Hemangiom hepatic- poate fi altceva este grav, trebuie operat?

Dr Alecse Valerian Ditoiu, Spitalul Fundeni

Hemangioamul este un fel de ghem de vase de sange, care teoretic poate fi localizat oriunde in organism: piele, muschi, oase, creier, ficat, rinichi, etc, de obicei nu evolueaza grav si nu este nevoie de tratament deosebit – detalii in articol

Cum stii daca ai un hemangiom?

Descoperirea unui hemangiom (numit intre bolnavi si „pata sau vas de sange in … ficat

Hemangioma in an infant

, rinichi” etc), este frecvent intamplatoare, cu ocazia unei ecografii sau tomografii efectuate de control sau pentruo simptomatologie care impune efectuarea explorarii respective. Se considera ca cca 2% din populatie are cel putin un hemangiom la ficat, fiind mult mai frecvent la femei.In  fotografie este pre

zentat un hemangiom pe piele

De ce apar hemangioamele?

Cauzele de aparitie a hemangioamelor nu sunt cunoscute de obicei, dar existenta lor poate presupune anumite precautii in unele situatii (ca deexemplu in caz de biopsie a unui organ care are un hemangiom, acesta putand sa sangereze serios daca este biopsiat).-Se considera ca tratamentele anticonceptionale sau cu cortizonice ar putea favoriza aparitia hemangioamelor hepatice.
-Exista si unele sindroame sau boli in care hemangioamele hepatice apar mai frecvent:

 • Sindromul Klippel-Trenaunay-Weber
 • Sindromul  Kasabach-Merritt
 • Boala Osler-Rendu-Weber
 • Boala Von Hippel-Lindau
 • Lupusul eritematos sistemic

Cum afli daca ai hemangiom hepatic?

Diagnosticul de hemangiom al unui organ abdominal, poate fi stabilit cu certitudine prin

 • ecografie obisnuita, clasica
 • ecografie Doppler
 • ecografie Doppler color
 • examen computer tomografic cu contrast
 • examen RMN
 • scintigrafie cu hematii marcate cu technetium-99m
 • angiografie hepatica clasica
 • angiografie hepatica digitala cu substractie

De obicei simpla ecografie poate lamuri lucrurile suficient de bine, cu o precizie de cca 80%.

Cu ce se poate confunda un hemangiom la ficat?

Importanta unui hemangiom hepatic consta in riscul confuziei cu alte formatiuni din ficat cu o evolutie mult mai grava, ca:

 • Tumori benigne (necanceroase)
 • Cancerul de ficat
 • Nodulii de regenerare din ciroza
 • Hiperplazia nodulara focala
 • Abcesul hepatic
 • Chiste hepatice

Hemangiomul hepatic poate fi … altceva??

Medicina nu intra in categoria stiintelor exacte (ca matematica, fizica, chimia, etc), lucru care insemana ca un diagnostic in medicina nu este niciodata sigur, probabilitatea putandu-se apropia de 100%, dat intotdeauna fiind posibile si exceptii.

O formatiune (nodul) hepatica care pare a fi hemangiom hepatic , poate fi si altceva, importanta descoperirii unui hemangiom hepatic constand mai ales in existenta riscului confuziei cu alte formatiuni din ficat cu o evolutie mult mai grava, ca:

Tocmai din cauza acestor posibilitati de confuzie, noi preferam sa determinam markerii tumorali in caz de suspiciune, si am avut cateva cazuri in care ceeace parea (la ecografie) un hemangiom hepatic, s-a dovedit ulterior a fi cancer hepatic.

Biopsia hepatica ar face o diferentiere clara si sigura intre hemangiom si celelalte tipuri de tumori din ficat, dar nu este posibila in hemangiom datorita riscului de sangerare . Datorita acestui risc, un pacient care are un hemangiom hepatic nu face biopsie hepatica nici chiar pentru  o alta boala de ficat, chiar daca hemangiomul este in alta zona decat cea de biopsie, deoarece exista riscul existentei si a altor hemangioame mai mici, nevazute ecografic.

Hemangiomul hepatic creste?Cum se urmareste evolutia unui hemangiom?

Daca diagnosticul de hemangiom este sigur, iar acesta nu este mare si nu da simptome, urmarirea evolutiei lui se face prin ecografie, efectuata de obicei la un an odata.

Cum evolueaza un hemangiom de la ficat, ce complicatii poate face?

De obicei hemangiomul nu da nici un fel de complicatii, si nu trebuie tratat in nici un fel.

Localizarea hemangiomului in unele zone „importante ” ale organului respectiv (ca de exemplu in creier), poate impune uneori operarea sa.
Rareori, hemangiomul poate da probleme, daca este foarte mare, sau daca se rupe in urma unui traumatism de obicei prin lovire puternica. Foarte rar hemangiomul poate fi canceros sau se poate transforma canceros.

Cum se trateaza un hemangiom hepatic?

Hemangiomul hepatic de obicei nu se trateaza in nici un fel, ci doar se urmareste.
In anumite situatii (crestere rapida, hemangioame foarte mari simptomatice, hemangioname cavernoase). este necesar tratamentul.
Exista mai multe modalitati de tratament:

 1. Rezectie chirurgicala – scoaterea de catre chirurg
 2. Ablatie cu radiofrecventa
 3. Iradiere
 4. Embolizare
 5. Transplant de ficat – in cazul hemangiomului hepatic

Hemangiomul hepatic forum

Am un hemangiom hepatic, si sunt interesata de a incerca imi a ajuta ficatul sa se regenerze , stiu ca e o dieta drastica si dar as putea incerca si pe langa dieta sa incerc cu ceai de armurai ; din cate am citit ajuta la digestie si de asemenea no solicita activitatea ficatului pentru ca acesta sa regenereze celulele afectate . M-am gandit la aceasta optiune deoarece nu este un tratament exact , din cate am citit doar daca e foarte mare hemangioul si daca avem simtome ( ceea ce eu nu am , mi l-au despoerit la un ecograf)

Cred ca va inchipuiti ca exista posibilitatea ca si altcineva decat dvs – un medic, un cercetator, etc sa se fi gandit daca nu cumva regenerarea ficatului (adica cresterea lui peste normal, asa cum se intampla si in cancer), ar putea ajuta in caz de hemangiom.

As dori sa intreb daca la toate femeile care raman insarcinate si au un hemangiom , aceasta din cauza hormonilor estrogeni cres sau numai la anumite persoane este valabil acest fapt?

In medicina aceeasi problema la persoane diferite poate evolua complet diferit. In cazul hemangiomului la gravida este valabil acest lucru: poate evolua diferit la persoane diferite.

Am descoperit un hemangiom de 4,5 cm va rog sa-mi dati mai multe detali despre cit de mult imi poate afecta ficatul si sanatatea imi puteti trimite un email va multumesc

Aveti detaliile chiar mai sus, doar trebuie sa le citi.

azi mi sa descoperit ca am un hemangiom la ficat de 10mm eu ma simt perfect nu ma deranjeaza deloc dar totusi sunt ingrijorata ca pe mai tarziu sa nu creasca sau sa am probleme am mai citit ca apare dupa 30 ani eu am 26 nush dak este ceva grav ca sa ma ingrijorez nu vreau sa mi se intample ceva.

Faptul ca hemangiomul este mai frecvent la anumite varste nu exclude prezenta lui la alte varste. Cum sa va explic .. faptul ca venitul mediu pe cap de locuitor este .. 400 de lei pe luna, nu il face anormal pe cel care are 405 lei pe luna..

Dupa cum scrie mai sus in articol, hemangiomul poate sa creasca .. sau nu, poate sa se complice … sau nu, depinde de multi factori

De curand mi sa descoperit un hemangiom la ficat de circa 9mm . Din toate informatiile pe acare le-am gasit pe internet am inteles ca este vazut ca o tumoare necanceroasa , ca nu da probleme , ca apare mai mult intre 30-50 ani , desi eu am 28 ani …dar am citit foarte mult despre aceastea dar nici unde nu spune daca acestea se pot transforma in tumori canceroase sau chisturi . Va rog ati putea sa imi explicati daca au fost cazuri in care sau tranformat?¡

Hemangiomul hepatic – ca de altfel orice boala – poate sa apara la orice varsta, dar mai frecvent la anumite varste. El nu se poate transforma in cancer sau chist- teoretic
  De curand mi sa descoperit un hemangiom la ficatsunt interesata de a incerca imi a ajuta ficatul sa se regenerze , stiu ca e o dieta drastica si dar as putea incerca si pe langa dieta sa incerc cu ceai de armurai ; din cate am citit ajuta la digestie si de asemenea no solicita activitatea ficatului pentru ca acesta sa regenereze celulele afectate .

Cina a spus ca in hemangiom exista celule afectate? Pe de alta parte regenerarea uni organ exista in mod normal, iar fortarea regenerarii ficatului implica si riscul degenerarii ficatului, adica al transformarii in cancer, deci nu v-as dori sa vi se regenereze ficatul stimulat .. cu ceva. Nu spuneti ca aveti probleme cu digestia, de ce ar trebui afectata? Dar fluidificarea bilei sau concentratia de colesterol din  bila dvs o fi normala, nu ar trebui si ea ajutata?Dar pancreasul care este pe langa ficat, nu ar trebui si el stimulat?
De curand mi sa descoperit un hemangiom la ficat, intreb daca toate femeile care raman insarcinate si au un hemangiom , aceasta din cauza hormonilor estrogeni cres sau numai la anumite persoane este valabil acest fapt?¿

Ati auzit printre prietenele dvs care au nascut sa aiba toate hemangiom? Intrebati-e si veti afla singura raspunsul corect, pe baza cercetarii dvs clinice.

Am descoperit un hemangiom de 4,5 cm va rog sa-mi dati mai multe detali despre cit de mult imi poate afecta ficatul si sanatatea imi puteti trimite un email

Detalii veti deja potate pe site. NU trimit informatii pe email, deoarece scopul activitatii mele pe net este sa informez cat mai multe persoane, nu sa lamuresc o singura persoana

Am un hemangion pe ficat am impresia ca sa spart si ustura in piept ce sa fac ?am fost imbratisata de in nebot si am auzit o ruptura.

Daca ai un defect la masina mergi la un spacialist de masini, la mecanic

Daca ai un hemangiom la ficat mergeti la un specialist gastroenterolog sau hepatolog. Pe site aveti doar informatii teoretice despre hemangiomul hepatic.

Buna seara , am un hemangion pe ficat se 12cm. Puteți sa imi indicați un tratament sau o dieta pentru a stopa si diminua hemangionului?

Recomandari generale aveti pe site.Recomandarile personale le da medicul .. personal care v-a consultat, va stie boala si o poate urmari, ce rost ar avea sa ma bag peste el nestiind de fapt situatia dvs medicala?

Am hemangiom la ficat destul de mare, ce sa fac? 

Daca ai un defect la masina mergi la un spacialist de masini, la mecanic..

Daca ai un hemangiom la ficat mergeti la un specialist gastroenterolog sau hepatolog. Pe site aveti doar informatii teoretice despre hemangiomul hepatic.

Ce trebuie sa faci cand ai un hemangiom la ficat, cu stii daca este grav sau nu daca e cancer, pot veni la dvs? MUltumesc

Daca ai un defect la masina mergi la un spacialist de masini, la mecanic

Daca ai un hemangiom la ficat mergeti la un specialist gastroenterolog sau hepatolog. Pe site aveti doar informatii teoretice despre hemangiomul hepatic.

Daca doriti sa veniti la mine la consult va puteti programa la numerele de telefon de pe site ,031.630.4945 Luni – Vineri 08:00 – 20:00, prin mail la   programaredrditoiu@yahoo.com – rog mentionati numarul dvs de telefon de contact – sau prin formularul de mai jos

Calendar is loading...

19 Replies to “Hemangiom hepatic- poate fi altceva este grav, trebuie operat?”

 1. Sa traiti domnule Dr Ditoiu
  Am facut o ecografie clasica
  Si mi sa descoperit un hemangiom
  Si acum medicul vrea sa-mi facã
  Si un Rmn poate si fie alt-ceva ?
  Adi cancer ! Sunt foarte ingrijorat
  Am doar 33 ani si am 13 copii
  Si ma tem sa nui parasesc
  Multumesc

 2. Am un hemangion pe ficat am impresia ca sa spart si ustura in piept ce sa fac ?am fost imbratisata de in nebot si am auzit o ruptura

 3. Buna seara , am un hemangion pe ficat se 12cm.
  Puteți sa imi indicați un tratament sau o dieta pentru a stopa si diminua hemangionului?

 4. Buna seara azi mi sa descoperit ca am un hemangiom la ficat de 10mm eu ma simt perfect nu ma deranjeaza deloc dar totusi sunt ingrijorata ca pe mai tarziu sa nu creasca sau sa am probleme am mai citit ca apare dupa 30 ani eu am 26 nush dak este ceva grav ca sa ma ingrijorez nu vreau sa mi se intample ceva

 5. Buna seara

  De curand mi sa descoperit un hemangiom la ficat de circa 9mm . Din toate informatiile pe acare le-am gasit pe internet am inteles ca este vazut ca o tumoare necanceroasa , ca nu da probleme , ca apare mai mult intre 30-50 ani , desi eu am 28 ani …dar am citit foarte mult despre aceastea dar nici unde nu spune daca acestea se pot transforma in tumori canceroase sau chisturi . Va rog ati putea sa imi explicati daca au fost cazuri in care sau tranformat?¡
  De asemenea sunt interesata de a incerca imi a ajuta ficatul sa se regenerze , stiu ca e o dieta drastica si dar as putea incerca si pe langa dieta sa incerc cu ceai de armurai ; din cate am citit ajuta la digestie si de asemenea no solicita activitatea ficatului pentru ca acesta sa regenereze celulele afectate .
  M-am gandit la aceasta optiune deoarece nu este un tratament exact , din cate am citit doar daca e foarte mare hemangioul si daca avem simtome ( ceea ce eu nu am , mi l-au despoerit la un ecograf ) .
  De asemenea as dori sa intreb daca la toate femeile care raman insarcinate si au un hemangiom , aceasta din cauza hormonilor estrogeni cres sau numai la anumite persoane este valabil acest fapt?¿
  Multumesc anticipat si va multumim pentru aceasta pagina interesanta si cu foarte multe informatii

  Salutari cordiale
  Lili

  1. Buna ziua

   Va rog frumos ati putea sa imi raspundeti la intrebarea anteriora .
   Multumesc anticipat
   De asemenea am citit pe pagina dumneavoastra ca exista doar posiblitatea inlocuiri functiei ficatului si sitemul se numeste MARS si ca e un fel de dializa hepatica si ca defapt e o detoxifiera a organismului nu a ficatului.

   Salutari cordiales
   Lili

 6. cu ani de zile am constatat ca in palma si chiar pe degete imi apar niste nodu cu o dimensiune de da max 2 mm care sunt durerosi la apasare si care in cateva zile dispar dela sine Fii post AVC ischemic din 1999 am luat trombostop cca.2 mg /zi timp de 12 ani care a fost intrerupt la solicitarea medicului urololg pertru probleme de hematurie totala si retentie urinare 2 zile datorata unui tumori neprecizate definitiv nici de biopstii repetate pe aceias lamela cu punctie prelevata .
  Ar putea sa fie aesia un hemangiom extins ??? Care recent a fost rezectat total laparascopic.

 7. Textele postate pe site sunt originale, am muncit sute de ore sa le aduc la formatul actual, si le pun la dispozitia dvs neconditionat. Din pacate din lipsa de timp (lucrez si la spital si la universitatea de medicina Carol Davila BucuresTi si in privat), si din motive tehnice, NU OFER CONSULTATII PE NET. Postez intrebarile dvs deoarece ele pot ajuta alti utilizatori, si din ele mai extrag si subiecte pe care le postez pe site.
  Multumesc pentru intelegere

 8. am descoperit un hemangiom de 4,5 cm va rog sa-mi dati mai multe detali despre cit de mult imi poate afecta ficatul si sanatatea imi puteti trimite un email va multumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *