Dr Ditoiu AV, medic gastroenterolog - hepatolog Bucuresti. Cabinet privat de gastroenterologie în Clinica Sante str Magura Vulturului 87. Tel 0758 751 841
Sfatul medicului in bolile de ficat

Sfatul medicului in bolile de ficat

 

Problemele ridicate in acest post sunt luate cu “copy” si “paste” din cautarile utilizatorilor, ei fiind responsabili de modul de formulare, topica, ortografie, etc.

Raspunsurile sunt scurte din lipsa de timp, si pentru ca raspunsul in extenso este de obicei deja postat pe site cautati-l cu „search”

Ca in toate articolele de pe site, mentionez si acum ca datele din articol sunt informative, si ele nu permit autodiagnosticul medical si nici nu inlocuiesc consultul medical, care este indispensabil unui diagnostic corect. Regulile medicale – articolul 32 din Codul deontologic medical- prevad ca diagnosticul medical la distanta nu este permis.

Am ciroza hepatica si ami face tratament cu albumina ce anseamna ?

Ficatul cu ciroza nu sintetizeaza albumina, si de aceea apare ascita si edemele. perfuzia cu albumina rezolva partial acesata problema, si creste cantitatea de apa eliminata prin urina.

CE INSEAMNA Ag HBS >100 VREAU SA STIU CE INSEAMNA?

Inseamna ca aveti virusul hepatitei B.

Ce analiza se face pentru ficat ?

Sunt multe, le aveti pe site

Cancer la ficat simptome

Oboeala, scadere in greutate, durere in dreapta sub coaste, uneori icter

Sindrom nefrotic tratament cauze simtome

Cauza este imbolnavirea rinichiului din diferite motive, astfel incat se pierd proteine prin urina, simptomul principal fiind umflarea ochilor si gambelor.

Simptome hepatita medicamentoasa

Icter, oboseala, lipsa poftei de mancare, deseori fiind fara simptome

Ce este hepatomegalia

Inseamna ficat mare

Boli de ficat care sunt?

Le aveti pe site

Scaun negru de ce apare?

Di ncauza sangelui pierdut din esofag stomacu sau duoden, dat si din medicamente, unele alimente.

Endoscopie ficat de ce se face?

Sa se vada daca sunt varice esofagiene (endoscopia digestiva superioara), sau sa se vada daca exista obstacol pe caile biliare (colangiografia endoscopica retrograda)

Virus herpes ficat e posibil?

Exista hepatita cu virusul herpes (hepatita herpetica).

Daca aveti probleme de genul celor descrise in articolul pe care tocmai l-ati citit, cel mai profitabil ca timp si bani, este sa mergeti la un specialist gastroenterolog pentru o evaluare corecta a situatiei, si , retineti, am vazut situatii in care amanarea lamurii unei situatii medicale poate duce la imposibilitatea revenirii la normal a starii de sanatate.

Ce trebuie sa faci cand ai problemele cu fierea, ficat gras, sau transaminaze marite, ce sa iei sa te faci bine?

Desi este clar ce trebuie sa faci cand ai o problema medicala, postez aceasta intrebare deoarece mii de persoane ma intreaba pe  net ce sa faca atunci cand au o problema de gastroenterologie.

Daca aveti probleme  cu fierea, ficatul, etc,  nu trebuie nici sa fiti disperat, dar nici sa neglijati problema, cel mai intelept este sa mergeti la un specialist gastroenterolog pentru o evaluare corecta a situatiei, orice amanare putand avea consecinte neplacute, uneori ireversibile. Nu mergi la mecanic cand a crapat motorul masinii, ci cand ai vazut o picatura de ulei scursa sub motor. Este normal sa avem aceeasi grija si de organismul nostru, mai ales ca …. chiar daca avem bani, nu avem piese de schimb. Experienta mea medicala imi permite sa afirm ca pentru orice problema medicala trebuie cautata rezolvarea potrivita .

Care este cel mai bun tratament si regim pentru ficat

In privinta tratamentelor medicale sau regimului alimentar indicatiile  generale ca cele de pe site, sunt … generale, nu se aplica automat tuturor pacientilor cu aceea boala.

Daca diagnosticul este corect,  in fiecare boala exista mai multe scheme de tratament recomandate, mai multe scheme corecte.. Problema este ca fiecare bolnav are anumite caracteristici, anumite.. sensibilitati care fac ca o schema de tratament corecta sa i se potriveasca mai bine, iar alta mai putin bine. Medicul curant trebuie sa aleaga schema care i se potriveste cel mai bine bolnavului pe care il are in fata sa.

Pentru a recomanda aceasta schema terapeutica potrivita unui anumit bolnav, medicul este ajutat de lucrurile pe care le-a invatat in cei 6 ani de facultate, in anii de rezidentiat, de datele teoretice din studiile clinice, dar si mai mult il ajuta experienta medicala (ca de altfel in orice alta meserie) si luarea in calcul a tuturor caracteristicilor bolnavului pe care il consulta.

Daca toti bolnavii cu o anumita boala s-ar trata la fel, se poate lua o schema de tratament de pe internet, si se rezolva fara sa iei in calcul riscurile tratamentului si ale bolii la persoana respectiva..

Si regimul alimentar trebuie sa fie personalizat pentru fiecare bolnav, aveti alaturi un regim pe care l-am recomandat unui pacient, dar care nu are nici o legatura cu articolul de fata

Despre mine

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.

Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut

  • 3 ani de stagiatura in Bucuresti,
  • 3 ani la tara la dispensar
  • apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.

La Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti am luctat cca 30 de ani, adica pana in iunie 2019.

In cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni am ingrijit tot ce se poate, cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.

La Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti timp de 30 de ani  am pregatit pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spital), medicii rezidenti si specialisti.

Unde lucrez acum?

In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.

Ce bolnavi vin la consultatii?

Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital, iar 10% sunt o parte dintre bolnavii pe care i-am urmarit si la spital (ceilalti au ramas in urmarirea spitalului).

Multi dintre bolnavi au mai fost si la alti medici si vor o a doua opinie medicala, , unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).

Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.

Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.

Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur  mai placut sa dai vesti bune decat proaste…

Datorita numarului mare de solicitari la cabinet, perioada de asteptare este de 5-15 zile de la solicitare. In caz de urgenta, incercam sa face programarea cat  mai repede, uneori chiar in ziua solicitarii, pe locurile celor care- din diferite motive- nu pot veni la consult (de obicei este un astfel de loc zilnic).

Activitate pe net

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro, www.hepatolog.ro  si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).

Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina

Pentru cei care totusi considera ca au nevoie  de experienta mea pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841,  sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil.
In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web
Daca doriti sa gasiti informatii despre problema dvs de sanatate, tastati pe Google drditoiu si va puteti informa de pe siteu-rile mele

 

0 comentarii la „Sfatul medicului in bolile de ficat

  1. Fibroscanul este un aparat introdus relativ recent in explorarea ficatului, in scopul de a evalua starea sa fara sa mai faci biopsie hepatica. Poate fi considerat o alternativa la biopsia hepatica.

    Cum functioneaza aparatura?

    Evolutia unei hepatite catre ciroza se face cu scaderea elasticitatii tesutului hepatic, prin formare de benzi de fibroza. Fibroscanul utilizeaza ultrasunetele (ca si ecograful) masurand elasticitatea tesutului hepatic (ficatului), apreciind astfel indirect existenta si marimea fibrozei.

    Aparatul este simplu de folosit, testul putand fi efectuat si de o asistenta medicala instruita in prealabil pentru o scurta perioada de timp, deoarece rolul examinatorului este foarte mic.

    Cand este indicat sa faci fibroscan?

    Exista mai multe situatii in care se poate utiliza FibroScanul.

    – Hepatita acuta virala (valorile fiind de 1-3 ori mai mari decat normalul)- metoda este putin folosita in hepatitele acute virale-

    – Hepatita cronica virala (mai ales C) din diabet sau alcoolica

    – Bolile de ficat cu icter prelungit (colestaza)

    – Hemocromatoza

    – Hepatitele cronice toxice sau medicamentoase

    – Urmarirea ficatului dupa transplant

    – Ciroza hepatica

    Care sunt valorile normale ale testului?

    In mod normal valorile trebuie sa se incadreze intre 5.5±1.6kPa.

    Varsta nu in fluenteaza valorile, dar valorile sunt mai mari la barbati 5.8±1.5 , comparativ cu femeile 5.2±1.6kPa.

    La persoanele grase , cu BMI > 30kg/m2 , valorile normale sunt 6.3±1.9 pentru barbati si 5.4±1.5kPa pentru femei.

    Care sunt valorile in hepatita si ciroza?

    FIbroza in hepatita cronica este evaluata in 4 grade F1-F4

    Corespondenta aproximativa intre gradele de fibroza si rezultatele FIbroScan este urmatoarea:

    -F1 < 7kPa -se poate confunda cu ficatul normal - F2>7,1kPa

    – F3> 9,5kPa

    – F4 (ciroza)> 12,5kPa

    Cat de sigura este rezultatul?

    In principiu rezultatul este corect in cca 95% dintre pacientii examinati, iar concordanta dintre rezultatul FibroScan si biopsie este de cca 90%

    Exista diferente fata de biopsia hepatica?

    Exista diferente semnificative din multe puncte de vedere:

    1. Biopsia este o metoda invaziva.

    2. Biopsia permite examinarea directa a ficatului, care este cea mai corecta metoda de examinare.

    3. Biopsia poate scoate o portiune de ficat mica, ce poate fi mai bolnava sau mai putin bolnava decat restul ficatului; in multe boli de ficat, sunt zona mai bolnave si zona mai sanatooase

    4. Biopsia vede nu numi fibroza ci si inflamatia si alte modificari ale ficatului (depuneri de fier, cupru, etc)

    5. FibroScanul vede o portiune de ficat mai mare decat biopsia, deci mai reprezentativa.

    6. In 10% din cazuri FibroScanul poate da diagnostic eronat, din diferite motive ce tin de bolnav , boala sau examinator.

    7. FibroScanul face greu diferenta intre fibroza de grad mic, in schimb vede bine ciroza

    8. FibroScanul poate da erori la obezi

    NB.
    Majoritatea materialui de pe site reflecta experienta si parerea mea (in problemele care tin de specialitatea mea – medicina internea, gastroenterologie, hepatologie). De altfel, poate ati vazut ca am pareri evident partinitoare la unele subiecte, care sunt total opuse altor opinii.
    Ce va fi in viitor cu fibroscan-ul?
    Nu stiu, este posibil sa intre in uzul curent

  2. Buna dimineata d-nule doctor
    in primul rind felicitari pentru Site. Ma bucur ca mai exista doctori care raspund bolnavilor gratuit, competent,succint si fara echivoc.
    Am si eu doua intrebari:
    Cit de bun este fibroscanul in evaluarea fibrozei hepatice (dupa experienta dumneavoastra)?
    Cit de mari sint sansele ca in viitor acesta (fibroscanul) sa inlocuiasca biopsia?
    Multumesc

Lasă un comentariu

programari
Catre clinica