Dr Ditoiu AV, medic gastroenterolog - hepatolog Bucuresti. Cabinet privat de gastroenterologie în Clinica Sante str Magura Vulturului 87. Tel 0758 751 841
Durerea abdominala in zona centrala

Durerea abdominala in zona centrala

Dr Ditoiu Alecse Valerian gastroenterolog-hepatolog Bucuresti

Durerea abdominala poate avea mai mutle cuaze

Acest tip de durere poate sa fie cauzata de o boala a peretelui abdominal,afectarea unui organ localizat in abdomen, sau durerea poate iradia din alta zona

De ce poti sa ai dureri abdominale

Indiferent de localizare o durere de burta poate fi cauzata de

  1. O boala de perete abdominal
    • hernie
    • eventratie
    • traumatisme
    • zona zoster, etc)
  2. Boala a unui organ localizat in abdomen
  3. O boala situaita mai departe de abdomen
  4. Altceva – de exemplu astfel de dureri pot sa apara si in intoxicatia cu plumb

Ce organe sunt in zona centrala a abdomenului

Partea centrala a abdomenului cuprinde – de sus in jos urmatoarele zone si organe:

Epigastru, in aceasta zona sunt localizate urmatoarele organe:

  • Lobul stang al ficatului – doare rar, in caz de tumori , boli de inima ,  icter mecanic, abces hepatic, hemangiom mare
  • Stomacul – durerea se poate asocia cu greata, ragaieli, arsuri, lipsa poftei de mancare; durerea poate fi data de ulcer, gastrita, cancer
  • Colonul transvers – durerea se asociaza cu diaree/constipatie, balonare, scaune cu sange; durerea poate fi data de cancer, boli inflamatorii, diverticulita, ocluzie, etc
  • Durerea poate iradia in epigastru de la inima (infarct), hernie hiatala sau plamani (mai rar)

Mezogastru, cu urmatoarele organe si structuri

  • Pancreas – durerea este puternica, asociata cu diaree, eventual icter, scadere in greutate
  • Stomac– durere are caracteristicile de mai sus
  • Plexul solar – durere puternica
  • Intestinul subtire – dureri asociate cu diaree, balonare, chioraituri de intestine

Hipogastru cu urmatoarele organe

  • Uter – dureri asociate cu tulburari de ciclu
  • Vezica urinara– dureri cu tulburari de urinare, urina tulbure, rosie, febra
  • Colon sigmoid/rect- dureri cu tulburari de scaun
  • Herniile pot da dureri tot in aceasta zona

Pe partea centrala a abdomenului trece si cea mai importanta artera din organism, aorta, care poate da dureri, rar, in caz de ruptura a peretilor sai.

Localizarea unei dureri in una din zonele mentionate, nu inseamna neaparat ca un organ de acolo da durerea, deoarece exista si deplasari ale organelor din zonele obisnuite, ca si iradieri (reflectari) ale durerii departe de organul bolnav.

Ce faci cand ai dureri in jurul buricului?

Atunci cand aveti dureri persistente in jurul buricului, eventual insotite si de tulburari de scaun, scadere in greutate si starea generala nu mai este ca inainte, cel mai bine ar fi sa mergeti la un consult la un gastroenterolog bun.

Acesta, dupa discutia cu dvs si examinare poate considera ca sunt necesare unele dintre urmatoarele explorari

  • Hemograma
  • VSH
  • Ecografie abdominala
  • ENdoscopie digestiva superioara
  • COlonoscopie
  • Ex CT abdominal
  • Analize de scaun
  • Markeri tumorali specifici
  • Angiografie abdominala
  • Dozarea plmbului in sange sau urina

Durerea abdominala forum

Am usturimi cu senzatii de durere in stanga sub coasta imediat langa esofag!!!am facut colonoscopie,endoscopie la care mi s-a spus ca as avea o mica hernie hiatala si ulcer duodenal!!aceste dureri usturatoare din stanga abdomenului superior pot sa fie din cauzele mentionate??

Durerea abdominala in stanga sub coaste poate avea cauza esofagiana gastrica sau duodenala, dar si altele.

Daca aveti probleme ca cele de mai sus , nu trebuie sa fiti disperat, dar nici nu trebuie sa neglijati problema.Cel mai bine este sa mergeti la un specialist gastroenterolog bun pentru o evaluare corecta a situatiei, am vazut situatii in care amanarea lamuririi unei situatii medicale a facut ca tratamentul sa nu mai aiba rezultatele corespunzatoare. Este mai intelept sa mergi la mecanic nu cand a crapat motorul, ci cand vezi ca a curs putin ulei.

Despre mine

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.

Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut

  • 3 ani de stagiatura in Bucuresti,
  • 3 ani la tara la dispensar
  • apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.

La Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti am luctat cca 30 de ani, adica pana in iunie 2019.

In cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni am ingrijit tot ce se poate, cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.

La Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti timp de 30 de ani  am pregatit pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spital), medicii rezidenti si specialisti.

Unde lucrez acum?

In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.

Ce bolnavi vin la consultatii?

Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital, iar 10% sunt o parte dintre bolnavii pe care i-am urmarit si la spital (ceilalti au ramas in urmarirea spitalului).

Multi dintre bolnavi au mai fost si la alti medici si vor o a doua opinie medicala, , unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).

Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.

Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.

Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur  mai placut sa dai vesti bune decat proaste…

Datorita numarului mare de solicitari la cabinet, perioada de asteptare este de 5-15 zile de la solicitare. In caz de urgenta, incercam sa face programarea cat  mai repede, uneori chiar in ziua solicitarii, pe locurile celor care- din diferite motive- nu pot veni la consult (de obicei este un astfel de loc zilnic).

Activitate pe net

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro, www.hepatolog.ro  si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).

Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina

Pentru cei care totusi considera ca au nevoie  de experienta mea pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841,  sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil.
In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web
Daca doriti sa gasiti informatii despre problema dvs de sanatate, tastati pe Google drditoiu si va puteti informa de pe siteu-rile mele

 

 

22 de comentarii la „Durerea abdominala in zona centrala

  1. am o durere in cosul pieptului care se intinde pe marginea coastelor si deasupramia aparut un neg care se mareste si vin si altii mai mici am facut mai multe investigatii si mia zis ca am gastrita cronica acutizata mia dat tratament cu controloc ,ibutin si metospasmil,durerea stomacului a mai scazut dar aici in cocul pieptului nu si durerea radiaza pana sus si ma sufoc am mers si la medicul de familie si la fel mia zi ca toate sunt bune dar ce amimi pun fel de fel de intrebari si nu stiu ninic va rog domnule doctor sa ma ajutati.Va multumesc

  2. Buna ziua ma numesc Burcea B am 42 de ani si sunt din Bucuresti.Nu stiu cum sa ma exprim in termeni medicali insa am fost internat de doua ori la o diferenta de o luna pentru un presupus diagnostic de infectie urinara.Am urmat tratament cu antibiotic CEFUROXIMA, doua tablete de 500mg pe zi.
    La inceput intradevar aveam usturimi si urinam putin dar nu rosu ci un galben mai intens.
    Am avut dureriibde la rinichi in jos catre abdomen iar acum dupa inca 2 saptamani de tratament adica am terminat tratamentu ce mi.a fost dat tot am dureri in zona rinichilor durerea lasandu.se in jos si undeva sub burta .Nu stiu ce sa fac va rog dati.mi un sfat.
    Va multumesc

  3. de un an de zile am usturimi cu senzatii de durere in stanga sub coasta imediat langa esofag!!!am facu colonoscopie,endoscopie la care mi s-a spus ca as avea o mica hernie hiatala si ulcer duodenal!!aceste dureri usturatoare din stanga abdomenului superior pot sa fie din cauzele mentionate??

  4. am avut un ulcer care s-a tratat,mi-a trecut si hernia hiatala fiindca am slabit 5kg de la regim ,acum nu ma mai supara stomacul dar am ramas cu niste arsuri si cu durere de burta ceva care se aseamana cu momentul cand te-ar strange pantalonii tare,am dureri usoare si in spate dar rar,nu stiu ce este cu durerea asta de burta si scaun tarisor dupa care moale,precize nu am sangerarari de la ce sa fie.va rog ajutati-ma.

  5. buna mie iara imi chioraie matele dar nu tot timpul mentionez ca nu ma doare nimik si nici nu ma simt balonat sau constipat astept un raspuns multumesc

  6. Sa incep cu faptul ca sunt obeza 1,62 h , 85 kg am 48 ani si diabet,mananc doar la pranz si seara dar in cantitate mai mare decat necesarul ,in urma cu 4 ani am fost diagnostificata cu Helicobacter pylori (am facut tratamentul adecvat),tot atunci am avut si probleme cu ficatul ,am facu tratament cu esentiale ,silimarina liv 52 si simvastatina ,am tinut un regim strict ,am slabit si a fost OK doar ca in timp am luat din nou in greutate si acum ma simt rau,balonari,diaree,flatulenza,eructatii,arsuri in stomac dureri de ficat ce ma sfatuiti???

  7. am si eu o problema am dureri in cosul pieptului care apar in special la efort nu am lasa delok sa depun efort …iar dupa ce ma opresk din efort imi trece desii simt ca ceva nu e inregula akolo..ce pot face?

  8. As avea si eu o intrebare ,am fost diagnosticat cu un presupus colon iritabil”nu am facut analize sau alte investigatii) dar simt o durere continua in abdomenul inferior ,poate fi si aceasta simtomul unui colon iritabil?(noaptea nu ma deranjeaja dar in schimb pe tot parcursul zilei si nu dispare dupa scaun)
    Va multumesc.

  9. Din februarie 2010 nu am Ciclu Menstruar si imi zgacneste burta in zona de mijloc, exact sub coaste, dar cand apas sau cand ma aplec, simt un corp strain. in ultima vreme mi s-a umflat burta destul de tare. Am arsuri la stomac destul de dese si vomit sange. Nu sunt gravida.

  10. Simptomele digestive par sa tina de abuzul alimentar, dar nu am explicatie pentru alte simptome nu am explicatie -febra, slabiciune fizica dproblemele cu degetele, fior etc.
    medicul dvs va poate spune mai multe dupa consult
    Sanatate

  11. Buna ziua, in august 2005 am suferit un accident vertebro-medular cu fractura la nivel C5. De 2 ani de zile am o durere abdominala care, se accentueaza atunci cand stau in picioare sau cand mananc. Am fost consultat si mi s-a spus ca este o durere kinetica care nu-mi trece la niciun medicament (ex: no-spa, debridad). Mentionez ca am vezica neurogena, iar scaun am doar cu supozitor. Puteti sa-mi dati un sfat in aceasta problema? Multumesc

  12. Dar totusi analize bune ,ecografii normale ,scaun normal d 2-3 ori pe zi, noaptea nu ma trezesc durerile ,kand sant liber park e mai ok, si durerile oscileaza kand ma doare in cosul pieptului pe toata latimea asa k o usturime, kand in dreapta buricului , si kateodata in cosul pieptului imi zvacneste ceva k cum s.ar zbate un muschi

  13. Poate fi gastrita, poate nu e gastrita, poate tratamentul este corect, poate nu, poate nu ati tinut regim, poate nu a fost suficient de lung regimul si tratamentul, poate…

  14. Am fost la gastroentolog si a zis k e o gastrita dar nu simt imbunatatiri d la tratament. Durerile sant in partea dreapta ,kateodata in cosul pieptului le simt k o usturime ,cateodata mai puternice cateodata doar k o jena

  15. Hipogastru, balonari extreme, ragaituri, dureri in zona respectiva de amploare mica, permanent, bolboroseli, un fel de concert tot timpul in aceasta zona, facut colonoscopie recent si nimic, la bila nimic.

  16. Am de 2 ani dureri continue de abdomen am fost la analize kare sant f bune .ecografii si endoscopie da nu se vede nimik, dar de cateva zile am descoperit la palpare im cosul pieptului un no d dureros. Va rog din inima sami ziketi kui sa ma adresez si ce ar putea fi

Lasă un comentariu

programari
Catre clinica