Dr Ditoiu AV, medic gastroenterolog - hepatolog Bucuresti. Cabinet privat de gastroenterologie în Clinica Sante str Magura Vulturului 87. Tel 0758 751 841

Viremia in hepatite forum

Viral load (engl)

Ce este viremia in hepatita cronica virala?

Viremia reprezinta cantitatea de virusuri existente in sangele pacientului la un anumit moment.

Valorile viremiei se pot exprima in unitati internationale (UI) sau copii la un mililitru de sange.

Cand trebuie sa faci viremia (incarcatura virala), toti trebuie sa ne-o facem?

Nu trebuie sa ne facem toti viremie si nici nu trebuie sa ne facem toti AgHBs sau Ac VHC, ci numai anumite persoane

  • Determinarea incarcaturii virale pentru virusul hepatitei B trebuie facuta atunci cand ai AgHBs prezent si transaminazele sunt crescute (mai mult de doua ori valoarea superioara a normalului),
  • Pentru virusul hepatitei C, atunci cand au fost descoperiti Ac VHC.
  • Pe parcursul tratamentului, sau pe parcursul evolutiei hepatitei cronice virale, trebuiesc facute determinari ale viremiei cu o anumita periodicitate (vezi mai jos)

Care este valoarea .. normala a viremiei?

In mod normal viremia trebuie sa fie nedetectabila.

De ce se spune viremie nedetectabila si nu viremie zero?

Nu se spune viremie zero, deoarece nu exista inca o metoda care sa determine existenta unui singur virus, limita inferioara de detectie a majoritatii metodelor find de ceteva zeci de copii/ml.

Deci viremie nedetectabila poate inseamna ca ai un numar de virusuri, dar acesta este mic, si analiza care s-a facut nu ii poate detecta.

Ce inseamna viremia (incarcatura virala) in copii /ml sau ui (unitati internationale)?

Exista mai multe forme de exprimare a viremiei: in log, in copii/ml sau in ui/ml. Practic, daca ai viremia exprimata in UI/ml si vrei sa stii cate copii ai, inmultesti cifra exprimata in UI/ml cu aproximativ 5.

Cat de mica poate fi viremia (incarcatura virala)?

Cea mai mica incarcatura virala este cea nedetectabila.

Cat de mare poate fi viremia (incarcatura virala)? Ce inseamna viremie (incarcatura virala) mica? Ce inseamna viremie (incarcatura virala) medie? Ce inseamna viremie (incarcatura virala) mare?

Incarcatura virala (viremia) poate fi clasificata astfel;

Viremia pentru virusul C:

  • Viremia este  mica daca este 200.000- 1.000.000 copii/ml
  • Viremie medie = 1.000.000 – 5.000.000 copii/ml
  • Viremie mare = 5.000.000 – 25.000.000 copii/ml
  • Viremie foarte mare = peste 25.000.000 copii/ml

Viremia pentru virusul B:

  • Viremie mica = 100- 100.000 ui/ml
  • Viremie medie = 100.000 – 10.000.000 ui/ml
  • Viremie mare = 10.000.000 – 100.000.000 ui/ml
  • Viremie foarte mare = peste 1.000.000.000 ui/ml

Ce importanta are marimea viremiei (mica, medie, mare)?

Marimea viremiei este importanta pentru stabilirea urgentei sau non-urgentei tratamentului, pentru evaluarea raspunsului la tratament si a riscului de evolutie a bolii de ficat.

O viremie (incarcatura virala) mica, inseamna o boala usoara?

Viremia singura nu poate preciza gravitatea unei boli de ficat, pentru evaluarea corecta a unei hepatite cu virus B sau C sunt necesare analize suplimentare pe care le gasiti pe site

Cu cat ai viremie mai mare cu atat exista risc mai mare sa faci ciroza?

Se poate spuna ca teoretic afirmatia dvs este corecta.

Am viremie C nedetectabila, transaminaze normale si ciroza (spune medicul meu). Nu este o greseala? Am ori nu am boala de ficat cu virus C?

Ciroza reprezinta stadiul de „vindecare” a unei boli de ficat (hepatita cronica virala C – sa spunem). In acest stadiu, virusul a fost, a imbolnavit ficatul, ficatul si-a cicatrizat leziunile prin fibroza (ciroza), iar virusul este posibil sa fi fost eliminat de sistemul imun (cu sau fara tratament medicamentos). Deci exista posibilitatea cirozei datorate virusului C cu viremie nedetectabila, si transaminaze normale.

O viremia (incarcatura virala) medie inseamna o boala grava?

O viremie mare, poate sa insemne o boala mai evoluata, dar nu este obligatoriu. Exista ciroza cu viremie mica sau zero, si hepatite cu viremie de milioane

O viremie (incarcatura virala) foarte mare inseamna ciroza?

O viremie foarte mare, poate sa insemne o boala mai evoluata, dar nu este obligatoriu.

Daca ai viremie (incarcatura virala) mare sau foarte mare, este urgent sa faci tratament? Cat de urgent trebuie sa incepi tratamentul in acest caz?

In principiu hepatita cronica (ca majoritatea bolilor cronice) nu reprezinta o urgenta medicala (fata de hepatita acuta sau bolile acute de exemplu).

Totusi, in viremiile de peste 1.000.000 ui/ml si A3 F3, se considera ca este necesara inceperea rapida a tratamentului, aceste cazuri intrand prioritar pentru aprobare la CNAS.

In cat timp faci ciroza daca ai viremie (incarcatura virala) nedetectabila?

In hepatita cronica cu virus C, viremia nedectabila dupa 6 luni de tratament (sau viremie nedetectabila, care nu a necesitat tratament) este asociata cu vindecarea bolii de ficat, deci nu apare ciroza.

In hepatita cronica cu virus B, viremia nedetectabila poate deveni oricand detectabila, cu riscul de evolutie a hepatitei catre ciroza in medie cam in 10-15 ani. Evident exista cazuri cu evolutie mai rapida sau mai lenta, ca si cazuri stationare (care nu fac ciroza) sau cu vindecare fara tratament sau cu tratament.

In cat timp faci ciroza daca ai viremie (incarcatura virala) detectabila?

Evolutia catre ciroza depinde de evolutia viremiei sub tratament – vezi mai sus. In cazurile nefavorabile, riscul de evolutie a hepatitei catre ciroza in medie cam in 10-15 ani. Evident exista cazuri cu evolutie mai rapida sau mai lenta, ca si cazuri stationare (care nu fac ciroza) sau cu vindecare fara tratament sau cu tratament.

In cat timp faci ciroza daca ai viremie (incarcatura virala) mica?

Evolutia catre ciroza depinde de evolutia viremiei sub tratament – vezi mai sus. . Evident exista cazuri cu evolutie mai rapida sau mai lenta, ca si cazuri stationare (care nu fac ciroza) sau cu vindecare fara tratament sau cu tratament. Evolutia este mai lenta si raspunsul la tratament mai bun daca ai incarcatura virala mica.

In cat timp faci ciroza daca ai viremie (incarcatura virala) medie?

Evolutia catre ciroza depinde de evolutia viremiei sub tratament – vezi mai sus. In cazurile nefavorabile, dintre cei care iau virusul C, 50-85% RAMAN CU VIRUSUL SI DOAR 5-25% FAC CIROZA IN URMATORII 25 DE ANI. Evident exista cazuri cu evolutie mai rapida sau mai lenta, ca si cazuri stationare (care nu fac ciroza) sau cu vindecare fara tratament sau cu tratament.

In cat timp faci ciroza daca ai viremie (incarcatura virala) mare?

Evolutia catre ciroza depinde de evolutia viremiei sub tratament – vezi mai sus. In cazurile nefavorabile, dintre cei care iau virusul C, 50-85% RAMAN CU VIRUSUL SI DOAR 5-25% FAC CIROZA IN URMATORII 25 DE ANI. Evident exista cazuri cu evolutie mai rapida sau mai lenta, ca si cazuri stationare (care nu fac ciroza) sau cu vindecare fara tratament sau cu tratament. Evolutia este mai rapida si raspunsul la tratament mai prost daca incarcatura virala este mare.

Ce importanta are marimea viremiei (incarcatura virala) in evolutia hepatitei catre cancer de ficat?

Incarcatura virala mare, prezinta risc mai mare de evolutie catre cancer de ficat.

Ce importanta are marimea viremiei (incarcatura virala) in evolutia hepatitei catre ciroza?

Incarcatura virala mare, prezinta risc mai mare de evolutie catre ciroza.

Daca ai viremia mare ,exista sanse ca viremia (incarcatura virala) sa devina nedetectabila?

Da, dar sunt mai mici decat in cazul viremiei mici.

Daca ai viremia medie ca valori ,exista sanse ca viremia (incarcatura virala) sa devina nedetectabila?

Da, dar sunt mai mici decat in cazul viremiei mici.

Daca ai viremia mica  ,exista sanse ca viremia (incarcatura virala) sa devina nedetectabila?

Da, sansele sunt mai mari decat in cazul viremiilor medii sau mari.

Daca ai viremie (incarcatura virala) nedetectabila, va ramane asa permanent?

In cazul virusului C , poate ramane nedetectabila permanent, in cazul virusului B, exista riscul reactivarii virusului oricand.

Daca ai viremie (incarcatura virala) nedetectabila poti transmite virusul partenerului sexual?

In cazul virusului C nu poti transmite virusul daca ai viremie nedetectabila, in cazul virusului B, exista acest risc, dar este foarte mic.

Daca ai viremie (incarcatura virala) nedetectabila poti transmite virusul celor din familei?

In principiu virusul hepatitei B si C nu se transmit in familie decat eventual (rar) partenerului sexual, sau prin aparat de ras sau periuta de dinti (ipotetic) folosite in comun. In cazul virusului C nu poti transmite virusul daca ai viremie nedetectabila, in cazul virusului B, exista acest risc, dar este foarte mic.

Daca ai viremie (incarcatura virala) mica poti transmite virusul celor din familei?

In principiu virusul hepatitei B si C nu se transmit in familie decat eventual (rar) partenerului sexual, sau prin aparat de ras sau periuta de dinti (ipotetic) folosite in comun. Daca ai viremie mica, exista acest risc, dar este foarte mic

Daca ai viremie (incarcatura virala) mare poti transmite virusul celor din faamilie?

In principiu virusul hepatitei B si C nu se transmit in familie decat eventual (rar) partenerului sexual, sau prin aparat de ras sau periuta de dinti (ipotetic) folosite in comun. Daca ai viremie mare, exista acest risc, fiind ceva mai mare decat in cazul vireimici mici

Daca ai viremie (incarcatura virala) nedetectabila poti transmite virusul copilului in timpul sarcinii?

Teoretic poti transmite (viremia nedetectabila NU INSEAMNA viremie zero, deci absenta virusului, ci doar ca metoda nu poate detecta virusul),riscul fiind foarte mic

Daca ai viremie (incarcatura virala) detectabila poti transmite virusul copilului in timpul sarcinii?

Da.

Daca faci tratament si viremia (incarcatura virala) nu scade, de ce trebuie sa intrerupi tratamentul?

Pentru ca virusul nu este omorat de medicament

Daca faci tratament si viremia (incarcatura virala) nu scade, si trebuie sa intrerupi tratamentul, virusul nu isi reia inmultirea?

Probabil virusul se inmulteste ca si inainte de tratament, deoarece tratamentul oricum nu era eficient

Dupa cat timp de la terminarea tratamentului antiviral se vor face analizele pentru a vedea daca virusul a reaparut?

Dupa 6 luni

Daca virusul nu reapare dupa un numit interval se poate considera ca am scapat definitiv de boala? Care ar fi acest interval de timp?

La virusul C perioada este de 6 luni de la terminarea tratamentului,, la virusul B nu exista aceasta situatie (se poate reactiva oricand, datorita persistentei virusului in ficat, chiar daca lipseste din sange)

Ce relatie este intre marimea transaminazelor si marimea viremiei (incarcatura virala) ?

Teoretic exista transaminaze mici sau normale cu virus mult si invers

Ce relatie este intre marimea viremiei (incarcatura virala) si AgHBs?

Teoretic cu cat ai viremie mai mare cu atat AgHBs (determinat cantitativ) este mai mare)

Daca ai viremie (incarcatura virala) nedetectabila, inseamna ca nu ai hepatita cronica?

Poti sa ai hepatita cronica cu viremie nedetectabila, fie ca hepatita are alta cauza, fie ca virusul a dat hepatita cronica si apoi a fost omorat de tratament, iar hepatita a ramas

Daca ai viremie (incarcatura virala) detectabila inseamna ca ai hepatita cronica?

Exista viremie detectabila FARA sa ai si hepatita cronica.

Poti sa ai hepatita daca ai viremie (incarcatura virala) nedetectabila?

Poti sa ai.

Puteti sa-mi spuneti cat de bolnav sunt dupa valoarea viremiei (incarcatura virala)?

Nu pot sa va spun, gravitatea bolii nu este data doar de valoarea viremiei (exista ciroza hepatica de cauza virala cu viremie nedetectabila)

Puteti sa-mi spuneti cum va evolua boala mea dupa valoarea viremiei (incarcatura virala)?

Teoretic, daca valoarea viremiei scade sub tratament, exista sanse ca evolutia bolii sa fie buna.

Voi transmite virusului copilului sau sotului daca am viremia (incarcatura virala) mare?

Exista acest risc, care se poate reduce pentru sot daca se vaccineaza penttru virusul B, iar pentru copil sa iau anumite masuri la nastere (sunt postate pe site).

Care sunt cele mai bune rezultate pe care le pot obtine la viremie (incarcatura virala), in urma tratamemntului antiviral?

Inseamna viremie nedetectabila tot timpul

Care sunt cele mai proaste rezultate pe care le pot obtine la viremie (incarcatura virala), in urma tratamentului antiviral?

Lipsa de scadere sau cresterea viremiei in ciuda tratamenmtului

Daca ai viremie (incarcatura virala) mare trebuie sa tii regim strict?

Trebuie sa tii regimul obisnuit ca pentru hepatita (este postat pe site)

Cat de mult variaza viremia intr-un an?

Viremia poate varia oricat in functie de zeci de factori, poate fi zero sau un miliard in acelasi an..

Daca ai viremie (incarcatura virala) medie poti sa consumi alcool?

Poti sa consumi, dar cu riscul de a agrava boala de ficat.

Daca ai viremie 8000000 ui/ml si F0, de ce nu trebuie sa faci tratament antiviral?

Tratamentul pentru hepatita virala se face atunci cand ai virus care se inmulteste (viremie semnificativa), iar in urma acestei inmultiri ficatul este imbolnavit (adica are F 1 cel putin). Daca ai F0, inseamna ca virusul exista, dar nu a imbolnavit ficatul; pe parcursul evolutiei, virusul poate sa nu imbolnaveasca ficatul, deci in stadiul F0 nu este necesar tratamentul, asa cum nu este necesar sa scoti o masea daca ai doar durere si nimic altceva (nu scoti maseaua preventiv, ca sa nu faci carie).

Am hepatita b cronica, am aflat acum 1 an ,ar fi posibil sa o am de 3-4 ani si am transaminaze in limite normale stgp 41 u/i (9,36 ) ,scor fibrotest 0,05 ,nivel estimat al fibrozei : F0 scor actitest 0,17,nivel estimat al inflamatiei ;A0 VIREMIA 8030116 UI/ML ,. ACUM UN AM AM AVUT VIREMIA 33804375UI/ML. MI-A FOST APROBAT INTERFERONUL: PEGINTERFERONUM ALFA 2A .,ABIA ACUM DUPA UN AN SI 2 LUNI ,TREBUIA SA IL INCEP DIN LUNA NOIEMBRIE .DAR TRANSAMINAZELE DE LA 240 ACUM UN AN MI-AU SCAZUT SI SUNT IN LIMITE NORMALE,LA FEL SI A0 F0.INTREBARI:

1. CE AR TREBUI SA FAC?

Sa urmati sfaturile medicului curant cum este normal.

2.SA INCEP ACEST TRATAMENT ?

Urmati sfaturile medicului dvs curant

3. VA DA REZULTATE TRATAMENUTL IN ACESTE CONDITII S-AU SA ASTEPT SA CREASCA TRANSAMINAZELE? CAT POATE DURA PANA IMI VOR CRESTE TRANSAMINAZELE DIN NOU, POATE DURA ANI? AM 30 DE ANI SI VREAU SA FAC UN COPIL DAR NU ININTE DE A FACE ACEST TRATAMENT. EXISTA VREO SPERANTA CA EU SA SCAP DE ACEST VIRUS B? CE MA SFATUITI SA FAC?

Exista sansa de a scapa de virus, medicul dv este singurul cu care va puteti sfatui , stiind cel ma bine situatia dvs. Asa cum la fotbal sau in mecanica un meserias nu se baga in lucrarea altuia, nici in medicina nu este corect sa dai indicatii pacientului care este monitorizat de alt medic

Se poate estima care este perioada de trecere de la F3 (cu o viremie de cca 3 mil.) la ciroza in cazul unei hepatite C?

Nu exista o perioada fixa, nu se poate estima.

Daca viremia C este nedetectabila de 6 ani, mai poate deveni detectabila?

Teoretic nu.

Am facut antigenul HCV…iar rezultatul a fost acela ca, sunt purtator al virusului hepatic C. In care situatie, acest virus se poate steriliza, fara a fi prezent in sange?

Nu ati facut antigenul viruslui C (nu exista aceasta analiza) ci anticorpii impotriva virusului; ei pot fi prezenti in absenta virusului.

Viremia, in HBV, este fluctuanta ? si daca da, care este intervalul de fluctuatie considerat normal ?

Fluctuatia viremiei este aleatorie

Care este limita de detectie arn cantitativ in urma tratamentului interferon ribavirina la arn nedetectabil?

15ui/ml

In evaluarea unei hepatite cronice B este mai importanta viremia sau nivelul fibroactitestului(sttind ca poate supraestima gravitatea bolii ficatului)?nivelul viremiei se poate corela cu fibroactitestul?au relatie directa sau indirecta?multumesc.

Nu se corelaza viremia cu fibrotestul. Am bolnavi cu viremie nedetectabila si ciroza, si bolnavi cu viremie de ordinul milioanelor si fibroza zero sau unu

Care analiza reflecta cel mai bine boala-viremia sau fibrotestul?multumesc

Viremia arata cat de infectat este organismul iar fibrotestul arata cat de bolnav este ficatul.

Fibrotestul poate sa creasca numai datorita infectiei cu virusuri?

Intrebarea dvs este foarte buna. Fibrotestul ca si biopsia arata cat de fibrozat este ficatul, indiferent de cauza fibrozei; deci fibrotestul creste si in alte tipuri de hepatite, nu numai in cele virale

Dar fibrotestul se bazeaza pe analizele unor parametri dupa cum am citit,care azi pot arata o valoare,maine alta valoare,si de aici am intrebarea-fibrotestul nu e o investigatie subiectiva?valorile celor 6 analize pot varia,fiind mai mici sau mari

Valorilor fibrotestului pot oscila in paralel cu cele ale analizelor pe baza caruia se calculeaza acest parametru, deci este posibila eroarea mentionata de dvs.Faptul ca nu  este un singur parametru, atenueaza din eroare

Am aflat ca la cei care se infecteaza cu virusul mutant vaccinul facut anterior este ineficient, si astfel nu ofera protectie.asa este,din perspectiva dumneavoastra?

Lucrurile stau putin invers. Cei vaccinati la care nua prins vaccinul, pot face infectie cu orice virus, inclusiv cel mutant.

Daca in hepatita c cu tratament pegintron ribavirina viremia a fost  nedectabila la 48 saptamini tratament 68 saptamini iar la o luna dupa terapie transaminazele usor crescute[in timpul tratamentului din saptamina a 8 pina in saptamina a 63 au fost in limite normale] , inseamna ca tratamentul a fost non responder si viremia la 6 luni va fi detectabila?

Nu neaparat

ATENTIONARE

Date stiintifice recente arata ca in cazul infectiei cu virus B exista riscuri chiar in forma de „hepatita oculta cu virus B” este definita prin urmatoarele criterii:

  • prezenta ADN VHB in sange in cantitate minima <200ui/l sau
  • prezenta ADN viral in ficat (detectabil la punctia biopsie hepatica sub forma de cccADN); acest ADN viral se poate integra in ADN-ul celule ficatului, iar modificarea acestei structuri poate duce la aparitia de celeule hepatice anormale, unele atat de anormale incat nu mai raspund la comenzile organismului si se inmultesc fara control,
  • absenta AgHBs
  • transaminaze normale

Din schema alturata reiese ca poti avea virus B in ficat, chiar daca ai viremia nedetectabila si ai anticorpi antiHBs si antiHBc. Disparitia infectiei cu virus B dovedita prin analize de sange, nu inseamna si disparitia virusului din ficat, adica lipsa oricarui risc pentru o boala de ficat, tocmai de aceea este bine ca bolnavul cu hepatita cronica cu virus B sau C sa fie urmarit de un medic de boli de ficat, nu de boli infectioase.  Deci orice persoana care a avut o infectie cu virusul hepatitei B, chiar considerat vindecata infectia cu sau fara tratament, trebuie urmarita hepatologic sau gastroenterologic periodic, datorita persistentei posibile a virusului in ficat cu riscurile reaparitiei HEPATITEI CRONICE SAU A CANCERULUI DE FICAT.

Aveti aici sursa informatiei de mai sus

Daca aveti probleme de genul celor descrise in articolul pe care tocmai l-ati citit nu trebuie sa fiti nici disperat, dar nici sa amanati la nesfarsit lamurirea problemei, cel mai intelept este sa cautati un specialist competent pentru o evaluare corecta a situatiei, amanarea avand deseori consecinte neplacute, uneori ireversibile. Nu mergi la mecanic cand a crapat motorul masinii, ci cand ai vazut prima picatura de ulei scursa sub motor. Este normal sa avem aceeasi grija si de organismul nostru, mai ales ca …. nu avem piese de schimb. Orice persoana bolnava  are probleme medicale … personale, care nu se evalueaza si trateaza .. la gramada, la fel pentru toti, ci conform caracteristicilor organismului sau si a bolii sale.Va spun din experienta mea medicala de aproape 40 de ani ca pentru orice problema medicala exista un specialist potrivit care sa va ajute.

Despre mine

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.

Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut

  • 3 ani de stagiatura in Bucuresti,
  • 3 ani la tara la dispensar
  • apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.

La Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti am luctat cca 30 de ani, adica pana in iunie 2019.

In cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni am ingrijit tot ce se poate, cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.

La Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti timp de 30 de ani  am pregatit pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spital), medicii rezidenti si specialisti.

Unde lucrez acum?

In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.

Ce bolnavi vin la consultatii?

Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital, iar 10% sunt o parte dintre bolnavii pe care i-am urmarit si la spital (ceilalti au ramas in urmarirea spitalului).

Multi dintre bolnavi au mai fost si la alti medici si vor o a doua opinie medicala, , unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).

Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.

Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.

Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur  mai placut sa dai vesti bune decat proaste…

Datorita numarului mare de solicitari la cabinet, perioada de asteptare este de 5-15 zile de la solicitare. In caz de urgenta, incercam sa face programarea cat  mai repede, uneori chiar in ziua solicitarii, pe locurile celor care- din diferite motive- nu pot veni la consult (de obicei este un astfel de loc zilnic).

Activitate pe net

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro, www.hepatolog.ro  si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).

Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina

Pentru cei care totusi considera ca au nevoie  de experienta mea pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841,  sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil.
In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web
Daca doriti sa gasiti informatii despre problema dvs de sanatate, tastati pe Google drditoiu si va puteti informa de pe siteu-rile mele

 

56 de comentarii la „Viremia in hepatite forum

  1. hepatita c tratament pegintron ribavirina viremie nedectabila la 48 saptamini tratament 68 saptamini .La o luna dupa terapie transaminazele usor crescute[in timpul tratamentului din saptamina a 8 pina in saptamina a 63 au fost in limite normale] .Asta inseamna ca tratamentul a fost non responder si viremia la 6 luni va fi detectabila? Cu multa stima si respect.

  2. Domnule doctor, va rog sa scrieti un articol despre Ag HBs cantitativ. Nu gasesc informatii nicaieri pe net! Nu vorbesc de screening. Am mers de la Chisinau la Bucuresti special si am facut la Synevo de curand Ag HBs cantitativ si mi-a iesit 13, ADN Viral cantitativ <20. Ag HBe este negativ si Anti HBe pozitiv. Anti HBs cantitativ <2. Sunt la doi ani de la un tratament cu pegasys. Va rog din suflet sa imi spuneti daca pot spera la seroconversie. Va multumesc mult! Sananate va doresc de aici, de peste Prut.

  3. Buna ziua,
    va scriu din Italia, am 30 de ani si v-as ruga tare mult sa ma lamuriti si pe mine cu privire la acest subiect.
    Am avut dde la varsta de 9 ani hepatita cu virus b.Am acest virus si in prezent. Nu mi s-a spus niciodata sa fac vreun tratament decat alimentatia. Mi s-a tot repetat ca sunt un purtator sanatos. De curand am vrut sa aprofundez putin cunostintele mele despre acest virus si am inceput sa fac tot felul de investigatii, fiind sfatuita de medicul meu de familie. Am aflat ca am si virusul D. Deci coinfectie cu virus D.
    HBV-DNA ESTE 42 UI/mL
    Anticorpi ANTI VIRUS DELTA IgG 43,7-pozitiv
    Transaminazele : ASPARTATO AMINOTRANSFERAZI (AST)-33
    ALANINA AMINOTRANSFERAZI (ALT)-62
    GGT-24.
    Restul analizelor sunt in norma si ecograful in regula.
    Stiu ca nu interpretati analize sau dati diagnostice pe internet, insa vreau sa va rog sa-mi spuneti ce sanse am de vindecare?
    La ce sa ma astept?
    Am citit ca interferonul are efecte secundare destul de serioase si ma tem sa-l fac.
    Acest virus D dispare?
    Am citit multe informatii utile pe acest site si va multumesc mult.Astept cu nerabdare cateva informatii.
    As vrea sa inteleg mai bine cateva explicatii in limba mea materna ca sunt putin confuza.
    Multumesc din suflet.

  4. Am auzit ca armurariul s-a dovedit prin diverse studii a avea efect pozitiv in regenerarea hepatica a pacientilor cu fibroza.Dumneavoastra il recomandati?

  5. Am aflat ca la cei care se infecteaza cu virusul mutant vaccinul facut anterior este ineficient, si astfel nu ofera protectie.asa este,din perspectiva dumneavoastra?multumesc.

  6. Purtatorul sanatos de virus B are AgHbe pozitiv sau negativ?ca la articolul din markeri virali scrie ca „in principiu purtatorul, zis si sanatos are Aghbe”,iar langa un tabel de pe site scrie ca purtatorul inactiv are AcHbe pozitiv(de unde deduc ca AgHbe e negativ), deci purtatorul sanatos are AgHbe pozitiv sau negativ?sau nu conteaza?multumesc

  7. Pot Aghbe si AcHbe sa fluctueze?adica de la aghbe=negativ,achbe=pozitiv sa devina aghbe=pozitiv,achbe=negativ,si apoi din nou aghbe=negativ..?ce semnifica acest lucru?e grav?e vorba de mutatii?sau scadere sistem imunitar?e normal intr-o hepatita cronica cu virus b?multumesc

  8. Liv 52 sau Liv 52 DS ajuta in regenerarea hepatocelulara?daca da ,exista cazuri care s-au regenerat hepatocelular numai cu Liv 52?il recomandati in hepatite cronice?

  9. Domnul doctor am inteles ca orice stadiu de fibroza inainte de F4 e reversibil,asa este?ce trebuie sa respect sau ce trebuie sa fac pentru a reversa fibroza(ma incadrez in stadiile acelea de reversibilitate)?Antivirale nu pot lua pentru ca nu ma incadrez in conditiile acelea pentru alcatuirea unui dosar.Trebuie sa respect un regim daca nu pot lua tratament?multumesc..e important sa stiu ce trebuie sa respect, pentru a actiona cat mai devreme.

  10. Ficatul se poate inflama sau fibroza si de la consum de bauturi acidulate(de ex coca-cola) pe o perioada indelungata(2-3 ani)?adica banuiesc ca pot fi si alte cauze in afar de hepatite…

  11. Dar fibrotestul se bazeaza pe analizele unor parametri dupa cum am citit,care azi pot arata o valoare,maine alta valoare,si de aici am intrebarea-fibrotestul nu e o investigatie subiectiva?valorile celor 6 analize pot varia,fiind mai mici sau mari…multumesc

  12. In evaluarea unei hepatite cronice B este mai importanta viremia sau nivelul fibroactitestului(sttind ca poate supraestima gravitatea bolii ficatului)?nivelul viremiei se poate corela cu fibroactitestul?au relatie directa sau indirecta?multumesc.

  13. va rog frumos sami spuneti si mie c inseamna:incarcatura virala jhb(adn,vhb)rezultat60 la interval de referinta este nedetectabil?va multumesc

  14. arn inainte tratament 1605367ui[log 6,21] la 12saptamini tratament pegintron ribavirina hepatitac arn 8782ui[log 3,94] iar la 24 saptamini tratament arn 25ui[log 1,40].Mi-sa prelungit tratament inca 24 saptamini.Din luna a doua tratament si pina in saptamina 40 unde sint acum cu tratamentul transaminazele si GGT sint normale.Va rog sa-mi spuneti cu tot respectul ce parere aveti?

  15. am hepatita C si am inceput tratamentul cu interferon . dupa 4 saptamani de la inceputul tratamentului mi-a scazut viremia de la 550000 la 104 . este ok ? voi continua tratamentul ? si care tratament ? cael de 28 saotamani sau cel de 48 ? multumesc !

  16. buna ziua domnule doctor as dori sa va intreb daca fac tratament pentru hepatita c la inceputul tratamentului ALAT-88;ASAT-56 viremie 2 milioane dupa o luna de tratament ALAT:19 ASAT:17 viremie nedetectabila iar dupa cinci luni de tratament(mai am o luna de tratament in total sase luni)ALAT:59;ASAT:57 viremie nedetectabila din ce cauza cresc transaminazele?ecograf-ok mi-am facut analize pentru hepatita auto-imuna sint bune ce analize ar trebui sa fac?va multumesc

  17. Buna seara,mă numesc Andreea si sunt o mămică însărcinată in 38 de saptamâni.Am fost depistata cu hepatita virala cronica cu VHB.Am luat virusul acum doi ani pt ca am lucrat dantura si medicul la care am fost nu mi-a dat nici un tratament.Incarcatura virala este 1748UI/ml !trebuie sa iau un tratament in afara de faptul ca țin regim?

  18. Viremia, in HBV, este fluctuanta ? si daca da, care este intervalul de fluctuatie considerat normal ?
    (de exemplu o variatie de la 100 UI la 1000 UI sau o variatie de la 100.000 la 1.000.000 este tot o variatie cu magnitudinea 10 – cele doua variatii se pot incadra in intervaleul de variatie normal ?)

  19. Buna ziua,
    Am 20 de ani si am contactat hepatita c in urma cu 2 ani si tot atunci am si descoperit-o .Mi-am facut analizele in urma cu o luna ( fibromax-ul) si mi-au iesit bune(- nivelul fibrozei este F0 (adica 0,10 pe o scara de la 0 la 1), steatoza 0,08 ->S0, nashtest 0,25 -> N0 , ashtest 0,00 ->H0)
    ,exceptand actitest-ul si transaminazele :
    – scor actitest 0,62 -> A2-A3
    – TGO 70
    – TGP 131

    Ideea e ca rezultatul fibroscanului este 11,5 KPa ,IQR = 1,5 , CS=11,1 , deci ma incadrez in F3…Cum e posibil sa fie asa diferite?Mi s-a spus ca fibroscanul nu vede diferenta intre inflamatie si fibroza si asta e motivul pt care e rezultatul asa mare.
    Am mai facut un test,care e in stadiul de studiu (in Timisoara) si tot ce srie pe fisa este ” ficat= 1,58 m/s”.Tin sa precizez ca viremia a fost de 6 682 Ul/ml

    Va multumesc!

  20. buna ziua.Am hepatita c.Viremia 2000000copii si transamnazele usor crescute . IN ACEASTA SITUATIE SE POT FOLOSI HEPATOPROTECTOARELE ?Va multumesc

  21. M-am uitat pe bilet si am gasit acestea:
    AgHBs- pozitiv
    AgHBe- negativ
    AcHCV- negativ

    TGP 28
    TGO 15
    Cam asta e tot ce am facut in acesti 4 ani la spital.. m-am gandit ca va este de folos sa stiti ca sa va puteti face o parere cat de cat obiectiva (atat cat permite acest mod de comunicare) despre mine.
    Dumnezeu sa va dea sanatate!

  22. M-am uitat pe buletinul de analiza si am doar aceste analize:
    AgHBs- pozitiv
    AgHBe- negativ

    in afara de aceste doua analize nu am facut decat ecograf si
    TGP 14
    TGO 16
    (m-am gandit ca va este de folos sa scriu acestea)

  23. Va multumesc ptr. link. Am citit cu mare atentie dar ma simt ca un copil mare si prost… M-am regasit in cateva subpuncte si atat. Va rog sa ma iertati daca par o ipohondra (drept care va rog sa nu ma menajati acolo unde este cazul) dar va spun sincer, nu sant decat o mama care vrea sa isi vada copii la casa lor.
    Am fost la medicul de familie aici mana fiind de oboseala aceasta cumplita iar doctora mi-a spus sa fac viremia doar daca da vreo lopata de bani peste mine..ptr.ca ficatul pare a fi OK.
    Nu stiu cum sa fac. Medicul curant de la Iasi este prins cu programarile pana in mai.
    Ce ma sfatuiti?
    Inca odata imi cer iertare ptr. insistenta.
    Dumnezeu sa va dea sanatate, domnule doctor!

  24. Am fost depistata de 4 ani cu hepatita B cronica. Fac analize periodic si transaminazele sant aproape de normal (ba chiar chiar normale uneori)Ecografia nu indica modificari majore la nivelul ficatului si totusi eu obosesc fff tare. Ma simt slabita, imi este greata de la anumite mirosuri si slabesc fara sa vreau. Am un regim de viata echilibrat. Nu beau, nu fumez. ce sa fac? Credeti ca ar trebui sa slicit o viremie? Pana acum nu am facut aceasta analiza desi am fost internata de 3 ori la IGH Iasi. Cel mai tare ma doboara oboseala. Dupa pranz imi este foarte greu sa raman treaza.
    Am 40 de ani si doi copii. Va rog sa ma ajutati.
    Multumesc aniticipat!

    • Buna ziua domnul doctor. Am fost diagnosticata cu virusul hepatic b . As dori o programare la Dvs. Cum pot lua legătura directa cu Dvs? Va multumesc anticipat.

  25. buna ziua
    va rog sa ma ajuati! tatal meu a avut viremia 1672177.dupa 3 luni de interferon a avut 11984 iar dupa alte 3 luni are 146568. AR TREBUI INTRERUPT TRATAMENTUL CU INTERFERON?ce sanse are?

  26. Revin asupra intrebarii adresate d/voastra, facand o precizare..si anume aceea ca, anul trecut am facut antigenul HCV…iar rezultatul a fost acela ca, sunt purtator al virusului hepatic C. In care situatie, acest virus se poate steriliza, fara a fi prezent in sange?

  27. Buna ziua!
    As dori sa va adresez urmatoarea intrebare:
    Daca, in urma tratamentului efectuat in cazul hepatitei C, valoarea viremiei era nedetectabila,( de la acest tratament au trecut 6 ani), mai este necesara o reevaluare a incarcaturii virale?
    Pe parcursul acestor 6 ani, a fost monitorizat ficatul , facand transaminazele, din 6 in 6 luni, iar valoarea acestora fiind in limite normale.
    Cu respect,

  28. Ma numesc,Raducanu Constantina,am 68 de ani,in urma examenului de veramie nu sunt microbii,nu sunt peste o mie,sunt sub 500,totusii hepatita b persista.
    cum se poate elimina acestii microbii?

  29. Buna ziua. Am hapatita b cronica, am aflat acum 1 an ,ar fi posibil sa o am de 3-4 ani si am transaminaze in limite normale stgp 41 u/i (9,36 )
    ,scor fibrotest 0,05 ,nivel estimat al fibrozei : F0
    scor actitest 0,17,nivel estimat al inflamatiei ;A0
    VIREMIA 8030116 UI/ML ,. ACUM UN AM AM AVUT VIREMIA 33804375UI/ML. MI-A FOST APROBAT INTERFERONUL: PEGINTERFERONUM ALFA 2A .,ABIA ACUM DUPA UN AN SI 2 LUNI ,TREBUIA SA IL INCEP DIN LUNA NOIEMBRIE .DAR TRANSAMINAZELE DE LA 240 ACUM UN AN MI-AU SCAZUT SI SUNT IN LIMITE NORMALE,LA FEL SI A0 F0.CE AR TREBUI SA FAC? SA INCEP ACEST TRATAMENT ? VA DA EL REZULTATE IN ACESTE CONDITII S-AU SA ASTEPT SA CREASCA TRANSAMINAZELE? CAT POATE DURA PANA IMI VOR CRESTE TRANSAMINAZELE DIN NOU, POATE DURA ANI? AM 30 DE ANI SI VREAU SA FAC UN COPIL DAR NU ININTE DE A FACE ACEST TRATAMENT. EXISTA VREO SPERANTA CA EU SA SCAP DE ACEST VIRUS B? CE MA SFATUITI SA FAC?

    CU STIMA ,DENISA
    VA MULTUMESC !

  30. buna seara,
    am scapat de virus c, tratamentul s-a incheiat cu succes (viremie nedetectabila de 2 ani) dar am 10 kg in plus. de curand am inceput sa alerg dimineata si ma simt excelent, as vrea totusi k surplusul de greutate acumulat sa dispara mai repedeee. sfatuiti-ma va rog ce sa fac. Multumesc

  31. am descoperit de 5 luni ca am hepatita b cronica.am viremia 267,ma intereseaza daca sunt sanse sa ma vindec definitiv si ce trebuie sa fac? interferonul este indicat in cazul meu?

  32. d-le dr.va rog sa ne ajutati cu un sfat ptr,sora mea in virsta de 47 ani care a fost depistata cu virusul hepatitei c cu viremia de 8500000 ui/ml,fibrotest F0,tgo-28,tgp-24,ggt-27,si care din cauza functiei F0 nu poate incepe tratamentul cu interferon.va rugam sa ne spuneti daca poate sa urmeze un altfel de tratament sau un regim alimentar

  33. Am uitat sa va spun ca am insomnii-(somnul vine dar numai ptr 2 ore, ma trezesc brusc)in rest tiuturi in cap. Poate sa fie din cauza fibrozei???!!
    Multumesc anticipat, pentru raspuns.

  34. D-le Doctor,
    In octombrie 2010 am descoperit ca sunt cu HBV,atunci nanalizele aratau;
    AgHBe – 0,076
    AcHBe – 0,003
    GamaGt -15,16
    TGO – 21,14
    TGP – 25,77
    Acum in aprilie am repetat analizele,numai ggt, tgo si tgp in plus si viremia
    GGT – 14,25
    TGO – 14,64
    TGP – 16,18
    Iar inacarcatura virala AND-HBV 2344(copii/ml -7993)
    Va rog, ce credeti despre evolutia bolii? In continare tin un regim serios!

  35. am colita ulcerativa de 3 ani sant an tratament cu salofalk medrol tot asa am scaune dese 5 6 pe zi si acum de cateva luni cu mucus mult ca creionul de suptire si sange nu tot timpu am mai multe boli astm operata de neo de col uterin va rog ajutatima am 43 de ani din bailesti va multumesc

  36. tot eu am uitat sa amintesc ceva analiza la care s-a detectat ca as fi avut HBV a fost facuta in spania Chimioluminiscenta, va traduc:antigen de suprafata B ………negativ
    anticorpi totali(frente al coore) ar fi cei contra virusului….8,53 (<1,10)
    indice lipsa anticorpi: indice inferior 0,9
    indice nedeterminat: intre 0,9 si 1,1
    prezenta de anticorpi indice superior 1,1

    anticorpi contra antigenului de suprafata:…..
    ……..pozitiv 20 mUI/mL indice(< 15)
    absenta de anticorpi: inferior de 10mUI/mL
    rezultat nedeterminat: intre 10 – 15 mUI/mL
    prezenta de anticorpi: superior de 15 mUI/mL
    Ar trebui sa imi fac un vaccin pt orice eventualitate? M a dat peste cap chestia ca mi-a zis atunci sa imi fac si o viremie, am zis ca nu imi fac si mi-a zis sa imi fac peste cateva luni inca o analiza doar pt antigen asta doar dupa ce i-am aratat analiza aceasta pt ca analizele pe care mi le-a dat repet cu electroforeza si antigen HBV au iesit bine. Cei din spania de la laborat au zis ca nu trebuie sa imi mai fac griji si cei de la laborator din romania la fel in legatura si cu analiza din Spania si cu cea din Romania. Va rog sa imi dati un raspuns

  37. Buna! as vrea sa va intreb: mi-am facut niste analize hep B, C , hiv in ro prima analiza negativ toate peste un an negativ toate dar la HBV imi aparea si anticorpi pozitiv si antigeni, mi s-a spus ca am reusit sa ma vindec si ca as avea imunitate la HBV. Nu inteleg, se poate sa fie ascuns in ficat si sa nu fie detectat in sange avand in vedere analiza care mi-a iesit? dupa analiza respectiva mi-am mai facut o analiza pt HBV si electroforeza toate au iesit bine. Se poate sa fie virusul undeva in ficat sau e eliminat?? Nu muncesc momentan si nu pot sa cheltuiesc atatia bani pt viremiecare mi s-a recomandat. Am cheltuit o gramada cu analize si consultatii Sper sa imi dati un raspuns va multumesc anticipat!!

  38. domnule doctor revin cu o precizare la intrebarea mea:ca si simtome ar mai fi:gaze ca asta a gasit si ecograful,stari de ameteala mici in trecut dar mi-a dat sa iau multiminerale a-z si deja parca e mai bine,nici un pic de sange in scaunt,nu prea ma constip,fara diaree in tot acest timp ,am gatul uscat uneori,si unori dureri de cap trecatoare si suportabile.va rog din inima …ajutati-ma cu un raspuns in toate astea

  39. distimsule domnule doctor DITOIU.ma numesc adrian am 31 de ani locuiesc in brasov.incepand cu luna noimbrie 2010 am inceput sa am stari diverse arsuri la colon suportabile,iar arsurile se mutau in tot colonul.am consultat un doctor de aici,care dupa un ecograf a spus ca am colon iritabil si ma umplut de pastile.in ianuarie am fost la bucuresti la fundeni,unde am facut o serie de analize:colonoscopie,ecograf ,sange,unde a reiesit unde nu au gasit nimic…putin ficat ingrosat…si dignostic colon iritabil.vreau daca aveti amabilitatea sa imi spuneti la cat timp mai e nevoie sa fac o alta colonoscopie?daca e posibil sa apara probleme mai mari?acum am niste arsuri mai mici in diferite parti ale colonului trecatoare si suportabile persistand putin in dreapta langa buric.va rog din inima sa imi dati un raspuns….vreau sa traiesc pentru copii mei.

Lasă un comentariu

programari
Catre clinica