Dr Ditoiu AV, medic gastroenterolog - hepatolog Bucuresti. Cabinet privat de gastroenterologie în Clinica Sante str Magura Vulturului 87. Tel 0758 751 841

Cum se ia hepatita

Dr Alecse Valerian Ditoiu, hepatolog Bucuresti

In functie de virus (A,B,C,D,E, etc) hepatita se poate lua prin alimentatie, prin transfuzii de  sange,transplant de organe, injectii, piercing, sau pe cale sexuala – detalii in articol

Datorita largii raspandiri a hepatitelor virale, si a evolutiei lor frecvent catre ciroza, este important sa stim care sunt caile prin care se transmit ele, pentru a sti de ce sa ne ferim.

Acest lucru este foarte important pentru a nu lua masuri inutile de izolare a celui infectat cu un virus hepatitic, dar si pentru a nu risca sa ne imbolnavim de la el.

Cum se ia hepatita

In continuare voi prezenta cele mai importante cai prin care se pot lua virusurile hepatitice

Calea de transmitere

Hepatita A

Hepatita B

Hepatita C

Hepatita D

Hepatita E

Alimente contaminate cu virus

DA

Nu

Nu

Nu

DA

Fecal-orala (prin maini murdare)

DA

Nu

Nu

Nu

DA

Apa

DA

Nu

Nu

Nu

DA

Scoici

DA

Nu

Nu

Nu

Posibil

Spital/camine/inchisori

DA

Da

Da

Da

Da

Droguri intravenoase

Rar

Da

Da

Da

Nu

Transfuzii, sange

Rar

Da

Da

Da

Rar

Hemodializa

Nu

Da

Da

Da

Nu

Sex neprotejat

Rar

Da

Rar

NU

Rar

Contact anal-oral

Da

Nu

Nu

NU

Rar

Sarut

Da

Rar

Nu

Rar

Da

In familie, prin igiena deficitara

Da

Rar

Nu

Da

Da

De la mama la fat

Rar

Da

Rar

Rar

Rar

Sfaturi virus B

FORUM – transmiterea hepatitei

Din nov. 2010 ma confrunt cu urmatoarele:intr-o seara tatal meu s-a taiat in marginea unei chiuvete din inox fara sa-si dea seama (mult sange sub chiuveta)…la aprox. o ora am constatat si la baietelul meu de 4 ani o taietura la deget cu sange scurs pe el. Mi-e teama sa nu fi atins de sangele lui tata de pe jos sau sa se fi taiat in acelasi loc. La 3-4 saptamani de la aceasta i-am facut analizele si i-a iesit totul bine, dar mi-e teama, ca am citit pe internet ca virusul hcv se poate instala intre 2-24 sapt.(sa i le fi facut prea repede?) Mentionez ca tatal meu in iulie a terminat interferonul si la o luna de zile a facut viremia si i-a iesit nedetectabila. Intrebarea mea este daca poate sa fi contactat virusul hepatitei C. Astept raspuns cat mai repede (daca se poate) pentru ca acest lucru ma macina fff. mult
Va multumesc!

Teoretic este posibil sa fi contactat virusul si analizele sa fi fost facute prea devreme. Repetati-le

Credeti ca un pacient cu tumora hepatica metastazata;ciroza hepatica decompesata portal si parenchimatos CLS CHILD,,C” cu encefalopatie hepatica;BPCO’SDR hepato-renal;coxartroza bilaterala cu proteza de sold drept; insuficienta cardiaca congestiva cu rezultatele examenului tomografic –  ficat ortotopic,cu dimensiuni crescute,omogen prin prezenta a doua formatiuni nodulare bine determinate ,de 3,2/5cm,respectiv 6/5 cm,proiectata in segmentul V,respectiv VI;CHIST CORTICAL DE 1,5/1,3 CM RENAL STANG;LICHID DE ASCITA, care,a varsat de 2 ori sange,fara scaun de 3 zile,foarte slabit si palid,cu stari de voma.I a fost scos 5 l lichid asciatic, are indicatie de operatie de colon?

Din ce ati scris dvs nu vad nici o problema la colon, nu vad de ce ar trebui operat; dar sigur sunt mult mai multe date medicale pe care nu le stiu, si deci judec cazul doar pe baza catorva date.

Credeti ca un bolnav cu tumora hepatica metastazata;ciroza hepatica decompesata portal si parenchimatos CLS CHILD,,C” cu encefalopatie hepatica;BPCO’SDR hepato-renal;coxartroza bilaterala cu proteza de sold drept; insuficienta cardiaca congestiva, are indicatie de transplant hepatic?

In privinta transplantului hepatic sunt mai multe probleme:

1.Daca pacientul are indicatie de transplant – in cazul de mai sus este posibil sa existe indicatia de transplant (nu am datele necesare pentru a judeca corect cazul)

2. Daca pacientul respectiv poate suporta operatia de transplant fara riscuri majore – in cazul de mai sus nu cred ca pacientul poate suporta transplantul de ficat, datorita riscului operator foarte mare , dar nu am datele necesare pentru a judeca corect cazul.

3. Daca exista donator de ficat suficient de rapid, ca pacientul sa supravietuiasca cu propriul ficat pana la transplant.

4. Daca pentru un ficat existent pentru a fi trasplantat, nu exista alt primitor mai bun decat pacientul respectiv (adica un primitor care are sanse mai mari de a supravietui la operatia de transplant, si de a nu respinge ficatul transplantat).

Datorit numarului mic de organe disponibile pentru a fi transplantate, pentru a nu strica degeaba un ficat sanatos, se prefera sa fie transplantat pacientul care are sansele cele mai mari de a accepta ficatul transplantat, si care are riscurile operatorii cele mai mici.

Despre mine

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.

Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut

  • 3 ani de stagiatura in Bucuresti,
  • 3 ani la tara la dispensar
  • apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.

La Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti am luctat cca 30 de ani, adica pana in iunie 2019.

In cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni am ingrijit tot ce se poate, cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.

La Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti timp de 30 de ani  am pregatit pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spital), medicii rezidenti si specialisti.

Unde lucrez acum?

In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.

Ce bolnavi vin la consultatii?

Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital, iar 10% sunt o parte dintre bolnavii pe care i-am urmarit si la spital (ceilalti au ramas in urmarirea spitalului).

Multi dintre bolnavi au mai fost si la alti medici si vor o a doua opinie medicala, , unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).

Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.

Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.

Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur  mai placut sa dai vesti bune decat proaste…

Datorita numarului mare de solicitari la cabinet, perioada de asteptare este de 5-15 zile de la solicitare. In caz de urgenta, incercam sa face programarea cat  mai repede, uneori chiar in ziua solicitarii, pe locurile celor care- din diferite motive- nu pot veni la consult (de obicei este un astfel de loc zilnic).

Activitate pe net

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro, www.hepatolog.ro  si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).

Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina

Pentru cei care totusi considera ca au nevoie  de experienta mea pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841,  sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil.
In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web
Daca doriti sa gasiti informatii despre problema dvs de sanatate, tastati pe Google drditoiu si va puteti informa de pe siteu-rile mele

 

9 comentarii la „Cum se ia hepatita

  1. imi puteti spune cum sunt analizele ..multumesc
    1. Anti-HDV -Ser

    0.277 1.1: Pozitiv.
    2. Ag Hbe -Ser

    0.174 1.1: Pozitiv
    3. Anti-Hbe -Ser

    27.867 1.1: Pozitiv.

  2. Buna ziua , va deranjez si eu o intrebare .. Daca prietenul meu are hepatita cu virus C , si as vrea sa imi incep viata sexuala cu el ..ce riscuri exista , in a lua si eu virusul ? Astept un raspuns . Va multumesc 🙂

  3. Buna ziua,

    Sunt ingrijorata deoarece in urma cu o zi, in timpul probei rochiei de mireasa, doamnele croitorese m-au intepat in 3 locuri in piele cu bolduri.
    Ulterior, dupa proba, am observat cand am strans cu degetele de locul intepat ca a iesit putin sange, cam cat un varf de ac.
    Acum stau cu teama, se poate contacta in acest mod hepatita C, sau alte tipuri, si HIVUL?
    Pentru ca am inteles ca doamnele de la croitorie se inteapa frecvent in bolduri, iar eu ma gandesc ca daca s-a intamplat asa, intepandu-ma si pe mine sa nu contactez ceva, sau daca au intepat si alte persoane la proba cu aceleasi bolduri.
    Eu am fost vaccinata in anul 2005 cu vaccin pt hep B.
    Din cate stiu analizele pt hiv si hepatita C se fac dupa 6 luni de zile pentru a putea fi concludente, insa este un timp indelungat plin de griji si stres.

    As vrea sa aflu o parere avizata daca e vreun risc sa contactez in acest mod virusi sau nu.

    Va multumesc.

    Sanatate si toate cele bune.

    • Hepatita si HIV se iau daca te intepi cu acul cu care a fost intepat cineva care are o astfel de boala,nu daca te intepi cu un ac din cutie.Deci nu cred ca este cazul la dvs

  4. sotul meu este diagnosticat cu ciroza hepatica in stare avansata analizele iau iesit foarte rele avea apa multa a eliminato prin urina cu tratament acum este acasa si tine regim si tratament si vad ca mananca bn apa nu mai face dar urmeaza tratamentul dar il vad epuizat obosit e din cauza tratamentului ? ciroza hepatica este hepatita c? o pot lua eu sau copii de la el ? sau poate am luato fara sa stim? putem lua si ceaiuri tratamente naturiste pe lg tratament ? va multumesc!

  5. buna seara,
    tatal meu,61 de ani,este diagnosticat cu:tumora hepatica metastazata;ciroza hepatica decompesata portal si parenchimatos CLS CHILD,,C” cu encefalopatie hepatica;BPCO’SDR hepato-renal;coxartroza bilaterala cu proteza de sold drept; insuficienta cardiaca congestiva.
    Rezultatele examenului tomografic au fost: ficat ortotopic,cu dimensiuni crescute,omogen prin prezenta a doua formatiuni nodulare bine determinate ,de 3,2/5cm,respectiv 6/5 cm,proiectata in segmentul V,respectiv VI;CHIST CORTICAL DE 1,5/1,3 CM RENAL STANG;LICHID DE ASCITA.
    Azi a fost internat la sectia reanimare a spitalului judetean ,adus la urgenta,a varsat de 2 ori sange,fara scaun de 3 zile,foarte slabit si palid,cu stari de voma.I a fost scos 5 l lichid asciatic,se simte mai bine.
    Sunt prinsa intre medicul oncolog,care recomanda o operatie de colon, si mai multi medici internisti ,care afirma ca nu singura lui sansa este transplantul de ficat.Va rog din suflet sa mi dati un sfat,ce sa fac? Mentionez ca suntem la 400 de km de bucuresti,iar un drum pana acolo ar fi foarte dificil pt el.

  6. Buna ziua, va rog sa-mi interpretati si mie niste analize facute de sotul meu, fiind suspect de hepatita c.
    Alfa2 Macroglobulina 1.72
    Haptoglobina 0.84
    Apolipoproteina A1 1.38
    Bilirubina 5.13
    Gamma GT 38
    ALAT/TGP 77
    ASAT/TGO 38
    Glicemia a jeun 4.55
    Trigliceride 0.97
    Colesterol total 7.47
    Viremia 25 299 087 Ui/mL

    Astept un raspuns cat mai repede.Va multumesc

Lasă un comentariu

programari
Catre clinica