Dr Alecse Valerian Ditoiu, gastroenterolog hepatolog Bucuresti
Ca regula generala arsurile gastrice apar atunci cand mucoasa stomacului este iritata datorita inflamatiei (gastrita), ulceratiilor (ulcer gastric sau gastrita eroziva) aciditatii crescute (dispepsie nonulceroasa).
De ce apar arsurile la stomac?
Arsurile la stomac apar de-a lungul vietii frecvent. Practic nu exista persoana care sa nu fi avut o data sau de mai multe ori arsuri in zona stomacului.Secretia de acid clorhidric gastric poate fi stimulata prin mai multe mecanisme:
- cresterea aciditatii prin mecanism nervos prin perceperea gustului, mirosului sua aspectului alimentelor
- cresterea aciditatii prin distensia stomacului sau prin prezenta proteinelor in stomac
- cresterea refelxa a aciditatii stomacului prin absorbtia bilei in intestin
- scaderea aciditatii gastrice (prin bicarbonat sau medicamente de exemplu), duce automat (prin rebound) la cresterea secundara a aciditatii gastrice
Este evident ca durerile abdominale din zona stomacului pot fi date si de alte boli.
Arsuri la stomac – cauze
Cele mai importante boli in care pot sa apara arsuri in zona stomacului sunt:
- Gastrita
- Ulcerul gastric
- Hernia hiatala
- Esofagita de reflux
- Hiperaciditatea gastrica fara lezarea mucoasei stomacului
- Dupa operatiile pe stomac
In cazul existentei uneia dintre bolile mentionate, arsurile nu sunt permanente, fiind mai exagerate primavara si toamna (sezoane in care in mod normal aciditatea gastrica este crescita la toate persoanele), cand se consuma alimente care cresc aciditatea gastrica, medicamente cu acelasi efect, alimente prea fierbinti sau reci . Existenta Helicobacter Pylori se poate insoti de arsuri in zona stomacului
Bicarbonatul este bun in arsurile la stomac ?
Bicarbonatul de sodiu fiind o substanta alcalina, neutralizeaza aciditatea gastrica crescuta cauzatoare de arsuri si amelioreaza rapid si evident aceasta senzatie. De aceea aceasta substanta este folosita empiric destul de frecvent pentru neutralizarea arsurilor din zona stomacului, si in urma cu mai multe decenii intra si in componenta unor medicamente antiulceroase. Din pacate s-a constatat de mai multi ani ca scaderea aciditatii gastrice de catre bicarbonat este urmata rapid de cresterea reflexa a secretiei de acid clorhidric gastric la un nivel mult mai mare decat inaintea administrarii bicarbonatului (asa cum reiese din textul si schema de mai sus), lucru care duce la aparitia din nou a arsurilor si la lezarea mucoasei gastrice. Din acest motiv bicarbonatul de sodiu a fost scos din tratamentul bolilor date de hiperaciditatea gastrica (dr Ditoiu).
Arsuri la stomac leacuri
Este evident ca orice persoana care are arsuri gastrice prin aciditate crescuta vrea sa scape de ele.
Cele mai frecvente remedii in acest caz sunt :
- Medicamente care scad producerea de acid clorhidric gastric
- Medicamente care neutralizeaza acidul gastric produc deja in stomac
- Medicamente care stimuleaza evacuarea acidului gastric din stomac si impiedica trecerea lui in esofag cu producerea leziunilor la acest nivel (esofagita de reflux)
- Evitarea medicamentelor care cresc aciditatea gastrica – in special antiinflamatoarele
- Evitarea alimentelor care cresc aciditatea gastrica
- Programul meselor sa fie regulat cu 5 mese pe zi mai reduse cantitativ, evitarea meselor abundente si a meselor luate seara prea tarziu (dupa ora 19)
Arsuri la stomac in timpul sarcinii
In timpul sarcinii, uterul marit face presiune pe stomac si apare posibilitatea trecerii acidului clorhidric de aici in esofag, fapt care poate duce la aparitia senzatiei de arsuri in zona epigastrului. Modificarile hormonale care apar in sarcina pot face ca muschiul care strange gura de intrare in stomac (sfincterul esofagian inferior) sa nu se inchida cum trebuie lasand acidul clorhidric din stomac sa treaca in esofag, fapt care da senzatia de arsuri in zona stomacului.
Diagnosticul arsurilor gastrice
In cazul aparitiei unor arsuri gastrice repetate, prelungite si inexplicabile prin excese alimentare, cel mai corect este sa va prezentati la medic pentru un prim consult.
Este posibil ca medicul sa nu considere necesara o explorare a cauzei arsurilor si sa va prescrie un tratament, iar in cazul lipsei de raspuns la tratament sa va recomande sa efectuati o endoscopie digestiva superioara.
Cancerul da arsuri la stomac?
Este extrem de important de stiut ca in general cancerul gastric nu da aciditate crescuta, de aceea frecvent aceasta boala evolueaza fara arsuri sau durere in regiunea stomacului, fiind descoperit destul de tarziu tocmai datorita lipsei acestor simptome.
Alimentatia in caz de arsuri la stomac
Alimentele interzise in caz de arsuri la stomac sunt:
- Supele si ciorbele de carne (zeama de carne creste acidul din stomac)
- Prajelile, inclusiv painea prajita
- Rantasurile
- Fasole uscata, varza, maioneze, salata de vinete, peste crud, carne de oaie, porc, rata, gasca
- Sunca, caltabosi, piftie, chiftelute marinate, sarmale, carnati condimentati, mititei
- Condimentele de orice fel (ardei iute,sare de lamaie, mustar, ceapa cruda, usturoi, piper, kechup), muraturi, lamaie, otet, etc,
- Dulciurile concentrate (dulceata, gem, prajituri, marmelada, miere, rahat, ciocolata, etc)
- Legume si fructe crude (nefierte) -se pot manca sote-uri si compoturi
- Cafea, alcool, bauturi cu cola, pizza, mancaruri fast-food, apa minerala
- Grasime animala (unt samantana, slanina, untura), afumaturi
- Fumat / alcool
- Mancaruri prea fierbinti sau reci
- Mesele prea rare si bogate (se recomanda 4-5 mese pe zi mai reduse cantitativ)
Alimente permise in caz de arsuri la stomac
- Supe si ciorbe de legume, cu sau fara bors
- Cartofi natur sau piure,fierti, salata orientala fara otet
- Lapte, lactate, branzeturi
- Carne fiarta sau fripta (nu prajita)
- Sote-uri de legume
- Placinte fara grasime
- Tocanite fara prajeala
- Compoturi nu foarte dulci
- Apa plata
- Paine veche de o zi
- Ca si condimente – marar, patrunjel, leustean.
- Mancarea poate fi sarata normal (daca pacientul nu are si alta boala in care regimul este fara sare)
In principiu orice bolnav isi poate descoperi – pe propria piele- regimul adecvat.
Ce trebuie sa faci cand ai aciditate gastrica crescuta?
Daca aveti simptome ca cele de mai sus, cel mai bine este sa mergeti la un specialist gastroenterolog pentru o evaluare corecta a situatiei. Amanarea la nesfarsit a lamuririi si rezolvarii acestei situatii medicale poate avea consecinte extrem de neplacute pe termen lung. Daca de obicei mergi la mecanic cand vezi ca a picat putin ulei, inainte sa crape motorul, cred ca este normal sa procedezi la fel cu propriul organism., mai ales ca piesele de schimb lipsesc, si cele defectate trebuie sa fie… carpite.
Despre mine
Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.
Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut
- 3 ani de stagiatura in Bucuresti,
- 3 ani la tara la dispensar
- apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.
La Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti am luctat cca 30 de ani, adica pana in iunie 2019.
In cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni am ingrijit tot ce se poate, cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.
La Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti timp de 30 de ani am pregatit pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spital), medicii rezidenti si specialisti.
Unde lucrez acum?
In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.
Ce bolnavi vin la consultatii?
Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital, iar 10% sunt o parte dintre bolnavii pe care i-am urmarit si la spital (ceilalti au ramas in urmarirea spitalului).
Multi dintre bolnavi au mai fost si la alti medici si vor o a doua opinie medicala, , unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).
Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.
Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.
Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur mai placut sa dai vesti bune decat proaste…
Datorita numarului mare de solicitari la cabinet, perioada de asteptare este de 5-15 zile de la solicitare. In caz de urgenta, incercam sa face programarea cat mai repede, uneori chiar in ziua solicitarii, pe locurile celor care- din diferite motive- nu pot veni la consult (de obicei este un astfel de loc zilnic).
Activitate pe net
De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro, www.hepatolog.ro si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).
Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina
Multumim pt informatii!
Cu placere
Vă mulțumim pentru informațiile date
Cu placere
buna ziua.in urma unui tranzit baritat am fost diagnosticata cu „bulbita edemoasa”.ce inseamna si ce ar trebui sa fac.are vreo legatura cu faptul ca eu nu pot inghiti si uneori nici sa vorbesc?am fost si la endo rinolog si la orl.va rog sa ma ajutati cu un rsp cat de repede puteti.va multumesc.
Rezult. ex. radiol. treb. dat de med. care a rec ac. ex
Nu se face cons. p.nt