Un diagnostic corect presupune o evaluare medicala profesionista Dr AV Ditoiu, Spitalul Fundeni

Helicobacter pilory

Ce este Helicobacter Pylori?

Este o bacterie (microb) care traieste in stomac si duoden.

Helicobacter se intalneste in populatie in mod obisnuit, din ce in ce mai frecvent odata cu cresterea in varsta. El este prezent la peste 50% din populatia in varsta de peste 50 de ani (vezischema), iar prezenta sa poate fi asociata sau nu cu unele boli..

Helicobacter- transmitere

Transmiterea se face prin apa si alimente, prin intermediul mainilor murdare, igiena deficitara.

Helicobacter da simptome?

Helicobacter Pylori nu da nici un fel de simptome.

Atunci cand cauzeaza o leziune (gastrita, ulcer, duodenita), simptomele sunt date de boala respectiva nu de Helicobacter.

Pe de alta parte, exista bolile mentionate si fara Helicobacter, avand aceleasi simptome ca cele cu Helicobacter.

Ce boli da Helicobacter Pylori?

Helicobacter poate fi implicat teoretic – alaturi de alt factori – in aparitia urmatoarelor boli:

 • Ulcer gastric
 • Ulcer duodenal
 • Dispepesia non-ulceroasa (bolnavul are simptome ca de ulcer, dar la endoscopie nu se gaseste ulcer)
 • Gastrita
 • Cancer gastric (este considerat la fel de cancerigen ca fumatul pentru plaman)
 • Unele boli de piele (acnee rozacee), se mai discuta rol in cardiopatia ischemica, unele boli de sange, etc – vezi poza.

Helicobacter – diagnostic

Exista mai multe metode de diagnostic pentru Helicobacter:

 • Diagnosticul  serologic pentru Helicobacter (prin analiza sangelui). Depisteaza anticorpii impotriva Helicobacter, care pot fi prezenti chiar daca omul a avut Helicobacter in urma cu mai multi ani. Depistarea anticorpilor prin aceasta metoda, nu inseamna ca ai Helicobacter si ca trebuie sa te tratezi, daca nu ai una dintre bolile sau simptomele amintite anterior! Anticorpii impotriva Helicobacter persista in sange cca 3 ani de la infectie, chiar daca microbulnu mai este prezent in stomac, deci nu trebuie sa va tratati doar daca aveti acesti anticorpi prezenti si eventual si simptome.
 • Diagnostic Helicobacter prin biopsie efectuata cu ocazia endoscopiei: pune diagnosticul SIGUR de prezenta a Helicobacter, si cu aceasta ocazie se vad si efectele lui asupra tubului digestiv (daca exista) – ulcer, gastrita, etc. Pe baza acestei determinari se poate prescrie tratament anti-Helicobacter, iar verificarea vindecarii se face tot prin biopsie, test respirator sau fecal.
 • Diagnosticul  Helicobacter prin testul respirator cu uree, evidentiaza unele modificari date de prezenta in stomac a Helicobacter, si are aceeasi importanta ca testul cu biopsie. Are dezavantajul ca se depisteaza doar microbul dar nu si efectele lui asupra tubului digestiv.
 • Depistarea unor componente ale Helicobacter in scaun – are aceeasi valoare ca cele doua teste anterioare, permitand sa se vada daca dupa tratament mai exista microbul in organism. Este mai putin sensibil decat biopsia

Cand trebuie sa faci analiza pentru Helicobacter?

Desi se pare ca frica de Helicobacter Pylori este raspandita printre oameni, nicaieri in lume nu se recomanda ca orice persoana sa isi caute aceasta bacterie prin una din metodele mentionate.

Se recomanda testarea pentru existenta Helicobacter in urmatoarele situatii:

 • Daca ai  ulcer gastric, ulcer duodenal sau gastrita diagnosticate prin endoscopie digestiva si care nu se vindeca altfel
 • Daca ai limfom gastric tip MALT
 • Atunci cand ai simptome de ulcer sau gastrita
 • Daca ai fost operat pentru cancer gastric

Ce faci daca ai Helicobacter Pylori

Daca ai Helicobacter nu trebuie sa te tratezi neaparat.trataamentul helicobacter

Daca ar fi sa ne tratam de toti microbii pe care ii avem in gura, stomac, intestin sau pe maini, am suferi mult mai mult din cauza efectelor secundare ale tratamentului, si nici nu am avea vre-un beneficiu de pe urma lui.

Tratamentul se poate face cu mai multe scheme, el poate avea efecte secundare, printre altele selectarea de microbi rezistenti la antibiotice, candidoze, etc, iar dupa tratament ai mare risc sa iei din nou Helicobacter (cum l-ai luat si prima data), deci eficienta este zero asupra simptomelor.

Se considera ca tratamentul impotriva Helicobacter reduce reaparitia ulcerului deci ar fi util in aceasta situatie, dar rolul pozitiv al tratamentului anti-Helicobacter nu este cert in alte situatii:

 • prevenirea aparitiei cancerului gastric
 • tratamentul simptomelor de gastrita
 • hiperaciditate
 • refluxului gastroesofagian
 • simptomelor date de tratamenul cu antiinflamatoare

Cand trebuie sa tratezi Helicobacter Pilory?

Este nevoie de tratament impotriva Helicobacter, atunci cand bolnavul are:

 • Ulcerul gastric sau duodenal cu test Helicobacter pozitiv din biopsie sau scaun
 • Rude de gradul I care au avut cancer gastric si au test Helicobacter pozitiv din biopsie sau scaun
 • Operatie pentru cancer gastric
 • Modificare a mucoasei gastrice dupa biopsia efectuata cu ocazia endoscopiei (metaplazie intestinala,limfom MALT) si au test Helicobacter pozitiv din biopsie sau scaun

Efectele secundare ale tratamentului Helicobacter Pilory

Cca 50% dintre cei care fac tratament au efecte secundare, cele mai frecvente fiind:

 • Gust metalic
 • Greata, varsaturi, durere de cap
 • Diaree
 • Crampe abdominale
 • Lipsa eficientei la cca 20%dintre cei tratati

Totul despre Helicobacter pe scurt:

 1. Cea mai buna metoda de detectie este biopsia.
 2. Cea mai putin buna metoda de detectie este prin analiza sangelui.
 3. Cea mai ieftina metoda de detectie este cea a analizei fecalelor.
 4. Cea mai frecventa greseala pe care o fac pacientii este tratamentul anti-Helicobacter, daca nu au simptome si au doar testul seric pozitiv.
 5. Verificarea disparitiei Helicobacter nu se face prin testul serologic, deoarece anticorpii persista cca 3 ani, deci testul probabil va ramane pozitiv chiar daca tratamentul a fost eficient, omorand microbul

Helicobacter regim

Prezenta Helicobacter Pylori depistat prin orice metoda nu impune obligatoriu un regim alimentar. Regimul alimentar este necesar doar atunci cand aceasta bacterie a cauzat o boala, iar in aceste conditii regimul este prescris pentru boala respectiva (gastrita, ulcer, etc) nu pentru microb

Helicobacter intrebari frecvente

Intrebari frecvente: ……………………………………… Raspunsuri

 1. Poti avea Helicobacter fara sa ai ulcer sau simptome? ……… ..Da.
 2. Poti sa ai ulcer sau simptome fara sa ai Helicobacter? ………. .Da.
 3. Orice bolnav cu ulcer trebuie sa se trateze de Helicobacter? ..Nu
 4. Daca ai Helicobacter trebuie neaparat sa te tratezei? ……… . Nu
 5. Daca te-ai tratat si ai scapat de Helicobacter, il mai iei? …. . E posibil sa-l mai iei
 6. Daca ai Helicobacter, trebuie sa tii regim?…………………. ….Nu trebuie regim daca nu ai simptome

Helicobacter FORUM

Am fost operata de hernie hiatala si acum am dureri abdominale in dreapta, in stanga, in torace, etc, ce poate fi?

Intrebarea dvs nu are legatura cu tema de fata. Dupa cum le descrieti simptomele par functionale, nu pare ceva grav. Aveti pe site date despre dureri.

Medicul meu mi-a dat tratrament pentru Helicobacter, puteti sa-mi supuneti daca este corect sau nu?

Nu am caderea sa verific diagnosticele si tratamentele altor medici, care raspund de cazurile lor. Nu poti raspunde decat de cceace faci tu.

In urma cu o saptamana mi-am facut analiza din scaun pt h.pylori care a iesit pozitiv. Am luat claritromicina+amoxicilina+nexium, 7 zile , insa mi-a fost foarte rau.
Nu tolerez deloc tratmanetul, mi se usuca gatul, am amar in gura foarte puternic, ma doare burta de la antibiotice, in dreptul splinei si a ficatului. Azi noapte am avut si un puseu de tahicardie, am avut pulsul 140, in prospectul claritromicinei spune ca rareori poate aparea tahicardie. M-am decis sa intrerup tratamentul, din cauza acestor efecte negative pe care mi le da. Simptome nu am, foarte foarte rar ma mai doare stomacul, dar doar cand mananc ciorbe acre sau citrice, iar asta nu se intampla mereu. Dupa acest fel de alimente am usor reflux, dupa care o mica durere pe piept si in gat pe esofag, dar se intampla foarte rar. Doamna doctor a zis ca nu e cazul de endoscopie, mi-a sugerat sa fac tratamentul si daca nu imi distruge bacteria, abia atunci s-ar putea sa fie cazul de endoscopie.
Nu stiu ce sa fac, am citit ca aceasta bacterie este distrusa doar de antibiotice, dar daca eu nu tolerez 2 antibiotice in acelasi timp, ce as putea sa fac?
Singura modalitate de vindecare este antibioticul? Este obligatoriu?

Este nevoie de tratament impotriva Helicobacter, doar in urmatoarele situatii:

 • Ulcerul gastric sau duodenal diagnosticat prin endoscopie digestiva superioara cu test Helicobacter pozitiv din biopsie sau scaun
 • Rude de gradul I care au avut cancer gastric si au test Helicobacter pozitiv din biopsie sau scaun
 • Modificare a mucoasei gastrice dupa biopsia efectuata cu ocazia endoscopiei (metaplazie intestinala) si au test Helicobacter pozitiv din biopsie sau scaun

Nu reiese ca dvs ati avea rude cu cancer gastric, si nici nu ati facut endoscopie digestiva, deci nu cred ca era nevoie de tratament anti-Helicobacter Pylori

Fata me are 12 ani, are helicobacterul pylori gasit in analizele din sange .Doctorul mia recomandat pentru ea controloc de 40mg timp de 2 luni.credecti ca este de folos?imi puteti da un regim?

Tratamentul anti-Helicobacter nuse recomanda pe bana depistarii anticorpilor din sange.
Tratamentul anti-Helicobacter nu se face doar cu controloc
Deoarece nu stiu diagnosticul si nici simptomele fetitei, nu stiu ce boala are, deci nu pot da un regim pentru o presupunere.

Am fost depistata in urma unei endoscopii cu heliobacter pylori.Cum sa-mi menajez familia? sau nu se ia

Protectia in familie se face prin reguli obisnuite de igiena persoanala si alimentara, fara excese

Am fost operata la stomac pt stenoza pilorica si la rezultatul histopatologic mia iesit doar o gastrita cronica activa cu helicobacter pilory ,medicu mia spus ca i risc mare sa fac cancer,am luat tratament 7 zile cu claritromicina ,amoxacilina si nexium dar am vomat aproape tot tratamentu ,de atunci am numa probleme ,am esofagita de reflux,si am mult acid la stomac ,si vars mult,si am arsuri mari la stomac,dar de atunci am facut vreo 8 endoscopii si imi iesea negativ rezultatu la biopsie numi aprea mai nimic numa ca nu mi se inchide gura stomacvului,gastrita cronica ,si esofagita de reflux,va rog frumos sami raspundeti daca i posibil sa fie dela helicobacter si daca i posibil sa nu se vada ?

Simptomele mentionate pot fi date de Helicobacter sau de alte boli. Daca Helicobacter este negativ la biopsie, inseamna ca nu-l aveti , iar simptomele nu sunt date de el.  Helicobacter nu se vede la endoscopie

45 Comments
 1. avatar
 2. avatar
 3. avatar
 4. avatar
 5. avatar
 6. avatar
 7. avatar
 8. avatar
 9. avatar
 10. avatar
 11. avatar
 12. avatar
 13. avatar
 14. avatar
 15. avatar
 16. avatar
 17. avatar
 18. avatar
 19. avatar
 20. avatar
 21. avatar
 22. avatar
 23. avatar
 24. avatar
 25. avatar
 26. avatar
 27. avatar
 28. avatar
 29. avatar
 30. avatar
 31. avatar
 32. avatar
 33. avatar
 34. avatar
 35. avatar
 36. avatar
 37. avatar
 38. avatar

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *