Polipii colonului (colonici)

Posted by Dr AV Diţoiu -Spital Fundeni, specialist gastroenterolog-hepatolog - Jul-05-2012

Colonic polyps (engl)

Ce sunt polipii colonici?

Polipii din colon sunt mici zone de crestere la nivelul mucoasei. Cel mai frecvent apar la nivelul colonului, stomacului, esofagului, sinusurilor, uterului, vezicii urinare sau intestinului subtire.

Polipii colonici se pot dezvolta oriunde la nivelul colonului, de la inceputul sau (cec), pana la terminare (rect).

Polipii din colon sunt cancerosi sau nu? 

Diagnosticul de polipi la colon poate  speria in ideea ca ar fi vorba de cancer. In realitate nu toti polipii din colon sunt cancerosi, majoritatea polipilor despistati si extirpati de noi sunt necancerosi.

Cum se poate sti daca un polip este canceros sau nu?

Diagnosticul corect al tipului de polip (canceros sau necanceros) se face prin examen histologic pe fragmentul de polip obtinut prin biopsie sau polipectomie.

Ce tipuri de polipi exista in colon?

Exista o clasificare histologica a polipilor colonici in urmatoarele categorii:

- Polipi inflamatori – nu aunt cancerosi, dar pot sa se transformae in timp in polipi displazici si apoi cancerosi

- Hamartoamele – cnu sunt cancerosi, nu se transforma in cancer

- Polipi hiperplastici (sunt 90% dintre polipi, sunt de obicei sub 5mm si nu sunt cancerosi si n use transforma in cancer)

- Polipi adenomatosi

 • reprezinta 9% dintre polipii colonici
 • de obicei sunt de cca 1cm, dar pot fi si mai mari
 • pot fi cancerosi (in 10% din cazuri)
 • cu cat sunt mai mari de 1cm, cu atat riscul de a fi cancerosi la biopsie este mai mare, sau riscul de a se transforma in cancer
 • se subclasifica in polipi tubulari, tubulovilosi si vilosi.

- Sindroamele polipozice colonice – sunt boli ereditare (in care riscul de a avea polipi se transmite la urmasi) in care pacientul are multi polipi pe colon, si uneori si alti membrii din familie pot fi in aceeasi situatie neplacuta. In aceasta situatie riscul de a fi cancerosi este mare.

Un polip necanceros se poate trasnforma in cancer?

Daca vi s-a despitat un polip in colon si acesta este necanceros, nu trebuie sa stati .. pe o ureche.  Am avut cazuri in care urmarind in timp un polip initial necanceros sa observ ca acesta s-a transformat in cancer. In  literatura medicala se considera ca riscul de transformare canceroasa in functie de tipul histologic al polipului este urmatorul

 • Polip adenomatos tubular – 5%Polip necanceros in colon poze
 • Polip adenomatos tubulo-vilos – 20%
 • Poilip adenomatos vilos -35%

Deci cel mai mare risc de a se transforma in cancer il au polipii adenomatosi vilosi

Exista si un risc de transformare canceroasa in functie de marimea polipilor

 • Polip sub 1 cm – risc sub 1%
 • Polip de 1cm- risc 10%Polipi in colon
 • Polip de 2cm – risc de 15%

Deci cel mai mare risc de a se transforma in cancer il au polipii mai mari de 2cm, care teoretic ar trebui scosi (si noi ii scoatem prin diferite metode, de obicei endoscopic – vezi poza vecina). Dupa extirpare noi urmarim si recomanda urmarirea evolutiei lor colonoscopic pentru a depista precoce recidiva.

Cum arata un polip pe colon?http://www.uksurgeon.org/colorectal/images/stories/thesis/image003.gif

Polipul pe care il gasim in colon poate fi mic sau mare ( de la cativa milimetri pana la cativa centimetri).

El seamana cu o mica ridicatura a mucoasei, sau uneori cu limba unui clopot – o mica maciuca legata de mucoasa printr-un gat (numit pedicul). Polipii cu pedicul (gat) sunt mai usor de scos prin endoscopie, deoarece se pot strangula si taia la nivelul gatului cu un fel de lat (ansa) prin care trece un anumit tip de curent electric care taie si coaguleaza tesutului, ca sa nu sangereze.

Cum evolueaza polipii de pe colon?

Sunt situatii in care polipii din colon stagneaza, dar si cand evolueaza catre cancer (aveti evolutia polipilor in schema alaturata).

Datorita acestui risc, oricarui pacient caruia ii descoperim  polipi pe colon pe care nu ii putem scoater, ii facem  biopsie, si in cazul in care rezultatul este cancer ii recomandam operatie. Daca la biopsie constatam ca nu este cancer recomandam  urmarire periodica prin colonoscopie.

Ce simptome poate da un polip din colon?

Polipii din colon pot sa nu dea nici un simptom , avem astfel de cazuri frecvent, sau pot sa dea unele simptome, cele mai frecvente fiind:

 •  Sangerare prin scaun
 •  Anemie prin pierdere de sange
 •  Diaree sau constipatie cu durata mai lunga (mai multe luni)

Zilele trecute am consultat o invatatoare de cca 35 de ani care avea de 6 luni scaune cu sange. Am internat-o si i-am scos din colon un polip de cca 4cm diametru, deci conform criteriilor de mai sus cu risc de a fi malign ( nu stiu inca rezultatul anatomo-patologic)

Cine poate sa faca polipi la colon?

Nu se stie care este cauza pentru care o persoana poate sa faca polipi colonici; se presupune ca consumul crescut de carne si alcool ar reprezenta un risc.

Teoretic, orice persoana poate sa aiba polipi in colon, dar se considera ca risc mai mare au urmatoarele persoane:

 • Persoanele cu varsta > 50 ani; se presupune ca 30% din persoanele de varsta medie sau inaintata au polipi la colon.
 • Prezenta in familie de persoane cu polipi la colon.
 • Cei care au mai avut polipi la colon
 • Rude cu cancer de colon
 • Au avut cancer uterin sau de ovar inainte de varsta de 50 de ani

Risc mai mare de a face polipi colonici cancerosi au si persoanele care au anumite obiceiuri:

 • Consuma multe grasimi animale
 • Fumeaza
 • Consuma alcool
 • Sunt sedentare
 • Au greutate mai mare decat normalul

Cum se pune diagnosticul de polip la nivelul colonului?

Poti sa te gandesti ca un pacient poate sa aiba polipi colonici daca se afla intr-una din situatiile mentionate mai sus (sangerare prin scaun, anemie, diaree sau constipatie recente care nu mai dispar, sau rude cu polipi colonici).

In aceste situatii, pentru a depista daca simptomele sunt date de existenta unor polipi colonici se pot face urmatoarele explorari:

 1. Colonoscopie / rectoscopie / rectosigmoidoscopie cu biopsie
 2. Irigografie cu bariu si insuflatie de aer (cu dublu contrast)
 3. Colonoscopie virtuala (se face cu computer tomografie sau RMN)
 4. Explorarea cu ajutorul capsulei endoscopice (preferata de unii pacienti datorita fricii de durerea din timpul colonoscopiei) nu vede bine polipii din colon (vede cam 75% dintre ei), si in plus, nu permite biopsierea lor, de aceea, nu se indica in cazul colonului.

In plus, pentru diagnosticul anemiei se face hemograma, iar inaintea colonoscopiei, se pot depista hemoragiile mici in scaun printr-un test de depistare a hemoragiilor oculte. Se poate face si test ADN in scaun, pentru depistarea modificarilor celulare de tip canceros.

Ce complicatii poate sa dea polipii colonici?

Polipii colonici pot da urmatoarele complicatii:

 1. Obstructia intestinului cu ocluzie intestinala (rara)
 2. Sangerare cu anemie
 3. Diaree cu tulburari de asimilatie a alimentelor
 4. Constipatie
 5. Transformare canceroasa

Polipii colonului – tratament

Ce mai folosita si recomandata metoda de tratament a polipilor din colon este polipectomia, adica extragerea polipilor in timpul Polipectomiecolonoscopiei, dupa strangularea lor cu un lat (ansa de polipectomie) si taierea (sectionarea) cu un anumit tip de curent electric – se poate urmari in imaginea alaturata. De obicei nu mai este nevoie de alt tratament dupa o polipectomie corecta, ci doar de repetare a colonoscopiei la 3-12 luni.

In cazul in care polipii sunt numerosi, adenomatosi sau prezinta displazie, dearece exista riscul de transformare canceroasa, ii scoatem endoscopic, iar daca acest lucru nu este posibil recomanda tratamentul chirurgical (scoaterea segmentului de colon care are polipi).

Polipii colonului supraveghere

Cine are un polip in colon poate avea mai multi, iar acest lucru l-am intalnit cam la jumatate dintre pacientii mei (au avut cel putin doi polipi).

Dupa scoaterea polipului (polipectomie), in urmatorii 5 ani reapar altii in 20-50% din cazuri, de aceea un pacient la care s-a facut sau nu polipectomie, trebuie urmarit colonoscopic.

La cei care au avut polipi necancerosi mai mari de 1cm, noi recomandam repetarea colonoscopie dupa 3 ani , si daca nu exista polipi, supravegherea se face o data la fiecare 5 ani prin colonoscopie.

La persoanele care au avut polipi necancerosi mai mici de 1cm, colonoscopia trebuie repetata dupa 5 ani

Prevenirea polipilor colonului

Indiferent daca ai sau nu factori de risc pentru aparitia polipilor colonici, pentru  prevenirea aparitiei polipilor, noi recomandam urmatoarele masuri:

 • Consumati multe legume, fructe si paine neagra sau intermediara
 • Evitati grasimile animale si painea alba
 • Renuntati la fumat
 • Reduceti la minimum consumul de alcool
 • Faceti efort fizic cel putin 30 minute zilnic
 • Aduceti-va greutatea cat mai aproape de normal
 • Pacientilor nostri care au factori de risc (mentionati mai sus), le3 facem controlale colonoscopice regulate, pentru depistarea rapida a polipilor, iar atunci cand ii descoperim facemi tratamentul lor radical, cat mai precoce

Polipii colonului forum

Se pot opera polipii de pe colon cu laserul?

Daca va referiti la laserul plasma argon, polipii sesili se pot coagula cu acest tip de laser.

In general, prin “operatie cu laserul”, oamenii inteleg operatie endoscopica sau laparascopica, adica fara taietura. Nici una din cele doua variante nu au legatura cu LASER (Light Amplification by Stimulation Emission of Radiation), aceasta este varianta.. populara.

Am doi polipi colonici, se pot opera cu laserul?

Nu stiu daca LA DVS se pot opera cu laserul nu i-am vazut nu va stiu cazul.. Poate este mai nimerit sa il intrebati pe medicul care i-a diagnosticat, si deci stie direct cazul dvs?

Exista risc de reaparitie a polipilor de colon dupa ce i-ati rezecat?

Exista risc de reaparitie a polipilor de colon rezecati , dar acest risc este foarte mic, totusi, se recomanda control colonoscopie in urmatoarele 3-12 luni , apoi anual timp de 5 ani, daca nu apar complicatii.

Am avut doi polipi si au fost scosi, in situatia mea (am 32 de ani) pot sa reapara?

Fiecare caz evolueaza in felul lui, de aceea nu se poate sti cat de aproape sau departe este finalul sau vindecarea. Deseori, ca medic, nu poti sti acest lucru nici la pacientul tau, oricand pot surveni evenimente care amelioreaza sau agraveasa situatia. Fara sa stii pacientul (cum este cazul sfaturilor pe net).. este total periculos sa dai sfaturi medicale.

Am doi polipi trebuie sa ii scot?

Scrie mai sus ce ar trebui facut teoretic, dar practic doar medicul dvs va poate sfatui in cunostinta de cauza.

Am pe cineva cu mai multi polipi, adenomatosi , medicul spune sa ii scoata, ca sa faca?

Indicatia de tratament cea mai informata in orice situatie si boala o da medicul curant. Daca aveti masina in service, intebati alt mecanic ce trebuie sa ii faca masinii mecanicul din service?

Am exact simptomele descrise mai sus, am sigur polipi la colon?

Nu este sigur daca aveti polipi la colon, aceleasi simptome putand sa fie date si de alte boli.

La un control chirurgical a fost pus diagnosticul de polip rectal care sangereaza usor si trebuie operat urgent,intrebarea este: un al doilea control care ar trebui urmat pt.a se confirma spusele chirurgului care tin sa mentionez ca a efectuat digital controlul,care ar fii?si daca se confirma si trebuie operat,poate venii la dvs

Diagnosticul se confirma prin colonoscopie.

Tratamentul se poate face chirurgical (nu de mine, nu sunt chirurg) sau endoscopic (il pot face eu, daca se preteaza la un astfel de tratament).

Daca ai avut polipi pe colon, acum ai senzatia de evacuare incompleta a scaunului si vezi niste noduli in dreapta (pe ficat), poti sa ai cancer?

Poti sa ai orice, de la colon iritabil pana la cancer

Este normal sa ai dureri dupa polipectomie? Ce trebuie sa faci daca ai dureri?

Dupa polipectomie poti avea usoare dureri in orele urmatoarel, datorita insuflatiei cu aer, dar acestea trebuie sa dispara rapid. Daca durerile persista sau reapar dupa manevra, trebuie sa contactati medicul care a facut interventia.

Tocmai am avut o interventie chirurgicala pentru rezecarea a doi polipi anali si as dori sa aflu (daca se poate bineinteles) urmatoarele informatii:1)ce dieta postoperatorie ar trebui sa urmez pentru ca recuperarea sa fie mai usoara si mai rapida pentru ca cei de la spital mi-au spus sa mananc banane de exemplu iar eu stiu ca acestea constipa deci n-ar fi o idee grozava.2)cat timp este de normal sa mai am sangerari si dureri
3)cam in cat timp as putea sa-mi reiau programul la sala de fitness.

Intrebarile dvs se refera la .. cazul dvs, pe care eu nu il stiu, deci nu pot da recomandari unui caz pe care nu il stiu. Aceste recomandari trebuie sa fie personalizate (adaptate cazului dvs) si trebuie sa fie facute de medicul care v-a operat, este obligatia si responsabilitatea lui.

Daca ai hemoroizi interni sau externi te poti opera de polipi la colon?

Teoretic prezenta hemoroizilor nu constituie o contraindicatie de operatie pentru polipii de colon.

Am trei polipi in colon , ii puteti scote pe toti deodata?Ati mai facut astfel de interventie? Multumesc

In functie de marimea si pozitia lor, este popsibila scoaterea tuturor deodata, am scos de multe ori mai multi polipi cu ocazia aceleiasi colonoscopii.

Polipii din colon dor?

De obicei polipii din colon nu dor

Daca aveti polipi colonici sau suspiciuni referitoare la o problema cu colonul , puteti solicita o programare la consultatie , endoscopie sau colonoscopie completand formularul de mai jos

Calendar is loading...
- Click pe o casuta verde

captcha

ATENTIONARE

Recomandarile de pe site sunt generale, ele trebuind sa fie personalizate de un medic consultant pentru fiecare pacient, si modificate in functie de evolutia situatiei; o recomandare perfect valabila in acest moment poate fi eronata in situatia bolnavului de peste cateva ore sau chiar daunatoare, de aceea datele postate pe site sunt doar informative pentru pacienti, si nu inlocuiesc recomandarile date de medicul  dvs curant gastroenterolog.

 

In: