Dr Ditoiu AV, medic gastroenterolog - hepatolog Bucuresti. Cabinet privat de gastroenterologie în Clinica Sante str Magura Vulturului 87. Tel 0758 751 841

Dictionar medical de confuzii in bolile digestive

Din corespondenta cu pacientii de pe net si din.. viata reala, am remarcat numeroase confuzii in descrierea simptomelor si bolilor .

Cele mai frecvente confuzii referitoare la bolile digestive sunt:

  • Gastrita duodenala; este ori gastrita (inflamatia mucoasei stomacului), ori duodenita (inflamatia mucoasei duodenului); gastrita duodenala, este ca si apendicita ovarului, adica nu exista
  • Raceala la stomac, burta, ovare, uter, prostata, vezica,  colon, intestin, etc; termenul este folosit, dar incorect, si se bazeaza pe faptul ca in cazul expunerii la frig un organ sensibil (sa zicem vezica urinara), poate face o inflamatie sau infectie, care poate fi asemuita cu o raceala (viroza respiratorie).
  • Constipatie insemna eliminarea unui scaun la mai mult de doua zile. Constipatia se confunda cu scaunul tare, dar zilnic.
  • Diaree (se spune incorect „diarie”) inseamna mai mult de doua scaune pe zi, indiferent daca scaunul este moale sau tare. Diareea, este confundata deseori cu scaunul moale.
  • Lipsa poftei de mancare; se aude frecvent cate o pacienta spunand „nu am pofta de mancare deloc; mananc doar ca sa nu mor”. De obicei respectiva este destul de plinuta. Pofta de mancare la un organism normal, este reglata de arderile organismului. Daca nu ai arderi (care sunt date de efort, activitate fizica), este normal sa nu ai pofta de mancare.
  • Durerea de stomac – de obicei pacientii denumesc durerea de burta , durere de stomac, desi de obicei aceasta nu are legatura cu stomacul
  • Stomag – corect este stomac
  • Probleme cu stomacul – frecvent este astfel denumita diareea, desi foarte, foarte rar diareea are legatura cu stomacul de obicei cauza fiind la nivelul intestinului subtire sau gros, sau al pancreasului.
  • Imbalonare – corect se spune balonare (de la balon, burta este ca un balon nu ca un „imbalon”)
  • Fiere blocata- nu exista acest diagnostic medical; se poate descrie ca si „fiere blocata” blocarea unui calcul la iesirea din colecist, fenomen extrem de dureros si care trebuie tratat rapid, de obicei prin operatie: dar sa ai „fierea blocata” de mai multi ani.. este imposibil
  • Fiere strangulata- impresia pacientului este ca are fierea „stransa de gat” si va crapa pe loc la orice miscare sau fortare; de fapt este o indoitura (cudura) a fierii, care in cele mai multe cazuri nu da simptome, iar in cazurile in care exista simptome, acestea sunt mai mult functionale „pe sistem nervos”, persoana fiind evident mai sensibila in general nu numai la fiere.
  • Endoscopia pentru depistarea tumorilor- endoscopia digestiva se face pentru depistarea oricarei modificari (varice esofagiene, esofagita, tumori, ulcer, gastrita, duodenita, boli inflamatorii, diverticuli, etc) nu numai pentru tumori
  • Biopsia ficatului „raspandeste boala in corp” si nu este bine sa o faci:biopsia, indiferent cum si unde se face NU raspandeste nici o boala in corp, dar deseori salveaza viata pacientului prin diagnosticul pe care il pun. Orice zona a corpului este hranita cu sange, deci pe calea sangelui orice boala se poate raspandi in corp. fara sa mai fie nevoie de biopsie
  • Balonarea stomacului – probabil se refera la balonarea abdomenului, care de obicei este data de acumularea gazelor in intestin NU in stomac.
  • Medicamente pentru „curatirea” ficatului sau intestinului – nu exista aceste medicamente, si doar medicamente pentru „curatirea” de bani a celui care le cumpara; ficatul, intestinul etc, nu au nevoie de curatire suplimentara, asa cum nu are nevoie nici vaca din curte sau alt animal; toate organele au un metabolism in asa fel incat ori functioneaza cum trebuie, si nu este nevoie de fie „curatate”, ori nu functioneaza cum trebuie si atunci sunt bolnave, si trebuiesc tratate.
  • Nervi la stomac- nu exista termenul medical, si nici macar un sinonim; probabil este vorba de durere gastrica datorata hiperaciditatii, care poate sa apara la stres („la nervi”)
  • Scaun anal – probabil a fost folosit acest termen de cautare pentru a face deosebirea de scaunul.. pe care stai; se poate cauta cu termenul „materii fecale”
  • Giardia – exista Giardia intestinalis, un parazit format dintr-o celula, care de obicei NU da nici un fel de simptom; sunt pacienti ( de obicei femei), care se trateaza ani de zile pentru Giardia, fara nici un rezultat in ameliorarea simptomelor (care probabil sunt date de alte boli) sau in disparitia parazitului (care de obicei este luat din nou dupa ce a fost eradicat).
  • Metode naturale de curatire a colonului – dupa cum am mentionat NU este necesara curatirea suplimentara a vre-unui organ, dar .. daca clientul doreste sa-si curete colonul „natura” o poate face ieftin cu ulei de ricin, zeama de varza (periculoasa la cei cu boli de inima sau rinichi), ceai laxativ, compot de prune, sau 3l de apa rece si doua linguri de miere luate pe nemancate; atentie, scaunele pot fi nenumarate, riscuri de complicatii!
  • Ficatul de porc consumat, imbunatateste ficatul de om – probabil nu credeti ca exista astfel de sintagma de cautare, ea exista, desi nu are nici o ratiune; orice aliment (inclusiv ficatul de porc), odata inghitit este digerat si desfacut in principii simple alimentare (glucide, lipide, proteine, ioni, vitamine) pentru a putea sa fie folosite de organism; nu are importanta provenienta acestor principii. Deci, daca mananci creier, ficat sau splina, bucati din aceste organe nu ajung sa fie lipite pe organele celui care le mananca, si astfel sa ajute la functionarea lor.

Despre mine

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.

Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut

  • 3 ani de stagiatura in Bucuresti,
  • 3 ani la tara la dispensar
  • apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.

La Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti am luctat cca 30 de ani, adica pana in iunie 2019.

In cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni am ingrijit tot ce se poate, cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.

La Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti timp de 30 de ani  am pregatit pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spital), medicii rezidenti si specialisti.

Unde lucrez acum?

In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.

Ce bolnavi vin la consultatii?

Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital, iar 10% sunt o parte dintre bolnavii pe care i-am urmarit si la spital (ceilalti au ramas in urmarirea spitalului).

Multi dintre bolnavi au mai fost si la alti medici si vor o a doua opinie medicala, , unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).

Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.

Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.

Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur  mai placut sa dai vesti bune decat proaste…

Datorita numarului mare de solicitari la cabinet, perioada de asteptare este de 5-15 zile de la solicitare. In caz de urgenta, incercam sa face programarea cat  mai repede, uneori chiar in ziua solicitarii, pe locurile celor care- din diferite motive- nu pot veni la consult (de obicei este un astfel de loc zilnic).

Activitate pe net

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro, www.hepatolog.ro  si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).

Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina

Pentru cei care totusi considera ca au nevoie  de experienta mea pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841,  sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil.
In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web
Daca doriti sa gasiti informatii despre problema dvs de sanatate, tastati pe Google drditoiu si va puteti informa de pe siteu-rile mele

Lasă un comentariu

programari
Catre clinica