Aparent medicina este simpla ca si … fotbalul. Pacientul merge la medic si ii spune ce il supara, iar medicul ii spune pacientului care este organul bolnav si ce boala are, ce tratament sa faca si cand se va vindeca..
De fapt lucrurile stau putin mai complicat.Ca in toate articolele de pe site, mentionez si acum ca datele din articol sunt informative, si ele nu permit autodiagnosticul medical si nici nu inlocuiesc consultul medical, care este indispensabil unui diagnostic corect. Regulile medicale – articolul 32 din Codul deontologic medical- prevad ca diagnosticul medical la distanta nu este permis.
De ce obosesti?
Sa spunem ca mergi la medic pentru ca … obosesti, si il intrebi ce ai.
Cele mai frecvente cauze de oboseala sunt bolile de inima, anemia, bolile pulmonare, boli metabolice, boli endocrine, boli musculare, boli neurologice si oboseala psihica.
Sa zicem ca medicul te examineaza. Poate sa nu gaseasca nici un semn de anemie (si atunci de ce obosesti?), dar poate gasi ca ai.. picioarele umflate, deci poti sa obosesti teoretic din cauza unei boli de inima, rinichi, ficat, dar exista si o forma de anemie (Biermer) in care se pot umfla picioarele. Daca medicul la examinare gaseste – de exemplu-splina mare, teoretic se poate gandi ca ai o anemie hemolitica prin distrugerea globulelor rosii in splina, o ciroza, leucemie sau chiar o boala de inima (endocardita) sau septicemie, in toate aceste situatii splina fiind marita
Sa zicem ca medicul nu va examineaza (pentru ca l-ai contactat pe net) si pe baza discutiei cu dvs ajunge la concluzia ca oboseala dvs este data de anemie. Aveti deci diagnosticul de anemie, dar .. nu se poate face tratament pentru ca anemiile la randul lor sunt de trei categorii – lipsa de producere a globulelor rosii, distrugerea globulelor rosii sau pierderea globulelor rosii- hemoragia.
Din analize facute pentru a depista cauza anemiei reiese ca aveti anemie prin lipsa de fier.. Avand diagnosticul de anemie prin lipsa de fier, logic ar trebui sa luati… fier, dar de fapt diagnosticul nu este nici pe departe complet. Aveti oboseala data de o anemie prin lipsa de fier, dar .. trebuie cautata cauza lipsei de fier. Sunt mai multe grupe de cauze- lipsa fierului din alimentatie, lipsa absorbtiei fierului, sau pierderea fierului (prin hemoragie).Daca dvs luati fier pentru tratarea anemie prin lipsa de fier iar fierul nu se absoarbe, il luati degeaba. Daca luati fier datorita unei anemii prin pierdere de fier, dar nu opriti pierderea de sange, tratamentul este prea putin eficient, iar boala care duce la pierderea fierului poate evolua (poate fi chiar cancer) deci practic nu ati tratat cauza anemie pentru ca nu ati descoperit-o.
Presupunand ca aveti anemie prinm pierderea de fier (prin hemoragie) trebuie cautata cauza hemoragiei.
Si astfel, mergand la medic pentru ca obosesti, te trezesti ca ti se face .. endoscopie digestiva superioara sau colonoscopie, si in loc sa ti se dea tratament cu fier, ti se propune.. sa te operezi de ulcer sau cancer gastric sau sa iei tratament pentru stomac.
In aceasta situatie, cred ca este simplu de inteles de ce un medic nu poate spune unui bolnav pe net ce tratament sa ia pentru oboseala, sau pentru anemie, si ii recomanda sa isi faca investigatiile corespunzatoare.
Cand trebuie sa iti faci toate analizele?
Uneori vin la mine bolnavi sa isi faca .. toate analizele, pentru a vedea daca au vre-o analiza modificata.
Cererea este imposibil de onorat, in primul rand pentru ca in Romania se fac mii de analize, descrierea lor ocupand tei volume a peste 500 de pagini fiecare, in al doilea rand ar trebui sa se recolteze foarte mult sange, iar in ultimul rand costurile tuturor analizelor care se fac in Romania s-ar ridica la cateva sute de mii de euro.
Mai vad pacienti care fara sa aiba nici un simptom, au cel putin o analiza modificata.
O statistica arata ca cu cat iti faci mai multe analize, cu atat ai sansa sa gasesti cel putin o analiza modificata. Din tabelul alaturat reiese ca 5% dintre persoanele care isi fac o analiza o au modificata, daca isi fac 20 analize au sansa de 40% sa aiba cel putin o analiza modificata, iar daca iti faci 50 de analize, sansa ca cel putin o analiza sa fie modificata este de 92%.