Pregatirea endoscopie\colonoscopie

AUTOR:
DR Alecse Valerian Ditoiu, Spitalul Fundeni

Pregatirea pentru endoscopia digestiva superioara:

1. Pentru endoscopia digestiva superioara este nevoie ca stomacul sa fie gol, deci sa nu se manance cu cel putin 4-8 ore inainte.

2. Este bine sa nu se consume in aceasta perioada lichide colorate, sa nu se fumeze sau mestece guma

3.Durata explorarii este 3 – 20 minute( de obicei cca 5 minute).

4. Dupa endoscopie la cateva minute se poate bea si manca normal (nu excesiv), se pot desfasura activitati normale, inclusiv condus automobil - daca nu se administreaza sedativ

 PREGATIREA PENTRU COLONOSCOPIA EFECTUATA DUPA-AMIAZA

In cazul pregatirii necorespunzatoare (vezi poza) colonul nu se vizualizeaza bine sau deloc, iar manevra trebuie repetata ulterior.

ALIMENTATIAPregatirea proasta pentru colonoscopie
In ziua premergatoare colonoscopiei se poate manca dimineata normal, la pranz normal, dar nu excesiv, cu maximum doua felii de paine si obligatoriu supa sau ciorba, iar seara se pot manca lichide (supa, ciorba, ceai, compot, lapte, iaurt) fara paine.

ADMINISTRAREA DE LAXATIV

 • In ziua premergatoare colonoscopiei, intre orele 13,30 si 20,30, se beau 3l apa plata, in fiecare litru dizolvandu-se un plic de FORTRANS. ACEASTA VA DUCE LA ELIMINAREA MAI MULTOR SCAUNE LICHIDE, lucru normal. Uneori poate sa apara o usoara jena abdominala, iar aliminarea scaunelor poate da usturime anala (daca exista leziuni la acest nivel)
 • In ziua colonoscopiei, dimineata se poate bea ceai, compot (numai zeama), supa (zeama), suc, iaurt, lapte, apa plata. Este chiar recomandabil sa se bea lichide in aceasta perioada, favorizand astfel curatirea colonului

Durata colonoscopiei – 5 -30 minute.

Dupa colonoscopie puteti avea o usoara senzatie debalonare si se pot elimina gaze (care se introduc pentru o buna vizualizare a colonului); la cateva minute se poate bea si manca normal (nu excesiv), se pot desfasura activitati normale, inclusiv condus automobil - daca nu se administreaza sedativ.

FORUM – pregatirea pentru colonoscopie

Am facut colonoscopie la ora 12 ziua, si spre ora 6 seara in ziua premergatoare am mancat 1 felie de paine. Dna doctor a spus ca pregatirea colonului meu a fost buna. Am baut 4 litri de fortrans. Are ceva ca am mancat paine aceea seara la 6 ?

Nu inteleg intrebarea… daca ati facut colonoscopia si a fost bine, ce doriti sa va spun eu?

Dr AV Ditoiu

 

Share

About

avatar Medic primar boli interne Medic primar gastroenterologie hepatologie. Competenta in endoscopie digestiva exploratorie si terapeutica Doctor in medicina Absolvent al Facultatii de Medicina Generala a Universitatii de Medicina si Farmacie “Gr T Popa” Iasi cu "magna cum laude", sef de promotie cu media generala 10. De-a lungul anilor a fost medic stagiar la spitalele Cantacuzino, Colentina, medic medicina generala la dispensarul rural Dorobantu Jud Calarasi. Apoi au urmat concursurile: medic rezident in specialitatea expertiza medicala si recuperarea capacitatii de munca la Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca Bucuresti, medic cercetator stiintific in specialitatea medicina interna la Institutul National de Medicina Sportiva Bucuresti , medic rezident prin concurs la spitalele Cantacuzino, Carol Davila, Colentina si Fundeni din Bucuresti. In 1991 devine medic specialist boli interne Spitalul Fundeni - asistent universitar prin concurs la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti , Facultatea de medicina – Clinica de medicina Interna din Institutul Clinic Fundeni . In perioadele 1992 – 1995 si 1997-1998 este si medicul personalului angajat in Spitalul Fundeni. In prezent este medic primar boli interne, gastroenterologie si hepatologie , specializare in endoscopie digestiva superioara , colonoscopie din 1992 si secretar General al Asociatiei Romane pentru Studiul Ficatului (asociatia profesionala a medicilor hepatologi din Romania) din 1994. In anul 2001 a promovat prin concurs in functia de sef de lucrari la Universitatea de medicina si Farmacie “Carol Davila” din Bucuresti Clinica Medicala Fundeni. In peste 30 de ani de practica medicala a efectuat cca 150. 00 de consultatii medicale , 40.000 endoscopii digestive superioare , 20.000 de colonoscopii si peste 1000 de biopsii hepatice LOC DE MUNCA Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila" Bucuresti - sef de lucrari Institutul Clinic Fundeni, Centrul de Medicina Interna Telefon 021.311.36.70 interior 1293 (ora 8-9 sau, 13-14) CABINET PRIVAT Zona Mihai Bravu / Arena Nationala Programare consult boli interne, ficat si fiere, gastroenterologie LUNI - VINERI ORELE 9-17 TEL: 021.326.7661 sau 0764671233 , sau programaredrditoiu@yahoo.com

6 thoughts on “Pregatirea endoscopie\colonoscopie

 1. avatar Laura Voina says:

  Buna seara,am stare de voma toata ziua,sunt foarte balonata si ma doare foarte tare in partea dreapta sub coaste.Va rog spune-ti ce as putea face…,multumesc

  1. Informatii mai detaliate despre problema dvs gasiti pe site la tema despre greata, varsaturi, balobare si dureri abdominale in drapta etc, dar un consult medical direct ar evalua mai bine problema decat parerea oricui bazata pe baza unei povestiri pe net fara discutia cu pacientul, examinarea lui si urmarirea evolutiei bolii.
   Va multumim pentru intelegere si va dorim sanatate !

 2. avatar ana clipei says:

  Am facut colonoscopie la ora 12 ziua, si spre ora 6 seara in ziua premergatoare am mancat 1 felie de paine. Dna doctor a spus ca pregatirea colonului meu a fost buna. Am baut 4 litri de fortrans. Are ceva ca am mancat paine aceea searala 6 ?

 3. avatar catalin says:

  buna dimineata , am si eu o o problema , ma doare in partea stanga sus la inima sunt balonat si nu prea pot iesi la toaleta cu toate ca am mi am facut analizele de ,,N” ori si in anglia , germania romania nu mi au gasit nimic , la o endoscopie mi au gasit in romania gastrita am facut tratamentu da degeaba … si de o saptamana ma doare in partea stanga sus am impresia ca mi o iea inima razna , alateri seara amfost la spital k ma m speriat mi am facut analizele la inima radiografie la plamani ecografie nu exista nici cea mai mika infectie in sange nu stiu ce am … ajutati ma va rog . va multumesc

  1. Raspuns automat
   Pentru date teoretice, cautati subiectul pe site – in cazul dvs durere in stanga, balonare, constipatie, etc. Cand spun “teoretic” nu ma refer la o chestiune stiintifico-fantastica, ci vreau sa spun ca ceva se poate face intr-o anumita boala, dar nu stiu daca se poate face practic si in cazul dvs.
   Evaluarea practica a unei probleme, inclusiv a unui caz medical se face doar … practic, vazand direct problema

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Indexul subiectelor de pe site