Dr Ditoiu AV, medic gastroenterolog - hepatolog Bucuresti. Cabinet privat de gastroenterologie în Clinica Sante str Magura Vulturului 87. Tel 0758 751 841

Diagnosticul bolilor

Desi majoritatea pacientilor cred ca in medicina aduni simptomele iar din sumarea lor iese diagnosticul, lucrurile nu stau deloc asa, nici in cazul medicilor incepatori, nici a celor cu experienta

In medicina 1 +1 nu fac aproape niciodada 2

Motivele care fac un diagnostic dificil sau uneori imposibil in anumite stadii ale bolii:

  • Exista boli care au simptome ciudate comparativ cu cele standard, descrise in carti sau cunoscute de medic din experienta lui
  • Exista boli fara nici un simptom (cel putin in stadiile de inceput, dar uneori chiar in stadii avansate)
  • Exista bolnavi care nu percep unele simptome sau nu le declara
  • Sunt simptome care nu reprezinta neaparat elemente de boala
  • Exista bolnavi care accentueaza unele simptome in mod exagerat, derutand medicul
  • Exista boli fara modificari la examenul obiectiv (examinarea bolnavului)
  • Exista boli fara analize modificate ( uneori in stadiile de inceput ale bolii, dar uneori chiar in stadii mai avansate)
  • Exista analize modificate in lipsa oricarei boli
  • Exista boli rare, pe care un medic poate sa nu le vada niciodata in viata
  • Sunt situatii in care unele analize se modifica la mai mult timp dupa ce boala deja a inceput
  • Sunt situatii in care medicul nu poate face unele analize care i-ar fi permis punerea unui diagnostic (nu are aparatura necesara, nu are specialistul care sa faca analiza, etc)
  • Sunt situatii in care bolnavul nu suporta o anumita explorare care i-ar pune diagnosticul (pentru ca starea lui este grava, pentru ca refuza explorarea – biopsie, endoscopie, laparoscopie, etc, pentru ca accesul vascular nu permite explorarea, ca bolnavul are alergie la o substanta pentru explorare, etc)
  • Modificarea unei analize poate sa apara in zeci de boli
  • In majoritatea bolilor nu exista o analiza specifica pentru diagnostic (aceasta analiza sa fie modificata DOAR in boala respectiva)
  • Deoarece in unele boli analizele se modifica intr-o anumita succesiune, utila pentru diagnostic, deseori este necesar pentru un diagnostic mai multe controale, iar uneori bolnavul isi pierde rabdarea si nu mai vine la controalele programate
  • Tratamentele luate fara sa existe un diagnostic final, pot complica simptomele si modifica ciudat analizele, incurcand diagnosticul.

De ce crede bolnavul ca este usor de pus un diagnostic?

Pentru un necunoscator lucrurile par simple in privinta diagnosticului din multe motive, care de obicei nu au legatura cu realitatea (sunt false).

Pareri gresite despre diagnostic:

  • Un simptom in zona unui organ, este dat de boala organului respectiv (dar.. o durere de burta, poate fi data si de o boala de .. cap)
  • Exista o analiza care pune diagnosticul sigur al unei boli ( de obicei nu exista aceasta analiza)
  • O boala are TOTDEAUNA aceleasi simptome pe care poti sa pui diagnosticul (o litiaza biliara poate avea simptome diferite la diferiti bolnavi, o durere in spate poate fi data la dvs de rinichi, iar la soacra dvs de coloana, in timp ce la sotie de zona zoster)
  • Daca cunosti pe cineva care a avut anumite simptome si un anumit diagnostic, iar tu ai aceleasi simptome, ai acelasi diagnostic (este gresit, poti avea greata, varsaturi bilioase si dureri in dreapta, ca si vecina care a avut pietre la fiere, iar tu sa ai insuficienta cardiaca). De obicei doua cazuri cu aceeasi boala nu sunt identice ca simptome sau analize
  • Daca esti bolnav, analizele sunt modificate (exista si boli fara analize modificate in anumite stdii)
  • Medicul nu este interesat sa puna un diagnostic corect din diferite motive (ideea este gresita, deoarece un medic, pentru a avea un renume bun si in consecinta clienti, este interesat ca bolnavii lui sa mearga bine, deci sa aiba un diagnostic si tratament corect).
  • In strainatate s-ar fi putut pune diagnosticul mai usor si rapid; ideea este oarecum corecta, dar nu datorita competentei sau interesului crescut al medicilor din strainatate, ci datorita fondurilor mult mai mari, care permite accesul la aparate si explorari rapid; ca si in fotbal, nu poti sa ai pretentia ca investind 10 euro sa ai rezultate ca pentru o mie de euro investiti; pe de alta parte, programarea la un simplu consult medical in strainatate dureaza mai multe luni, fapt care in final face diagnosticul mai tardiv decat in Romania.
  • Daca acum ai un diagnostic, iar peste o perioada un medic iti pune altul, unul dintre ele este gresit; exista situatii in care o boala poate „trece in alta boala”, sau la diferite controale diagnosticul sa fie diferit, datorita stadiilor diferite in care se afla boala la controalele respective.

Despre mine

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.

Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut

  • 3 ani de stagiatura in Bucuresti,
  • 3 ani la tara la dispensar
  • apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.

La Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti am luctat cca 30 de ani, adica pana in iunie 2019.

In cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni am ingrijit tot ce se poate, cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.

La Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti timp de 30 de ani  am pregatit pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spital), medicii rezidenti si specialisti.

Unde lucrez acum?

In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.

Ce bolnavi vin la consultatii?

Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital, iar 10% sunt o parte dintre bolnavii pe care i-am urmarit si la spital (ceilalti au ramas in urmarirea spitalului).

Multi dintre bolnavi au mai fost si la alti medici si vor o a doua opinie medicala, , unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).

Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.

Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.

Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur  mai placut sa dai vesti bune decat proaste…

Datorita numarului mare de solicitari la cabinet, perioada de asteptare este de 5-15 zile de la solicitare. In caz de urgenta, incercam sa face programarea cat  mai repede, uneori chiar in ziua solicitarii, pe locurile celor care- din diferite motive- nu pot veni la consult (de obicei este un astfel de loc zilnic).

Activitate pe net

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro, www.hepatolog.ro  si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).

Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina

Pentru cei care totusi considera ca au nevoie  de experienta mea pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841,  sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil.
In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web
Daca doriti sa gasiti informatii despre problema dvs de sanatate, tastati pe Google drditoiu si va puteti informa de pe siteu-rile mele

2 comentarii la „Diagnosticul bolilor

  1. Buna seara am 33 de ani si o durere continua in piept si apropo de strainatate Italia unde locuiesc de care am vazut scris ca aici avem aparate si sacii cu bani cum spun unii ei bine nui nici pe departe asa cum ginditi ca si daca avem aparate eu de 7 ani am acelasi stadiu de durere pt ca nici un medic nu a fost instare sa depisteze ce am si ca o paranteza copilul vecinei avea scarlatina iar iei …medicii….iau spus ca copilul a facut alergie dupa care ii daduse un tratament de alergie ,fiind tara alergiilor cu cea mai vasta structura de pomi si plante de tot felul …deci optez pt medicii din romania care mai nou unii se bazeaza pe medicina naturista si bine fac ca antibioticele niau distrus toti ficatii va multumesc

  2. DIN LIPSA DE TIMP SI DIN CAUZA IMPOSIBILITATII EVALUARII CORECTE A UNUI CAZ MEDICAL FARA CONSULT, LA TOATE INTREBARILE CARE NU AU RASPUNSUL DEJA EXISTENT PE SITE, VOI RASPUNDE SCURT EXCLUSIV IN TEXTUL DE SUS AL ARTICOLULUI FARA ALT COMENTARIU
    Multumesc pentru intelegere

Lasă un comentariu

programari
Catre clinica