Dr Alecse Valerian Ditoiu, gastroenterolog hepatolog Bucuresti
Frecvent bolnavele acuza „durere de fiere” dupa operatia de fiere, mai devreme sau mai tarziu.Problema este ca daca nu mai ai fiere, ar trebuie sa nu mai ai nici durere de fiere…
De ce apar dureri dupa operatia de fiere?
Acestea dureri aparute dupa operatia de fiere pot avea diferite cauze, cele mai frecvente fiind urmatoarele:
Organul unde este localizata durerea | Cauza durerii |
Colecist, sau bontul canalului ramas dupaoperatia de colecist | Vezica biliara reziduala / neovezica Calculi de coledoc Neurinom |
Ficat | Ficat gras Hepatita Hepatomegalie congestiva (ficat marit in boli de inima) Ciroza Ictere congenitale Litiaza de cai biliare intrahepatice Colangita sclerozanta Chiste hepatice |
Cai biliare |
Colangita Aderente Stricturi Traumatisme Chiste de cai biliare Obstructii Litiaza de coledoc Dilatare de cai biliare fara obstructie Diskinezie biliara Fistula |
Afectare periampulara |
Dischinezie, spasm, strictura sau hipertrofia sfincterului Oddi |
Pancreas | Pancreatita Litiaza pancreatica Cancer de pancreas |
Esofag | Aerofagia Hernie diafragmatic Hernia hiatala Acalazia |
Stomac | Gastrita biliara Cancer gastric |
Duoden | Aderente Diverticul duodenal Intestin iritabil |
Intestin subtire | Aderente Hernia Intestin iritabil |
Colon | Constipatie Diareea Hernia Colon iritabil |
Boli ale vaselor | Angina intestinala Angina coronariana |
Nervi | Neurinom Nevralgie intercostala Leziuni ale nervilor spinali Nevroze, anxietate, tensiune psihica |
Sistem osos |
Artrita cu diferite localizari |
Altele | Tumori suprarenale Tireotoxicoza Corpi straini biliari/ pancreatici, inclusiv pietre, clipsuri postoperator |
Cum stii de ce te doare dupa operatia de fiere?
Datorita cauzelor posibile multiple ale durerilor, este imposibil de raspuns pe internet la intrebarea „am fost operata de fiere si acum am dureri; oare de ce?”
Deseori, la aceasta intrebare nu se poate raspunde chiar dupa examinare medicala si explorari amanuntite.
Tocmai datorita diagnosticului cauzal dificil al acestor dureri, tratamentul este deseori urmat de lipsa unei ameliorari serioase a durerii.
Despre mine
Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.
Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut
- 3 ani de stagiatura in Bucuresti,
- 3 ani la tara la dispensar
- apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.
La Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti am luctat cca 30 de ani, adica pana in iunie 2019.
In cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni am ingrijit tot ce se poate, cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.
La Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti timp de 30 de ani am pregatit pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spital), medicii rezidenti si specialisti.
Unde lucrez acum?
In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.
Ce bolnavi vin la consultatii?
Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital, iar 10% sunt o parte dintre bolnavii pe care i-am urmarit si la spital (ceilalti au ramas in urmarirea spitalului).
Multi dintre bolnavi au mai fost si la alti medici si vor o a doua opinie medicala, , unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).
Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.
Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.
Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur mai placut sa dai vesti bune decat proaste…
Datorita numarului mare de solicitari la cabinet, perioada de asteptare este de 5-15 zile de la solicitare. In caz de urgenta, incercam sa face programarea cat mai repede, uneori chiar in ziua solicitarii, pe locurile celor care- din diferite motive- nu pot veni la consult (de obicei este un astfel de loc zilnic).
Activitate pe net
De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro, www.hepatolog.ro si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).
Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina
Buna ziua! Sotul meu s-a operat de fiere si dupa 2 saptamana are dureri in partea dreapta ce poate fi?..am fost la control si au spus sa facem ecografie ,dar dureaza 10 zile pana face..ce sa-I dau de durere ?..va multumesc!
Tratamentul durerii se face după descoperirea cauzei iar aceasta o face cel mai bine medicul care examineaza pacientul. Deci Ppărerea mea este că ar trebui să vă sfătuiți cu medicul care la examinat și vă Poate lămuri mai corect
Buna seara ! As avea si eu o intrebare la dumneavoastra . Acum 6 ani m am operat de colecist laparoscop si de la o vreme simt un disconfort in partea dreapta sub coasta ca o arsura sau intepatura. Anul trecut am facut analizele la sange si trigliceridele au iesit 299 dupa care am fost la un ecograf la medicul de familie care mi a spus ca ficatul meu este ok. Momentan sunt plecata din tara si as vrea sa va intreb in cazul in care ajung la medic ,ce analize sa solicit ! Va multumesc ! O seara buna!
Nu trebuie sa faceti analize ci sa mergeti la un consult gastroenterologic in zona dvs, nu analizele pun diagnosticul ci medicul
Cu stima
buna ziua!
in data de 19.01.2017 am fost operata laparascopic in vederea scoaterii colecistului
in urma operatiei am fost tinuta in spital pana in data de 21
revenind acasa prima zi de acomodare a fost dificila insa ulterior durerile au inceput sa devina doar o simpla durere la momentul ridicarii/asezarii in pat
azi (25.01.2017) mam trezit pur si simplu in dureri la incizia de la buric si cea din dreapta lateral unde am avut tubul
dureri puternice intrucat nici sa merg nu pot fara sa urlu de durere
care ar putea fi cauza?
am fost operata in anglia si medicii de aici au decis sa imi puna fire ce se „topesc”
toate cele 4 incizii in momentul curatarii aratau ok
e normal sa apara astfel de dureri dupa operatie?
P.S. e prima operatie pentru mine si sunt putin cam speriata
multumesc si o zi placuta
Date teoretice despre problema mentionata sunt postate pe site.
Evaluarea situatiei medicale a unui pacient o face – conform legii- doar medicul care consulta pacientul.
Cu stima
buna ziua, am facut o ecografie si mia gasit o piatra la fiere, din spusele medicului, de 30 mm, nu am dureri doar senzatia ca am ceva in partea dreapta, as incerca sa o dizolv sau sa o sparg si apoi sa elimin resturile, ce ziceti ma puteti ajuta? din cautarile de pe net am gasit un medicament URSOLIN sau URSOFALK care ar ajuta la dizolvarea pietrelor, ce ziceti de asta?
Pare colon iritabil este necesara o colonoscopie
Sanatate
Fierea am operat-o cu 7 ani in urma. Am primit multe antibiotice. sau inceput problemele cu ficatul,pancriasul si colonul. Vre-o patru ani am avut diaree si colite.Am fost trimisa la spitalul Republican. Acolo am facut toate analizele si mi-au dat tratament.Dupa ce am urmat tratamentul mi-a stat mai bine.Dar dupa 8 luni s-au inceput aceleasi probleme. Diaree,durere in partea dreapta de jos.Cind ma doare in partea dreapta mi se incepe un tremor prin miini si picioare si am slabiciuni.Am consultat ginecologul si mi-a zis ca din partea ginec totul e bine. Ce-i aceasta doctore?Zi si noapte numai la asa ceva ma gindesc.Ma simt foarte rau. Am fost la noi la policlinica si am dat analizele urmatoare:probele hepatice,amilaza,zaharul,an.gen.de singe,an. urinei. Toate analizele au aratat bine,dar eu ma simt foarte rau.Am inceput iarasi tratamentul dat de la spitalul Republican Sfatuiti-ma ceva unde ma pot adresa in asa caz.Poate trebuie sa fac o tomografie. Explicati-mi va rog unde asi putea-o face si care-s conditiile? Ajutati-ma va rog macar cu vre-un sfat.Deoarece am doi copii si-i cresc de una singura.
buna ziua domn doctor….am o problema….ma doare fierea in fiecare zi tare si am senzatii de voma…nu sunt operat…ce trebuie sa fac?va multumesc
eiiiiii .. atunci ma operez de una si de fapt ma dor altele…ma operez de una si am dureri in continuare de la altele..eu zic sa scoatem tot afara