Sfaturi pentru pacienti: regimul alimentar in bolile de ficat

| 2 Comentarii

Regimul alimentar hepatic este diferentiat in functie de:

  • stadiul bolii (in bolile mai avansate- ciroza- regimul este mai restrictiv, in cele mai usoare, este mult mai larg),
  • alte boli asociate ( bolnavii de ficat fac frecvent si gastrite/ulcer,etc),
  • episodul de boala actual (in unele momente regimul poate fi mai larg, iar in altele mai restrictiv).

Principii generale de regim alimentar in bolile de ficat:

  • Alimentatia trebuie sa fie bogata in glucide (dulciuri/fainoase)
  • Consumul de grasimi trebuie limitat, in special pentru grasimile anaimale
  • Proteinele sa fie in cantitate normala – mai reduse in ciroza cu encefalopatie;
  • Sarea poate consumata fi normal in hepatite, redusa sau zero in cirozele hepatice cu lichid
  • Lichidele se pot consuma dupa sete
  • Renuntarea totala la alcool este absoluta.

Alimente permise in bolile de ficat

Precizari:

  • Dintre alimentele permise, unele nu vor fi suportate de anumite persoane, deci trebuie evitate
  • Majoritatea alimentelor interzise sunt relativ bine suportate de pacienti, totusi ele pot genera mari neplaceri ulterior
  • Asocierea altor boli poate modifica semnificativ regimul alimentar al bolnavilor hepatici
  • in diabet se evita dulciurile si fainoasele
  • obezii vor evita grasimile, dulciurile si fainoasele
  • in ulcer, gastrita se evita cruditatile, dulciurile concentrate
  • in hipertensiune, insuficienta cardiaca se evita sarea si conservele
  • in caz de constipatie se evita orezul, fainoasele, telemeaua
  • in caz de diaree se evita leguminoasele, cruditatile, grasimile, dulciurile, etc

In general in bolile de ficat pot fi consumate fara consecinte nefavorabile urmatoarele alimente:

  • Ciorbe si supe de carne de pui, vita, de legume, de ovaz, de orez, gris perisoare, galusti; ceapa din supe/ciorbe trebuie sa fie neprajita,
  • Legumele – fasole verde, ardei gras, morcovi, dovlecei, gulii, conopida, spanac, salata verde, sfecla, rosii, sub forma de piureuri, sote-uri, salate , pregatite fara ceapa ori rantasuri si cu unt sau ulei nefiert
  • Cartofii se pot consuma natur, piure, copt in coaja cu putin unt sau ulei sau cu branza de vaci ;
  • Carnea poate fi fiarta sau fripta: pui, vita, iepure de casa, curcan, carne slaba, fara piele si grasime, peste slab alb rasol simplu sau cu legume, perisoare sau chiftele fierte, peste slab.
  • Mezeluri: sunca de Praga, cremwursti, parizer slab condimentat
  • Peste – slab salau,stiuca, biban
  • Grasimi: unt, ulei d floarea soarelui sau de masline neprajit
  • Oua fierte moi doua/saptamana albus sub forma de omleta in abur sau sufleuri, omleta dietetica;
  • Sosuri fara grasime prajita, sos alb de rosii sau de zarzavat;
  • Lapte si lactate: lapte dulce slab cu cafea, lapte batut, iaurt slab, chefir, sana, branza dulce de vaca, cas, urda, telemea desarata
  • Pastele fainoase de orice fel -gris, orez, fidea, taitei, macaroane- fierte cu lapte
  • Biscuiti simpli, biscuiti spiralati, biscuiti cu miere
  • Paine: paine veche de o zi, biscuiţi simpli (populari), chifle, mamaliguta
  • Dulciuri si prajituri: pregatite cu puţine oua si foarte puţina grasime, prajituri uscate, prajituri cu miere, aluaturi fragede, tarte cu fructe sau marmelada, placinta cu mere sau branza dulce; gemuri, dulceţuri, miere;
  • Fructe crude, coapte la cuptor, compoturi, gem, jeleuri: mere, prune,cirese, visine, caise, prune, pepene rosu, mere, lamai, portocale, grapefruit, struguri, macese, fragi, capsuni, zmeura, struguri, smochine;
  • Ceai hepatic, tei, menta, sunatoare (cu zahar si lamaie)
  • Siropuri si sucuri naturale din fructe, surrogate de cafea cu zahar

Alte  mancaruri care pot fi consumate in bolile de ficat ( intrebarile userilor):

  • Mamaliguta cu lapte, cu branza
  • Macaroane cu branza
  • Gris cu lapte
  • Orez cu lapte, taitei cu lapte
  • Lapte cu surogat de cafea si zahar
  • udinca de taitei, budinca de macaroane,  gris , biscuiti, de paine sau de orez cu mere
  • Placinta cu mere, cu cirese sau cu visine
  • Tarte cu fructe
  • Cornulete cu marmelada
  • Coltunasi cu branza, coltunasi cu marmelada
  • Papanasi fierti fara pesmet, galuste cu prune
  • Supa de rosii cu paste fainoase, de legume cu carne fiarta si paste fainoase
  • Bors cu perisoare si legume
  • Cartofi copti sau piure
  • Piure de spanac
  • Tocana de cartofi fara prajeala
  • Legume asortate la cuptor
  • Sote de morcov, fasole verde,
  • Pilaf de orez cu carne
  • Ardei umpluti
  • Sarmalute in foi de vita
  • Dovlecei umpluti
  • Rasol de vaca cu legume
  • Peste slab rasol cu cartof nature
  • Carne slaba fripta pe gratar,pui fript pe gratar
  • Salata de sfecla rosie acrita cu lamaie
  • Ardei copt cu lamaie
  • Salate de rosii cu putin ulei
  • Perisoarele sau chiftelutele dietetice
  • Bauturi: apa plata – preferabil -, sucuri si siropuri de fructe sau legume
  • Condimente: patrunjel, leustean, marar, cimbru, dafin, chimen, telina, lamaie, sare normal daca nu este contraindicata – ciroza
  • Se recomanda 5-6 mese pe zi mai reduse cantitativ.

Alimente de evitat in bolile de ficat

Unele alimente sunt mai greu tolerate in bolile de ficat, sau suprasolicita ficatul (functia de detoxifiere):

  • Supe: supe grase de porc, rata, gasca, afumaturi;
  • Ciorba de burta, fasole, afumaturi, porc
  • Legume: fasole si mazare uscata, varza, vinete, rosii în cantitaţi mari si necojite, ardei iute, ciuperci, ridichi, ceapa, usturoi, ţelina, praz, muraturile;
  • Carne: de porc, rata, gasca, vanat, carnea prajita, carnea conservata prin afumare, mezeluri, sunca grasa, organe (creier, rinichi, ficat, plamani)
  • Peste gras (nisetru, cega, somn, morun, sardele, heringi), icre de peste, raci, fructe de mare, peste afumat, conserve de peste;
  • Grasimi: untura, slanina, kaiser si similare
  • Oua – omleta, ochiuri prajite, maioneza;
  • Lapte si lactate: lapte gras,branzeturi fermentate, smantana;
  • Paine: calda, paine neagra, biscuiţi preparaţi cu grasime sau cacao;
  • Fructe cu coaja si samburi – nuci, alune, arahide, castane, seminte de dovleac si floarea soareluimigdale, smochine, curmale, stafide, pere de toamna, pepene galben, mure, capsuni, zmeura, fragi, afine, masline sarate;
  • Condimente iuti, iritante: piper, hrean, boia, dafin, mustar, oţet;
  • Bauturi: cafea tare, bauturi cu cola, acool (bere, vin, ţuica, etc.), bauturi gazoase (daca exista meteorism).
  • Dulciuri si prajituri: cu creme grase, pregatite cu oua, cacao, frisca ori grasime, ciocolata, halva, rahat cu cacao, bomboane cu nuci si alune, cu crema de ciocolata, cacao cu lapte, lapte de pasare
  • Sarea nu este contraindicata in hepatite, dar trebuie redusa sau inlaturata i ncairoza cu lichid
  • Atentie la ceaiurile pentru ficat

Autor: Dr Ditoiu Alecse Valerian

Absolvent al Facultatii de Medicina Generala a Universitatii de Medicina si Farmacie “Gr T Popa” Iasi cu „magna cum laude”, sef de promotie (media generala 10) . De-a lungul anilor am fost medic stagiar la spitalele Cantacuzino, Colentina, medic medicina generala la dispensarul rural Dorobantu Jud Calarasi medic rezident in specialitatea expertiza medicala si recuperarea capacitatii de munca la Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca Bucuresti, medic cercetator stiintific in specialitatea medicina interna la Institutul National de Medicina Sportiva Bucuresti , medic rezident prin concurs la spitalele Cantacuzino, Carol Davila, Colentina si Fundeni din Bucuresti. In prezent sunt medic primar boli interne, gastroenterologie si hepatologie , specializare in endoscopie digestiva superioara colonoscopie la Institutul clinic Fundeni si secretar General al Asociatiei Romane pentru Studiul Ficatului (asociatia profesionala a medicilor hepatologi din Romania). In peste 30 de ani de practica medicala am efectuat cca 100. 00 de consultatii medicale , 40.000 endoscopii digestive superioare , 10.000 de colonoscopii si peste 1000 de biopsii hepatice

2 Comentarii

  1. sint ff multumita ca am putut sa confirm ceea ce de multi ani eu facindu-mi propria dieta fiind sensibila la ficat si bila.Acum cind am citit ca totul cea ce nu suportam era bine eliminatsint mai mult decit multumita .N-am avut niciodata hepatita dar sint de multi ani cu timol 4 trebuie sa-mi fac probleme? oO alta intrebare daca e bine ca eu de citiva ani beau in fiecare zi ceai hepatic si la cafea nu pot renunta. multumesc mult de tot

  2. Textele postate pe site sunt originale, am muncit sute de ore sa le aduc la formatul actual, si le pun la dispozitia dvs neconditionat. Din pacate din lipsa de timp (lucrez si la spital si la universitatea de medicina Carol Davila BucuresTi si in privat), si din motive tehnice, NU OFER CONSULTATII PE NET. Postez intrebarile dvs deoarece ele pot ajuta alti utilizatori, si din ele mai extrag si subiecte pe care le postez pe site.
    Multumesc pentru intelegere

Lasă un răspuns

Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *.