Dr Ditoiu AV, medic gastroenterolog - hepatolog Bucuresti. Cabinet privat de gastroenterologie în Clinica Sante str Magura Vulturului 87. Tel 0758 751 841
De ce doare burta, ficatul ,stomacul, splina…. cauzele si rolul durerii

De ce doare burta, ficatul ,stomacul, splina…. cauzele si rolul durerii

Dr Ditoiu Alecse Valerian. specialist gastroenterolog

Cea mai frecventa cauza de solicitare a consultului medical, este peste tot in lume DUREREA.

Indiferent de localizare, durerea deranjeaza, si, chiar daca nu este puternica, reprezinta pentru pacient un semnal de alarma, care il face sa se duca – mai repede sau mai tarziu -la medic. Majoritatea oamenilor se adreseaza medicului in caz de durere persistenta, dar mult ievita medicul in alte situatii- de exemplu tulburari de tranzit persistente, scadere in greutate, greata persistenta,scaune cu sange, balonare, etc.

Durerea este considerata atat de importanta de catre pacienti, incat unii NU se prezinta la medic, chiar daca au alte simptome, pentru ca… nu i-a durut nimic.

De ce apare durerea?

Durerea este perceputa prin intermediul unor receptori nervosi, care sunt raspanditi in intregul organism. In momentul in care acesti receptori sunt stimulati (prin lezarea zonei unde se afla, modificarea compozitiei chimice locale, a potentialului electric, etc), un impuls electric este transmis pe nervi la creier, iar omul simte durerea in zona respectiva. La organele care sunt acoperite de capsula (ficat, rinichi), durerea apare daca organul respectiv se mareste si face presiune asupra capsulei, intinzandu-o.

De remarcat ca in cazul durerii de ficat de exemplu, daca nu se destinde capsula, nu apare durerea, iar o boala de ficat poate ajunge in stadiul de ciroza dupa o evolutie de mai multi ani sau decenii, FARA nici o durere.

Exista si posibilitatea de aparitie a durerii prin atac direct asupra unui nerv (ca in cazul cancerelor ce se extind, sau in hernia de disc, unde o vertebra apasa direct pe o radacina nervoasa).

Ce rol are durerea?

In principal durerea are rolul de a semnala creierului ca s-a produs o agresiune in zona receptorilor nervosi afectati, pentru ca organismul sa ia masuri de protectie. In multe cazuri durerea se accentueaza la miscare, pentru ca rolul durerii este de a obliga regiunea respectiva la imobilizare, pentru a favoriza vindecarea leziunii (cum este cazul fracturilor sau a articulatiilor imflamate de exemplu). Deci rolul durerii este de protectie a regiunii afectate prin nemiscarea ei.

Cum poate fi evaluata intensitatea durerii?

Desi durerea poate fi cauzata si de o boala grava, nu exista un aparat pentru evaluarea intensitatii sale, iar cauzele durerii (de fapt boala cauzala) trebuiesc depistate prin analize. Sunt persoane care au dureri de mult timp, in diferite zone ale corpului, iar toate analizele si explorarile au aratat rezultate in limite normale.

Este evident ca, daca ai o durere, aceasta este generata de o dereglare a functiei sau structurii unui organ sau sistem. Totusi, in multe cazuri analizele sunt normale in caz de durere, deoarece durerea poate fi data si de o problema de sanatate localizata, un spasm muscular, o distensie a unui organ, o tulburare a unui nerv, iar in toate aceste cazuri analizele sunt normale. Probabil de aici vine si butada „analize bune, pacientul mort”..Pe de alta parte, sunt si dureri asa-zis „functionale” sau numite popular „pe sistem nervos”.

Ce insemana durere „pe sistem nervos”?

Acest tip de durere se intalneste la persoanele mai sensibile, avand unele elemente destul de caractesristice. Astfel, se poate considera ca o durere este „pe sistem nervos” (termenul este popular, neexistand in manualele de medicina) daca are urmatoarele caracteristici:

  •  Durerea dureaza de mult timp
  •  Este localizata in diferite zone ale aceleasi regiuni (migreaza dintr-un loc in altul)
  • Nu se agraveaza (este cam la fel in toata perioada de cand au aparut) – este stationara
  • Starea generala a bolnavului este buna – pacientul nu are febra, nu a scazut in greutate, isi poate continua activitatea etc.
  • Nu au aparut alte simptome care pot fi legate de durere (in afara unei anxietati, indispozitii, nervozitati date de prezenta durerii)
  • Examinarea de catre medic nu a relevat modificari semnificative
  • Analizele de sange au fost in limitele varstei (sau ale altor boli deja existente)
  • Alte explorari efectuate in zona dureroasa (radiografii, ecografii, endoscopii etc) au fost in limite normale.

Destul de frecventvad pacienti cu dureri abdominale, prelungite, repetitive, care ii ingrijoreaza si ale caror cauze nu sunt usor de descoperit de catre medici.

Exista dureri abdominale in lipsa unei boli serioase?

Datorita specialitatii mele, vad destul de frecvent persoane cu dureri vechi si repetate de burta cu analize repetat  normale este asa-zisul „sindrom dureros abdominal functional„.

Durerea abdominala functionala este de lunga durata – de obicei de  peste 6 luni, este constanta sau reapare frecvent, investigatiile de laborator, endoscopice sau CT fiind normale.

Acest tip de durere apare cel mai frecvent in urmatoarele situatii:

  • Dispepsia functionala – durererea este localizata in centrul abdomenului si nu este modificata de scaun
  • Colonul iritabil – este mai degraba disconfort abdominal decat durere. Este ameliorat de emisia scaunului, este insotit de modificarea frecventei si consistentei acestuia
  • Sindromul de durere abdominala functionala – durerea abdominala se asociaza cu durere in membre, tulburari de somn, dureri de cap
  • Migrena abdominala – durerea abdominala este paroxistica, in jurul ombilicului, dureaza una sau mai multe ore, pacientul avand intre crize zile fara simptome; se asociaza cu numeroase alte simptome.

Daca mai mentionez si ca exista dureri abdominale date de o boala din afara abdomenului, cred ca va inchipuiti ce greu este sa dai un raspuns pe net la intrebarea de genul „ma doare in dreapta sub coaste, ce boala am?” Dificultatea provenie din faptul ca in primul rand trebuie localizata regiunea dureroasa, apoi trebuie depistat organul care doare, apoi boala care a cauzat durerea – cauzele unei dureri de .. colecist pot fi diferite

Este necesar tratamentul durerii?

Desigur ca durerea este un simptome neplacut, si pacientul se prezinta la medic in primul rand pentru a-i rezolva durera, si apoi pentru a se depista cauza durerii. De obicei el considera ca daca a disparut durerea, boala evolueaza bine, iar acest lucru nu este totdeauna adevarat.

Daca durerea dispare fara tratament, probabil boala evolueaza bine, deci organismul considera ca zona respectiva poate sa-si reia activitatea.

Daca durerea a disparut in urma tratamentului, boala poate evolua mai departe, fara ca pacientul sa mai aiba durere.

Exista efecte secundare ale tratamentului durerii?

Tratamentul durerii poate avea si efecte neplacute – in afara de cele datorate medicamentelor care se administreaza.

Sa luam exemplul unei entorse.

In entorsa apare durerea, iar persoana afectata nu mai poate merge din aceasta cauza. Astfel, articulatia respctiva ramane nefolosita, in repaus, situatie care ii da posibilitatea sa se repare, sa se vindece.

Daca in aceasta situatie se administreaza un medicament antidureros (antialgic), articulatia nu mai doare la utilizare iar pacientul isi foloseste articulatia, desi nu ar trebui sa o foloseasca, pentru ca sa se vindece mai repede. Astfel boala se agraveaza, datorita lipsei de imobilizare a articulatiei, deci tratamentul antialgic are efect nefavorabil asupra vindecarii.

Daca pacientul a fost la medic si articulatia a fost imobilizata (in gips, atela, etc), se poate da tratament antidureros fara probleme.

Aceeasi situatie este in cazul ulcerului. In ulcer unele alimente dau durere, pentru ca irita mucoasa sotmacului carte este lezata. Daca se iau medicamente antidureroase, pacientul nu mai are durere, iar alimentele respective daunatoare sunt inghitite, si pot agrava ulcerul si intarzia vindecarea.

Ce faci atunci cand te doare ceva?

Daca aveti modificari de genul celor descrise in articolul pe care tocmai l-ati citit, cel mai profitabil ca timp si bani, este sa mergeti la un specialist gastroenterolog pentru o evaluare corecta a situatiei, si , retineti, am vazut situatii in care amanarea lamurii unei situatii medicale poate duce la imposibilitatea revenirii la normal a starii de sanatate.

Care este cel mai bun tratament si regim pentru durere

In privinta tratamentelor medicale sau regimului alimentar indicatiile  generale ca cele de pe site, sunt … generale, nu se aplica automat tuturor pacientilor cu aceea boala.

Daca diagnosticul este corect,  in fiecare boala exista mai multe scheme de tratament recomandate, mai multe scheme corecte.. Problema este ca fiecare bolnav are anumite caracteristici, anumite.. sensibilitati care fac ca o schema de tratament corecta sa i se potriveasca mai bine, iar alta mai putin bine. Medicul curant trebuie sa aleaga schema care i se potriveste cel mai bine bolnavului pe care il are in fata sa.

Pentru a recomanda aceasta schema terapeutica potrivita unui anumit bolnav, medicul este ajutat de lucrurile pe care le-a invatat in cei 6 ani de facultate, in anii de rezidentiat, de datele teoretice din studiile clinice, dar si mai mult il ajuta experienta medicala (ca de altfel in orice alta meserie) si luarea in calcul a tuturor caracteristicilor bolnavului pe care il consulta.

Daca toti bolnavii cu o anumita boala s-ar trata la fel, se poate lua o schema de tratament de pe internet, si se rezolva fara sa iei in calcul riscurile tratamentului si ale bolii la persoana respectiva..

Si regimul alimentar trebuie sa fie personalizat pentru fiecare bolnav, aveti alaturi un regim pe care l-am recomandat unui pacient, dar care nu are nici o legatura cu articolul de fata

Despre mine

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.

Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut

  • 3 ani de stagiatura in Bucuresti,
  • 3 ani la tara la dispensar
  • apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.

La Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti am luctat cca 30 de ani, adica pana in iunie 2019.

In cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni am ingrijit tot ce se poate, cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.

La Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti timp de 30 de ani  am pregatit pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spital), medicii rezidenti si specialisti.

Unde lucrez acum?

In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.

Ce bolnavi vin la consultatii?

Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital, iar 10% sunt o parte dintre bolnavii pe care i-am urmarit si la spital (ceilalti au ramas in urmarirea spitalului).

Multi dintre bolnavi au mai fost si la alti medici si vor o a doua opinie medicala, , unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).

Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.

Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.

Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur  mai placut sa dai vesti bune decat proaste…

Datorita numarului mare de solicitari la cabinet, perioada de asteptare este de 5-15 zile de la solicitare. In caz de urgenta, incercam sa face programarea cat  mai repede, uneori chiar in ziua solicitarii, pe locurile celor care- din diferite motive- nu pot veni la consult (de obicei este un astfel de loc zilnic).

Activitate pe net

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro, www.hepatolog.ro  si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).

Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina

Pentru cei care totusi considera ca au nevoie  de experienta mea pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841,  sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil.
In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web
Daca doriti sa gasiti informatii despre problema dvs de sanatate, tastati pe Google drditoiu si va puteti informa de pe siteu-rile mele

 

 

2 comentarii la „De ce doare burta, ficatul ,stomacul, splina…. cauzele si rolul durerii

  1. Pingback: Hepatologia si gastroenterologia online: boli de ficat, fiere, boli gastroenterologice explicate » Blog Archive » Durerea abdominala, cauze
  2. Pingback: Clinica privata Bucuresti - consultatii boli interne, gastroenterologie, hepatologie, endoscopie digestiva, colonoscopie, hemoroizi » Durerea de abdomen (burta) - scurt dictionar explicativ

Lasă un comentariu

programari
Catre clinica