Dr Ditoiu AV, medic gastroenterolog - hepatolog Bucuresti. Cabinet privat de gastroenterologie în Clinica Sante str Magura Vulturului 87. Tel 0758 751 841

Endoscopia digestiva superioara tehnica

Dr Alecse Valerian Ditoiu, gastroenterolog Bucuresti

Endoscopia digestiva superioara presupune din punct de vedere tehnic  mai multe etape:

  • Efectuarea anesteziei locale sau chiar generale (optionale)
  • Introducerea unei piese de protectie intre dinti, prin care va trece endoscopul
  • Introducerea endoscopului prin piesa bucala in cavitatea bucala,apoi esofag, stomac si duoden, cu insuflare de aer in timpul introducerii si examinarii  -acesta poate da senzatia de balonare
  • Examinarea cavitatilor digestive mentionate
  • Recoltarea de probe prin biopsie, efectuarea altor manevre endoscopice
  • Retragerea endoscopului cu aspirararea aerului introdus
  • Extragerea piesei bucale

Endoscoapele moderne sunt tuburi flexibile cu diametrul de cca un centimetru cm, adica mai subtire decat un deget. Deoarece endoscopul se introduce prin gura in faringe apoi in esofag, deci pe calea pe care merg alimentele, nu exista problema impiedicarii respiratiei, care se face prin trahee. Asa cum inghitim alimentele fara ca acestea sa intre in plamani, nici introducerea endoscopului nu se face in plaman.

Pentru ca sa se poate vedea bine interiorul stomacului, este indicat sa nu se manance in 6-8 ore anterioare, dar poate sa bea apa pana cu doua ore inaintea endoscopiei. Sucurile colorate sau cafeaua impiedica vizibilitatea la endoscopie (dr Ditoiu).

Informati medicul inainte de endoscopie:

Inaintea endoscopiei trebuie sa informati medicul despre urmatoarele situatii:

  • Daca sunteti alergic la unele medicamente
  • Daca luati unele medicamente inclusiv sedative , medicamente care modifica coagularea sanguina, preparate cu fier, carbune, sucralfat, aspirina, antiinflamatorii
  • Daca aveti probleme cardiace
  • Daca sunteti insarcinata
  • Daca ati avut interventii chirurgicale sau iradiere pe tubul digestiv

Inaintea endoscopiei:

Pacientului i se poate administra un spray in cavitatea bucala cu rol de anestezic local; unii endoscopisti prefera si administrarea unul calmant intravenos, dar din experienta de cateva zeci de mii de endoscopii am constatat ca peste 95% dintre pacienti suporta foarte bine endoscopia fara anestezie deci fara riscurile efectelor secundare ale acesteia (dr Dioiu)

Inaintea endoscopiei pacientul este culcat pe partea stanga pe masa de consultatie.

Apoi se plaseaza intre dinti o piesa de plastic prin care aluneca endoscopul, pacientul mentinand in tot timpul endoscopiei dintii inchisi pe aceasta piesa.

Cum se face endoscopia:

Dupa introducerea endoscopului in gura, i se cere pacientului sa inghita, cu aceasta ocazie endoscopul trecand usor in esofag. Momentul inghitirii este partea mai neplacuta a endoscopiei digestive superioare, deoarece poate sa apara o usoara senzatie de greata, care de obicei trece dupa ce endoscopul a ajuns in esofag.

Dupa trecerea endoscopului in esofag pacientul trebuie sa stea linistit pentru definitivarea endoscopiei.

Pentru o buna vizualizare a cavitatilor digestive, se introduce pe endoscop aer, care poate da senzatia de balonare; acest aer este aspirat la sfarsitul endoscopiei; daca eventual mai sunt resturi in stomac, acestea pot fi aspirate pe endoscop in timpul endoscopiei, daca nu sunt mari si solide.

Dupa stomac endoscopul intra in duoden.

Daca este nevoie, in timpul endoscopiei se pot recolta probe de tesut pe un canal special al endoscopului, aceasta recoltare nu impune extragerea si reintroducerea endoscopului sau aparitia vre-unei dureri, dar poate prelungi durata endoscopiei cu cateva minute.

Durata endoscopiei este in medie de aproximativ 3-5 minute si se face fara internare, pacientul putand pleca imediat acasa.

Dupa endoscopie

Dupa endoscopie puteti sa simtiti usor balonat si sa aveti usoara jena abdominala, datorita introducerii aerului in stomac in timpul endoscopiei. Aceste simptome vor trece rapid dupa endoscopie.

Nu exista restrictii pentru alimentatie (se poate manca imediat) dar alimente mai usoare.

Daca a fost facuta anestezie exista unele restrictii in urmatoarele 24 de ore pe care le puteti citi aici:

  • conducerea autovehiculelor
  • lucrul la masini care pot da accidentare
  • consumul de alcool
  • gatitul sau facutul focului, lucrul cu substante inflamabile sau periculoase
  • sa nu se ia sedative
  • sa nu se semnze documente cu importsanta legala
  • sa nu se ia decizii financiare majore
  • sa nu se ingrijeasca persoane dependente (copii, persoane cu handicap)

Desi rar, poate exista riscul aparitiei unei complicatii dupa endoscopia digestiva

Simptome la aparitia unei complicatii dupa endoscopie digestiva

Pentru a depista aparitia unei complicatii dupa endoscopia digestiva trebuie sa luati seama daca in orele de dupa endoscopie apar urmatoarele simptome:

  • Febra
  • Durere toracica
  • Dificultati de respiratie
  • Scaune negre (fara ca dvs sa luati carbune, fier, sucralfat)
  • Varsaturi persistente
  • Durere abdominala persistenta
  • Balonare persistenta

In aceste situatii sfatuiti-va cu medicul care a efectuat endoscopia

Repetarea endoscopiei digestive superioare.

Deoarece nu presupune iradiere sau alte efefcte secundare legate de procedura in sine, endoscopia digestiva superioara se poate repeta ori de cate3 ori este nevoie, chiar in aceeasi zi in unele situatii.

Despre mine

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.

Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut

  • 3 ani de stagiatura in Bucuresti,
  • 3 ani la tara la dispensar
  • apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.

La Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti am luctat cca 30 de ani, adica pana in iunie 2019.

In cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni am ingrijit tot ce se poate, cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.

La Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti timp de 30 de ani  am pregatit pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spital), medicii rezidenti si specialisti.

Unde lucrez acum?

In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.

Ce bolnavi vin la consultatii?

Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital, iar 10% sunt o parte dintre bolnavii pe care i-am urmarit si la spital (ceilalti au ramas in urmarirea spitalului).

Multi dintre bolnavi au mai fost si la alti medici si vor o a doua opinie medicala, , unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).

Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.

Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.

Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur  mai placut sa dai vesti bune decat proaste…

Datorita numarului mare de solicitari la cabinet, perioada de asteptare este de 5-15 zile de la solicitare. In caz de urgenta, incercam sa face programarea cat  mai repede, uneori chiar in ziua solicitarii, pe locurile celor care- din diferite motive- nu pot veni la consult (de obicei este un astfel de loc zilnic).

Activitate pe net

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro, www.hepatolog.ro  si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).

Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina

Pentru cei care totusi considera ca au nevoie  de experienta mea pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841,  sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil.
In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web
Daca doriti sa gasiti informatii despre problema dvs de sanatate, tastati pe Google drditoiu si va puteti informa de pe siteu-rile mele

 

4 comentarii la „Endoscopia digestiva superioara tehnica

  1. Pingback: endoscopia
  2. Pingback: Cancerul de stomac (gastric) | Endoscopie digestiv superioara-colonoscopie-consultatii gastroenterologie Bucuresti
  3. Pingback: Helicobacter pylori
  4. Pingback: Endoscopia digestiva

Lasă un comentariu

programari
Catre clinica