leziunile mentionate care apoi sunt examinate la microscop rezultand un diagnostic cert – vezi poza
- Pe cale endoscopica se pot efectua diferite tratamente (de exemplu pentru varicele esofagiene, pentru ulcerul care sangereaza, etc)
- Cu ocazia endoscopiei digestive se pot extrage polipi (uneori extragerea fiind totala, fara sa mai fie nevoie de interventie chirurgicala – vezi poza), diverse obiecte inghitite, fire de sutura chirurgicala
- Prin endoscopie digestiva se pot face dilatatii ale stenozelor esofagului sau gurilor de intrare si iesire din stomac
- Tot prin endoscopie digestiva se poate opera hernia hiatala, se pot face biopsii ale organelor vecine tubului digestiv
- Endoscopia digestiva permite inregistrarea pe suport electronic a leziunilor vizualizate de medic
Endoscopia digestiva – indicatii
Deseori pacientii au tendinta sa evite efectuarea unei endoscopii digestive datorita fricii senzatiei neplacute din timpul explorarii, sentiment ce apare mai ales datorita povestirii celor din jur. Totusi, endoscopia digestiva are indicatii foarte clare, iar lipsa efectuarii unei endoscopii se poate solda cu lipsa unui diagnostic cert, cu riscul evolutiei bolii pana in stadii in care tratamentul vindecator nu mai este posibil. De aceea cred ca este mai convenabil sa faci o endoscopie digestiva care sa aiba un rezultat normal, decat sa amani endoscopia care are indicatii clare (dr Ditoiu).
Pregatirea pentru endoscopie digestiva
Pregatirea pentru endoscopie digestiva presupune respectarea anumitor cerinte, diferite pentru endoscopia digestiva superioara sau colonoscopie
Recomandari pentru explorarile endoscopice:
Daca se face endoscopie digestiva superioara este nevoie ca stomacul sa fie gol, deci sa nu se manance cu cel putin 6 ore inainte (preferabil 12 ore). Daca endoscopia se face dimineata, ultima masa va fi in seara precedenta, evitand de obicei alimentele greu digerabile (carne, prajeli, tocaturi, cruditati).
Pentru endoscopia digestiva superioara de obicei pacientului i se administreaza spray cu xilina in cavitatea bucala cu scop anestezic local eventual si o injectie intravenoasa cu un calmant – Dormicum. Datorita riscurilor pe care le are orice medicament, si pentru ca neplacerile endoscopiei digestive sunt minore, deseori endoscopia digestiva superioara se face fara anestezie, pacientul putand pleca imediat chiar conducand singur masina.
Pozitia pacientului este culcat pe partea stanga pe canapeaua de endoscopie, se plaseaza o piesa de plastic intre dinti prin care se introduce endoscopul cu miscari lente, initial in esofag apoi in stomac si duoden (inceputul intestinului subtire). Imaginea preluata de camera video din capul endoscopului este transmisa pe un ecran, cu posibilitatea de inregistrare si stocare.
Pentru colonoscopie este necesara o pregatire speciala in ziua anterioara efectuarii explorarii.
In ziua premergatoare colonoscopiei se poate manca dimineata normal, la pranz normal, dar nu excesiv, cu maximum doua felii de paine si obligatoriu supa sau ciorba, iar seara se pot manca lichide (supa, ciorba, ceai, compot, lapte, iaurt) fara paine. Se poate bea oricata apa, dupa sete. Este preferabil sa se manance seara lichide, acestea favorizand evacuarea si curatarea colonului. Tot in ziua premergatoare colonoscopiei, intre orele 13,30 si 20,30, se beau 3l apa plata, in fiecare litru dizolvandu-se un plic de FORTRANS. In ziua colonoscopiei, daca aceasta se face dimineata nu se mananca pana la efectuarea explorarii, daca colonoscopia se face dupa amiaza, dimineata se pot consuma lichide (ceai, supa, suc, apa, cafea).
Cat dureaza o endoscopie digestiva?
Durata endoscopiei digestive superioare este de 3 – 20 minute, se poate face fara probleme in ambulatoriu (nu este nevoie de internare), pacientul putand pleca acasa imediat dupa endocopie daca nu se face anestezie. Durata endoscopiei digestive superioare este mai mare atunci cand este nevoie de biopsie, oprirea unei sangerari, extragerea de polipi, etc
Durata colonoscopiei – 5 -30 minute. Durata endoscopiei digestive inferioare este mai mare atunci cand este nevoie de biopsie, oprirea unei sangerari, extragerea de polipi, colonul este mai .. intortocheat etc
Endoscopia digestiva doare?
Teama principala a pacientilor este care fac endoscopie digestiva este ca endoscopia digestiva doare….
La endoscopia digestiva superioara durerea nu exista, iar senzatia de greata dureaza cateva secunde, in timpul introducerii endoscopului – aceasta este perioada mai neplacuta. Practic teama de endoscopie tine mult mai mult de povestile auzite de pacienti decat de manevra in sine. Dupa endoscopie peste 90% dintre pacienti afirma ca se asteptau ca neplacerile sa fie mult mai mari decat in realitate.
La endoscopia digestiva inferioara (colonoscopie) poate fi prezenta o durere moderata, dar care este mult atenuata de anestezia anterioara. In timpul colonoscopiei exista senzatia de scaun datorita prezentei tubului endoscopului in colon, dar aceasta senzatie nu este urmata de scaun – colonul este gol datorita pregatirii pentru colonoscopie-.
Complicatiile endoscopiei digestive
Ce faci după endoscopie
Imediat dupa endoscopia digestiva superioara sau colonoscopie, pacientul poate sa se alimenteze normal fara nici o restrictie. Daca endoscopia digestiva s-a facut cu sedare, nu se poate conduce masina cca doua ore datorita unei perioade de oarecare lentoare mentala.
Daca endoscopia digestiva superioara s-a facut cu anestezie locala cu spray, poate exista o perioada in care gatul se fie amortit si inghitirea sa fie ceva mai dificila, senzatii rapid trecatoare.
Dupa colonoscopie poate persista o usoara balonare datorita aerului introdus de medic in intestin, acesta fiind eliminat in perioada urmatoare prin anus.
Despre mine
Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.
Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut
- 3 ani de stagiatura in Bucuresti,
- 3 ani la tara la dispensar
- apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.
La Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti am luctat cca 30 de ani, adica pana in iunie 2019.
In cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni am ingrijit tot ce se poate, cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.
La Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti timp de 30 de ani am pregatit pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spital), medicii rezidenti si specialisti.
Unde lucrez acum?
In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.
Ce bolnavi vin la consultatii?
Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital, iar 10% sunt o parte dintre bolnavii pe care i-am urmarit si la spital (ceilalti au ramas in urmarirea spitalului).
Multi dintre bolnavi au mai fost si la alti medici si vor o a doua opinie medicala, , unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).
Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.
Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.
Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur mai placut sa dai vesti bune decat proaste…
Datorita numarului mare de solicitari la cabinet, perioada de asteptare este de 5-15 zile de la solicitare. In caz de urgenta, incercam sa face programarea cat mai repede, uneori chiar in ziua solicitarii, pe locurile celor care- din diferite motive- nu pot veni la consult (de obicei este un astfel de loc zilnic).
Activitate pe net
De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro, www.hepatolog.ro si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).
Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina
Un comentariu la „Endoscopia digestiva superioara si inferioara”