Hemangiomul hepatic – simptome, diagnostic, tratament

Posted by Dr AV Diţoiu -Spital Fundeni, specialist gastroenterolog-hepatolog - Apr-24-2014

Liver hemangioma; Hemangioma of the liver (engl).

Hemangiomul hepatic este o tumora benigna (necanceroasa), care de obicei nu da simptome sau complicatii, diagnosticul de pune prin ecografie sau computer tomografie, iar tratamentul este rareori necesar (scoaterea pin operatie).

Dr Alecse Valerian Ditoiu, Spitalul Fundeni

Ce este hemangiomul hepatic si cat de grav este?

Hemangioamele sunt tumori necanceroase care pot sa apara in orice organ din corp.

Hemangioamele hepatice sunt un fel de ghemuri de vase de sange localizate in ficat, dimensiunile lor putand varia de la cativa cm la cateva zeci de cm.

7% din populatia anatoasa are hemangioame hepatice , femeile au de sase ori mai frecvent decat barbatii, probabil datorita hormonilor specifici sexului. Cel mai frecvent hemangioamele hepatice se gasesc la persoanele in varsta de 30-50 ani.

Descoperirea unui hemangiom hepatic (numit intre bolnavi si “pata sau vas de sange in ficat), este frecvent intamplatoare, cu ocazia unei ecografii sau tomografii efectuate de control sau pentru o simptomatologie care impune efectuarea explorarii respective.

De ce apar hemangioamele hepatice?

Cauzele de aparitie a hemagioamelor nu sunt cunoscute de obicei.

Existenta lor poate presupune anumite precautii in unele situatii (ca de exemplu in caz de biopsie, acesta putind sa sangereze serios daca este biopsiat accidental).

Diagnosticul de hemangiom hepatic poate fi stabilit cu certitudine prin ecografie, rareori fiind nevoie si de efectuarea unui examen computer tomografic. Existenta unui hemangiom hepatic poate contraindica biopsia hepatica, deoarece nu este sigur ca nu mai exista si altele mai mici, care nu au fost vazute la explorarile efectuate.

Cine are risc sa faca un hemangiom hepatic?

Hemangioamele hepatice sunt descoperite cel mai frecvent la persoanele urmatoare:

 • Varsta 30-50 ani
 • Femei.
 • Sarcina- deoarece hormonii estrogeni par sa accelereze cresterea hemangioamelor, femeile care au avut sarcini au risc mai mare sa faca un hemangiom hepatic, iar acesta poate creste in timpul sarcinii din aceleasi motive
 • Tratamentele cu hormoni – femeile care fac tratament hormonal pentru prevenirea efectelor neplacute ale menopauzei, au mai frecvent hemangioame hepatice decat cele care nu fac aceste tratamente

Exista mai multe boli in care hemangioamele hepatice sunt prezente:

 • Sindromul Klippel-Trenaunay-Weber
 • Sindromul Kasabach-Merritt
 • Boala Osler-Rendu-Weber
 • Boala Von Hippel-Lindau
 • Lupusul eritematos sistemic.

Ce simptome poate sa dea un hemangiom hepatic?

Hemangioamele de obicei nu dau nici un simptom. Se considera ca hemangioamele pana la 4cm nu dau simptome, cele de 5-10cm dau simptome in jumatate din cazuri, iar in hemangioamele de peste 10cm 90% dinte pacienti au simptome.

Hemangioamele foarte mari pot da o jena in dreapta sub coaste in unele cazuri, uneori senzatie de satietate dupa mese frugale, dar si fenomene de insuficienta cardiaca, icter (daca hemangiomul face compresie pe caile biliare), sangerare in caile biliare sau febra de cauza necunoscuta.

Hemangiomul hepatic diagnostic

De obicei diagnosticul de hemangiom hepatic se pune pe baza ecografiei, dar se pot folosi si alte metode (ecografia cu contrast, examentul CT  PET scan sau RMN, angiografia).

De regula un hemangiom hepatic asimptomatic de marime mica sau medie, se urmareste ecografic la 6-12 luni, iar daca se banuieste aparitia unei complicatii, se evalueaza CT.

Ce complicatii poti sa faci dacai ai hemangiom hepatic?

De obicei hemangioamele nu se complica.

Uneori ele se pot rupa, dupa un traumatism in majoritatea cazurilor, cu aparitie de hemoperitoneu (sange in abdomen), sau pot sa dea compresie pe vena cava inferioara cu aparitie de edmee ale membrelor inferioare.

Mentionez ca in sarcina, hemangiomul poate creste datorita modificarilor hormonale, acest lucru se poate intampla teoretic si in cazul in care o femeie are un hemangiom si ia anticonceptionale.

Daca ai un hemangiom la ficat, trebuie sa il operezi?

 • Daca diagnosticul de hemangiom hepatic este sigur, iar acesta nu este mare si nu da simptome, urmarirea evolutiei lui se face prin ecografie, efectuata de obicei la un an odata.
 • Daca ai hemangiom hepatic, nu este nevoie sa tii un regim alimentar anumit sau sa-ti limitezi efortul fizic sau profesional.De obicei hemangiomul hepatic stationeaza in dimensiuni, sau cresterea sa este foarte lenta, si nu da nici un fel de complicatii, si nu trebuie tratat in nici un fel, nici operat.
 • Rareori, hemangiomul hepatic poate da probleme, daca este foarte mare, sau daca se rupe in urma unui trumatism de obicei prin lovire puternica in abdomen.

HEMANGIOMUL HEPATIC TRATAMENT

Hemangioamele mari, cavernoase, trebuiesc uneori tratate prin:

 • Rezectie chirurgicala (rezectia numai a hemangiomului, sau si a unei parti din ficat), cu  riscuri operatorii teoretice si complicatii operatorii reduse, sanse de reusita de aproape 100%
 • Embolizarea arterei ce hraneste tumora
 • Ablatia cu radiofrecventa
 • Iradierea ficatului
 • Uneori transplant de ficat (in hemangioame foarte extinse ce impiedica buna functionare a ficatului)

Sigur ca daca hemangiomul are o cauza cunoscuta medicamentoase, se intrerupe consumul medicemntului respectiv.

Hemangiom forum:

NOTA: Raspunsurile sunt sumare si nu sunt personalizate (nu se refera la cazul dvs)  deoarece acest site nu este destinat diagnosticului si evalauarii medicale a cazurilor pe net, ci doar furnizarii de informatii medicale

Inainte de a pune o intrebare cautati singur informatiile dorite pe site cu search de sus si veti gasi foarte probabil informariile  postate deja pe site.

Daca doriti o evaluare virtuala a starii dvs de sanatate, simptomelor, analizelor etc, apelati la site-uri care dau consultatii pe net.

 Evaluarea reala si personalizata  a suferintei sau analizelor unei persoane se pot face doar direct de catre medic; pentru aceasta  serviciul nostru de programari pentru consult la clinica va sta la dispozitie aici

Cu ce se poate opri evolutia hemangioamelor hepatice?

Deoarece nu se stie cauza, nu se poate inlatura cauza (deci nu se pot opri in evolutie)

Ecografia  cu contrast poate folosi la depistarea hemangioamelor hepatice mici?

Ecografia cu contrast este folosita pentru detectarea si caracterizarea tumorilor hepatice (maligne sau benigne – carcinom, colangiocarcinom, colangiofibrom, tumori pseudoinflamatorii, metastaze, hiperplazie focala nodulara sau regenerativa, limfom, abces, biliom, hamartom, echinococoza= chist hidatic, tuberculoza) si a vaselor hepatice inclusiv anomaliile lor (hemangiom, hematom, anevrisme si pseudoanevrisme, etc). Deci este utila pentru caracterizarea hemangioamelor mai mici, dar nu este obligatorie.

Un hemangiom de 5mm poate da dureri in dreapta?

Cititi textul de mai sus.

Un hemangiom hepatic poate da inapoi?

Teoretic un hemangiom se si poate micsora (nu am avut un asemenea caz pana acum).

Daca aveti probleme cu stomacul sau alte probleme de gastroenterologie, puteti solicita o programare la consultatie , endoscopie sau colonoscopie completand formularul de mai jos

Calendar is loading...
- Click pe o casuta verde

captcha

Preturile serviciilor medicale prestate in clinica privata sunt postate aici

ATENTIONARE

Recomandarile de pe site sunt generale, ele trebuind sa fie personalizate de un medic consultant pentru fiecare pacient, si modificate in functie de evolutia situatiei; o recomandare perfect valabila in acest moment poate fi eronata in situatia bolnavului de peste cateva ore sau chiar daunatoare, de aceea datele postate pe site sunt doar informative pentru pacienti, si nu inlocuiesc recomandarile date de medicul  dvs curant gastroenterolog.

In: