Ficatul marit (hepatomegalia) cauze, diagnostic

Posted by Dr AV Diţoiu -Spital Fundeni, specialist gastroenterolog-hepatolog - Feb-07-2012

Hepatomegaly, liver enlargement (engl)

Prin “ficat marit” (hepatomegalie) se intelege cresterea ficatului peste dimensiunile considerate normale, indiferent de cauza. Daca un medic va spune ca aveti “ficat marit” fara alta explicatie, nu inseamna neaparat ca aveti o boala grava.

De ce poti sa ai ficatul marit?

Cauzele cele mai frecvente de “ficat marit” sunt:

 • Incarcarea ficatului cu grasime (steatoza hepatica, ficatul gras) de cauza alcoolica sau non-alcoolica (diabet, obezitate) alte substante sau sange (ca in insuficienta cardiaca, pericardita)http://learnpediatrics.com/files/2011/02/Untitled2.jpg
 • Hepatita cronica sau ciroza hepatica

ATENTIE: de obicei bolnavul cu hepatita cronica sau ciroza hepatica are ficatul de marime normala, iar in unele ciroze (alcoolice) ficatul poate fi chiar mic!!! Este mai grav sa ai ficatul mic decat mare, deoarece frecvent miscorarea ficatului de datoreaza fibrozei, care este nefunctionala si nevindecabila!

 • Hepatita acuta (virala sau alcoolica, toxica)
 • Tumori hepatice sau metastazele in ficat ale unor tumori din alta parte
 • Hemangioamehepatice mari
 • Infectii si inflamatii ale ficatului sau cailor biliare (mononucleoza, tbc miliara, histoplasmoza, sarcoidoza, malaria, sifilis, leptospiroza)
 • Ictermecanic

Situatii mai rare de hepatomegalie (ficat marit):

 • Tromboza unor vene suprahepatice = sindromul Budd Chiari
 • Tromboza de vena porta
 • Tuberculoza hepatica
 • Ficatul polichistic
 • Boli metabolice (hemocromatoza, glicogenoze, boala Wilson, amiloidoza, boala Gaucher, boala von Gierke , boala Niemann-Pick , boala Weber-Christian , galactosemia,etc)
 • Unele boli de sange (metaplazia mieloida cu mieloscleroza)

Prin urmare, simpla notiune de “ficat marit” nu pune diagnosticul de boala, fiind absolut necesara si precizarea cauzei care a dus la modificarea mentionata, deoarece fara precizarea cauzei de hepatomegalie, nu este posibil tratamentul acesteia.

Nu se poate prescrie tratament pentru “ficat marit”, desi veti gasi zeci de site-uri cu diferite metode de “tratament”, care nu au nici o eficienta reala, deoarece nu trateaza nimic..

Daca nu stii cauza unei modificari aparute in organism, nu o poti inlatura prin tratament.

Cum se pune diagnosticul de hepatomegalie

In general ficatul marit este usor de diagnosticat prin:

 • Examinare de catre medic (internist sau gastroenterolog, sau hepatolog)
 • Ecografie abdominala
 • Examen computer tomografic (uneori, cand ecografia este neconcludenta)

Cum se afla  cauza ficatului marit

Pentru a afla de ce este marit ficatul recomandam unele dintre urmatoarele explorari:

 1. Teste de explorare a functiei ficatului (AST, ALT, bilirubina, fosfataza alcalina, protrombina, albuminemia, colesterol, trigliceride, GGT, etc) -in caz de hepatita, colestaza, etc
 2. Analize specifice anumitor boli care dau ficatul marit ( sideremie, cupremie, cuprurie, ceruloplasmina, medulograma, etc)- daca se suspicioneaza hemocromatoza, boala Wilson, o boala hematologica.
 3. Markeri virali hepatitici – daca se suspicioneaza
 4. Markeri tumorali -daca se suspicioneaza un cancer de ficat
 5. Endoscopie digestiva superioara (daca se suspicioneaza o ciroza hepatica)
 6. In ultima instanta – biopsie hepatica

Specialitatea careia va puteti adresa in caz de ficat marit:

 • MEDICINA INTERNA
 • GASTROENTEROLOGIE HEPATOLOGIE

FORUM ficat marit:

NOTA: Raspunsurile sunt sumare si nu sunt personalizate (nu se refera la cazul dvs)  deoarece acest site nu este destinat diagnosticului si evaluarii medicale a cazurilor pe net, ci doar furnizarii de informatii medicale

Inainte de a pune o intrebare cautati singur informatiile dorite pe site cu search de sus si veti gasi foarte probabil informariile  postate deja pe site.

Daca doriti o evaluare virtuala a starii dvs de sanatate, simptomelor, analizelor etc, apelati la site-uri care dau consultatii pe net.

Evaluarea reala si personalizata  a suferintei sau analizelor unei persoane se pot face doar direct de catre medic; pentru aceasta  serviciul nostru de programari pentru consult la clinica va sta la dispozitie aici

1. Care este regimul alimentar pentru un ficat marit?

Regimul alimentar este in functie de cauza ficatului marit, dar in principiu este fara alcool, condimente, prajeli, rantasuri, afumaturi, grasime animala, dulciuri concentrate, si fara sare daca hepatomegalia este data de o boala de inima.

2. Cum se trateaza ficatul marit?

Nu exista un tratament global, si nu se trateaza ficatul marit, se face tratamentul cauzei care a dus la marirea ficatului (vezi mai sus cauzele).

3. Ficatul marit poate reveni la normal?

Poate reveni la normal in majoritatea cazurilor, cu tratament si regim alimentar, depinde de cauza care a dus la marirea ficatului.

4. Exista ficat marit fara sa fie bolnav?

Marimea ficatului este in mod normal direct proportionala cu marimea corpului pacientului; o persoana de 2m si 100 kg, are un ficat mai mare in mod normal decat alta de 1,60m si 60kg. In afara de aceasta situatie, poate exista ficat marit din cauze mai putin grave (steatoza hepatica de exemplu, sau insuficienta cardiaca sau hemangiom hepatic, sau chiste hepatice), dar orice hepatomegalie se asociaza de obicei cu o oarecare imbolnavire a ficatului.

5. Care sunt dimensiunile normale ale ficatului?

In general se considera ca dimensiunile normale ale ficatului masurate pe linia medio-axilara sunt intre 13cm si 15,5cm.

6. Mi s-a spus ca am ficatul marit; care sa fie cauza?

Cauzele sunt scrise mai sus, iar eu nu pot ghici cauza in cazul dvs; poate fi oricare.

Datorita complexitatii cauzelor care pot da hepatomegalie, nu va recomand sa incercati sa gasiti singuri, prin explorari cauza sa, deoarece pierdeti mult timp, si s-ar putea ca acest timp sa fie pretios pentru tratamentul cauzal al acestei situatii.

Timp se pierde si prin tratamentul aiurea al “ficatului marit” cu diferite metode – protectoare hepatice, ceaiuri, medicatie naturista, bioenergie, etc.

Cel mai intelept lucru este sa mergeti la medic; am intalnit numeroase cazuri cu diagnostic tardiv, datorita incercarilor pacientului de a pune diagnosticul singur, sau tratamentelor “de intarire”, ” de crestere a imunitatii”, “de scadere a marimii ficatului”, etc.

7. Ce regim trebuie tinut daca ai ficatul marit?

Asa cum nu exista un tratament global, nu exista nici regim pentru “ficatul marit” , se face tratamentul cauzei si regim tot conform cauzei care a dus la marirea ficatului (vezi mai sus cauzele).

8. Am dureri mari in dreapta sub coaste, iar la CT mi-a iesit doar steatoza hepatica; de la credeti ca sunt durerile, ce pot sa fac?

Durerile pot avea zeci de cauze vedeti-le aici http://www.despreboli.ro/probleme-abdominale/2008/11/capsula-de-slabit/ . Imi este imposibil sa va spun cauza durerii dvs, steatoza hepatica nu doare. Explorarile pot fi extrem de numeroase, ele sunt scrise la link-ul indicat, dar un medic va poate evalua mult mai bine explorarea care trebuie dupa ce va vede. Explorarile prescrise pe net sunt toeretice, si le aveti deja la link.

9.Ficatul este marit la cei cu fierea scoasa?

De obicei nu; exista posibilitatea ca cei cu fierea scoasa sa fi avut pietre, pietrele apar de obicei la obezi, la care si ficatul poate fi marit prin incarcare cu grasime.

10. Helicobacter poate mari ficatul?

Nu

11,.Mi s-a dat antibiotic pentru Helicobacter, sa-l continui?

Nu vi se pare normal sa il intrebati pe cel care v-a prescris tratamenttul, daca sa il continuati sau nu?

12. Ce evolueaza forte rapid sa se simta la palpare hemangiomiul sau tumora de ficat?

Hemangiomul este o tumora de ficat.

13. Se poate pune diagnosticul de hepatita cronica la ecografie?

Nu

14. Ficatul marit de poate trata cu medicamente? Cu ce medicamente?

Masina defecta se repara descoperind defectul si inlaturandu-l.

Ficatul marit de trateaza, descoperind cauza maririri ficatului si tratandu-o, cu medicamente, regim, citostatice, chirurgical, etc.

15. In cat timp se vindeca ficatul marit?

In cat timp se repara o masina? Depinde de defect, existenta pieselor, a mesterului etc.

Ficatul marit se vindeca in functie de cauza, boli asociate, tipul de tratament, varsta pacientului, etc, etc, in perioade diferite de timp (saptamani – luni), iar uneori nu se vindeca ci evolueaza.

16. Steatoza hepatica da ficatul marit si dureros?

Steatoza da ficat marit dar nu si dureros.

18. In cat timp trece steatoza hepatica daca tii regim?

Daca steatoza este data de regim defectuos, regimul normal poate duce la regresia steatozei dupa mai multe luni; frecvent steatoza hepatica nu este in legatura cu alimentatia – vedeti subiectul pe site.

19. Exista o relatie alcool, ficat si marirea abdomenului?

Burta se poate mari din cauza alcoolului prin

 • obezitate (alcoolul da numeroase calorii)
 • din cauza balonarii (alcoolul poate da pancreatita cronica cu digestie insuficienta si balonare
 • marirea ficatului prin steatoza alcoolica
 • ciroza cu lichid
 • cancer de ficat- alcoolul stimuleaza aparitia cancerului de ficat.

20.Daca ai ficatul marit poate sa nu iti mai vina ciclu menenstrual?

Teoretic nu exista legatura directa intre ficat marit si ciclul menstrual (decat eventual daca ficatul este marit printr-o tumora genitala cu metastaze in ficat)

21. Daca nu tratezi ficatul cit de periculos e??

In functie de cauza care a dus la marirea ficatului, lipsa tratamentului poate da neplaceri grave (de exemplu in cancerul de ficat), sau neplaceri minore (de exemplu in hepatita cronica)

22.De aprox. 2 luni ma lupt si cu un stafilococ auriu prezent in ureche, care cedeaza la antibioticul din antibiograma pentru ca mai apoi sa revine in forta sensibil la alt antibiotic (pana acum am luat augmentin, gentamicina, cefort si zinnat). Este posibila o oarecare legatura intre marirea ficatului si splinei cu aceasta infectie? Am uitat sa mentionez ca am facut si analizele la ficat, TGO, TGP, bilirubina si electroforeza – toate sunt in limitele normale!

Exista situatii de infectii care se asociaza cu ficat si splina marita, dar nu mi se pare a fi cazul dvs

Daca aveti probleme cu ficatul si postarile de pe site nu v-au lamurit, puteti solicita o programare la consultatie , endoscopie sau colonoscopie completand formularul de mai jos

Calendar is loading...
- Click pe o casuta verde

captcha

Preturile serviciilor medicale sunt postate aici

ATENTIONARE

Recomandarile de pe site sunt generale, ele trebuind sa fie personalizate de un medic consultant pentru fiecare pacient, si modificate in functie de evolutia situatiei; o recomandare perfect valabila in acest moment poate fi eronata in situatia bolnavului de peste cateva ore sau chiar daunatoare, de aceea datele postate pe site sunt doar informative pentru pacienti, si nu inlocuiesc recomandarile date de medicul  dvs curant gastroenterolog.

In: