Dr Ditoiu AV, medic gastroenterolog - hepatolog Bucuresti. Cabinet privat de gastroenterologie în Clinica Sante str Magura Vulturului 87. Tel 0758 751 841

Cum gasiti cel mai bun medic gastroenterolog?

Dr Ditoiu AV, gastroenterolog gastroenterolog, Bucuresti

Orice persoana care are o problema medicala vrea sa ajunga la cel mai bun medic din specialitatea respectiva, si sa aiba cel mai bun diagnostic, sigur 100%. Un medic din antichitate spune ca „zeii au pus diagnosticul inaintea tratamentului”, cu alte cuvinte daca nu exista un diagnostic corect, nu exista un tratament corect.

In prezent tendinta este ca bolnavul care are anumite simptome, sa isi faca singur analizele pe care le considera necesare apoi sa isi aleaga un medic care sa le interpreteze, sa ii puna un diagnostic sa sa ii recomande un tratament

Exista diagnostic medical sigur?

Medicina, biologia, meteorologia, sociologia, agronomia, hidrologia, etc nu sunt stiinte exacte ele intrand in categoria stiintelor naturii. In cazul acestor stiinte exista foarte multe variabile si de aceea rezultatul final al unei cercetari nu poate fi decat probabil, probabilitatea fiind mai mare sau mai mica, dar niciodata 100%. Natura poate fi previzibila, dar cu o marja de eroare.

Simptomele bolilor nu sunt specifice, mai multe boli total diferite pot avea aceleasi simptome.

De exemplu o ameteala poate fi data de mai multe situatii

  • tensiune arteriala mai mare (care poate avea cateva zeci de cauze)
  • tensiune arteriala mai mica (care poate avcea cateva zeci de cauze)
  • artere cerebrale cu circulatie mai proasta (care poate avcea cateva zeci de cauze)
  • tumora cerebrala (care poate avea cateva zeci de variante)
  • o problema cu urechea(care poate avea cateva zeci de cauze)
  • o anemie (care poate avea cateva zeci de cauze),
  • o deshidratare – care are si ea mai multe cauze
  • o problema psihica sau psihiatrica.

Si atunci intrebarea este ce analize trebuie sa iti faci cand ai ameteli, si la ce medic trebuie sa te duci? In functie de simptomele asociate ametelii si de modificarile gasite la examinarea pacientului, medicul emite un diagnostic probabil.  Pentru confirmarea  diagnosticului se recomanda unele analize oarecum specifice. Dar si modificarile analizelor pot fi date de cauze diferite, ceeea ce inseamna alte probabilitati. In plus fata de analize se fac alte explorari – CT, RMN – ecografii, radiografii, etc, fiecare imagine putand avea mai multe explicatii, mai multe cauze. In final pentru un diagnostic ajungem sa sumam datele mai multor elemente, fiecare dintre ele probabil. Ori daca judecam o situatie pe baza mai multor elemente probabile, rezultatul final nu poate fi decat probabil.

Alt exemplu.

Daca o persoana are ficatul mare si afirma ferm ca nu consuma alcool, pentru un medic este dificil sa puna diagnosticul; daca persoana respectiva ar fi spus ca este consumatoare de alcool, cea mai probabila situatie de marire a ficatului ar fi fost steatohepatita alcoolica.

Alt exemplu

O persoana are icter. Ce analize trebuie sa faca?

Sunt posibile mai multe variante de diagnostic cauzal in functie de diferite alte simptome:

  • Daca scaunul are culoare normala, cea mai probabila cauza de icter este o anemie prin distrugerea globulelor rosii (din distrugerea lor rezultand bilirubina care da icter), iar ca analize ar fi necesare determinarea numarului de reticulocite, sideremia, bilirubina totala si directa si hemograma.
  • Daca  scaunul este deschis la culoare, albicios, cea mai probabila cauza de icter este obstruarea cailor biliare (bilirubina nu se mai elimina si trece in sange dand culoarea galbena= icter mecanic), iar ca analize ar trebui bilirubina si ecografia abdominala sau Ct sau RMN
  • Daca icterul a aparut brusc cu durere in dreapta, cea mai probabil cauza este o litiaza biliara , iar ca analize ar trebui bilirubina si ecografia abdominala sau Ct sau RMN sau ERCP
  • Daca icterul a aparut lent fara dureri deosebite dar cu scadere in greutate, este posibil sa fie o tumora de cai biliare sau cap de pancreas iar ca analize ar trebui bilirubina si ecografia abdominala sau Ct sau RMN sau ERCP si CA 19-9
  • Daca se palpeaza colecistul, probabil este icter mecanic iar ca analize ar trebui bilirubina si ecografia abdominala sau Ct sau RMN sau ERCP si CA 19-9
  • Daca se palpeaza splina, probabil icterul este prin anemie hemolitica sau ciroza hepatica iar ca analize ar trebui hemograma, reticulocitele, ecografia abdominala si endoscopia digestiva superioara
  • Daca bolnavul are palme rosii, probabil icterul este aparut in cazul unei ciroze hepatice iar ca analize ar trebui hemograma, colesterolul fibrinogenul protrombina albumina. ecografia abdominala si endoscopia digestiva superioara
  • Daca bolnavul are palme albicioase, este posibil ca icterul sa fi aparut in cadrul unei anemii hemolitice (prin distrugere de globule rosii), iar ca analize ar fi necesare determinarea numarului de reticulocite, sideremia, bilirubina totala si directa si hemograma.
  • Daca icterul este cu bilirubina usor crescuta si fara alte simptome sau analize modificate, este posibil sa fie o cauza genetica (sdr Gilbert)
  • Daca icterul a aparut dupa consumul unor medicamente sau alte substante posibil toxice, este posibil sa fie o hepatita toxica , iar ca analize ar fi necesare determinarea AST ALT GGT, bilirubina totala si directa si eventual; dozarea toxicelor respective in sange sau urina.
  • Daca la o persoana cu icter exista si vanatai pe piele, cauza probabila a icterului poate fi o ciroza hepatica

Vedeti cum simple afirmatii sau omiterea anumitor simptome, sau lipsa examinarii bolnavului complete si corecte poate duce la un diagnostic sau altul, complet diferite ca si gravitate si ca si tratament. Iar eu am simplificat lucrurile in exemplul de mai sus, pentru a nu lungi prea mult articolul.

Astfel, prin lipsa examinarii bolnavului sa a anamnezei corecte se ajunge uneori la diagnostice care sunt departe de realitate, chiar in cazul in care medicul respectiv este considerat cel mai bun. Prin lipsa examinarii bolnavului gradul de  eroare in  cazul  discutiilor pe internet este imens. De aceea, legea din Romania interzice explicit evaluarea medicala la distanta – cum este cea de pe net.

Care este cel mai bun medic gastroenterolog?

Nici raspunsul la aceasta intrebare nu poate fi dat.

Am vazut multi pacienti in cariera mea de peste 35 de ani, si am auzit multe pareri despre medici. Exista medici care sunt considerati de pacienti foarte buni, iar alti care au avut experiente neplacute cu aceeasi medici, si acest lucru se intampla si in cazul altor specialisti din diferite domenii. Si eu ma aflu in aceeasi situatie- sunt pacienti care ma apreciaza  (sper eu ca sunt mai multi) si altii  care au alta parere (sper sa fie foarte pution sau deloc)

Despre mine

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.

Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut

  • 3 ani de stagiatura in Bucuresti,
  • 3 ani la tara la dispensar
  • apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.

La Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti am luctat cca 30 de ani, adica pana in iunie 2019.

In cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni am ingrijit tot ce se poate, cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.

La Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti timp de 30 de ani  am pregatit pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spital), medicii rezidenti si specialisti.

Unde lucrez acum?

In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.

Ce bolnavi vin la consultatii?

Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital, iar 10% sunt o parte dintre bolnavii pe care i-am urmarit si la spital (ceilalti au ramas in urmarirea spitalului).

Multi dintre bolnavi au mai fost si la alti medici si vor o a doua opinie medicala, , unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).

Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.

Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.

Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur  mai placut sa dai vesti bune decat proaste…

Datorita numarului mare de solicitari la cabinet, perioada de asteptare este de 5-15 zile de la solicitare. In caz de urgenta, incercam sa face programarea cat  mai repede, uneori chiar in ziua solicitarii, pe locurile celor care- din diferite motive- nu pot veni la consult (de obicei este un astfel de loc zilnic).

Activitate pe net

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro, www.hepatolog.ro  si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).

Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina

Pentru cei care totusi considera ca au nevoie  de experienta mea pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841,  sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil.
In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web
Daca doriti sa gasiti informatii despre problema dvs de sanatate, tastati pe Google drditoiu si va puteti informa de pe siteu-rile mele

2 comentarii la „Cum gasiti cel mai bun medic gastroenterolog?

  1. Buna ziua domnule doctor,

    Ma numesc Mihaela si am 53
    de ani si am următoarea problema:
    In urma unei colonoscopii am primit următorul rezultat:
    Anorectal: hemoroizi interni, de dimensiuni medii, necomplicati
    Rect: normal
    Sigmoid: normal
    Descendent: normal
    Splenica:mucoasa usor hiperemica, edematiata.Nu se poate depăși cu endoscopul.
    Ce investigații ar trebui sa mai fac si din ce cauza nu poate depăși endoscopul? Menționez ca înainte de efectuarea colonoscopiei am vărsat jumătate din lichidul pe care l-am băut!Sunt panicata si nu cred ca mai pot face o colonoscopie prea curând!Tranzitul este greu si simt o durere in partea dreapta a colonului si foarte multe gaze!
    Multumesc anticipat!
    Sunteti un medic adevarat!

    • Pentru a nu genera confuzii bolnavului , orice rezultat al unei explorari este interpretat de medicul curant, care a recomandat explorarea.Este evident ca mai multi medici va vor da interpretari cu cuvinte diferite, iar dvs veti crede ca explicatiile lor se bat cap in cap, am avut sute de astfel de cazuri.Sunt mai multe situatii in care nu se paote trece cu colonoscopul, iar din descrierea data nu reiese de ce nu s-a trecut mai departe
      Cu stima

Lasă un comentariu

programari
Catre clinica