Dr Alecse Valerian Ditoiu,hepatolog Bucuresti
Este imposibil de pus diagnosticul de hepatita autoimuna doar pe baza simptomelor. Totusi daca aceste simptome exista, medicul se poate gandi la o hepatita autoimuna.
Care sunt simptomele hepatitei autoimune?
Cele mai importante simptome ale hepatitei autoimune sunt:
- Oboseala (astenia, slabiciunea musculara)
- Icterul, ce poate fi prezenta in majoritatea bolilor de ficat, dar si in alte boli
- Pruritul (mancarime a pielii)
- Dureri musculare = mialgii
- Diaree
- Eruptii pe piele tip acnee
- Edeme
- Hirsutism
- Amenoree = disparitia menstruatiei sau tulburari ale ciclului menstrual
- Dureri de torace (daca apare inflamatia pleurei = pleurita)
- Dureri de articulatii
- Discomfort abdominal in regiunea superioara
- Greata / varsaturi
- Scaderea poftei de mancare, simptom prezent in foarte mutle boli (aproape in toate), dar si la persoane sanatoase
- Scaune decolorate
- Urini mai colorate decat in mod normal
Care sunt semnele gasite la examinarea unui pacient cu hepatita autoimuna?
La consultul unui pacient cu hepatita autoimuna, medicul poate gasi unele modificari, constatate sau nu si de pacient.
Cele mai importante modificari gasite la examinarea pacientului cu hepatita autoimuna sunt urmatoarele:
- Ficat marit
- Dilatarea unor vase mici pe piele. care iau forma de stelute(stelute vasculare)
- Icter
- Cresterea moderata a temperaturii (stare subfebrila)
Mentionez ca sunt cazuri de hepatita autoimuna fara nici unul dintre elementele mentionate
Hepatita autoimuna forum
Oboseala este sigur data de hepatita autoimuna?
Oboseala poate fi data de sute de cauze,inclusiv hepatita autoimuna
Petele maronii de pe piele pot fi de la hepatita, sau de la ce?
Rareori petele de pe piele si oboseala sunt date de boala de ficat, iar atunci cand sunt date de aceasta, pacientul are numeroase alte simptome si semne care fac diagnosticul facil.
Materiale suplimentare despre hepatita autoimuna:
Definitia si clasificarea hepatitie autoimune
Diagnosticul hepatitei autoimune
Complicatiile hepatitei autoimune
Despre mine
Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.
Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut
- 3 ani de stagiatura in Bucuresti,
- 3 ani la tara la dispensar
- apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.
La Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti am luctat cca 30 de ani, adica pana in iunie 2019.
In cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni am ingrijit tot ce se poate, cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.
La Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti timp de 30 de ani am pregatit pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spital), medicii rezidenti si specialisti.
Unde lucrez acum?
In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.
Ce bolnavi vin la consultatii?
Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital, iar 10% sunt o parte dintre bolnavii pe care i-am urmarit si la spital (ceilalti au ramas in urmarirea spitalului).
Multi dintre bolnavi au mai fost si la alti medici si vor o a doua opinie medicala, , unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).
Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.
Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.
Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur mai placut sa dai vesti bune decat proaste…
Datorita numarului mare de solicitari la cabinet, perioada de asteptare este de 5-15 zile de la solicitare. In caz de urgenta, incercam sa face programarea cat mai repede, uneori chiar in ziua solicitarii, pe locurile celor care- din diferite motive- nu pot veni la consult (de obicei este un astfel de loc zilnic).
Activitate pe net
De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro, www.hepatolog.ro si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).
Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina
DOMNULE DOCTOR,
Va rog frumos sa ma ajutati,am pete pe spate si pe stomac uscate(culoarea roz).La inceput am avut cateva
,acum am aproape pe toata suprafata corpului(interval de timp :6 luni).Simptome:tremur,curge sange din nas,nu prea am pofta de mancare ,ma doare capul si ma simt obosit mai mereu.Nu sunt in tara .Va rog sa ma ajutati si sa-mi dati un sfat cat mai repede posibil.Va implor ajutati-ma .Va multumesc!
Domnule Doctor am pe venele de la maini mai multe noduri de 3-4 milimetri,colesterolul seric total 200,colesterolul rau 130, colesterolul bun 39,tin regim,tgo 39,tgp 40 poate fii vorba de o hepatita ascunsa?
Raspuns automat.
Pe acest site nu se acorda consult medical, nu se fac evaluari si nu se poate stabili evolutia unui anumit caz.
Comentariile userilor pot constitui noi subiecte pentru site.
Comentariul dvs nu constituie un nou subiect al site-ului ci un motiv de consult medical, care nu se poate face pe net.
Adresati-va medicului dvs , sau cautati subiectul , care de obicei este deja postat pe site.
Raspuns automat.
Pe acest site nu se acorda consult medical, nu se fac evaluari si nu se poate stabili evolutia unui anumit caz.
Comentariile userilor pot constitui noi subiecte pentru site.
Comentariul dvs nu constituie un nou subiect al site-ului ci un motiv de consult medical, care nu se poate face pe net.
Adresati-va medicului dvs , sau cautati subiectul , care de obicei este deja postat pe site.
Buna ziua!!!de 6 ani am doua pete maronii cu diametrul 5-6cm.Am mancarimi, aceste pete arata de parca as fi fost lovita, iar pielea in zona respectiva este foarte fina si cand dau cu mana simt diferenta fata de pielea normala.Am mers la 3 medici care mi-au spus ori ca sunt alergica de la medicamente…sau la tantari…sau au aparut pe sistem nervos.Nici un medic nu mi-a spus sa imi fac analize.Nu stiu ce sa cred,toate cremele care mi-au fost recomandate de medici, nu faceau altceva decat sa imi sporeasca acea mancarime, motiv pentru care am renuntat la tratament.As dori o parere…sa stiu ce sa fac…
Raspuns postat sus in.. post
buna seara.Am si eu cateva intrebari la care v-as ruga mult sa-mi raspundeti.Acum o luna jumatate aveam o problema,din cand in cand simteam ca mi se contracta stomacul si mi se forma un nodul in capul pieptului care imi taia respiratia cateva secunde .trebuia sa masez puternic ca durerea sa dispara.Spre rusinea mea nu am mers la medic,am crezut ca o sa treaca de la sine.A trecut dar acum mi-au aparut niste pete maronii pe fata si starile de oboseala alterneaza cu starile de m-am gandit la hepatita.va rog mult sa imi spuneti ar putea fi hepatita ?Daca nu .ce ar putea fi?Multumesc mult
In mod normal, pentru diagnosticul unor simptome este necesara:
Cu cat ai mai multe dintre elementele de diagnostic mentionate, cu atat sansa unui diagnostic corect este mai mare.
Cu datele de la punctul 1, pe care le furnizeaza utilizatorii de net, sansa de diagnostic corect este de cca 15-20%.
CONCLUZIA