Dr Alecse Valerian Ditoiu, medcic specialist gastroenterologie si hepatologie Buicuresti
Tratamentul unei hepatite cronice nu se poate face fara sa stii cauza; daca iei ceaiuri, protectoare hepatice, suplimente nutritive, vitamine, etc, nu te vindeci de hepatita cronica, existand si riscul agravarii leziunilor hepatice prin substantele – necunoscute- existente in ceaiuri – detalii in articol
Ce este hepatita cronica?
Hepatita cronica este o boala de ficat cu evolutie mai lunga de sase luni, indiferent de cauza sa .
Cum se trateaza hepatita cronica?
Pentru ca un medic sa stie cum se trateaza hepatita cronica la un anumit pacient este nevoie de urmatoarele date:
- Trebuie stabilita exact daca este o boala cronica de ficat (boala cronica de ficat – trebuie sa fie mai veche de 6 luni asa cum am mentionat deja)
- Trebuie stabilit corect diagnostic cauzal – deci trebuiesc analize care sa depisteze cauza hepatitei, cele mai frecvente cauze fiind
Precizarea EXACTA a stadiului de imbolnavire a ficatului – lucru care se face de obicei prin biopsie hepatica sau alta metode e evaluare corespondenta (Fibrosca, Fibrotest, Fibromax, etc). Nu se poate diagnostica o hepatita cronica corect fara a sti stadiul bolii de ficat. Stadiul poate fi de inceput, mediu, avansat (cel mai avansat fiind ciroza hepatica}- Alcoolica
- Virusala
- Autoimuna
- Steatohepatita
- Alta cauza (vezi cauzele de hepatita cronica)
- Precizarea EXACTA a cantitatii de virusuri din organism (viremia) – daca hepatita este de cauza virala, in functie de viremie putandu-se prescrie si tratamentul
Fara a avea precizate aceste elemente, nu se poate face un tratament corect
Hepatita cronica – metode de tratament
Exista mai multe metode de tratament in hepatitele cronice virale, prezentate la fiecare forma de hepatita (dr Ditoiu).
Teoretic se poate spune ca tratamentul hepatitei cronice se paote face astfel
- Regim alimentar -esential fara ALCOOL SI ABUZ DE MEDICAMENTE
- Medicamente “protectoare” hepatice (eficienta zero)
- Medicamente antivirale – interferon si altele- expuse la fiecare forma de hepatita virala
- Medicamente imunomodulatoare in hepatitele autoimune
- Tratament “naturist” (nu are eficienta dovedita stiintific)
Hepatita cronica – FORUM
NOTA: Raspunsurile sunt sumare si nu sunt personalizate (nu se refera la cazul dvs) deoarece acest site nu este destinat diagnosticului si evalauarii medicale a cazurilor pe net, ci doar furnizarii de informatii medicale
Inainte de a pune o intrebare cautati singur informatiile dorite pe site cu search de sus si veti gasi foarte probabil informariile postate deja pe site.
Daca doriti o evaluare virtuala a starii dvs de sanatate, simptomelor, analizelor etc, apelati la site-uri care dau consultatii pe net.
1. Daca am facut viremia acum 2 ani si incep acum tratamentu pentru hepatita C, nu ar fi trebuit repetata viremia, pentru ca intre timp poate a crescut, iar scaderea din urma tratamentului, s-ar putea sa nu ajunga la o valoare care sa ma faca considerat responder?
In mod normal ar fi trebuit repetata viremia
2. Sotul meu a facut un set de analize dupa doua saptamani de la inceperea tratamentului combinat(Peg+Ribavirina)si i-a iesit sideremia=206,7(inainte de tratament avea o valoare normala).Ce semnifica aceasta situatie si ce trebuie facut?
In hepatita cu virus C frecvent sideremia este crescuta, dar nu din cauza tratamentului ci a altor mecanisme, partial cunoscute. Cred ca sideremia era mare si inainte de inceperea tratamentului. Fierul crescut in sange (si in ficat) la pacientii cu hepatita virala C, poate sa scada efectul tratamentului antiviral, si sa creasca riscul de aparitie a cancerului hepatic. Ca metoda de scadere a sideremiei se paote incerca flebotomia (sangerarea)
3. Daca am Ac anti HBe pozitiv 0.01 (reactivitate Elisa), Anti HCV negativ, AgHBs pozitiv 541.08 reactivitate, AgHBe negativ, AntiHDV negativ, ADN-VHB 3117 Ul/ml in ce faza a hepatitei sunt?
Cititi mai sus cum se pune diagnosticul de hepatita, si veti deduce in ce faza sunteti.
4. Este obligatoriu ca hepatita cronica, virala, autoimuna, alcoolica, toxica, se evolueze catre ciroza?
In medicina nimic nu este definitiv trasat, de aceea sunt copii care fac ciroza, betivi care nu au nimic la ficat, cancere care se vindeca de la sine, si altele care dau deces galopant. Nu este obligatoriu sa evolueze catre ciroza dar exista acest risc
5. Se poate pune diagnosticul de hepatita prin analize de urina?
Aveti mai sus criteriie pe care se pune diagnosticul de hepatita cronica, nu este inclus si examenul de urina.
6. Infectia cu virus cu viremie nedetectabila este periculoasa?
Date stiintifice recente arata ca in cazul infectiei cu virus B exista riscuri chiar in forma de „hepatita oculta cu virus B” este definita prin urmatoarele criterii:
- prezenta ADN VHB in sange in cantitate minima <200ui/l sau
- prezenta ADN viral in ficat (detectabil la punctia biopsie hepatica sub forma de cccADN); acest ADN viral se poate integra in ADN-ul celule ficatului, iar modificarea acestei structuri poate duce la aparitia de celeule hepatice anormale, unele atat de anormale incat nu mai raspund la comenzile organismului si se inmultesc fara control,
- absenta AgHBs
- transaminaze normale
Poti avea virus B in ficat, chiar daca ai viremia nedetectabila si ai anticorpi antiHBs si antiHBc.
Disparitia infectiei cu virus B dovedita prin analize de sange, nu inseamna si disparitia virusului din ficat, adica lipsa oricarui risc pentru o boala de ficat, tocmai de aceea este bine ca bolnavul cu hepatita cronica cu virus B sau C sa fie urmarit de un medic de boli de ficat, nu de boli infectioase. Deci orice persoana care a avut o infectie cu virusul hepatitei B, chiar considerat vindecata infectia cu sau fara tratament, trebuie urmarita hepatologic sau gastroenterologic periodic, datorita persistentei posobile a virusului in ficat cu riscurile reaparitiei HEPATITEI CRONICE SAU A CANCERULUI DE FICAT.
Aveti aici sursa informatiei de mai sus
Ce trebuie sa faci atunci cand ai o boala de ficat ?Cat trebuie sa astepti pana mergi la medic?
In principiu daca ai probleme de sanatate cu sau fara simptome, normal ar fi sa stii care este cauza si gravitatea lor.Nu se poate spune care este perioada de asteptare de cand apar simptomele pana cand trebuie sa te ingrijorezi sau durata a simptomelor care ar trebui sa va ingrijoreze deoarece situatie difera de la bolnav la bolnav. In principiu, majoritatea bolilor digestive nu reprezinta o urgenta medicala, problema poate fi ca aceleasi simptome dau si numeroase boli – de fiere, ficat, stomac sau colon, de aceea sunt posibile confuziile de diagnostic. Riscul cel mai mare este ca o boala sa para a avea o evolutie blanda cel putin o perioada de timp, apoi evolutia sa se agraveze, facand necesar consultul medical pentru precizarea diagnosticului corect. Dupa aprecierea corecta a diagnosticului si gravitatii bolii, urmarirea de catre medic este mai..laxa, in functie de pacient. fiecare caz se evolueaza in felul lui, (vad destul de des pacienti cu boli serioase diagnosticate intamplator, in lipsa oricaror simptome ingrijoratoare).
Pentru linistea dvs cred ca este mai bine sa faceti o evaluare medicala care sa arata ca nu aveti ceva ingrijorator , deci mai bine platiti o consultatie degeaba, decat sa o faceti prea tarziu .Cel mai corect lucru este sa faci asa cum faci cand observi ca se scurge putin ulei la masina , nu o lasi sa crape motorul ci mergi la mecanic. Este normal sa ai aceeasi grija de propriul organism, mai ales ca piesele de schimb nu exista.. Cu bani nu poti sa iti cumperi sanatate, poti doar beneficia de o ingrijire medicala mai buna.
Care este cel mai bun tratament si regim pentru ficat?
In privinta tratamentelor medicale sau regimului alimentar indicatiile generale ca cele de pe site, sunt … generale, nu se aplica automat tuturor pacientilor cu aceea boala. Daca diagnosticul este corect, in fiecare boala exista mai multe scheme de tratament recomandate, mai multe scheme corecte.. Problema este ca fiecare bolnav are anumite caracteristici, anumite.. sensibilitati care fac ca o schema de tratament corecta sa i se potriveasca mai bine, iar alta mai putin bine. Medicul curant trebuie sa aleaga schema care i se potriveste cel mai bine bolnavului pe care il are in fata sa. Pentru a recomanda aceasta schema terapeutica potrivita unui anumit bolnav, medicul este ajutat de lucrurile pe care le-a invatat in cei 6 ani de facultate, in anii de rezidentiat, de datele teoretice din studiile clinice, dar si mai mult il ajuta experienta medicala (ca de altfel in orice alta meserie) si luarea in calcul a tuturor caracteristicilor bolnavului pe care il consulta. Daca toti bolnavii cu o anumita boala s-ar trata la fel, se poate lua o schema de tratament de pe internet, si se rezolva problema, fara sa iei in calcul riscurile tratamentului si ale bolii la persoana respectiva..
Despre mine
Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina cu peste 37 de ani de practica medicala, incepand cu medicina de familie la tara si terminand cu doctoratul.
Am 30 de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale si cca 30 de ani la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti.
De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).De ceva timp am un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie
in clinica Sante Bucuresti.
Daca aveti nevoie de o a doua opinie medicala pentru problemele dvs de sanatate, puteti solicita o programare la consultatie pentru dr Ditoiu la numarul de telefon de pe site 0758 751 841, o puteti solicita si direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil. In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web
B.ziua dumnu doctor am o intrebare(cu scuzele mele daca deranjez) ptr.dv eu in persoana vin la clinica privata si in urma consultatei facute de dv.i-mi veti spune de ce boala sufera FICATUL meu?daca da atunci EU VIN sigur la dv…puteti sa-mi confirmati? e-mail meu budaky1959@yahoo.com va multumesc aticipat.