Dr Ditoiu AV, medic gastroenterolog - hepatolog Bucuresti. Cabinet privat de gastroenterologie în Clinica Sante str Magura Vulturului 87. Tel 0758 751 841

Regimul alimentar (dieta) in ulcer sau gastrita

ACIDITATEA GASTRICA CRESCUTA SI CONSECINTELE SALE

Bolile digestive cu aciditatea crescuta dau simptome asemanatoare, si datorita cauze comune au si regim dietetic comun.

Bolile cauzate de aciditatea gastrica crescuta, sunt:

  • Esofagita (iritatia/rana pe esofag)
  • Gastrita (iritatie pe stomac)
  • Ulcerul gastric (ulceratie/rana pe stomac)
  • Duodenita (iritatie pe duoden)
  • Ulcerul duodenal(ulceratie/rana pe duoden)
  • Dispepsia non-ulceroasa (simptomele sunt ca in ulcer sau gastrita, dar cu endoscopie digestiva superioara normala)

In toate aceste boli simptomele apar mai frecvent primavara si toamna.

Desi in majoritatea cazurilor de ulcer se poate gasi Helicobacter Pylori, exista ulcer fara aceasta bacterie, si exista si persoane cu Helicobacter fara ulcer, sau fara nici un fel de simptom.

R e g i m u l  a l i m e n t a r  in  gastrita

Dieta este aceasi pentru urmatoarele boli:

  • Esofagita, BRGE
  • Hernie hiatala
  • Gastrita
  • Ulcer gastric
  • Ulcer duodenal
  • Simptome de ulcer/gastrita cu endoscopie normala
  • Cancer gastric sau esofagian

Ce nu trebuie sa mananci cand ai aciditate gastrica crescutaalimente-care-cresc-aciditatea

In crizele dureroase si imediat dupa ele (in total 3-6 saptamani) se contraindica alimentele care cresc aciditatea gastrica, in special condimentele, acrwlile, prajelile, alcoolul, fumatul.

Este evident ca aceste recomandari generale nu ajuta prea mult un bolnav..Am avut postate pe siteurile mele recomandari extinse de regim alimentar in majoritatea bolilor digestive, dar am vazut la consultatie bolnavi care nu mergeau bine cu aceste regimuri standard. Acest lucru se intampla deoarece fiecare bolnav are anumite caracteristici, care trebuie luate in calcul la stabilirea indicatiilor de tratament sau regim alimentar. De aceea, cred cel mai corect insa este ca medicul sa faca recomandari personalizate  de regim alimentar, conform caracteristicilor pacientului pe care il consulta.

Acest regim trebuie tinut si in sezonul „ulceros” urmator crizei (primavara sau toamna), timp de 3-4 saptamani, pentru a preveni reaparitia simptomelor.

De mentionat ca FARA REGIM, deseori tratamentul NU ARE EFECT.

Ce se poate manca daca ai gastrita sau gastroduodenita?

In caz de aciditate gastrica crescuta se pot consuma alimentele care nu sunt contraindicate, dar, ca si in cazul alimentelor contraindicate, eu dau pacientilor mei o lista extinsa de alimente indicate, in functie de fiecare caz in parte.

Cat poti sa astepti de cand ai simptome date de hiperaciditate  pana ajungi la medic?

Nu se poate spune care este  perioada de asteptare de cand apar simptomele pana cand  trebuie sa te ingrijorezi sau durata a simptomelor care ar trebui sa va ingrijoreze deoarece situatie difera de la bolnav la bolnav.

Desi bolile biliare dau frecvent simptome suparatoare, in principiu o hiperaciditate gastrica nu reprezinta o urgenta medicala. Riscul cel mai mare este ca boala  care are o evolutie blanda o perioada de timp, sa fie depistata in stadiu avansat, greu reversibil. Asta face necesar consultul medical pentru precizarea diagnosticului corect. Dupa aprecierea corecta a diagnosticului si gravitatii bolii, urmarirea de catre medic este mai..laxa, in functie de pacient. fiecare caz se evolueaza in felul lui, (vad destul de des pacienti cu boli serioase diagnosticate intamplator, in lipsa oricaror simptome ingrijoratoare).

Care este cel mai bun tratament si regim pentru aciditate crescuta? Tin regim si iau tratament dar parca nu simt nici o ameliorare

Prima problema este ca diagnosticul sa fie corect. Apoi, daca diagnosticul este corect, in hiperaciditatea gastrica exista mai multe scheme de tratament si regim alimentar ce pot fi  recomandate, mai multe scheme corecte..

Problema este ca fiecare bolnav are anumite caracteristici, anumite.. sensibilitati care fac ca o schema de tratament corecta sa i se potriveasca mai bine, iar alta mai putin bine.

Medicul curant este acela care dupa evaluarea dvs medicala trebuie sa aleaga schema care vi se potriveste cel mai bine. Pentru a recomanda aceasta schema terapeutica potrivita dvs, medicul este ajutat de ce a invatat in cei 6 ani de facultate, in rezidentiat, de datele teoretice din studiile clinice, dar si mai mult il ajuta experienta medicala (ca de altfel in orice alta meserie).

Daca toti bolnavii cu o anumita boala s-ar trata la fel, se poate lua o schema de tratament de pe internet, si se rezolva problema, fara sa iei in calcul riscurile tratamentului si ale bolii la persoana respectiva..

Despre mine

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.

Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut

  • 3 ani de stagiatura in Bucuresti,
  • 3 ani la tara la dispensar
  • apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.

La Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti am luctat cca 30 de ani, adica pana in iunie 2019.

In cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni am ingrijit tot ce se poate, cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.

La Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti timp de 30 de ani  am pregatit pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spital), medicii rezidenti si specialisti.

Unde lucrez acum?

In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.

Ce bolnavi vin la consultatii?

Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital, iar 10% sunt o parte dintre bolnavii pe care i-am urmarit si la spital (ceilalti au ramas in urmarirea spitalului).

Multi dintre bolnavi au mai fost si la alti medici si vor o a doua opinie medicala, , unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).

Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.

Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.

Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur  mai placut sa dai vesti bune decat proaste…

Datorita numarului mare de solicitari la cabinet, perioada de asteptare este de 5-15 zile de la solicitare. In caz de urgenta, incercam sa face programarea cat  mai repede, uneori chiar in ziua solicitarii, pe locurile celor care- din diferite motive- nu pot veni la consult (de obicei este un astfel de loc zilnic).

Activitate pe net

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro, www.hepatolog.ro  si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).

Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina

Pentru cei care totusi considera ca au nevoie  de experienta mea pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841,  sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil.
In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web
Daca doriti sa gasiti informatii despre problema dvs de sanatate, tastati pe Google drditoiu si va puteti informa de pe siteu-rile mele

 

0 comentarii la „Regimul alimentar (dieta) in ulcer sau gastrita

  1. Textele postate pe site sunt originale, am muncit sute de ore sa le aduc la formatul actual, si le pun la dispozitia dvs neconditionat. Din pacate din lipsa de timp (lucrez si la spital si la universitatea de medicina Carol Davila BucuresTi si in privat), si din motive tehnice, NU OFER CONSULTATII PE NET. Postez intrebarile dvs deoarece ele pot ajuta alti utilizatori, si din ele mai extrag si subiecte pe care le postez pe site.
    Multumesc pentru intelegere

Lasă un comentariu

programari
Catre clinica