Cum gasiti cel mai bun medic gastroenterolog?

Orice persoana care are o problema medicala vrea sa ajunga la cel mai bun medic din specialitatea respectiva, si sa aiba cel mai bun diagnostic, sigur 100%. Sunt numeroase situatii relatate pe internet in care un diagnostic nu a fost confirmat sau chiar a fost infirmat, lucru care evident schimba total abordarea medicala a cazului respectiv. . Un medic din antichitate spune ca „zeii au pus diagnosticul inaintea tratamentului”, deci daca nu exista un diagnostic corect, nu exista un tratament corect, indiferent de unitatea medicala unde se intampla acest lucru.

Cat de sigure sunt lucrurile in viata?

Majoritatea celor din afara profesiei medicale cred ca este inadmisibil ca un diagnostic sa nu fie absolut conform realitatii, absolut sigur si sa aiba doar o probabilitate mai mica sau mai mare.

Lucrul acesta pare normal, dar daca ne gandim cat de sigur este ceva in viata- fara legatura cu medicina- se poate ajunge usor la concluzia ca la fel ca viata, si in medicina exista o marja de eroare mai mare sau mai mica.

Facand un exercitiu intelectual, sa incercam sa raspundem la urmatoarele intrebari:

  1. Cat de sigura este o banca, exista o banca absolut sigura?
  2. Cat de sigur este ca un specialist iti gaseste defectul la o masina, vi s-a intamplat ca initial sa aiba o parere, apoi alta parere , iar in final cauza sa fie alta?
  3. Cat de sigur este ca vei supravietui unui accident sau cutremur?
  4. Cat de sigur este ca peste o periada de timp o vei duce mai bine sau mai rau?
  5. Cat de sigur este ca copilul tau va ajunge ce doreste sau va lua premiul intai, exista riscul sa nu treaca clasa?
  6. Cat de sigur este ca vei trai 70 de ani, sau 50 de ani sau 80 de ani?
  7. Cat de sigur este ca o casa pe care o construiesti va iesi  exact cum vrei, la termenul stabilit si cu costurile inital stabilite de constructor?
  8. Cat de sigur este ca afacerea ta va merge bine, si rata cresterii veniturilor este cea estimata initial, sau pe parcurs?
  9. Cat de sigur este ca…. etc .etc

Oricine poate spune ca la nici una dintre intrebarile de mai sus raspunsul nu este sigur 100%, existand o marja mai mare sau mai mica de eroare. Practic nimic nu este sigur.

Am intrebat o data un pacient cu ciroza care parea ca nu judeca tocmai corect „cat fac 1+1”, iar raspunsul lui a fost „depinde cine pune intrebarea aceasta”.

Desi exista stiinte exacte (matematica, fizica, chimia,etc), aplicarea practica a lor nu duce la rezultate exacte. Daca dobanda unui depozit bancar este ..5%, nu inseamna neaparat ca la sfarsitul anului ai suma pe care ai calculat-o la inceputul anului, deoarece pe parcurs pot interveni multe situatii care sa schimbe rezultatul final, lucru perfect valabil in medicina.

De ce un diagnostic medical este doar probabil si nu sigur?

Medicina, biologia, meteorologia, sociologia, agronomia, hidrologia, etc nu sunt stiinte exacte ele intrabd in categoria stiintelor naturii, deoarece  existand foarte multe variabile rezultatul final al unei cercetari sau diagnostic in aceste domenii nu poate fi decat probabil, probabilitatea fiind mai mare sau mai mica, dar niciodata 100%.

Simptomele bolilor nu sunt specifice, mai multe boli total diferite pot avea aceleasi simptome. De exemplu o ameteala poate fi data si de o tensiune mai mare, dar si de artere cerebrale cu circulatie mai proasta, si de o tensiune mai mica, si de o tumora cerebrala, si de o problema cu urechea, si de o anemie (care poate avea cateva zeci de cauze), si de o deshidratare, si o problema psihica sau psihiatrica. In functie de simptomele asociate ametelii si de examinarea pacientului, medicul emite un diagnostic probabil.  Pentru diagnosticul corect al cauzei ametelii mentionate se fac unele analize. Dar si modificarile analizelor pot fi date de cauze diferite, ceeea ce inseamna alte probabilitati. In plus fata de analize se fac alte explorari – CT, RMN – ecografii, radiografii, etc, fiecare imagine putand avea mai multe explicatii, mai multe cauze.

In final pentru un diagnostic ajungem sa sumam datele mai multor elemente, fiecare dintre ele probabil , nu sigur. Ori daca adunam mai multe elemente probabile, rezultatul final nu poate fi decat probabil.

De exemplu daca o persoana are ficatul mare si afirma ferm ca nu consuma alcool, pentru un medic este laborios sa puna diagnosticul; daca persoana respectiva ar fi spus ca este consumatoare de alcool, cea mai probabila situatie de marire a ficatului ar fi fost steatohepatita alcoolica.

Daca o persoana are icter si spune ca scaunul are culoare normala, cea mai probabila cauza de icter este o aneie prin distrugerea globulelor rosii (din distrugerea lor rezultand bilirubina care da icter), iar daca spune ca scaunul este deschis la culoare, albicios, cea mai probabila cauza de icter este obstruarea cailor biliare (bilirubina nu se mai elimina si trece in sange dand culoarea galabena= icter mecanic).

Vedeti cum simple afirmatii sau omiterea anumitor simptome, poate duce la un diagnostic sau altul,

Asa se ajunge uneori la diagnostice care sunt departe de realitate, chiar in cazul in care medicul respectiv este considerat cel mai bun. De aceea gradul de  eroare in diagnosticl pe net este imens,

Daca aveti probleme gastroenterologice nelamurite, puteti solicita o programare la consultatie , completand formularul de mai jos.

Calendar is loading...

ATENTIONARE

Recomandarile de pe site sunt generale, ele trebuind sa fie personalizate de un medic consultant pentru fiecare pacient, si modificate in functie de evolutia situatiei; o recomandare perfect valabila in acest moment poate fi eronata in situatia bolnavului de peste cateva ore sau chiar daunatoare, de aceea datele postate pe site sunt doar informative pentru pacienti, si nu inlocuiesc recomandarile date de medicul  dvs curant gastroenterolog.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *