Tratamentul cu ceaiuri ("naturist")

Toata lumea (nemedicala) crede ca este mai bine sa faci tratament cu mijloace naturale decat cu medicamente, deoarece medicamentele “sunt toxice”, in special pentru ficat sau rinichi. Pacientii se mira ca medicii nu trateaza cu “mijloace naturale” (bioenergie, plante, ceaiuri, magnetoterapie, etc), neavand nici o explicatie pentru acest lucru.
Explicatia acestui comportament al medicilor exista!
Initial, acum cateva mii de ani s-a observat ca unele plante fac bine in anumite boli, fiind administrate sub forma de ceaiuri sau macerate, tincturi, etc.

Pe parcurs, s-a observat ca plantele care fac bine intr-o boala, fac rau in alte parti, si s-a incercat sa se afle care parte a substantei face bine si care face rau, pentru a le departaja. Astfel, s-a sintetizat din planta respectiva doar partea (substanta) care face bine, s-a inglobat intr-o pilula si a devenit medicament.

Ce cantitate de substante active biologic contine o planta?

O planta poate contine sute de substante, in doze diferite in functie de mai multi factori:

 • solul pe care a fost cultivat
 • umiditatea din anul respectiv
 • tipul de ploi si in carcatura lor chimica
 • cand a fost culeasa planta
 • cum a fost uscata
 • cum a fost pastrata
 • cata planta s-a folosit pentru ceai – de exemplu-, cat a stat in apa fiarta, etc.

Dintre substantele continute de o planta, una este buna la o boala, iar celelalte pot fi bune la alte boli, indiferente asupra organismului, sau toxice.

Ceaiurile naturale au foarte multe efecte secundare, mult mai multe decat un medicament chimic, deoarece contin mult mai multe substante chimice, care solicita intens ficatul pentru scoaterea lor din sange. Pentru un ficat sanatos, aceasta solicitare poate sa nu constituie o problema, dar daca ficatul este bolnav, el are nevoie de protectie in primul rand prin odihnirea lui, adica prin nesolicitarea lui!! Dar utilizarea ceaiurilor pentru tratamentul “naturist” al bolilor de ficat poate fi extrem de daunatoare!! Faptul ca aceste efecte secundare nu sunt vizibile , se explica prin aceea ca si concentratia substantelor active intr-un ceai este foarte mica. Insa boala- daca este serioasa, asa cum este cazul cirozei hepatice sa spunem- poate sa se agraveze, uneori ireversibil!!

Ganditi-va ca aveti pe cineva grav bolnav, ca boala merge din ce in ce mai rau, iar doctorul va spune: “ruda dvs este grav bolnava pentru ca are imunitatea scazuta, nu si-a facut curatirea diferitelor organe la timp si deci este intoxicata… in general, are lipsa de vitamine si minerale. Am facut tot ce este posibil,  i-am dat numai medicamente netoxice, naturiste, i-am curatit colonul natural cu clisme si fecalhelp , i-am protejat ficatul cu ficatoforte, i-am intarit inima cu cardiostim, i-am crescut imunitatea cu ceaiuri si naturalimunostimulohelp, i-am dat vitamine din naturvita si minerale din mineralgreenpowerforte,   i-am dat cele mai tari ceaiuri naturale.  Chiar acum, pentru ca  situatia s-a agravat, ne pregatim sa fierbem o potiune puternica de ceai de brusture, apoi sa-i facem o frectie cu menta sa-l detoxifiem cu detoxicstimulo45! Toate preparatele au fost testate clinic si nu sunt medicamente” . Probabil l-ati crede nebun, cu toate ca… majoritatea oamenilor cred ca ceaiurile sunt bune pentru tratament, fiind “naturale” . Naturala este si cucuta si matraguna si ciupercile , si se stie de mii de ani ca au omorat mii de oameni. Tot naturale sunt si virusurile, microbii, veninurile, uraniul, cutremurele, furtunile, si omoara milioane de oameni.

Socrate a murit ca a baut zeama de cucuta naturala – nici macar nu era poluata in acele vremuri!

Ceaiurile au efecte secundare?

Logica simpla spune ca orice actiune are si o contrareactie.

Altfel spus, orice substanta care are un efect pozitiv asupra organismului, are si o contra-reactie din partea organismului, adica efecte secundare. Desi mi se cere deseori un tratament “puternic”, rareori fac acest lucru fara ca acesta sa fie necesar dintr-o cauza simpla: medicamentele foarte active au de obicei si efectele secundare cele mai puternice. Daca cureti zapada din curte cu excavatorul exista riscul degradarii pavajului, daca o inlaturi cu matura, aceest risc este mic (dar desigur si eficienta este mica).

Un preparat cu efecte terapeutice puternice, are si efecte secundare puternice (exemplul citostaticelor este elocvent, au cele mai puternice efecte secundare pentru ca trebuie sa aiba cele mai puternice efecte terapeutice). Un preparat fara nici un efect secundar, este foarte posibil sa nu aiba nici un efect terapeutic. In literatura medicala este binecunoscuta intoxicatia cu apa,sare sau  oxigen, de altfel substante indispensabile vietii.

Efectele secundare ale medicamentelor sunt bine cunoscute; dupa ce a fost inregistrat pentru a se proteja formula lui, un medicament apare pe piata, iar firmele concurente sunt cu ochii pe el, pentru a-i reclama partile rele, efectele secundare care eventual nu sunt trecute in prospect.

Efectele secundare ale ceaiurilor sunt mult mai putin studiate si cunoscute, din mai multe motive:

 • Pe producator nu l-a interesat acest lucru, neavand forta financiara pentru a le studia, si nici interesul de a-si face contra-reclama
 • Concurenta pe aceasta piata nu se refera la o anumita formula (fiecare producator introduce in plic compozitia sa, necunoscuta din punct de vede chimic), deci nu exista tentatia de a studia efectele secundare ale preparatului concurentei, deoarece si tu vinzi tot… musetel;  de aceea efectele secundare ale ceaiului nu sunt urmarite si reclamate de concurenta.
 • Efectele secundare ale preparatelor folosite in tratamentul bolilor sunt studiate atunci cand firma producatoare de medicamente  solicita unui organism  (FDA in SUA, Comisia medicamentului in Romania) aprobarea introducerii lor pe piata; preparatele naturiste fiind considerate “suplimente nutritive” , nu necesita aprobarea unui organism medical pentru a fi utilizate, deci nu exista interesul pentru a fi studiate (acest studiu este costisitor, si este suportat de firma producatoare de medicamente).
 • In conditiile in care cu preparate “naturiste” se trateaza afectiuni minore sau doar simptome trecatoare la organisme anterior sanatoase, efectele secundare sunt greu de identificat.
 • Daca preparatele naturiste se adauga tratamentului cu medicamente in bolile serioase, aparitia unor simptome suplimentare poate sa tina de agravarea bolii, de efectele medicamentelor sau ale ceaiurilor, iar departajarea cauzei lor este imposibila;
 • Datorita riscului de efecte secundare si necunoasterii acestora, majoritatea preparatelor “naturiste” sunt interzise in timpul sarcinii sau alaptarii.

Redau unele efecte secundare ale unora dintre ceaiurile obisnuite,  cu mentiunea ca riscul efectelelor secundare creste semnificativ in cazul extractelor alcoolice din  plante (tincturi) iar asocierea intre ceaiuri/ preparate naturiste, sau asocierea cu medicamentele creste major riscul efectelor secundare:

 • Efectele toxice ale musetelului (Matricaria chamomille): alergii, crize de astm, cresterea efectului de coagulare a sangelui cu riscul formarii de cheaguri, varsaturi, depresie; poate interactiona cu unele medicamente administrate concomitent.
 • Efectele toxice ale ceaiului verde (Green tea): agitatie, iritabilitate, trenuraturi, insomnie, palpitatii, lipsa poftei de mancare,greata, dureri de stomac, eruptii cutanate, mictiuni frecvente;poate interactiona cu unele medicamente administrate concomitent.
 • Efectele toxice ale ceaiului de armurariu (silimarin, Silybum marianum): diaree, balonare, greata, dureri de stomac, alergii uneori severe, mimeaza efectul estrogenilor putand sa dea endometrioza, fibrom uterin – de aceea este contraindicat femelilor care au avut cancer de san, ovar sau uter;poate interactiona cu unele medicamente administrate concomitent.
 • Ceaiul de galbenele (Calendula officinalis) efecte secundare:dermatite, eczeme, tulburari ale ciclului menstrual (nu se da in sarcina sau alaptare), sedare, somnolenta, interactioneaza cumedicamentele care scad tensiunea arteriala, colesterolul, insulina, sedativele sau antispasticele.
 • Ceaiul de sunatoare (Hypericum perforatum) efecte secundare: depresie, insomnie, uscaciunea gurii, confuzie ameteli, interactioneaza cu unele medicamente ca digoxin, medicatia pentru HIV fenobarbitalul, medicatia pentru autoimunitate, anticonceptionalele, anticoagulantele, antidepresivele
 • Ceaiul de afine (Vaccinum macrocarpon) efecte secundare: greata, diaree, cresterea glicemiei , riscul de pietre la rinichi, crestere in greutate
 • Ceaiul de anghinare (Cynara scolymus) are ei el efecte secundare: alergie mergand pana la soc anafilactic sau crize de astm bronsic, greata, diaree, balonare, creste secretia biliara dand problemele celor cu litiaza biliara,  tendinta de scadere a coagularii sangelui cu sangerare, insuficienta renala, nu se da in sarcina sau alaptare
 • Efectele secundare ale pelinului: convulsii, paralazii uneori chiar deces, reactii alergice, iritatii gastrointestinale, creste secretia de acid gastric, ulcer gastric, toxicitate asupra sistemului nervos central,  poate cauza avort
 • Tataneasavezi poza, are urmatoarele efecte secundare: insuficienta hepatica, cancer hepatic, creste riscul de boala venooclusiva
 •  Bradisorul(Lycopodium serratum) vezi poza,  poate printre altele sa dea tulburari respiratorii si cardiace severe (bradicardie severa) si afectare hepatica mergand pana la hepatita acuta fulminanta
 • Busuiocul cerbilor (Mentha pulegium) vezi poza, poate fi foarte toxic pe ficat uneori ducand chiar la decese

Aceste efecte secundare nu se observa la majoritatea pacientilor care iau ceaiuri, deorece bolile lor sunt usoare sau nu exista, ei avand doar simptome, nu boli, sau au tulburari functionale.

Iar in privinta butadei „ce este natural este sanatos”…. voi da doar cateva exemple de  produse naturale daunatoare:cucuta, matraguna, uraniul, sarea, slanina, alcoolul, microbii, viermii, veninurile, etc, etc.

0 Replies to “Tratamentul cu ceaiuri ("naturist")”

 1. buna,
  cu respect- vreau sa fac precizarea ca tot pe site-ul dvs. am citit referitor la faptul ca ceaiul verde ar fi benefic in hepatita B…iar acum postati o gramada de efecte TOXICE ale ceaiului verde…….eu atunci ce sa mai inteleg>

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *