Dr Ditoiu AV, medic gastroenterolog - hepatolog la Spitalul Fundeni, Sef de lucrari la Universitatea de medicina si Farmacie Carol Davila Bucuresti. Cabinet privat de gastroenterologie
Dr Ditoiu-activitate medicala

Dictionar medical de confuzii in bolile digestive

Din corespondenta cu pacientii de pe net si din.. viata reala, am remarcat numeroase confuzii in descrierea simptomelor si bolilor .

Cele mai frecvente confuzii referitoare la bolile digestive sunt:

 • Gastrita duodenala; este ori gastrita (inflamatia mucoasei stomacului), ori duodenita (inflamatia mucoasei duodenului); gastrita duodenala, este ca si apendicita ovarului, adica nu exista
 • Raceala la stomac, burta, ovare, uter, prostata, vezica,  colon, intestin, etc; termenul este folosit, dar incorect, si se bazeaza pe faptul ca in cazul expunerii la frig un organ sensibil (sa zicem vezica urinara), poate face o inflamatie sau infectie, care poate fi asemuita cu o raceala (viroza respiratorie).
 • Constipatie insemna eliminarea unui scaun la mai mult de doua zile. Constipatia se confunda cu scaunul tare, dar zilnic.
 • Diaree (se spune incorect „diarie”) inseamna mai mult de doua scaune pe zi, indiferent daca scaunul este moale sau tare. Diareea, este confundata deseori cu scaunul moale.
 • Lipsa poftei de mancare; se aude frecvent cate o pacienta spunand „nu am pofta de mancare deloc; mananc doar ca sa nu mor”. De obicei respectiva este destul de plinuta. Pofta de mancare la un organism normal, este reglata de arderile organismului. Daca nu ai arderi (care sunt date de efort, activitate fizica), este normal sa nu ai pofta de mancare.
 • Durerea de stomac – de obicei pacientii denumesc durerea de burta , durere de stomac, desi de obicei aceasta nu are legatura cu stomacul
 • Stomag – corect este stomac
 • Probleme cu stomacul – frecvent este astfel denumita diareea, desi foarte, foarte rar diareea are legatura cu stomacul de obicei cauza fiind la nivelul intestinului subtire sau gros, sau al pancreasului.
 • Imbalonare – corect se spune balonare (de la balon, burta este ca un balon nu ca un „imbalon”)
 • Fiere blocata- nu exista acest diagnostic medical; se poate descrie ca si „fiere blocata” blocarea unui calcul la iesirea din colecist, fenomen extrem de dureros si care trebuie tratat rapid, de obicei prin operatie: dar sa ai „fierea blocata” de mai multi ani.. este imposibil
 • Fiere strangulata- impresia pacientului este ca are fierea „stransa de gat” si va crapa pe loc la orice miscare sau fortare; de fapt este o indoitura (cudura) a fierii, care in cele mai multe cazuri nu da simptome, iar in cazurile in care exista simptome, acestea sunt mai mult functionale „pe sistem nervos”, persoana fiind evident mai sensibila in general nu numai la fiere.
 • Endoscopia pentru depistarea tumorilor- endoscopia digestiva se face pentru depistarea oricarei modificari (varice esofagiene, esofagita, tumori, ulcer, gastrita, duodenita, boli inflamatorii, diverticuli, etc) nu numai pentru tumori
 • Biopsia ficatului „raspandeste boala in corp” si nu este bine sa o faci:biopsia, indiferent cum si unde se face NU raspandeste nici o boala in corp, dar deseori salveaza viata pacientului prin diagnosticul pe care il pun. Orice zona a corpului este hranita cu sange, deci pe calea sangelui orice boala se poate raspandi in corp. fara sa mai fie nevoie de biopsie
 • Balonarea stomacului – probabil se refera la balonarea abdomenului, care de obicei este data de acumularea gazelor in intestin NU in stomac.
 • Medicamente pentru „curatirea” ficatului sau intestinului – nu exista aceste medicamente, si doar medicamente pentru „curatirea” de bani a celui care le cumpara; ficatul, intestinul etc, nu au nevoie de curatire suplimentara, asa cum nu are nevoie nici vaca din curte sau alt animal; toate organele au un metabolism in asa fel incat ori functioneaza cum trebuie, si nu este nevoie de fie „curatate”, ori nu functioneaza cum trebuie si atunci sunt bolnave, si trebuiesc tratate.
 • Nervi la stomac- nu exista termenul medical, si nici macar un sinonim; probabil este vorba de durere gastrica datorata hiperaciditatii, care poate sa apara la stres („la nervi”)
 • Scaun anal – probabil a fost folosit acest termen de cautare pentru a face deosebirea de scaunul.. pe care stai; se poate cauta cu termenul „materii fecale”
 • Giardia – exista Giardia intestinalis, un parazit format dintr-o celula, care de obicei NU da nici un fel de simptom; sunt pacienti ( de obicei femei), care se trateaza ani de zile pentru Giardia, fara nici un rezultat in ameliorarea simptomelor (care probabil sunt date de alte boli) sau in disparitia parazitului (care de obicei este luat din nou dupa ce a fost eradicat).
 • Metode naturale de curatire a colonului – dupa cum am mentionat NU este necesara curatirea suplimentara a vre-unui organ, dar .. daca clientul doreste sa-si curete colonul „natura” o poate face ieftin cu ulei de ricin, zeama de varza (periculoasa la cei cu boli de inima sau rinichi), ceai laxativ, compot de prune, sau 3l de apa rece si doua linguri de miere luate pe nemancate; atentie, scaunele pot fi nenumarate, riscuri de complicatii!
 • Ficatul de porc consumat, imbunatateste ficatul de om – probabil nu credeti ca exista astfel de sintagma de cautare, ea exista, desi nu are nici o ratiune; orice aliment (inclusiv ficatul de porc), odata inghitit este digerat si desfacut in principii simple alimentare (glucide, lipide, proteine, ioni, vitamine) pentru a putea sa fie folosite de organism; nu are importanta provenienta acestor principii. Deci, daca mananci creier, ficat sau splina, bucati din aceste organe nu ajung sa fie lipite pe organele celui care le mananca, si astfel sa ajute la functionarea lor.

Dr Ditoiu Alecse Valerian

Absolvent al Facultatii de Medicina Generala a Universitatii de Medicina si Farmacie “Gr T Popa” Iasi cu "magna cum laude", sef de promotie (media generala 10) . Fost medic stagiar la spitalele Cantacuzino, Colentina, medic medicina generala la dispensarul rural Dorobantu Jud Calarasi medic rezident in specialitatea expertiza medicala si recuperarea capacitatii de munca la Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca Bucuresti, medic rezinent in specialitatea medicina interna la Institutul National de Medicina Sportiva Bucuresti , apoi la spitalele Cantacuzino, Carol Davila, Colentina si Fundeni din Bucuresti. In prezent sunt medic primar boli interne, gastroenterologie si hepatologie , specializare in endoscopie digestiva superioara colonoscopie la Institutul clinic Fundeni si secretar General al Asociatiei Romane pentru Studiul Ficatului (asociatia profesionala a medicilor hepatologi din Romania). In peste 35 de ani de practica medicala am efectuat cca 100. 000 de consultatii medicale , 40.000 endoscopii digestive superioare , 10.000 de colonoscopii si peste 1000 de biopsii hepatice

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

programare telefonica
harta clinica