Dr Ditoiu AV, medic gastroenterolog - hepatolog Bucuresti. Cabinet privat de gastroenterologie în Clinica Sante str Magura Vulturului 87. Tel 0758 751 841
Nervi la stomac

Nervi la stomac

Prin expresia „nervi la stomac” (termen ne-medical) se intelege existenta unor simptome dureroase in zona stomacului (capul pieptului) care apar de obicei in conditii de stres, dar endoscopia digestiva superioara este normala.

Dr Alecse Valerian Ditoiu, gastroenteorlog Bucuresti

Confuzia notiunii populare „nervi la stomac” se face cu o tulburare functionala gastrica, numita – la fel de popular- „gastrita pe sistem nervos”

Partea ciudata este ca am auzit pacienti care cred ca „le-au crescut nervi in stomac” si de aceea au unele simptome.

Ce sunt nervii?

Nervii sunt prelungiri ale celulelor nervoase (neuroni) care se afla in majoritatea lor in creier sau maduva spinarii.

Aceste prelungiri nervoase ajung peste tot in corp – piele, muschi de sub piele, vase de sange, os, organele interne, etc ,etc). Fiecare organ sau sistem este inervat = deservit de o structura nervoasa, de un nerv.

Rolurile nervilor sunt in principal doua:

  • de a transmite la structurile pe care le inerveaza comanda de la creier sau maduva spinarii (comanda de miscare, secretie de substante, etc)
  • de a transmite de la organul inervat catre creier sau maduva spinarii, rezultatul comenzii date si starea organului sau sistemului respectiv.

A nu se face confuzia intre termenul medical „inervare” = deservirea unui organ sau sistem de catre o structura nervoasa, si termenul popular „inervare” , care de fapt inseamna enervare, iritare, suparare.

A avea” nervi la stomac” poate insemna a avea stomacul suparat, iritat, fapt care poate da unele simptome – durere, greata, balonare, ca si in cazul gastritei iar endoscopia digestiva superioara este normala.

Despre mine

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.

Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut

  • 3 ani de stagiatura in Bucuresti,
  • 3 ani la tara la dispensar
  • apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.

La Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti am luctat cca 30 de ani, adica pana in iunie 2019.

In cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni am ingrijit tot ce se poate, cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.

La Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti timp de 30 de ani  am pregatit pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spital), medicii rezidenti si specialisti.

Unde lucrez acum?

In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.

Ce bolnavi vin la consultatii?

Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital, iar 10% sunt o parte dintre bolnavii pe care i-am urmarit si la spital (ceilalti au ramas in urmarirea spitalului).

Multi dintre bolnavi au mai fost si la alti medici si vor o a doua opinie medicala, , unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).

Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.

Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.

Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur  mai placut sa dai vesti bune decat proaste…

Datorita numarului mare de solicitari la cabinet, perioada de asteptare este de 5-15 zile de la solicitare. In caz de urgenta, incercam sa face programarea cat  mai repede, uneori chiar in ziua solicitarii, pe locurile celor care- din diferite motive- nu pot veni la consult (de obicei este un astfel de loc zilnic).

Activitate pe net

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro, www.hepatolog.ro  si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).

Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina

Pentru cei care totusi considera ca au nevoie  de experienta mea pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841,  sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil.
In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web
Daca doriti sa gasiti informatii despre problema dvs de sanatate, tastati pe Google drditoiu si va puteti informa de pe siteu-rile mele

 

10 comentarii la „Nervi la stomac

  1. Am citit dupa despre comentarii,asa ca puteti inlatura comentariu meu,oricum am gasit foarte multe raspunsuri citind site -ul dvs,chiar si pentru niste probleme ale mele de tip ginecologic.Felicitari pt ideea avuta de a scrie acest site

  2. As vrea si eu sa va prezint un caz,poate cineva imi poate da niste idei ce ar mai fi de facut,in sensul alte investigati sau ceva sugesti.In primu rand tin sa mentionez ca este vorba de un barbat in varsta de 33ani.Cam de un an are mari dureri in zona stomacului,fie ca sunt in jurul buricului si daca apasa acolo se simt un fel de pulsatii,fie ca in partea de sus sub stern,fie cateodata in partea stanga jos sau sus,cumva sub coaste ca uneori are si dureri la spate si o stare generala proasta.Oricum de cand au aparut primele dureri a facut vreo 7 ecografii si repetate analize de sange,de scaun,endoscopie.Tin sa precizez ca uneori avea tensiuna mare chiar si 150/1oo.Primu tratament a fost pt helicobacter cu amoxicilina 1000,claritromicina,metronidazol,controloc dar a facut decat 5 zile in loc de 10 pt ca s-a simtit rau,dureri foarte puternice in special in jurul buricului si dureri de rinichi,urina incepuse sa fie rosie,plus ca slabise in jur de 10kg.Dupa acest episod a urmat endoscopia unde a fost diagnosticat cu gastrita si a urmat 1 luna in loc de 2 prescrise tratament cu debridat,venter,controloc.Cum inca se simtea rau dupa o luna a facut analize de urina unde au iesit urme de nisip(oxalat de Ca)si globule rosii.Apoi s-a dus la un medic nefrolog,unde a facut alta ecografie unde i-a zis ca rinichii sunt ok.Tin sa specific ca intre timp elimina foarte putina urina.A urmat nun alt doc,alta ecografie care i-a diagnosticat ulcer duodenal si i-a fost prescris tratament pe care nu l-a urmat.Durerile acuma di partea de jos se muta sub capul pieptului.Cum de multe ori avea tensiunea marea a fost si la cardiolog,a facut repetate ekg unde in prima faza i-au dat un tratemt cu concor pt 3 luni,alprazolam pt 14 zile pt ca il diagnosticase cu sindrom de colon iritabil.Din nou a fost la un medic internist unde a repetat analize de sange si ecografie,totul ok,apoi a facut si ecodopler unde totul a rezultat ok.Dupa alta perioada a repetat analize de sange,analize de scaun bactereologice,parazitologice,produs de digestie,tenie unde totul a fost ok.Incepusera din nou si durerile in piept,si-a facut un nou ekg,alte 2 randuri de analize de sange unde a iesit totul ok,alte analize de scaun unde singurul lucru care a iesit a fost amidon cu +++,de ne-am gandit ca ar putea fi o intoleranta alimentara,la fel a iesit si un nivel usor ridicat de grasimi.Tin sa precizez ca este fumator,consuma destul de multa cafea,bauturi carbogazoase destul de des,plus bauturi alcolice ocazional,dar mai mult bere,face munca fizica.Singurul lucru care nu l-a facut este colonoscopia pt ca toti doc i-au zis ca e prea tanar si sa nu-si faca griji ca nu e ceva grav,dar uite ca dupa atatea analize si tratamente tot are dureri,si a avut perioade cand a tinut regim,a renutat si la tigari si a redus cafeau,dar durerile tot persistau.E posibil sa fie totul pe sistem nervos?Va multumesc anticipat pt raspunsuri

    • ma confrunt de un an si mai bine cu aceasta stare,,,,dupa ce mananc, mi se strange stomacul, parca ma gadila, parca se strange , am stare de frica si frisoane, apoi, creste tensiunea foarte mult chiar pana la 19 ,,,ce am?
      ce sa fac? am fost la: intenist, endocrinolog, psihiatru, cardiolog chiar,,,n-am nik,,,dar eu nu-mi revin de anul trecut si dupa masa am aceasta stare infricosatoare,,adev. e ca mergi la medic si trebuie sa-i spui ce sa te intrebe!!!

    • De doi ani si jumatate sunt operată de fiere am stări de rau greață,nu pot mânca mai nimic țin regim alimentar de la operatiede doua luni ma simt foarte rau am ajuns la urgenta in nenumărate rânduri analizele de sânge sunt bune ecografele sunt bune nu indică nici o afectiune a vreunui organ, dar ma simt foarte rau o stare de presiune abdominala ce nu îmi dă pace, trebuie sa vă spun ca eu lucrez numai tură de noapte de 4ani de zile .In speranță ca ma puteti ajuta vă multumesc.

    • …am o adevarata furtuna in organism! in mod special noaptea la ore fixe!pot fixa ceasul dupa stomacul meu!la 3,5 dimineata scularea iar la 5 fix masa de dimineata! apoi toasta ziua din 2-3 ore mincare !

  3. Din partea superioara a stomacului,am simtome de voma mai ales dimineata ce-mi creeaza un disconfort.Nu am dureri, dar mai apar si tremuraturi.Am facut toate analizele,si ecografie,endoscopie si bariu rezultatul putin mal la fiere,piatra la rinichi de 4mm.Cum v-am scris mai sus nu am nicio durere dar ma simt rau din cauza acestei simtome de voma.dupa masa se facce ceva mai bine,pana dispare spre seara.Poate sa fie din cauza nervilor din stomac,cand mananc imi provoaca o alinare.Mentionez am 66 ani.Va multumesc din toata inima.Si ma scuzati.Vreau sa mai adaug medicul internist ma trimis la pshiatrie,trebuie sa ma duc si la neurologie?

  4. Mai e si sistemul enteric..Eu am facut 2 endoscopii la Fundeni(am luat de toate) si pt.ca nu au gasit nimic,mi-au spus ca de vina e sistemul enteric sau in varianta populara „nervi la stomac”..

Lasă un comentariu

programari
Catre clinica