Dr Ditoiu AV, medic gastroenterolog - hepatolog Bucuresti. Cabinet privat de gastroenterologie în Clinica Sante str Magura Vulturului 87. Tel 0758 751 841
Adenomul hepatic,diagnostic, complicatii, tratament

Adenomul hepatic,diagnostic, complicatii, tratament

Dr Alecse Valerian Ditoiu, medic specialist gastroenterologie si hepatologie Bucuresti

Adenomul hepatic este o tumora necanceroasa, poate sa apara fara o cauza definita sau la persoanele care iau anticonceptionale sau hormoni steroizi, sau au diabet zaharat, nu da de obicei simptome, diagnosticul se pune prin ecografie iar tratamentul – daca este necesar- este chirurgical – detalii in articol

Ce este adenomul hepatic?

Adenomul hepatic este o tumora benigna (necanceroasa) a ficatului, care este rar intalnita.

Provenienta sa poate fi din celule ficatului, sau din celulele canalelor biliare. Adenomul provenit din celulele ficatului poate ajunge la dimensiuni mari (10-20cm), pe cand cel provenind din celulele cailor biliare este mic de cca 1cm.

In 80% din cazuri, se intalneste o singura tumora, iar in 20% din cazuri pot exista mai multe adenoame la aceasi persoana; un numar mai mare de 10 adenoame, presupune diagnosticul de adenomatoza hepatica.

Adenomul hepatic cauze

Cauzele aparitie adenomului hepatic nu sunt cunoscute, dar aceste tumori apar mai frecvent in urmatoarele situatii:

  • La femeile care iau anticonceptionale timp indelungat (peste doi ani), iar uneori se constata scaderea in dimensiuni a adenomului dupa intreruperea administrarii anticonceptionalelor
  • La persoane cu diabet zaharat
  • La persoane cu hemocromatoza sau acromegalie
  • La sportivii care iau steroizi anabolizanti
  • In steatoza hepatica

Relatia dintre aparitia adenomului hepatic si statusul hormonal, este data si de faptul ca din 10 persoane cu adenom hepatic, 9 sunt femei si doar una este barbat. Cel mai frecvent adenomul hepatic apare la femeile tinere (20-40 ani)

Simptomele adenomului hepatic

T2-weighted fat-saturated fast spin-echo axial ma...In majoritatea cazurilor, pacientul cu adenom hepatic nu da nici un simptom.

Uneori, in cazul adenoamelor mai mari, pot sa existe dureri in dreapta sub coaste, si exista si situatii in care adenomul este descoperit odata cu ruperea sa cu hemoragie intraabdominala, mai mult sau mai putin severa, margand pana la soc hemoragic.

Diagnosticul de adenom hepatic

Deseori diagnosticul de adenom hepatic se pune atunci cand pacientul, fara nici un simptom, face o ecografie abdominala intamplatoare. La ecografie, testul adenomului poate fi la fel ca cel hepatic obisnuit (40% din cazuri), mai ecogen (30%) sau mai putin ecogen decat acesta (30% din cazuri).

Pentru un diagnostic mai precis, deseori este necesara completarea investigatiilor cu examen CT sau RMN cu substanta de contrast.T1-weighted in-phase magnetic resonance image in ...

Cu aceste explorari se poate constata ca in majoritatea cazurilor adenomul este localizat la periferia tesutului hepatic, imediat sub capsula hepatica (membrana care acopera ficatul), mai frecvent in lobul drept decat in cel stang.

Scintigrafia hepatica cu Techentiu 99m poate fi utila diagnosticului la un sfert dintre bolnavi.

Analizele de laborator in adenomul hepatic de obicei sunt normale, dar exista si situatii in care transaminazele, GGT (creste in jumatate din cazuri) sau fosfataza alcalina sunt crescute

Cu ce se poate confunda un adenom hepatic?

La examinarea ecografica CT si RMN, adenomul hepatic se poate confunda cu:

  • Hiperplazia nodulara focala (noduli necancerosi hepatici, alcatuiti din structura identica cu cea a ficatului normal)
  • Carcinomul hepatocelular (cancerul hepatic) – in acest caz alfafetoproteina este de obicei crescuta.
  • Metastazele hepatice
  • Traumatismele hepatice
  • Pseudotumori hepatice inflamatorii
  • Boli de infiltrative hepatice
  • Chistul hidatic hepatic
  • Incarcarea grasoasa hepatica
  • Hemangioame hepatice mari

Complicatiile adenomului hepatic

In majoritatea cazurilor adenomul hepatic nu da nici un fel de complicatii.

Exista insa si cazuri in care acestea pot sa apara, cele mai frecvente fiind:

  • Ruperea tumorii cu durere in dreapta sub coaste, scaderea tensiunii arteriale, anemie, si eventual transpiratii , ameteli cu soc hemoragic. Riscul este mai mare daca tumora este mai mare de 10cm in diametru, si femeia este inca in timpul tratamentului cu anticonceptionale
  • In cca 8-9% din cazuri exista riscul transformarii canceroase a adenomului. Pentru a depista precoce aceasta transformare, se recomanda efectuarea periodica a dozarii alfafetoproteinei.

Tratamentul adenomului hepatic, evolutie, prognostic

In principiu adenomul hepatic nu necesita nici un tratament daca este mic, ci doar intreruperea anticonceptionalelor (daca este cazul).

Evolutia este favorabila, nu se moare de adenom hepatic, dar uneori adenoamele mai mari de 3 – 5cm trebuiesc operate datorita riscului de rupere
In situatiile in care rezectia nu este posibila, se poate face embolizarea arterei care hraneste tumora, iar daca adenoamele numeroase ocupa intregul tesut hepatic, poate fi necesar transplantul de ficat..

Ce faci daca ti-a fost descoperit un nodul in ficat?

In marea majoritate a cazurilor un nodul descoperit in ficat nu este canceros, dar exista si aceasta posibilitate. Daca s-a descoperit un nodul in ficat, cel mai intelept lucru este sa mergeti la o consultatia la un medic specialist gastroenterolog, pentru lamurirea naturii acestuia. Acest lucru trebuie facut repede, am vazut cazuri in care amanarea lamuririi acestei situatii a facut ca problema sa se agraveze, iar tratamentul sa nu mai poata avea sanse de vindecare.

Nu se poate spune care este  perioada de asteptare de cand apar simptomele pana cand  trebuie sa te ingrijorezi sau durata a simptomelor care ar trebui sa va ingrijoreze deoarece situatie difera de la bolnav la bolnav. In principiu, majoritatea bolilor digestive nu reprezinta o urgenta medicala, problema poate fi ca aceleasi simptome dau si numeroase boli  – de fiere, ficat, stomac sau colon, de aceea sunt posibile confuziile de diagnostic. Riscul cel mai mare este ca o boala sa para a avea o evolutie blanda cel putin o perioada de timp, apoi evolutia sa se agraveze, facand necesar consultul medical pentru precizarea diagnosticului corect. .Cel mai corect lucru este sa faci asa cum faci cand observi ca se scurge putin ulei la masina , nu o lasi sa crape motorul ci  mergi la mecanic. Este normal sa ai aceeasi grija de propriul organism, mai ales ca piesele de schimb  nu exista.. Cu bani nu poti sa iti cumperi sanatate, poti doar beneficia de o ingrijire medicala mai buna.

Care este cel mai bun tratament si regim pentru ficat?

In privinta tratamentelor medicale, daca diagnosticul este corect, nu exista tratament bun si tratament rau, in fiecare boala exista scheme de tratament recomandate, mai multe scheme corecte.. Problema este ca fiecare bolnav are anumite caracteristici, anumite.. sensibilitati care fac ca o schema de tratament corecta sa i se potriveasca mai bine, iar alta mai putin bine. Medicul curant trebuie sa aleaga schema care i se potriveste cel mai bine bolnavului pe care il are in fata sa. Pentru a recomanda aceasta schema terapeutica potrivita unui anumit bolnav, medicul este ajutat de lucrurile pe care le-a invatat in cei 6 ani de facultate, in anii de rezidentiat, de datele teoretice din studiile clinice, dar si mai mult il ajuta experienta medicala (ca de altfel in orice alta meserie) si luarea in calcul a tuturor caracteristicilor bolnavului pe care il consulta. Daca toti bolnavii cu o anumita boala s-ar trata la fel, se poate lua o schema de tratament de pe internet, si se rezolva problema, fara sa iei in calcul riscurile tratamentului si ale bolii la persoana respectiva..

Despre mine

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina cu peste 37 de ani de practica medicala, incepand cu medicina de familie la tara si terminand cu doctoratul.

Am 30  de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale si cca 30 de ani la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti.

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).De ceva timp am un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie

in clinica Sante Bucuresti.

Daca  aveti nevoie  de o a doua opinie medicala pentru problemele dvs de sanatate, puteti solicita o programare la consultatie pentru dr Ditoiu  la numarul de telefon de pe site 0758 751 841, o puteti solicita si direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil. In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web

 

 

 

7 comentarii la „Adenomul hepatic,diagnostic, complicatii, tratament

  1. Buna seara,

    Am 24 de ani si pana in momentul de fata nu am avut probleme medicale. In urma unor analize de sange au fost identificate valori ridicate ale GGT=138 u/l, asadar am facut o ecografie abdominala la recomandarea medicului internist. La ecografie a reiesit urmatoarele:
    – ficat inomogen lobul drept ocupat de o formatiune izoecogena de 90/105 mm intens vascularizata cu un pattern dopper dinspre periferie spre un vas central (posibil hiperplazie nodulara focala)
    Diagnostic: Formatiune tumorala lob drept hepatic – Suspiciune: hiperplazie focala nodulara / adenom?
    Astfel, am facut urmatoarele analize
    Alfa feto proteina: 0,620 ul/ml
    Ca 19-9: 11,1 u/ml
    AgHBS: Negativ
    Ac Anti HCV: Negativ

    si un CT abdominal cu substanta de contrast cu urmatorul rezultat:

    La nivelul lobului drept hepatic se evidentiaza in faza arteriala o formatiune hipercaptanta de 90/80/70 mm, bine delimitata (dar fara perete propriu), izodensa nativ si cu omogenizare cvasicompleta in fazele venoasa si tardiva, cu devierea venelor hepatice adiacente, fara extensie extracapsulara.
    Cel putin o structura cu caracter similar de 23 mm axial adiacenta. Aspectul, topografia si dinamica post contrast corelate cu varsta si sexul pacientei pledeaza pentru un adenom hepatic. Nu se exclude o hiperplazie nodulara focala. Se recomanda explorari suplimentare si supraveghere imagistica de durata.

    Concluzii CT: Concluzii CT: formatiune lob drept hepatic cu caracter inalt sugestiv pentru un adenom

    As dori sa aflu:

    1) Ce explorari suplimentare ar trebui sa fac pentru a stabili cu exactitate daca este vorba despre adenom sau hiperplazie focala nodulara? E necesara o interventie chirurgicala sau e suficienta supravegherea periodica (analize medicale si ecografii)? Ambele tipuri de tumori pot deveni maligne sau doar adenomul?

    2) Pana in momentul efectuarii analizelor de sange (Gama GT) am luat timp de 4 ani si jumatate anticonceptionale. Poate tumoarea sa scada in dimensiune avand in vedere faptul ca am renuntat la anticonceptionale de 1 luna si jumatate?

    3) Exista vreo posibilitate ca tumoarea sa fi scazut in dimensiuni pe parcursul celor 2 saptamani dintre ecografie (dimensiune tumoare 90/105 mm) si CT (dimensiune tumoare 80/90 mm) sau pur si simplu ecografia nu a putut stabili cu exactitate dimensiunile tumorii?

    In asteptarea unui raspuns, va multumesc anticipat.

    • 0.Date teoretice despre problemele dvs sunt postate pe site, insa diagnosticul unei probleme medicale presupune obligtoriu anamneza – discutia cu pacientul- examinarea pacientului si investigatii corespunzatoare.
      1.Explorarile necesare elucidarii unui caz medical se stabilesc ca si cele .. necesare descoperirii defectului unui motor, examinand bolanul/motorul respectiv. Cu parerea isi poate da oricine, dar bolnavul are nevoie de certitudini nu de pareri.
      2. Teoretic o tumora poate sa stagneze in dimensiuni, sa creasca sau sa scada.
      3.O tumora poate scadea in dimensiuni teoretic oricand; nu se compara datele gasite la CT cu cele de la ecografie, datorita rezolutiei diferite a celor doua metode.
      Cu stima

      • Buna seara,

        Revin cu noi informatii. Dupa interpretarea rezultatelor CT, medicul internist mi-a spus ca este vorba de un adenom hepatic care va necesita pana la urma interventie chirurgicala. Am fost rechemata peste 3 luni la o noua ecografie si peste 6 luni la un nou tomograf. Intre timp m-a trimis la un dr. chirurg pentru a discuta mai multe despre problema mea. Dr. chirurg mi-a dat doar vesti proaste. Mi-a spus ca trebuie sa ma operez de urgenta pentru ca intr-o luna tumoarea va creste si nu voi mai putea sa fac operatia. M-a intrebat ca de ce tot vreau sa aman procedura ca pot sa traiesc linistita si cu o bucata mica de ficat, ca sunt tanara si am timp sa ma recuperez, iar ca tumoarea se poate rupe in orice moment. A spus ca operatia este una foarte riscanta si este foarte mare posibilitatea sa existe complicatii avand in vedere faptul ca trebuie sa imi extirpe 1/3 din ficat.

        Am fost si la un alt medic internist care mi-a spus ca nu am motive de ingrijorare si ca din punctul sau de vedere sunt 99.9% sanse sa fie vorba de hiperplazie focala nodulara, deci nu trebuie sa fac nici o operatie/ sa urmez tratament deoarece tumoarea poate sa se micsoreze sau sa stagneze din experienta dansei. In plus, mi-a spus ca pot sa traiesc linistita cu aceasta tumoare, ca pur si simplu exista, dar nu ma afecteaza cu nimic si nu se poate rupe sau sa apara complicatii din cauza ei.

        Nu stiu pe cine sa mai cred, pe medicul internist care mi-a spus ca este vorba de un adenom hepatic, pe medicul internist cu peste 20 de ani de experienta care mi-a pus diagnosticul de hiperplazie focala nodulara sau pe medicul chirurg care nu cred ca este mai in varsta de 30 de ani si sunt cam sceptica in privinta experientei dansului?

        Va rog frumos sa imi spuneti si parerea dumneavoastra. Sunt foarte speriata, medicul chirurg dandu-mi de inteles ca indiferent daca ma operez sau nu riscurile de a avea complicatii sunt foarte mari. Se poate trai cu tumoarea asta sau pot sa mor din cauza ei?

        • Date teoretice despre problemele dvs sunt postate pe site, insa diagnosticul unei probleme medicale presupune obligatoriu anamneza – discutia cu pacientul- examinarea pacientului si investigatii corespunzatoare. De interpretarea acestora este responsabil medicul consultant conform reglamentarilor legale.
          In plus nu am timp nici macar sa respir, dar sa citesc, eveluez si interpretez zecile de mesaje primite, si sa mai si recomand analize, tratamente, intervetii chirurgicale, regimuri etc. Toate datele despre boli, simptome explorari, tratamente si regimuri alimentare sunt postate deja pe site, ele sunt doar informative pentru dvs, nu inlocuiec consultul medical. Si timpul meu este limitat, ca al tuturor oamenilor . .din pacate

          Cu stima

  2. buna seara,sunt mama unei fetite de 14 ani,diagnosticata cu adenom intrahepatic,lob stang de peste 4cm,inoperabil.A fost descoperit intamplator in urma analizalor de bilant ,proteine in urina si vsh marit.In urma cu aprox. 5 ani am intrerupt un tratament cu diphereline 3,5 ,pentru pubertate precoce.Doresc sa stiu cum si daca putem fi ajutate la clinica dumneavoastra.MULTUMESC

  3. Pingback: Medicina online: boli interne, gastroenterologie, gastroscopie, colonoscopie, hemoroizi … » Blog Archive » Anticonceptionalele si riscul de cancer

Lasă un comentariu

programari
Catre clinica