AUTOR:
DR Alecse Valerian Ditoiu, Spitalul Fundeni

Pregatirea pentru endoscopia digestiva superioara:

1. Pentru endoscopia digestiva superioara este nevoie ca stomacul sa fie gol, deci sa nu se manance cu cel putin 4-8 ore inainte.

2. Este bine sa nu se consume in aceasta perioada lichide colorate, sa nu se fumeze sau mestece guma

3.Durata explorarii este 3 – 20 minute( de obicei cca 5 minute).

4. Dupa endoscopie la cateva minute se poate bea si manca normal (nu excesiv), se pot desfasura activitati normale, inclusiv condus automobil - daca nu se administreaza sedativ

 PREGATIREA PENTRU COLONOSCOPIA EFECTUATA DUPA-AMIAZA

In cazul pregatirii necorespunzatoare (vezi poza) colonul nu se vizualizeaza bine sau deloc, iar manevra trebuie repetata ulterior.

ALIMENTATIAPregatirea proasta pentru colonoscopie
In ziua premergatoare colonoscopiei se poate manca dimineata normal, la pranz normal, dar nu excesiv, cu maximum doua felii de paine si obligatoriu supa sau ciorba, iar seara se pot manca lichide (supa, ciorba, ceai, compot, lapte, iaurt) fara paine.

ADMINISTRAREA DE LAXATIV

  • In ziua premergatoare colonoscopiei, intre orele 13,30 si 20,30, se beau 3l apa plata, in fiecare litru dizolvandu-se un plic de FORTRANS. ACEASTA VA DUCE LA ELIMINAREA MAI MULTOR SCAUNE LICHIDE, lucru normal. Uneori poate sa apara o usoara jena abdominala, iar aliminarea scaunelor poate da usturime anala (daca exista leziuni la acest nivel)
  • In ziua colonoscopiei, dimineata se poate bea ceai, compot (numai zeama), supa (zeama), suc, iaurt, lapte, apa plata. Este chiar recomandabil sa se bea lichide in aceasta perioada, favorizand astfel curatirea colonului

Durata colonoscopiei – 5 -30 minute.

Dupa colonoscopie puteti avea o usoara senzatie debalonare si se pot elimina gaze (care se introduc pentru o buna vizualizare a colonului); la cateva minute se poate bea si manca normal (nu excesiv), se pot desfasura activitati normale, inclusiv condus automobil - daca nu se administreaza sedativ.

FORUM – pregatirea pentru colonoscopie

Am facut colonoscopie la ora 12 ziua, si spre ora 6 seara in ziua premergatoare am mancat 1 felie de paine. Dna doctor a spus ca pregatirea colonului meu a fost buna. Am baut 4 litri de fortrans. Are ceva ca am mancat paine aceea seara la 6 ?

Nu inteleg intrebarea… daca ati facut colonoscopia si a fost bine, ce doriti sa va spun eu?

Dr AV Ditoiu

 

Share