Dr AV Ditoiu, specialist gastroenterolog hepatolog Bucuresti
Ce sunt transaminazele?
Transaminazele sunt enzime normale care au originea in special in ficat – dar si in alte tesuturi cum sunt muschii scheletului sau ai inimii. In mod normal, ele sunt sintetizate de celula hepatica avand rol metabolic important (de detoxifiere a diferitelor substante ce ajung in sange). In mod normal doar o mica cantitate din aceste enzime strabate membrana celulei si de aceea se gasesc in sange in cantitati mici , chiar la persoanele sanatoase.
Atunci cand celula hepatica are membrana „fisurata” (porii membranei sunt mariti), prin aceasta fisura transaminazele ies din celula si se gasesc crescute in sange. Sunt doua transaminaze: AST si ALT.
Transaminaze marite, marirea transaminazelor, cresterea transaminazelor, transaminaze mari, transaminaze mici, transaminaze hepatice, transaminaze ridicate, transaminaze usor marite, tranzaminaze f mari, transaminaze valori mari, sunt formulele prin care incercati sa gasiti explicatii despre aceste analize hepatice, foarte importante pentru diagnostic.
Cand cresc transaminazele?
Consult des pacienti care vin speriati de cresterea transaminazelor, si vor explicatii referitoare la cauzele posibile, si , desigur la ce tratament trebuie sa urmeze.
Sunt foarte multe cauze de crestere a transaminazelor, acestea putand fi impartite in:
- Boli de ficat cu transaminaze crescute
- Hepatitele acute virale
- Hepatita cronică virala B şi C
- Hepatita autoimuna
- Ciroza hepatica de orice cauza (virala, aocoolica, autoimuna, medicamentoasa, etc)
- Boala hepatică de cauza alcoolică
- Hepatita datorata medicamentelor
- Steatoza şi steatohepatita nonalcoolică (incarcarea ficatului cu grasime care nu este de cauza alcoolica – in obezitate, diabet, medicamente, etc)
- Imbolnavirea ficatului datorita unor boli de inima
- Boala Wilson
- Hemocromatoza
- Deficitul de alfa 1 antitripsină
- Colangita sclerozantă
- Alte boli cu transaminaze crescute (boli extrahepatice)
- Hemoliza (distrugerea globulelor rosii)
- Boli ale musculaturii scheletice – erori metabolice înnăscute
- Polimiozita
- Traumatisme musuclare
- Efortul prelungit regulat
- Afecţiuni tiroidiene (hipo, hipertiroidie)
- Enteropatia glutenică (Sprue celiac)
- Insuficienţa suprarenală
- Anorexia psihogena
- Bulimia
- Alimentaţia parenterală (hranirea prin perfuzii)
- Infarctul miocardic acut, pulmonar, renal sau cerebral
- Infarct intestinal sau mezenteric
- Iradiere
- Cancer cerebral
- Arsuri
- Expunere prelungita la frig
- Intoxicatii cu medicamente, ciuperci sau plumb
- Traumatisme hepatice, metastaze hepatice
Desi sunt multe cauze, cel mai frecvent transaminazele cresc din cauza virusurilor hepatitice B, C si D , alcoolului, medicamentelor, altor substante toxice, hepatitelor autoimune sau steatozei hepatice (ficatului gras). Celelalte cauze de crestere a transaminazelor sunt mult mai rar intalnite in Romania, dar totusi, uneori le cautam.
Cat de mari trebuie sa fie transaminazele pentru a avea o boala de ficat grava?
Nivelul cresterii transaminazelor nu reflecta exact gradul de imbolnavire a ficatului, dar aceste valori pot fi urmarite pentru a aprecia evolutia pe termen lung a unei boli de ficat, alaturi de alti factori. Am vazut bolnavi cu transaminaze foarte mari si ficat sanatos si bolnavi cu transmainaze normale si ciroza hepatica. Totusi, o crestere mare a transaminazelor apara mai frecvent in distrugeri mari ale tesutului ficatului.
Se pune intrebarea daca o simpla analiza de laborator care sa arate cresterea transaminazelor (ex ALT) poate fi luata in calcul pentru a suspiciona diagnosticul de boala de ficat.
Cum sunt transaminazele in hepatita?
Pentru a se pune problema diagnosticului de hepatita cronica cresterea transaminazelor trebuie sa indeplineasca anumite criterii:
- cresterea transaminazelor trebuie sa fie de minimum 1,5 – doua ori mai mare decat normalul
- cresterea sa fie prezenta de cel putin doua ori interval de 3-6 luni
- daca pacientul are si simptome, bilirubina crescuta, protrombina sau albumina serica scazute, cresterea transaminazelor este mai bine sa fie investigata cauzal imediat, fara o perioada de asteptare
Transaminaze marite -forum
Imi puteti spune cat de grav este sa ai transaminazele mari, 157ui, sau 324ui, sau 432ui sau 104ui sau 476ui sau 874 ui??
Nu va pot spune cat de grav este sa ai tansaminazele mari. Valoarea transaminazelor nu are legatura directa cu gravitatea bolii, sunt bolnavi gravi cu transaminaze mici si bolnavi su stare buna cu transaminaze mari, iar daca va uitati doar pe cauzele cresteri itransaminazelor, va puteti da seama ca fiind boli cu gravitate diferita, evolutia va fi diferita.
1. Cat de grav este sa ai transaminaze 132 ui?Trebuie sa ma internez?
In principiu cresterea transaminazelor nu este o urgenta, decat daca apare intr-o hepatita acuta, si se insoteste de icter, stare generala proasta. Am vazut cazuri cu transaminaze de 1500ui care u mers foarte bine si altii cu transaminaze… 120 care au murit, evolutia depinde de foarte multi factori. Altfel, cauza aceste cresteri se poate investiga in policlinica, nu este nevoie de mers de urgenta la spital.
2. Orice marire a transaminazelor inseamna boala de ficat?
Nu, dupa cum scrie mai sus, exista si cauze de crestere a transaminazelor fara legatura cu o boala de ficat.
3. Transaminaze f mari inseamna ciroza?
Nu, in ciroza transaminazele sunt putin crescute sau normale. Mai repede sunt crescute in fazele dinaintea cirozei – hepatita cronica-.
4. In cancerul de ficat exista cresterea transaminazelor?
De obicei in cancerul de ficat (hepatom) transaminazele sunt crescute, dar sunt alte analize care pun diagnosticul de cancer, nu cresterea transaminazelor, aveti datele aici..
5. Ce tratament se face pentru scaderea transaminazelor?
Transaminazele nu scad cu orice tratament, sau cu tratament de „intarire a ficatului, de „protectie hepatica”, cu „vitamine”, cu „ceaiuri pentru ficat”, cu „medicamente de intarire a imunitatii”, cu „imunostimulante”, etc. Toate acestea sunt aiureli, foarte bune pentru a creste vanzarea produselor respective. Transaminazele scad daca se descopera cauza cresterii lor si se trateaza aceasta cauza.
6. Ce trebuie sa faci cand ai transaminazele ridicate?
Trebuie sa faci urmatoarele – gasiti date suplimentare aici.:
- Consult la un gastroenterolog sau hepatolog sau internist
- Analize pentru depistarea cauzei, ecografie , endoscopie, biopsie ,etc (ce analize se fac stabileste medicul dupa consultul dvs).
- Unele analize specifice (inumologice, virusologice, biochimice, etc)
- Apoi tratamentul cauzei
7. Am transaminaze f crescute. Ce fac pana merg la medic, descopar cauza ,etc?
Pana nu stiti cauza cresterii transaminazelor si mergeti la medic, nu aveti de ce sa faceti tratament ci doar sa tineti regim fara alcool, condimente, conserve, ceaiuri, meedicamente, alte toxice, evitati toate tentatiile de „tratament” fara nici o baza! Daca nu stii ce defect are masina, cum sa o repari?
8. Mi s-a spuns ca sunt „bolnav sanatos” , nu inteleg, ori sunt bolnav, ori sunt sanatos?
Probabil vi s-a spus de fapt ca sunteti purtator sanatos de virus B, adica NU sunteti bolnav, ci doar aveti un virus B, gasiti date suplimentare aici.
9. Orice boala de ficat se insoteste de cresterea transaminazelor?
Nu, exista numeroase boli de ficat fara cresterea transaminazelor: unele forme de hepatita cronica, hemangiom hepatic, chiste hepatice, unele forme avansate de ciroza hepatica, steatoza , etc.
10. Daca iau medicamente pentru stimularea imunitatii, imi scad transaminazele?
Cresterea transaminazelor NU este data de scaderea inumitatii, ci de obicei de o imunitate crescuta; de aceea, teoretic, medicamentele pentru „cresterea imunitatii” (care de fapt nu exista, nu au aceasta actiune), pot sa creasca transaminazele.
11. Daca am ficatul normal, cum mi-a spus medicul la consult, cum sa am transaminazele f mari?
Medicul v-a spus ca aveti ficatul „normal: la palpare, dar el poate sa functioneze prost si sa fie bolnav, chiar daca nu este marit.
Cauzele de ficat marit le gasiti aici, si uneori pot sa fie cu transaminazele perfect normale
12. Cand ai ficatul marit, ai transaminaze ridicate?
Depinde de cauza ficatului marit (vezi subiectul aici), uneori ficatul marit NU se asociaza cu cresterea transaminazelor (de exemplu in hemangioame, chiste hepatice, adenoame hepatica dupa anticonceptionale, etc).
13. Transaminazele marite scad cu regim alimentar?
Depinde care este cauza cresterii lor, daca aceasta cauza nu are legatura cu alimentatia, transaminazele nu vor scadea cu regim.
14. Daca am transaminazele normale, inseamna ca nu am boala de ficat?
Exista si boli de ficat cu transaminaze normale, deci puteti fi bolnav de ficat – teoretic
15. Cu cat sunt mai mari transaminazele cu atat esti mai bolnav?
Teoretic cu cat sunt transaminazele mai mari, afectarea ficatului este mai serioasa.
16. Am hepatita cu virus B (C), si fac tratament, initial transaminazele au fost usor crescute, iar dupa 3 luni de tratament au crescut mult ,de ce oare?
Deseori transaminazele cresc episodic dupa initierea terapiei cu interferon (aceasta fiind un marker de eficienta terapeutica), dar pot fi si alte cauze de crestere a transaminazelor, independent de interferon sau virus.
17. Transaminazele pot sa creasca daca ai o boala de colecist?
Da, este posibil.
18. Transaminazele pot sa creasca dupa operatia de colecist?
Este posibil
19. Cat de mult trebuie sa bei ca sa iti creasca transaminazele? Trei beri pe zi este mult?
Trei beri = 1500ml x 5% grade tarie alcoolica = 75 g alcool pur. Este o doza de la care se poate face lejer ciroza, ca sa nu mai vorbesc de cresterea transaminazelor.
20. Daca am transaminaze 200 pot pleca in concediu sau este grav?
Rareori gravitatea unei boli este data de cifra ce reprezinta rezultatul unei analize. Cu tranzaminaze 200 unii joaca fotbal, iar altii sunt la pat, depinde de cauza, de organism, de alte analize ,etc. Medicul dvs va poate sfatui mai „la obiect”.
21.O sarcina in 30 de spatamani poate creste numarul transaminazelor? Acestea au crescut in ultima luna de la 187 la 446. Nu exista nici un virus de hepatita.
Teoretic sarcina nu creste serios nivelul transaminazelor.
22.Acum ni s-a prescris sargenor, lagosa si vitamax. Le putem lua fara nici un risc in sarcina?
Orice medic care prescrie un tratament evalueaza riscurile acstuia pentru bolnav, si urmareste acel tratament; deci medicul dvs trebuie sa raspunda de tratamentul prescris.
23. Steatoza hepatica poate sa dea migrene?
Steatoza hepatica nu da nici un simptom.
.24 De ce cresc transaminazele daca ai limfom?
Probabil din cauza chimioterapiei
25. Daca ai transaminazele mari, poti sa incepi chimioterapia pentru limfom?
In principiu, chimioterapia nu se poate face daca ficatul este bolnav serios; de obicei insa, medicul curant decide ce este mai grav: sa faci tratamentul cu citostatice chiar daca ai transaminazele mari, cu riscul de a agrava o boala de ficat, sau sa nu faci tratament protejand astfel ficatul, dar cu riscul ca limfomul sa se agraveze.
26. de ce spuneti ca transaminazele pot fi normale in ciroza daca ciroza este o boala grava?
Transaminazele pot fi normale in ciroza pentru ca in aceasta boala fiind distruse multe celule hepatice, deci ramanand mai putine, nu prea are ce sa se mai distruga ca sa poata sa creasca transaminazele. Ar fi un fel de exceptie de la regula „cu cat transaminazele sunt mai mari cu atat ficatul este mai bolnav”.
27 Daca ai trigliceridele mari inseamna ca ai hepatita?
Trigliceridele nu au nici o legatura cu hepatita
28Buna seara! Acum 2 luni, la un control de rutina am descoperit ca am TGP aproape de 400. Fiind studenta la medicina, am fost trimisa de unul din profesorii mei la „infectioase”, crezand ca am o hepatita virala acuta. Insa, dupa toate analizele facute acolo, testele pentru VHA, VHB, VHC au iesit negative, Epstein Barr – trecuta prin infectie cu imunizare, la fel si pentru CMV. Suspicionand o boala autoiomuna, am fost trimisa la gastro-enterologie, insa anticorpii au iesit negativi. A mai ramas sa imi fac analizele pentru boala Wilson, insa acestea nu se lucreaza in orasul meu. Precizez ca am 21 de ani si din ce stiu eu boala Wilson se manifesta pana in perioada aceasta si e genetica (nu am cazuri in familie). Daca imi puteti da vreun sfat v-as fi recunoscatoare!
Cred ca nu va trebuie un simplu sfat ci un diagnostic cert. Ar fi bine sa veniti sa vedem despre ce este vorba
29AM FACUT NISTE ANALIZA FETEI CARE ARE21 DE ANI SI I-A IESIT TGO 281 ,SI TGP 97 ,EOSINOFILE 5,3%………..pana luni cand o sai repet analizele ,ma imbolnavesc si eu ,spuneti-mi ceva.
Daca ar fi sa va spun ceva sa va linistit, as spune .. .stati linistita, poate nu este nimic.
Dar, profesional vorbind, nu stiu cauza modificarilor mentionate- dupa cum vedeti in articol sunt zeci de cauze, foarte variate de crestere a transaminazelor, iar pentru a lamuri cauza sunt necesare analize specifice. Sa speram ca nu este ceva foarte grav
Sanatate
30. Buna ziua. sunt inswarcinata in 29 de saptamani si mi-au iesit transaminazele mari. TGO 40 si TGP 54. aNTIGEN hbS O.O42 si Anti HCV 0.145. Urocultura germeni mai mici de 1000.
Electroforeza:alb. 53.6, alfa1 4.2, alfa 2 15.0, betta 1 11.3, beta 2 4.9, gama g 11.0, raport A/G 1.16.
De aproape 4 saptamani am diaree cam la 2-3 zile.
Va rog mult, astept raspuns urgent.
Va trebuie urgent consult heoatologic, va astept la cabinet
31.Stimate doctor, am facut niste analize de rutina si mi-au gasit TGO(41 in loc de maxim 32) si TGP (56, in loc de maxim 33) usor marite. acum mi-a zis sa refac analizele peste 1 luna. si sa fac testele la VHA< VHB< VHC< imi este tare frica. mentionez ca nu am nici un simptom. vreau sa stiu de dinainte daca este vreun risc sa am hepatita, va multumesc
Exista si riscul de a fi o hepatita, dar, dupa cum at ivazut in articol, cauzele de hepatita sunt diferite – virala, toxica, autoimuna, etc, etc
32. EU am fost trimisa de medicul de familie la infectioase ca am transaminazele 200. Sigur acolo trebuie sa merg?
Foarte probabil NU la boli infectioase trebuie sa mergeti ci la hepatologie sau gastroenterologie. Ati vazut ca doar o parte dintre bolnavii cu transaminaze crescute au cauza infectioasa, iar din cei cu hepatita virala doar o mica parte trebuie sa ajunga la boli infectioase- de obicei cei cu transaminaze de ordinul 1000-1000ui, icter si febra. Ceilalti , avand o boala de ficat care nu necesita izolare la boli infectioase, nu trebuie sa mearga la boli infectioase.
Aveti alatura un grafic c ucauzele cresterii transaminazelor – click pe poza pentru a o mari
33.M-am lamurit bustean in legatura cu transaminazele astea crescute! La toate intrebarile, raspunsurile contin invariabil un “poate”, “este posibil”, “s-ar putea sa”, etc. Nimic concret, dupa care sa se poata ghida bietul om. Asadar, tot la medic trebuie mers?
Ati inteles corect, scopul site-ului este sa ofere informatii medicale si posibilele cauze ale diferitelor modificari de analize sau simptomede aceea folosesc frecvent expresiile mentionate de dvs. Si in final, am si mentionat pe site, diagnosticul nu se pune automat pe site pe baza textelor scrise, ci trebuie mers la medic. Un diagnostic medical se pune pe baza anamnezei, examinarii bolnavului si evaluarii rezultatelor analizelor, un diagnostic bazat doar pe ultima metoda, are- teoretic- sanse dea fi corect de 1/3.
34. In cancer cresc obligatoriu transaminazele?
Am vazut cazur ide cancerr cu transaminaze normale, mici si mari
35 Ati vazul ciroza cu transaminaze normale?
De obicei in ciroza transaminazele sunt normale
36. Am steatoza hepatica si transaminaze mari, poate fi de la steatoza?
Est foarte posibil sa fie de la steatoza, daca nu cumva nu aveti si alte cauze de crestere a transaminazelor.
Ce trebuie sa faci cand ai transaminaze marite, ce analize sa faci, ce medicamente sa iei, ce regim sa tii? Unde gasesc un gastroenterolog foarte bun pentru un consult?
Daca aveti probleme de genul celor descrise in articolul pe care tocmai l-ati citit nu trebuie sa fiti disperat, dar nici sa neglijati problema, cel mai intelept este sa mergeti la un specialist gastroenterolog sau hepatolog competent, pentru o evaluare corecta a situatiei, orice amanare putand avea consecinte neplacute, uneori ireversibile. Nu mergi la mecanic cand a crapat motorul masinii, ci cand ai vazut o picatura de ulei scursa sub motor. Este normal sa avem aceeasi grija si de organismul nostru, mai ales ca …. nu avem piese de schimb. Va spun din experienta ca pentru orice problema exista o rezolvare, trebuie insa sa gasesti omul potrivit sa te ajute. Efectuarea de analize dupa sfaturi de pe net, regimuri alimentare, ceaiuri, sustinatoare ale functie ficatului etc, etc, nu fac decat sa intarzie un diagnostic corect, si deci sa intarzie luarea unor masuri corecte , corespunzatoare diagnosticului.
Ce trebuie sa faci cand ai transaminaze marite, ce sa iei sa te faci bine?
Desi este clar ce trebuie sa faci cand ai o problema medicala, postez aceasta intrebare deoarece mii de persoane ma intreaba pe net ce sa faca atunci cand au o problema de gastroenterologie.
Daca aveti probleme cu fierea, ficatul, etc, nu trebuie nici sa fiti disperat, dar nici sa neglijati problema, cel mai intelept este sa mergeti la un specialist gastroenterolog pentru o evaluare corecta a situatiei, orice amanare putand avea consecinte neplacute, uneori ireversibile. Nu mergi la mecanic cand a crapat motorul masinii, ci cand ai vazut o picatura de ulei scursa sub motor. Este normal sa avem aceeasi grija si de organismul nostru, mai ales ca …. chiar daca avem bani, nu avem piese de schimb. Experienta mea medicala imi permite sa afirm ca pentru orice problema medicala trebuie cautata rezolvarea potrivita .
Care este cel mai bun tratament si regim pentru transaminaze mari
In privinta tratamentelor medicale sau regimului alimentar indicatiile generale ca cele de pe site, sunt … generale, nu se aplica automat tuturor pacientilor cu aceea boala.
Daca diagnosticul este corect, in fiecare boala exista mai multe scheme de tratament recomandate, mai multe scheme corecte.. Problema este ca fiecare bolnav are anumite caracteristici, anumite.. sensibilitati care fac ca o schema de tratament corecta sa i se potriveasca mai bine, iar alta mai putin bine. Medicul curant trebuie sa aleaga schema care i se potriveste cel mai bine bolnavului pe care il are in fata sa.
Pentru a recomanda aceasta schema terapeutica potrivita unui anumit bolnav, medicul este ajutat de lucrurile pe care le-a invatat in cei 6 ani de facultate, in anii de rezidentiat, de datele teoretice din studiile clinice, dar si mai mult il ajuta experienta medicala (ca de altfel in orice alta meserie) si luarea in calcul a tuturor caracteristicilor bolnavului pe care il consulta.
Daca toti bolnavii cu o anumita boala s-ar trata la fel, se poate lua o schema de tratament de pe internet, si se rezolva fara sa iei in calcul riscurile tratamentului si ale bolii la persoana respectiva..
Si regimul alimentar trebuie sa fie personalizat pentru fiecare bolnav, aveti alaturi un regim pe care l-am recomandat unui pacient, dar care nu are nici o legatura cu articolul de fata
Despre mine
Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.
Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut
- 3 ani de stagiatura in Bucuresti,
- 3 ani la tara la dispensar
- apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.
La Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti am luctat cca 30 de ani, adica pana in iunie 2019.
In cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni am ingrijit tot ce se poate, cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.
La Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti timp de 30 de ani am pregatit pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spital), medicii rezidenti si specialisti.
Unde lucrez acum?
In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.
Ce bolnavi vin la consultatii?
Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital, iar 10% sunt o parte dintre bolnavii pe care i-am urmarit si la spital (ceilalti au ramas in urmarirea spitalului).
Multi dintre bolnavi au mai fost si la alti medici si vor o a doua opinie medicala, , unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).
Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.
Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.
Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur mai placut sa dai vesti bune decat proaste…
Datorita numarului mare de solicitari la cabinet, perioada de asteptare este de 5-15 zile de la solicitare. In caz de urgenta, incercam sa face programarea cat mai repede, uneori chiar in ziua solicitarii, pe locurile celor care- din diferite motive- nu pot veni la consult (de obicei este un astfel de loc zilnic).
Activitate pe net
De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro, www.hepatolog.ro si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).
Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina
Buna seara!
Va rog sa ma ajutati, chiar nu mai inteleg nimic cu laboratoarele astea
nu stiu ce sa mai cred, chiar nu stiu unde se afla adevarul
In data de 15.02.2019 am facut o serie de analize la spital
mi-a iesit TGO 44 (valori normale ale laboratorului 15-46 U/L)
TGP 69 (valori normale laborator 13-69 U/L)
GGT 61 (valori normale laborator 12-58 U/L)
Colesterol Total 213 (valori normale laborator 0-200 mg/dl)
In data de 1 Martie am inceput un regim hipocaloric si hiposodic
slabind pana in data de 18 Martie, 5 kg.
Pe data de 18 Martie m-am operat de hernie obilicala
iar inainte de operatie mi s-au facut analize de sange
TGO 43,23 U/L
TGP 84,09 U/L
hemoglobina = 16.2 g/dl
hematocrit = 47.2 %
INR = 0.94 mm/h
RBC = 5.32 10^6/uL
PLT = 224 10^3/uL
Creatinina = 1.19 mg/dl
Uree = 25.27 mg/dl
TGO = 43,23 U/L
TGP = 84,09 U/L
Glicemie = 101.28 mg/dl
Mentionez ca din data de 28 Ianuarie 2019
iau zilnic (dimineata si seara) Betaserc 24 mg si Bilobil 40 mg
avand un sindrom vestibular depistat in 28 Ianuarie
iar din 1 Martie VITAMAX Q10 (1 capsula zi)
Nu pot sa-mi explic si va rog sa ma lamuriti
cum au crescut transaminazele in 33 de zile asa de mult
nu mai stiu care este adevarul si la care laborator.
Mentionez ca nu consum alcool iar in data de 18 ian aveam 95 kg
inaltime 1.69
Este grav?
Va multumesc!
O evaluare medicala corecta se face in felul urmator:
1. Bolnavul are niste simptome, sau vrea sa faca un control medical.
2. Merge la medicul curant ii spune simptomele sau ce intentii de comntrol are, medicul curant ii face anaamneza si il examineaza, si pe baza celor constate, are o suspiciune de diagnostic. Pentru a confirma – sau infirma suspiciunmmea de diagnostic- solicita niste investigatii.
3. Bolnavul merge cu rezultatele investigatiilor la medicul care l-a examinat, si care are o suspiciune de diagnostic, iar acesta, coroboreaza rezultatele investigatiilor cu datele de anamneza si modificarile gasite la examinarea bolnavului, si trage concluziile respective.
Nu se face evaluarea investigatiilor pe net, fara sa stii nimic despre bolnav, deoarece la aceleasi modificari ale analizelor, existe numeroase variante de diagnostic, la bolnavi diferiti.
Analizele se pot modifica si de la o ora la alta, dar cauzele pot fi extrem de numeroase, foarte rar fiind erori de laborator.
Cu stima.
Buna Ziua
Sotia are transaminaze crescute intre 800-1000. Am facut toate analizele dar momentan inca nu sa gasit problema . In coletist se vede urme de nisip si noroi. Vreau sa intreb daca cresterea transaminazelor cu valori foarte mare se poate intamla ca nu functioneaza bine coletistul.
Va multumesc anticipant.
Doar proasta funcționare a colecistului nu poate să dea cu o creștere a transaminazelor așa de mare probabil este altă cauză și probabil nu a fost făcuta analiza care duce la depistarea acestei cauze .
Cu stimă
Buna ziua, o intrebaream;la 1 an dupa tratamentul fara interferon pentru f3 si steatoza la fel e normal tgp 37/39 e nevoie de o viremie chiar daca cele anterioare au fost’nedetectabil’
Dvs aveti un medic curant, care stie toate datele dvs medicale si in functie de ele va paote face recomadarile cuvenite dvs, nu in general- asa cum as putea face eu
Cu stima
Buna ziua, baietelului meu in varsta se 11 luni i au iesit transaminazele AST 60 fara modificarea celor ALT. Nimeni nu stie exact sa mi spuna care este cauza. Am inteles ca ar putea fi vorba despre o viroza sau de efortul pe care l a facut la momentul recoltarii.
Buna ziua! Mama mea a fost diagnosticata cu steatohepatita cronica…in urma analizelor facute la sange doamna doctor ne-a spus ca analizele au iesit toate in limite normale, dar vrea sa ii daca un ct abdomen. Pe fisa de externare scrie -pancreas normal, ficat cu diam AP normale, neomogen, micronodular, colecist fara calculi, vp11,5mm, cbp si cbih nedilatate, splina normala, rinichi normali, vu golita. Valori analize- ggt-36,3. acid uric2,30… trigliceride79mg/dl…altp/tgp31,3 u/l…ast/tgo 31,3u/l, creatinina 0,68mg/dl…proteina c reactiva0,4mg/l…bolirubina totala 0,67mg/dl…amilaza77u/l…lipaza55,7u/l…glucoza85,3mg/dl…uree34,5mg/dl…bilirubina directa0,25mg/dl…timp de protrombina13,4sec..activitate protrombonica87 la suta,..pt(inr)1,11…am fost la medicul de familie si mi-a zis ca poate fi ciroza hepatica sau cancer …este adevarat? Mentionez ca inca nu am reusit sa facem tomografia…
http://www.despreboli.ro/diagnosticul-bolilor-simptomele-bolilor/diagnosticul-bolilor/2015/diagnostic-pe-internet-online-14351/
Cu stima
Buna ziua! Am 32 de ani si hbv cronica descoperita in 2012 ,am facut tratament cu interferon si am oprit-o pt ca tranzaminazele erau 400 si 800.
Ma.simt bine,ficatul acum 6luni era normal,fac elastografii de control.
Intrebarea mea este ,ceea ce ma ingrijoreaza: daca consum aproape zilnic alcool la masa,vin sau bere ,numai seara riscul e mare sa fac ciroza? Va multumesv..stiu ca nu ar trebui dar in companie e molipsitor.
Riscul unui bolnav de a evolua nefavorabil sau sansa de a evolua favorabil este individual, personal, el se stabileste pe baza unor parametri ai starii de sanatate ai pacientului respectiv.
Altfel… riscul este general.. Dvs ce credeti, ai sanse mai mari sa devii mai sanatos sau sa faci ciroza daca bei si mai ai si un virus?
Procedati conform raspunsului pe care v-il dati singur
Cu stima
Multumesc domnule doctor! Raspunsul il stiu perfect doar ca am nevoie cateodata de mustrarea unui doctor..nu beau mult,doar ca ma mustra constiinta cand o fac ..
Bună soțului meu iau ieșit analizele gpt = alat +152 got (=asat) +375 esteht grav va mulțumesc dacă îmi răspundeți
Aveti raspunsul chiar in articolul de mai sus
Cu stima
Articolul lămâie citit dar dumneavoastră ca doctor aveți un răspuns este cancer la ficat după valorile care vi le am scris va rog sa mi dați un răspuns mai clar ! Va mulțumesc
Am citit articolul după valori dumneavoastră ce credeți ca doctor aștept un răspuns va mulțumesc
Buna ziua,tata l meu a fost de curand diagnosticat cu ciroza hepatica decompsensata,dar analizele au iesit destul de prost,fibro testul 0.91,si activ testul 0.79.As dorii sa imi spune.ti cat este de grav .Si cat de grav este ca bilirubina a iesit totala ,mai exact 19.Multumesc
http://www.despreboli.ro/probleme-diverse/2015/cat-de-grav-este-2181/
Buna ziua.am făcut analizele baiatului in vârstă de 1an si 6 luni si ia ieșit tgp 45…este de speriat???o zi buna
Nu sunt pediatru nu ma pricep la copii
Buna ziua. In 16.11.2016 am facut analize si am avut TGP 21,4 iar TGO 20,4. Intre timp am suferit o histerectomie radicala pentru un carcinom endometrial stadiu 1b urmat de rdioterapie externa 23f si 2 aplicari brahiterapie. Am repetat analizele in 07.02.2017 si am avut TGP 59 si TGO 45. Imi puteti spune care ar fi cauza cresterii valorilor ? Multumesc!
Cauzele teoretice sunt postate in articolul de mai sus.
Cauzele in cazul dvs se evalueaza de catre medicul curant conform regulilor profesiei medicale – medicul care prescrie analizele dupa consult , evalueaza rezultatele cu bolnavul in fata sa
Cu stima
Buna ziua ma numesc Anca si as avea si eu o intrebare la dumneavoastra.Analizele soțului meu au iesit foarte rele si as dori sa ma îndrumați ce analize sa facem mai departe.Analizele sunt :neutrofile48,6% monocite 9,2% colesterol total 294,9 ldl 195gama GT 251,4TGO58 Ac Anti-Helicobacter Pylori lg G 2,7,
Am uitat să specific ca si TGP este 118
Un medic poate da recomandari corecte de investigatii dupa ce face anamneza si examinarea bolnavului, altfel nu stie ce boala sa caute prin analize.
http://www.despreboli.ro/analize-si-explorari-medicale/2010/diagnostic-online-gratis-4683/
Cu stima
i-am facut fetitei mele cand avea 6 luni analizele si i-au iesit transaminazele tgp48 si tgo60. hemoleucograma si bilirubina sunt in limite normale. am repetat analizele peste 4 luni (intre timp dr i-a prescris tratament cu liv52) si au iesit tgo61 si tgp47. dr a zis sa o las in pace ca nu are fetita nimic din moment ce creste si se dezvolta normal si nu are nici un simptom de boala. dar eu sunt ingrijorata nu stiu ce analize sa ii mai fac?
Buna seara,
Am 37 ani, HVB, ADN HVB 28000 UI (12.2013)
TGO/TGP de 5 ani normale
Am inceput sa fac sport (intensitate moderata- 2-3 ore/saptamana- soldate cu febra musculara)
TGO/TGP in crestere de 1 saptamana 65/45 UI, dupa 4 zile 180/80 UI, amilaze 113. Ecografic: ficat, splina, v porta- normale
Este efectul antrenamentelor? Care este mecanismul- distructie hepatica sau eliberare din musculatura striata?
Pot continua sportul?
Multumesc din suflet,
Dr Gherghina Alexandra- cardiolog
Foarte probabil Nu sportul a crescut transaminazele
Buna seara! Acum 2 luni, la un control de rutina am descoperit ca am TGP aproape de 400. Fiind studenta la medicina, am fost trimisa de unul din profesorii mei la „infectioase”, crezand ca am o hepatita virala acuta. Insa, dupa toate analizele facute acolo, testele pentru VHA, VHB, VHC au iesit negative, Epstein Barr – trecuta prin infectie cu imunizare, la fel si pentru CMV. Suspicionand o boala autoiomuna, am fost trimisa la gastro-enterologie, insa anticorpii au iesit negativi. A mai ramas sa imi fac analizele pentru boala Wilson, insa acestea nu se lucreaza in orasul meu. Precizez ca am 21 de ani si din ce stiu eu boala Wilson se manifesta pana in perioada aceasta si e genetica (nu am cazuri in familie). Daca imi puteti da vreun sfat v-as fi recunoscatoare!
Aveti pe site date despre boala wilson, hepatita autoimuna, cauze de crestere a transaminazelor, etc
AM FACUT NISTE ANALIZA FETEI CARE ARE21 DE ANI SI I-A IESIT TGO 281 ,SI TGP 97 ,EOSINOFILE 5,3%………..pana luni cand o sai repet analizele ,ma imbolnavesc si eu ,spuneti-mi ceva
Buna ziua. sunt inswarcinata in 29 de saptamani si mi-au iesit transaminazele mari. TGO 40 si TGP 54. aNTIGEN hbS O.O42 si Anti HCV 0.145. Urocultura germeni mai mici de 1000.
Electroforeza:alb. 53.6, alfa1 4.2, alfa 2 15.0, betta 1 11.3, beta 2 4.9, gama g 11.0, raport A/G 1.16.
De aproape 4 saptamani am diaree cam la 2-3 zile.
Va rog mult, astept raspuns urgent.
BUNA ZIUA O INTREBARE AS AVEA NEPOATA E NASCUTA DIN MAMA CU VURUS CSI ACUM IAM FACUT ANALIZE DE SINGE SI IAU IESIT TRANSAMINAZELE AST 39 ARE 2 ANI VA ROG E CEVA GRAV
Buna ziua, am 23 de ani si de 6 luni am terminat tratamentul cu Interferon.In primele 6 luni de dupa tratament transaminazele mele au iesit in limite normale in schimb acum in luna a 7 a ele au inceput din nou sa creasca si anume TGO 58 si TGP 118. Sa inteleg ca sunt din nou bonlav iar interferonul l-am suportat degeaba 1 an de zile ? Daca ati putea sa imi raspundeti si mie pentru ca sunt foarte ingrijorat.
http://www.hepatite.ro/hepatite-virale/hepatita-cronica-cu-virus-c/2012/interferonul-in-hepatita-cronica-662/
Am transaminazele 331 si nici urma de virus hepatic!! ce este de facut?? mi-sa recomandat regim!! inainte de asta consumam alcool si mergeam si la sala de fittness si luam aminoacizi creatina si animal pack complex de vitamina B!!
lucrez si 12-14 ore pe zi!!! am 27 de ani!! ce e de facut??
Raspuns automat
In articolul de mai sus scrie:
Sunt foarte multe cauze de crestere a transaminazelor, acestea putand fi impartite in:
Boli de ficat cu transaminaze crescute
Hepatitele acute virale
Hepatita cronică virala B şi C
Hepatita autoimuna
Ciroza hepatica de orice cauza (virala, aocoolica, autoimuna, medicamentoasa, etc)
Boala hepatică de cauza alcoolică
Hepatita datorata medicamentelor
Steatoza şi steatohepatita nonalcoolică (incarcarea ficatului cu grasime care nu este de cauza alcoolica – in obezitate, diabet, medicamente, etc)
Imbolnavirea ficatului datorita unor boli de inima
Boala Wilson
Hemocromatoza
Deficitul de alfa 1 antitripsină
Colangita sclerozantă
Alte boli cu transaminaze crescute (boli extrahepatice)
Hemoliza (distrugerea globulelor rosii)
Boli ale musculaturii scheletice – erori metabolice înnăscute
Polimiozita
Traumatisme musuclare
Efortul prelungit regulat
Afecţiuni tiroidiene (hipo, hipertiroidie)
Enteropatia glutenică (Sprue celiac)
Insuficienţa suprarenală
Anorexia psihogena
Bulimia
Alimentaţia parenterală (hranirea prin perfuzii)
Infarctul miocardic acut, pulmonar, renal sau cerebral
Infarct intestinal sau mezenteric
Iradiere
Cancer cerebral
Arsuri
Expunere prelungita la frig
Intoxicatii cu medicamente, ciuperci sau plumb
Traumatisme hepatice, metastaze hepatice
Tratamentul se face dupa descoperirea cauzei, prin inlaturarea ei
buna seara. Am o fetita de1 an si 5 luni iar in urma unor analize de rutina am descoperit o valoare usor peste limita a transaminazei TGO= 61. Ce ar putea fi? Mentionez ca toate celalalte analize sunt in limite normale.Multumesc
Raspuns automat
Pe site aveti urmatoarele informatii teoretice
Sunt foarte multe cauze de crestere a transaminazelor, acestea putand fi impartite in:
Boli de ficat cu transaminaze crescute
Hepatitele acute virale
Hepatita cronică virala B şi C
Hepatita autoimuna
Ciroza hepatica de orice cauza (virala, aocoolica, autoimuna, medicamentoasa, etc)
Boala hepatică de cauza alcoolică
Hepatita datorata medicamentelor
Steatoza şi steatohepatita nonalcoolică (incarcarea ficatului cu grasime care nu este de cauza alcoolica – in obezitate, diabet, medicamente, etc)
Imbolnavirea ficatului datorita unor boli de inima
Boala Wilson
Hemocromatoza
Deficitul de alfa 1 antitripsină
Colangita sclerozantă
Alte boli cu transaminaze crescute (boli extrahepatice)
Hemoliza (distrugerea globulelor rosii)
Boli ale musculaturii scheletice – erori metabolice înnăscute
Polimiozita
Traumatisme musuclare
Efortul prelungit regulat
Afecţiuni tiroidiene (hipo, hipertiroidie)
Enteropatia glutenică (Sprue celiac)
Insuficienţa suprarenală
Anorexia psihogena
Bulimia
Alimentaţia parenterală (hranirea prin perfuzii)
Infarctul miocardic acut, pulmonar, renal sau cerebral
Infarct intestinal sau mezenteric
Iradiere
Cancer cerebral
Arsuri
Expunere prelungita la frig
Intoxicatii cu medicamente, ciuperci sau plumb
Traumatisme hepatice, metastaze hepatice
Stimate doctor, am facut niste analize de rutina si mi-au gasit TGO(41 in loc de maxim 32) si TGP (56, in loc de maxim 33) usor marite. acum mi-a zis sa refac analizele peste 1 luna. si sa fac testele la VHA< VHB< VHC< imi este tare frica. mentionez ca nu am nici un simptom. vreau sa stiu de dinainte daca este vreun risc sa am hepatita, va multumesc
Buna ziua.Am si eu o nelamurire si v-as fi foarte recunoscatoare daca m-ati putea ajuta in aceasta privinta.Am facut niste analize la sange pe 17.01.2013 si mi-au iesit urmatoarele rezultate:lymfocite-19.3;granulocite-73,3;WBC-10,5;PLT-35,3;creatina serica-0,53;fibrinogenemie-389;TGO-42;TGP-39,aslo-300;proteina c reactiva-24.Atunci mi-a spus medicul de familie ca am un strptococ in gat si mi-a recomandat tratament cu moldamin,o injectie la 10 zile.PE 24.01.2013 am ajuns la unrgente cu o durere de stomac groaznica,am si gastrita,si mi-au mai facut niste analize de sange si mi-au iesit urmatoarele valori:TGO-120;TGP-74;hemoleucograma-13.0;WBC-13.Mi-a zis medicul de garda sa fac testare pentru hepatita B si C.Am facut testarea si mi-au iesit negative amandoua.Medicul de familie mi-a spus ca este bine,ca nu am nimic,doar sa tin regim.Sunt putin speriata.Tocmai ma hotarasem sa raman insarcinata si nu as vrea sa existe vreo problema,as vrea sa am un organism sanatos,sa pot sa sustin o sarcina si sa se nasca un copil sanatos.Mi-ati recomanda sa fac ceva analize?Va multumsc!
st f nelamurita in ultimul timp am fost descoperita cu virusul hbs prezent, am facut analizele care mi au fost recomandate cum ar fi:anticorpi igG Anti helicobacter pylori 9,3 Ac anti-Hbe 8,37 ag hbe negativ,ACanti HDV IgG ABSENT, ag hdv negativ, bilirubina directa 0,13, bilirubina totala0,65, PCR ADN HBV CANTITATIV incarcatura virala virala:123copiiADN HVB/ML[2,09 LOG COPII adn hvb/ml{ 36 UI/ML {1,56 LOG ui/ml{ sensibilitatea metodei: 51 copii ADN HVB/ML[1,71 log copii ADN HVB/ML{ 15 ui/ml [1,17 log UI/ML AM DURERI IN PARTEA STANGA OBOSEALA SI NU MI S A DAT DECAT SFATUL DE A TINE REGIM SPECIAL PT HEPATITA B CHIAR ESTE SUFICIENT DOAR REGIMUL?? MENTIONEZ CA AM DURERI IN PARTEA STG DESE SI DESTUL DE MARI va multumesc si astept raspuns
buna ziua as dorii si eu o informatie in curand am sa urmez tratamentul cu entecavir dar vreau sa mentionez ca locuiesc in franta.stiu ca pot sa il trimit luna de luna prn posta si sa vin acasa pentru monitorizare,analize.as dorii parerea unui specialist ce crede in legatura cu modul acesta de a face tratamentul,nu am alta optiune nu pot sa raman in tara.va multumesc frumos si astept un raspuns
tgp 15 , tgo 14 si aghbs reactiv intrebarea mea este sunt purtator sanatos ? (celelalte analize au iesit f bune inclusiv bilirubuna ) ar tb sa repet atigenul sau ce pasi ar tb sa urmez?
Raspuns automat.
Inainte de a posta o intrebare cautati pe site existenta subiectului respectiv – in cazul dvs purtatorul sanatos de virus b – exista acest subiect
M-am lamurit bustean in legatura cu transaminazele astea crescute! La toate intrebarile, raspunsurile contin invariabil un „poate”, „este posibil”, „s-ar putea sa”, etc. Nimic concret, dupa care sa se poata ghida bietul om. Asadar, tot la medic trebuie mers, pregatit plicul de rigoare, si asteptat ca Domnul doctor sa-si faca timp si chef pentru suferinta mea, a ta, sau a altuia… Multam fain!
am doua gemene si pe una din ele l-ea muscat doua capusi am fost la spitalul matei bals si le-am facut analize de sange .dupa care au iesit analizele si mi-au spus ca nu e nici o problema ,dar la una din fetite m-ia ZIS CA ARE TRIGLICERIDELE MARI .DUMNERAVOASTRA CE ZICETI POATE SA AIBA HEPATITA SUNT DISPERATA DACA MA CREDETI CE MA SFATUITI VA MULTUMESC .
apreciez timpul si rabdarea dumneavoastra,munca pe care o depuneti pt a ajuta pe cei ca mine in suferinta dar am o nelamurire mare …..aici spuneti ca transaminazele sant putin crescute sau normale in ciroza hepatica si dupa aceea ca cu cat transaminazele sant mai mari ficatul este mai afectat ….nu inteleg ,,o ciroza hepatica este mai putin periculoasa ca o hepatita?multumiri.
am uitat sa va spun ca acum un an miam facut analisele si nu am avut nimic va multumesc larevedere
am uitat sa va spun ca in urma cu un an miam facut analisele si nu am avut nimic
lucrez in franta si miam facut analizele au iesit A.L.A.T 268 A.S.A.T 243 Gamma 233 si feritina 1030.va rog frumos sami spuneti daca este ceva grav.de cind am scos analizele ma simt obosita probabil din cauza stresului.se poate sa am hepatita?In rest toate analizele sint bune dar inca nu am facut analizele pentru hepatita.multumesc
Am hepatita tip b cronica cu transaminaze mari si viremie 51000copii dar si hepatita tip d cu viremie 110000000 ma simt bine si totusi imi persista icter. ma poate ajuta cineva cu un sfat la id mess petronel_fox sau se inseamna toate astea? multumesc mult
Buna ziua domnule doctor, va rog sa ma ajutati cu un sfat: Am ficat gras, intestin iritabil, TGP putin marit – aprox 60 U/l, dar este asa de mult timp – aprox. 5 ani. In decursul acestor ani, a crescut pana la max 75 U/l valoarea cea mai mare depistata la analize si a scazut pana la limita maxima a normalului (40-45). Din experienta dumneavoastra, in cat timp se poate ajunge la afectarea ireversibila a ficatului in cazul ficatului gras cu transaminaze crescute? Este sau nu cazul sa imi programez o biopsie sau fibroscan? Mentionez ca in aceasta perioada am tinut regim doar periodic (in timpul posturilor), am luat liv52, esentiale si silimarina dar nu constant ci periodic, cu intreruperi. Am consumat alcool ocazional. Multumesc anticipat.
Si cum te mai simti? Aceleasi probleme le am si eu!
bunaziua.am tgp 183,tgo ggt 178, am facut toate analizele posibile la ficat(virus b,c,d negativ,6 ecografe abdominale,toate organele normale,ceruloplasmina,bilirubina directa ,bilirubina totala,bilirubina indirecta,fosfataza alcalina,anticorpi antinucleari imunofil,anti muschi neted,antimicrozomia,imunoglobina a,g,m,timp de protombina,calprotectina in materii fecale, 3 electroforeze,anticorpi celula hepatica,antiduct biliar,anticorpi mitocondrii) toate analizele sunt bune in parametrii normali.sunt din botosani.am 30 ani nu beau nu fumez.am cheltuit peste 1500 euro si nu am aflat cauza.pe mine ma doare in partea dreapta si nu pot manca orice.va multumasc.astept raspuns pt o eventuala internare
am trasaminazele TGP-1314 si TGO-340 care este cauza ,nu am icter si nu ma simt obosita ce sa fac si de ce sunt asa crescute am in antecedente hepatita cu virus B inactiva
Buna ziua, sotul meu cu 3 ani a inceput sa aiba dureri de stomac, noi lucram in italia, a fost la medicul de familie a facut analize a materiei fecale si i sa pus diagnosticul de helicobacter, a facut tratament apoi din nou analiza materiei fecale, asta repetate de 3 ori, de 2 ori au iesit pozitiv si a 3 a oara negativ, chiar dupa acel tratament durerile continuau mai agresiv la care dr de familie spunea ca nu are nimic doar stres, ok, a rugat dr sa ii dea sa faca gastroendoscopie dar raspunsul dr a fost.tu esti doctor sa imi spui ce trebuie sa iti fac si nu a onorat cererea, ia dat din nou medicine pt ameliorarea durerilor, dar fara nici un rezultat. Anul acesta incepand din aprilie sotul meu a inceput sa nu mai aiba pofta de mancare, au inceput stari de voma si pana in iunie acest an a slabit 15 kg, bineinteles ca a mers din nou la dr si a cerut gastroendoscopie si de data asta a fost dragut si ia dat sa faca, doar ca nu a mai ajuns sa o faca pt ca pe 30 iunie i s-a perforat stomacul si a fost operat de urgenta, ok, a avut o perforatie cat un ou de gaina, i sa luat pt biopsie si am asteptat rezultatul, dupa operatie a inceput sa ia in greutate si in sfarsit eram fericiti ca raul trecuse, dar doamne raul abia a inceput, cand a iesit din spital i sa spus ca dupa 1 luna de la operatie trebuie sa faca din nou gastroendoscopie si a facut-o, spunand ca daca e ceva ne suna, si a asunat , pe 24 august a sunat dr de la gastro sa venim la el, a fost cea mai fatidica zi din viata noastra, a venit si rezultatul biopsiei dupa operatie si de la gastroendoscopie, unul si acelasi rezultat, LIMFOMA NON HADGKIN, nu stiam ce este si ni sa spus ca este tumoare, sotul meu pe 25 august a implinit 35 de ani,un cadou groaznic primit cu o zi inainte, am plans, am urlat, ne-am rugat, au inceput analize, pet la medicina nucleara din cuneo, italia, ecografii, rezonanta magletica, analize ale sangelui, toate ducand la acelasi diagnostic si trebuia sa inceapa urgent la chemioterapia, doar ca la ultimele analize transaminazele au iesit mari 143, 133 si 149 fiind repetate de 3 ori in ultimul timp, acu nu se incepe chemioterapia i s-au dat niste medicine sa scada dar cauza nu se stie de la ce cresc, celelalte organe fiind sanatoase, inima, fica, rinichi, splina, pancreas. Intrebarea mea este si va multumesc anticipat pt raspuns, este, exista riscuri a incepe la chemio avand transaminazele mari si nestiind cauza? VA MULTUMESC DIN SUFLET.
la 22 ani gpt 153, got56, eliminata suspectarea de virusi, dar confirmata steatoza hepatica nonalcolica.Pot fi migrenele saptamanale (dureri de cap,varsaturi,..) urmare a afectiunii ficatului?
O sarcina in 30 de spatamani poate creste numarul transaminazelor? Acestea au crescut in ultima luna de la 187 la 446. Nu exista nici un virus de hepatita. Acum ni s=a prescris sargenor, lagosa si vitamax. Le putem lua fara nici un risc? Multumesc frumos.
tgo 28,tgp 33.dupa 3 luni cu lipantil nano tgo39,tgp38.adevarul ca col a scazut de la 300 la 200 dar sunt nelamurit de ce au crescut transaminazele.multumesc anticipat
buna ziua,am tgo tgp crescut,am facut analize de 2 ori si acum azi a 3-a oara.valorile sunt de 200 cu 170 deci foarte mari.Am avut piciorul in gips pt 2 luni dupa care am mai stat in pat inca o luna,apoi incet incet am inceput sa ma misc.Am luat timp de 2 luni diferite pastile,unele erau injectii in burta,altele antibiotice,anti-inflamatoare etc etc,iar acum o luna am luat si vreo 2-3 saptamani izoprinosin pt un fel de ciuperca in zona inghinala.Am facut analizele pt hepatita si nu exista,am vaccinurile facute(sunt marinar).Nu sunt mare bautor,la ocazii beau mai mult iar seara acasa 2 -3 beri(eu sunt sincer…acum nu stiu daca asta nu cumva inseamna ca sunt mare bautor:P).Intrebarea mea este din ce cauza sunt crescute si daca pot pleca in voiaj cu ele si sa urmez un tratament acolo?Va multumesc si o zi buna!
Buna ziua!
Avem un baietel de 1 an si 9 luni caruia in urma unui tratament iv cu clindamicina i-au iesit transaminazele marite de 20 ori(pe 20 aprilie valorile ambelor enzime GOT,GTP erau 10 iar pe data de 2 mai acestea erau de 200, respectiv 215).Am cautat informatii privind potentialul hepatotoxic al clindamicinei dar nu am gasit nimic concret.Cat trebuie sa mai astept pana la efectuarea unor alte analize?I-am dat timp de o saptamana Liv-52 sirop si Sargenor dar nu stiu daca il vor ajuta acestea..si multe lichide a consumat in aceasta perioada.Multumesc!
Buna ziua domnule doctor Ditoiu,
In urma cu o luna de zile am suferit o colecistectomie, totul a decurs bine, am fost externat dupa circa o saptaamana. Acasa, dupa 2 zile am suferit o durere puternica in zona pieptului, mai precis a stomacului. M-am prezentat la doctor, in spitalul unde am suferit operatie mai sus amintita si mi-au descoperit valoarea transaminazelor de 11 ori mai mare decat valoarea normala. Am ramas spitalizat pentru inca o saptamana unde am fost supus unor analize in vederea depistarii cauzei acelei dereri, asa ca am facut endoscopie, computer tomograf, mi-a fost recoltat sange in vederea stabilirii nivelului de TGO, TGP, fosfataza alcalina, HLG, Fbg, PCR, Bd, Bt, astea dupa 4 zile dupa a doua internare. Rezultatele la toate aceste analize au iesit bine, cu exceptia TGP, a carei valoare a scazut de la 530 U/L la 400 U/L in aproximativ 4 zile. Am fost externat si a doua oara, testele iesindu-mi bine, dar fara un raspuns concret asupra cauzei durerii de care v-am spus.
Mentionez faptul ca, operatia de colecistoctemie a fost una clasica, fara laparoscop, starea colecistului impunand aceasta modalitate de interventie chirurgicala.
Va multumesc pentru timpul acordat si astept din partea dvs, daca se poate, un punct de vedere, o explicatie sau o posibila cauza a acelei suferinte pe care v-am expus-o.
Cu respect,
Victor
Buna ziua, am hepatita B+D, am urmat tratament cu interferon conventional dar, dupa 10 luni de la tratament au crescut transaminazele : tgp 804; tgo 640, dupa o luna au ajuns la tgp 170;tgo 86. Care ar putea fi cauza?
Am hepatita B si fac tratament cu interferon de aprox. 4 luni. La ultima cosultatie incarcatura virala a fost < 51 ADN HVB / ml, dar mi-a crescut foarte mult nr. transaminazelor. Mentionez ca inainte de tratament Trasnaminazele erau in limite normale.
stiti cumva daca trebuie sa mi fac griji dupa rezultatele p care le am de la analizele urmatoare?
TGO – 50
TGP – 56
Bilirubina totala – 0.74
varsta:21 ani
Ce trebuie sa fac daca am ciroza etilica, ascita,lichidul s-a infectat, albumina scazuta, icter care nu mai trece? Dr. a spus ca a ramas ultima varianta – transplant de ficat. Asa rea este situatia?
Textele postate pe site sunt originale, am muncit sute de ore sa le aduc la formatul actual, si le pun la dispozitia dvs neconditionat. Din pacate din lipsa de timp (lucrez si la spital si la Universitatea de medicina Carol Davila Bucuresti si in privat), si din cauza ca nu pot evalua u ncaz medical doar pe baza povestilor, NU OFER CONSULTATII PE NET. Postez intrebarile dvs deoarece ele pot ajuta alti utilizatori, si din ele mai extrag si subiecte pe care le postez pe site.
Multumesc pentru intelegere
copil 3 ani si 4 luni ,25 KG valori :ALT 45,21 ; AST 53,28
CU REGIM ALIMENTAR SCAD VALORILE? MULTUMESC!
buna ziua,
daca am transaminazele cu valoarea de 85,am voie sa fac sport?
Nu e normal, sunt mari
TGP 777 si TGO 231
am avut hepatita virala A si dupa 2 internari in spital la ultimul control mii sau gasit transaminazele crescute 777 . e normal?
Nu lucrez decat la spitalul Fundeni, Clinica Medicala etaj V, orele 9-14
Stimate d-le dr.Alexe Ditoiu ,va rog sa-mi transmiteti daca puteti sa ma consultati ,la ce cabinet si cand .Va multumesc mult!
Nu prea stiu cum sa va ajut.Nu stiu cauza cirozei, probabil virala, dar nu stiu virusul, nu stiu analizele, endoscopia, nu am auzit de „firisoare la ficat”, ori, in conditiile in care nu am informatii suficiente, nu pot judeca corect un caz medical.
sora mea are 33 de ani si i s-a depistat ca are ciroza hepatica seaca. ce se poate face in cazul ei . a depus dosarul la casa de asigurari pentru interferon , acelasi lucru s-ar putea sa aiba si fetita ei care are doar 11 ani . i s-a spus ca are transaminazele marite aici in mehedinti , pe cand la timisoara i s-a facut biopsia la ficat si i s-a spus ca nu are decat niste firisoare la ficat , leziuni. exista vreo sansa si pentru amandoua sa duca o viata mai normala? va rog din suflet ajutati-ma cumva
SPER SA NU DEVIN SUPARATOARE AS AVEA NISTE INTREBARI.IN PREZENT FACE PERFUZII CU ARGININA SICOVIT B6 ASPATOFORT.MAINE E A CINCEA ZI DIN CAUZA DURERILOR I SE FACE TRAMADOL DE 2ML LA 8 ORE MAI IA SI CATE UN PIAFEN INTRE INJECTII DE ASEARA NU L MAI DOARE DECAT INTEPATURA BIOPSIEI .DE CE TRANSPIRA FOARTE MULT?MAI ALES NOAPTEA SI NU IN TIMPUL PERFUZIILOR?UNDE SA GASESC O EXPLICATIE?MULTUMESC
Nu e, dar a fost
Acum 3 luni mi am facut nixte analize pt angajare,si mi au iesit transaminazele(tgo-tgp)mari cam duble.Mi am facut ecograf.. era putin marit,in rest totul era normal.Mi am facut analize sa nu am cumva vreun virus.. au iesit negative.. la fel si urina a iesit bine.acum 2 saptamani mi le am refacut si tgo mi a iesit in parametri normali la jumatatea valorii , iar tgp cu 2 cifre mai mare . adica 40 era limita si mie mi a iesit 42. e vreo problema??
BUNA ZIUA
VA MULTUMESC PENTRU RASPUNS SI V-AS M-AI RUGA DACA PUTETI SA-MI EXPLICATI ULTIMELE ANALIZE LA UN AN DE ENTECAVIR(DOCTORUL BAIATULUI LIPSESTE 2 SAPTAMANI SI ASTEPTAREA NE OMOARA)
ADN VIRAL HEPATITA B CANTITATIV 19300 UL/mL
Ag HBs (screening) pozitiv
anti HBs cantitativ <2 Ul?L(VALOARE NORMALA <10
Ag HBe pozitiv
Anti-HBe negativ
specific ca a inceput tratamentul cu entecavir cu o viremie de 879000000 Ul/mL
VA MULTUMESC DIN SUFLET PENTRU RASPUNS
Dilatrend 6.25.Va rog sa-mi spuneti daca acest medicament este folosit si pentru splina
Da
entecavir-ul il poate afecta pe termen lung
Teoretic nu..
PS Medicul baiatului este cel mai competent in a va sfatui de oarece cunoaste complet cazul.
multumesc mult pentru timpul acordat si pentru intelegere!n am spus ca s incompetenti medicii de la caracal ci doar indiferenti1poate asa mi s a parut oricum toti ar trebui sa fim mai buni mai intelegatori !nu conteaza domeniul in care lucram!va multumesc mult pentru raspunsuri!
buna seara
Am un baiat de 17 ani cu hepatita cronica B care a fost descoperita in 2008 , acesta a urmat un tratament timp de un an cu entecavir, iar la ultimul control echografic i s-a gasit splina in limitele superioare si ALT-ul 86. pe langa continuarea tratamentului cu entecavir i s-a recomandat si Dilatrend 6.25.
Va rog sa-mi spuneti daca acest medicament este folosit si pentru splina si daca entecavir-ul il poate afecta pe termen lung tinand cont ca nu este recomandat sub 18 ani si el avea 16 ani cand a inceput tratamentul.
Mii de multumiri!
apropo,doamna dr croitoru nu mi a putut da un raspuns clar exact ce mi ati zis dumneavoastra mai devreme nu se stie cum evolueaza!pe motiv ca analizele lui sunt bune1eu vreau sa stiu daca mai pot face ceva pentru el !e tatal meu si e prea devreme pentru…ma interesa daca perfuziile il ajuta cu arginina sau albumina din ce am mai citit pe net au randament!si cum scapa de dureri ?acum sunt groaznice!multumesc!
am inteles ca nu mi poate da nimeni un raspuns in legatura cu perioada de supravietuire,dar la 70 kg i,65 inaltime varsta 56 de ani chiar nu se poate prelungi viata?macar din durerile alea nu i se poate administra tralgit sau tramal?perfuziile cu arginina il ajuta?
la caracal i s a spus ca sa mai stea o saptamana acasa
la slatina unde locuiesc eu mi au zis ca n are domiciliu aici sa mearga inapoi la caracal!oare medicii astia au jurat vreodata pe ceva?ca sa nu va mai spun cate am tras pentru a i trimite dosarul la bucuresti!poti sa mori linistit acasa pana se rezolva ceva pe plan local!sunt f revoltata!imi pare rau ca a trebuit sa spun asta1 despre fundeni tot respectul meu si merita toate cuvintele de lauda1 cu respect multumesc pentru raspuns!
acum tatal meu are urmatoarea medicatie enap omez oncoxin viusid flavovit silimarina hepatoprotector forte sargenorsi piafen tablete sau fiole fara care nu poate sta din cauza durerilor groaznice pe care le are as putea sa aflu cat mai are de trait?as puta sa va dau si analizele lui
le am pe toate va rog sa mi raspundeti!
Am suferit o colecistectomie in urma cu 7 ani.De aproximativ 2 ani ma confrunt cu unele probleme: dureri abdominale care pornesc din partea dreapta, balonare, diaree alternand cu constipatie, cresterea progresiva a glicemiei (desi iau tratament cu glucotrol si siofor si nu mananc dulciuri), cresterea progresiva a transaminazelor. Am rugamintea sa-mi confirmati/ infirmati legatura cu operatia suferita sau alte eventuale cauze. Cu multumiri
Gasiti regimul pe site la categoria regimuri alimentare sau boli de ficat si fiere
AM FACUT ECO SI DOCTORUL DE FAMILIE MI-A SPUS CA AM GASTRITA SI AM URMAT TRATAMENT TIMP DE O SAPTAMANA. DUPA ACEASTA PERIODA TOT NU M-AM SIMTIT BINE. AM REFACUT ANALIZELE CAND TRANSAMINAZELE MI-AU FOST CRESCUTE. TGP A FOST 314 SI TGO 160. M-AU INTERNAT LA SPITALUL DE BOLI INFECTIOASE CU SUSPECT HEPATITA. TOTI VIRUSII AU IESIT NEGATIVI.PROBLEMA A FOST CA AM FACUT HEPATITA TOXICA MEDICAMENTOASA DE LA ANTICONCEPTIONALE. ACUM NU PREA STIU CE REGIM SA TIN. VA ROG SA MA AJUTATI. MULTUMESC
baiatul meu are transaminazele crescute de 6 ori decat normal.nici un dr nu are un diagnostic pt el,doar presupuneri.nu exista un diagnostic clar.ce sa ma fac?unde sa mai merg cu el pt un diagnostic si posibil tratament?
am bila lenesa, e posibil sa am crescute transaminazelele din aceasta cauza?