Dr Ditoiu AV, medic gastroenterolog - hepatolog Bucuresti. Cabinet privat de gastroenterologie în Clinica Sante str Magura Vulturului 87. Tel 0758 751 841
Diagnostic medical online?

Diagnostic medical online?

Dr AV Ditoiu, specialist gastroenterolog hepatolog Bucuresti

Rezolvarea unei defectiuni la un obiect casnic, a unei probleme de sanatate a unei plante, animal sau om, are acelasi ritual: un specialist examineaza .. subiectul cu defect, constata ce defect are si recomanda masurile corespunzatoare.

In cazul obiectelor sau animalelor, oamenii procedeaza chiar asa, dar in cazul plantelor si propriului organism, deseori prefera sa faca experiente, sa vada ce se intampla.

Ce faci cand se defecteaza masina?

Orice om normal, atunci cand are un obiect defect, apeleaza la un specialist.
De exemplu, atunci cand ai o problema la masina, frigider, aspirator sau .. acoperis, apelezi la un specialist.
Pentru repararea unei .. masini este nevoie sa mergi la service la un specialist, sa-i povestesti mecanicului ce ai observat anormal la masina, acesta o vede, o consulta,  o pune pe un tester, constata defectul si apoi o repara.

Lucrurile stau la fel in orice situatie in care vrei sa vezi daca exista ceva anormal, si care este cauza acestei anormalitati.

Ce faci cand esti bolnav?

Daca te doare ceva, sau ai un alt simptome care te deranjeaza, este la fel de normal sa mergi la consult la un specialist sa iti spune ce sa faci, procedura obisnuita ca in cazul oricarui alt defect.

Cum se pune diagnosticul medical

Daca ai o problema de sanatate, pentru a nu pierde timpul si banii degeaba,  este recomandabil sa procedezi in felul urmator:

0. Mergi la un medic specialist in problema respectiva
1. Povestesti specialistului
istoricul simptomelor si istoricului bolii

  • ce te supara -durere, febra, diaree, constipatie,scadere in greutate, etc ,etc
  • de cand au aparut simptomele
  • cand apar simptomele -inainte de masa, dupa masa, cand mergi, cand te ridici, cand te apleci, cand ai scaun, cand n-ai scaun, cand versi, etc, etc
  • cand dispar simptomele
  • ce probleme/boli/simptome ai mai avut pana atunci
  • ce analize ai facut, cand le-ai facut, care au fost rezultatele, cum au evoluat rezultatele analizelor
  • ce tratament si regim ai incercat, care au fost rezultatele lor ,etc

2. Medicul specialist te examineaza, insistand in jurul organelor care te deranejaza
3. Medicul specialist prescrie explorarile pe care le considera necesare dupa examinarea si discutia cu dvs
4. Medicul respectiv evalueaza rezultatul explorarilor si le coreleaza cu simptomele si elementele gasite la examinarea dvs
5. Medicul prescrie masurile necesare- regim, tratament etc, si cand trebuie mers la control

De ce sa mergi la medic cand poti sa-ti pui diagnosticul medical singur pe net?

Sigur ca poti incerca sa repari singur masina, dar daca chiar nu esti pregatit in problema respectiva, stim cu totii ca pierzi mult timp si bani si deseori tot la mecanic ajungi dupa o vreme.
La fel se intampla cu auto-rezolvarea problemelor de sanatate: fara respectarea unui protocol pentru evaluarea simptomelor unui pacient, indicatiile date acestuia sunt riscante.si deseori fara legatura cu realitatea.

Cum sa iti pui singur diagnosticul singur pe net?

Din lunga mea colaborare cu pacientii care vin la consult de pe net, am observat ca multi procedeaza astfel.

Esti  … .sa  zicem deranjat la stomac si ai si scaune cu sange. Te uiti pe net care sunt cauzele, cauti pe site-uri medicale si iei bolile pe rand.

Te gandesti la urmatoarele variante

  • poate sunt hemoroizi, ca ai auzit un prieten care avea EXACT aceleasi simptome iar hemoroizii dau cel mai frecvent sangerare; faci singur ceva analize si ajungi la concluzia ca nu sunt hemoroiz; sau crezi ca sunt hemoroizi, ii tratezi ca si.. vecinul, dar vezi ca nu iti trece.
  • cauti apoi daca nu exista cumva o tulburare de coagulare a sangelui care sa dea sangerarea, ca ai citit pe net ca este posibil sa sangerezi si in aceasta situatie, faci ceva analize, eventual incerci si ceva regim sau tratament luat de pe net sau de la un prieten care a avut si el scaun cu sange, dar daca  nu merge, treci la verificarea altui diagnostic.
  • te gandesti la cancer de colon, te gandesti ce ai mancat sa faci asa ceva, daca cineva din familie a avut cancer de colon, daca ai slabit, eventual incerci sa nu mai bei, sa manci sanatos si sa iei.. preparate naturiste ca astea nu fac rau (desi toti microbii sunt naturali, la fel cucuta, matraguna, veninul de albine sau de sarpe,etc, iar H2O si O2 sunt chimice si le folosim.. din gros permanent fara sa ne omoare, ba dimpotriva..)

Apoi, daca nu te-ai lamurit, incepi sa cauti pe forumuri, sa vezi ce au facut altii- doar organismele umane  sunt identice. In final, dupa o perioada de cautare te sperii (in general pe net sunt prezentate problemel medicale care au evoluat prost, complicatii, cazuri mortale, etc), si daca nu ai rezolvat situatia, (deseori chiar sunt hemoroizi si sangerarea poate trece) incepi sa cauti pe net …. medic gastroenterolog bun, sau cel mai bun medic gastroenterolog, sau clinica privata gastroenterologie in Bucuresti, si asa ajung tot la specialist.

Cum pune diagnosticul un medic?

Un medic nu procedeaza prin tatonare in aceasta situatie, ci judeca lucrurile mult mai rapid si… normal, pe baza experientei lui, asa cum judecati si dvs in viata.

De exemplu daca vedeti ceva ca se misca pe drum, nu va ganditi ca o fi o broasca, sau un iepure, sau o vaca, sau un om, sau o musca, sau un copac, nu le luati prin excludere. Pe baza experientei dvs de viata, creierul proceseaza rapid  toate informatiile culese chiar fara sa va dati seama, si dupa marime, exclude din start  fiintele mai mici, dupa miscare exclude din start obiectele imobile, dupa locul unde te afli, exclude din start .. iepurele sau broasca, si dupa aspect raman poate numai doua variente- este un barbat sau o femeie. Sigur ca poate fi si  … o maimuta sau .. o stafie, dar probabilitatea este foarte mica, deci creierul nu o ia in calcul.

Mintea oricarui meserias, inclusiv a medicului functioneaza exact la fel, pe baza experientei lui profesionale, proceseaza rapid informatiile culese de la dvs (prin discutie, examinarea medicala si explorarile cerute de el) , exclude variantele de diagnostic .. ciudate si ramane la cateva variante probabile. Daca aveti simptome mai .. ciudate sau explorari mai ciudate, medicul ia in calcul si variantele ciudate de diagnostic.  Ca si in cazul exemplului cu maimuta si stafia, si in medicina pot fi probabilitati rare, iar in aceasta situatie diagnosticul se pune mai greu, deoarece toti de gandim mai intai la probabilitatile … evidente.

Daca s-ar fi putut pune diagnosticul unui defect, unor boli doar pe baza povestirilor, ar fi fost mii de siteuri care sa pune diagnosticul automat cu plata on line, dar NU exista asa ceva in nici o limba, in nici o tara.

Au fost facute studii pe medici care au fost pusi sa puna diagnostic bazandu-se doar pe povestirea simptomelor bolnavului = anamneza, pe povestirea bolnavulu isi examainarea sa, si pe povestire, examianre si avalize, CT. RMN, etc.diagnostic-medical-corect

Concluzia este ca pe baza  anamnezei un medic poate suspiciona diagnosticul corect in cca 70% din cazuri, daca in plus mai si examineaza bolnavul sansa de diagnostic corect creste la 80%, iar analizele si celelalte explorari cresc sansa de diagnostic corect cu inca cca 10%. Cu alte cuvinte, daca nu discuti si nu examinezi bolnavul, ai sansa de a pune un diagnostic corect de cca 10% – aveti  un articol aici.

Cele scrise de mai sus sunt informatii, ele nu sunt recomandari sau indicatii catre dvs, de obicei NU se pot aplica automat la situatia dvs medicala. Ele nu inlocuiesc in nici un fel consultul la medic, specialistii au si ei rolul lor in societate – ca in cazul oricarui lucru defect, specialistul trebuie sa vada obiectul INAINTE de a-l repara. De aceea, daca aveti sangerare prin scaun, cel mai profitabil ca timp si bani, este sa mergeti la un specialist gastroenterolog pentru o evaluare corecta a situatiei, si , retineti, uneori poate fi prea tarziu. Nu mergi cu masina la mecanic cand a crapat motorul, ci cand ai vazut o picatura de ulei pe jos.

Despre mine

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, absolvent de facultate ca sef de promotie petara cu media generala zece.

Acum sunt medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva.

Sunt doctor in medicina cu peste 37 de ani de practica medicala, incepand cu medicina de familie la tara si terminand cu doctoratul.

Am 30  de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale Am tot cca 30 de ani de cariera didcatica la  la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind studnetii la medicina, medici rezidenti si specialisti.

Unde lucrez acum?

In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti

Activitate pe net

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).programare-gastroenterologie

Va urez sa nu aveti probleme de sanatate!
Daca totusi aveti probleme cu fierea si  aveti nevoie experienta mea pentru o a doua opinie medicala pentru problemele dvs de sanatate, puteti solicita o programare la consultatie  la numarul de telefon de pe site 0758 751 841.

Puteti solicita programarea si direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil. In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web

9 comentarii la „Diagnostic medical online?

  1. Bună ziua! Am dureri de stomac foarte dese, aceasta durere este insuportabilă sunt înbalonată și câteodată stări de vomă, ce aș putea face pentru această durere.Multumesc.

  2. Buna ziua.

    Mama mea are o probleme de sanatate de ceva timp si nu stiu care este medicul de specialitate la care ar trebui sa mearga. Are dureri de cap foarte mari si vomita, in acelasi timp. Banuieste o spondiloza cervicala pentru o doare gatul si mana si probleme la bila. Este o persoana care se streseaza destul de usor si cred ca si acesta este un factor important in starile ei de rau. Medicul de familie pe care il are nu o ajuta foarte mult, nestiind la ce medic sa o trimita, mai exact. De aceea, as vrea sa imi spuneti ce medic ar putea investigata aceste simptome.

    Va multumesc.

  3. Buna ziua!
    Periodic ( la 2-3 luni) am cresteri de tensiune la 160-180/90 mmHg cca. 2-3 ore, care cedeaza la Captopril (o pastila sublingual), fara colectie lichidiana in membre. In restul timpului valorile sunt 116-130/75-88 mmHg, in functie de alimentatie si gradul de oboseala. Medicul de familie a opinat ca ar putea fi vorba de un cancer de glanda suprarenala si trebuie facut un RMN. Este posibil acest lucru? Mentionez ca am 58 ani, nu iau si nu am luat medicatie antihipertensiva, medicul cardiolog considerand ca nu este cazul. Monitorizez tensiunea zilnic, dimineata si seara.

    Va multumesc pentru raspuns.

  4. Bună ziua. Am facut analizele generale și mi-au ieșit 2 analize crescute: bilirubina totala – 1,49 si bilirubina directa 0,53. Menționez că de 30 zile iau sortis de 10 și nebilet jumate de pasteluta pe zi de 5 la recomandarea medicului specialist avand colesterolul mare 260 și tensiunea crescuta 150 cea sistolica acum o luna. În prent colesterolul a revenit la valori normale. As dori sa stiu daca medicamentele acestea au influentat cresterea bilirubinei. Multumesc foarte mult.

Lasă un comentariu

programari
Catre clinica